С трепет си спомняме всички за щъркелите Декемврийски Тема 11

• 31 695
  • 760
  •   1
Отговори
# 660
Бебешондел , шалче пак е  добре! На мен  майката на едно  бивше  гадже ми беше подарила  престилка за  готвене, от някаква промоция  на  бонбони (даже  и пари не  беше дала за нея).

Josepha ами  подмладяват  те  хората! На бритни са подарили  парфюм понеже Шаде няма Simple Smile

mari:)
и във Варна си Мееекаме Simple Smile  Ама  Въй  ми е  любимо  hahaha hahaha Joy Joy Joy

# 661
  • София

Ти пак получаваш нещо полезно, на мен шалчета ми подаряват  hahaha

Черна неблагодарност!!!  Joy  Joy  Joy
Ей досега млатих с чука сухарите на Филип за обедната супа, а в тенджерката въртя вкусотии - пръстите да си изядеш!!!

Еееее, с шалчетата ще се разкрасиш, не те завират в кухнята  Mr. Green  Mr. Green  Mr. Green

ANGYA, "важен е жеста"  Wink  Wink  Wink - ей тоя израз най го мразя

# 662
И аз правя правописни грешки,само да кажа малката е по добре,за подаръците,на някой мога да кажа, на други не.Спи с олекотено юрганче,но облечена,че много се върти и се отвива.

# 663
Josepha, аз явно съм тинейджърка, защото преди няколко години сама си купих парфюма на Бритни Спиърс  Laughing Обичам сладникавите миризми - любимият ми е ябълката на Нина Ричи.

За подаръците за РД: май сме се спрели на конче за яздене, от онези дървените, които се клатят.

Относно трагедията в Шейново: просто нямам думи. Щом в 21-ви век има такива случаи в БГ, за каква медицина говорим.
Моето секцио за мен като операция протече по мед и масло. Но не и за Калина, тя не проплака, реанимираха я доста дълго. Педиатърът беше безумно нетактичен като ми каза: "Целуни си, майче, бебето, че то хич не е добре". Всеки път като се връщам към този спомен изтръпвам, а тогава въобще не се притесних, кой знае с какви успокоителни са ме надрусали (има такава практика при секцио).

За правописните грешки: понеже знам, че ги правя, от което много ме е срам  Embarassed винаги ползвам бутона "проверка правопис". Въпрос на самоуважение е да пишеш правилно или както аз правя да се правиш, че пишеш така  Wink

# 664
Ехоо , мамчета ! Hug
Аз чак сега успях да вляза във форума,ние отново сме по пътищата-този път сме във Варна да си взема последните 2 изпита (Дай Боже).Доста е студено , но доколкото разбрах - положението в София не е по - добро,изключение прави само студеният вятър , на когото почти винаги се радвам , когато си дойда  Wink.

Относно въпроса с правописните грешки,аз самата съм се улавяла , че допускам такива и интересното е , че това се случва откакто активно пиша в разни социални мрежи , смси на латиница и т.н.Не искам да изтъквам нищо , но на кандидатстудентски изпит по БГ , имах оценка 5.80  и почти никога не съм правила грешки по правопис...За съжаление последните години доста се замислям за някои думи, но предполагам с времето ще ми се избистрят нещатата.За мен четенето на литература доста влияе за опознаването на речта-малко или много ,когато срещаш една дума често , зрителната ти памет я възприема и оставя отпечатък в ума ти.Доста се отплеснах , но в крайна сметка и на мен правописните грешки ми вадят очите,понякога много съм се дразнила,защото повечето жени , които пишат тук съм възприела , като близки и понякога един глупав и неправилен начин на изказване, ме разочарова , не искам да звуча надуто и грубо , но просто едва съм се сдържала да не поправя някого или просто да спра да влизам за известно време.Който иска да ме съди и да обижда - давам зелена светлина!Просто се почувствах готова да си изразя мнението.  Peace

А по другия въпрос за злобата - на 2-3 пъти съм се сдържала да не бъда груба и да се меся в чужди спорове, но все пак форумът е направен да споделяме факти за децата си , за майчинството и нещата , които ни вълнуват - ако някой иска да се кара и да злобее, да излезе на градинката пред блока си или да звънне на вратата на съседа си - всеки един интелигентен човек ,би трябвало да е способен да се изразява по - меко и да преглъща завистта и лошите чувства.Никога почече няма да преглъщам чувството за неправда , защото тук всички сме равни!

# 665
Жозефа, ти ме разби с този чук  Joy Идеята е уникална!
Иначе и аз получавам "полезни" подаръци от свекървата. Тя е болна от шопинг мания с тежки усложнения. Понеже е цял живот домакиня, а в последните 10-15г. се е видяла с пари, просто няма спирачки. Нейната къща е пълна с дребни сувенири, които просто преливат от шкафчета и етажерки. Нямайки място къде да ги слага, реши, че е прекрасна идея да започне пазар за моя нов дом. А аз съм супер практичен и неромантичен човек. Много мразя "прахосъбирачки". Но ме заринаха - вази, декоративни чинии, декоративни букети, свещи.... След бурни разговори с ММ този тип радости престанаха, но дойде ред на: тава, покривки (безброй), ръкохватки за фурна (няколко), кърпи за ръце (за Св.Валентин на сърчица  Shocked ), чаршафи (грешен размер, но пък скъпи), чаши за чай/кафе.... кичовски за моя вкус. И изведнъж Оооо чудо! За последния рожден ден получих златно колие при това правено по поръчка, с надпис! Така че момичета, има светлина в тунела .... при нас стана бързо, на 12-тата година  Mr. Green

За провописните грешки, безмислено е да говорим повече. Аз повдигнах въпроса и ви моля да го закрием. Няма защо поименно да се извиняваме за неволни разминавания. Имах предвид само най-бруталните, но го споменах с добри чувства. Не желая да обиждам Николета, само да и обърна внимание. И тя разбра  Hug

# 666
А по другия въпрос за злобата - на 2-3 пъти съм се сдържала да не бъда груба и да се меся в чужди спорове, но все пак форумът е направен да споделяме факти за децата си , за майчинството и нещата , които ни вълнуват - ако някой иска да се кара и да злобее, да излезе на градинката пред блока си или да звънне на вратата на съседа си - всеки един интелигентен човек ,би трябвало да е способен да се изразява по - меко и да преглъща завистта и лошите чувства.Никога почече няма да преглъщам чувството за неправда , защото тук всички сме равни!

Анич, много добре казано, успех на изпитите, стискаме палци. Peace

Подаръци накупихме на по-големите дечица от родата, на малката съм харесала музикално килимче.

За спането - спи по боди с дълъг ръкав и пижамка от две части. Не я завивам, слагам я в зимен плътен чувал и това решава проблема с непрекъснатото отвиване. В стаята през нощта е около 20 градуса.

По въпроса с правописните грешки - къде видяхте 50 пишещи, много по-малко са, повечето избягаха след злобни и заядливи коментари.

Лек ден!

# 667
Mary_Angel , направо останах със зяпнала уста от думите на анестезиолога ти!

За злоба сред пишещите тук , не мисля, че има такава, просто има различни мнения.Важно е да се научим да уважаваме и другото такова, та дори то далеч да се разминава с нашето.

Давам си сметка , че преди да започна да работя върху себе си, бях друг човек!Много темпераментна, не понасяща критика,  не приемаща мнение различно от моето.Промених се коренно и се чувствам щастлива с новото си аз Simple Smile

# 668
Момичета, ето кои са ми пратили снимка до сега: Галя1982,nikid,Jojolinka, anich88, трошката, vanias1, B,NADI, Josepha, sany81, stas,  ivonxxx, ikamenarova, Tsvety_georgieva, poli.t, KalinaZ, Mary_Angel, flylori, katenok, Кимбърли, Николета,
Ако сте изпратили снимка, но не се виждате в списъка, моля изпратете ми л.с., ако имате желание да изпратите но не сте успели до сега, - това е посления ви шанс Simple Smile

# 669
Ако някой иска информация за забелването от лекар да пише на лични.

# 670

...понякога много съм се дразнила,защото повечето жени , които пишат тук съм възприела , като близки и понякога един глупав и неправилен начин на изказване, ме разочарова , не искам да звуча надуто и грубо , но просто едва съм се сдържала да не поправя някого или просто да спра да влизам за известно време.Който иска да ме съди и да обижда - давам зелена светлина!Просто се почувствах готова да си изразя мнението.  Peace

newsm10

Който не иска да не чете  Mr. Green

Хайде нека първо обобщим разликата между правопис и диалект, това са две съвсем различни думи. Първо Добра като започна темата беше за това как се пишат думите. Добре, някой е написал ний, вий, и т.н. Обаче защо като се юрне един да пише и другите всичките след него? Колко пъти Николета е писала така-някой каза ли нещо? Ако сте и мълчали 5-6-7 месеца, защо чак сега тръгвате да го обсъждате все едно е от вчера? Никой буквално не се осмели да и каже нещо, а сега всички говорят за нейният правопис. Не всеки може да има всичко и да разбира всичко. Един не може да пише, друг да се изразява, трети да си мълчат. И мен ме дразнят правописни грешки, ама по ме дразни злобата в хората, която тук понякога е доста криворазбрана.

Та да си дойдем на думата "диалект". Според Уикипедия " Диалектът (от гръцки διάλεκτος) е разновидност на езика, която не е кодифицирана (за разлика от книжовния език) и която се използва за неформално общуване (устно, а понякога и писмено) между хората от дадена териториално или социално обусловена езикова общност. Макар диалектът да не е формално кодифициран, той има свои характерни граматически, фонетични, синтактични и преди всичко лексикални особености, които го отличават повече или по-малко от книжовния език. Диалектологията е науката, която изучава диалектите.
Трябва да се прави разлика между диалект и акцент. Акцентът се отнася единствено за фонологичните особености на говора, т.е. до звученето. Така например за човек, който говори меко книжовен български, казваме, че говори с мек акцент, а не с мек диалект.
"

Значи в Русе, Варна, Бургас можем да си говорим "на меко", но грешките - "ний", "вий" "щаслив", "кОпувам", "съжЕлявам"  и мн. други не са диалекти, а правописни грешки. Кой как говори в неговият край е съвсем различна тема и Добра нямаше това в предвид.

Нищо лично към никого, хората не можем да сме еднакви, но е хубаво наистина да споделяме всякакви неща, пък който се обижда негова му работа. Не мисля, че е задължително да говорим само за бебета. На мен като не ми допада някой и не споделям вижданията не чета постовете. Може и мен да ме прескачате.

В една друга тема, която следя има една потребителка, която постоянно пише "отива ме", "има ме", "здравей те" никой не и прави забележка,може би защото темата е сериозна, знам ли. Но се чудя на такива като нея-не четат ли как пишат болшинството от хората, за да си направи извода, че така както пише не е правилно, даже смешно. Ако аз бъркам някоя дума, и я видя 100 пъти написана по различен от моят  начин ще се замисля и ще проверя кое е правилното. Знам, че повечето не ги интересува "к'во ми пука как се пише". На моята дъщеря често и правя забележка, прави супер грозни грешки. Не бих допуснала децата ми да пишат неграмотно или на латиница. Даже не и давам да използва чуждици или по-точно я ограничавам, защото и аз без да искам ги вметвам понякога. Но на въпрос "Къде беше" и отговор "С една френдка"... извинявам се, ама живеем в България и колкото и да ни е тъпа страната трябва да уважаваме езика. В очите на някой може да съм строга, но това са мои правила.

Ако някой се интересува и има желание за правилно писане, ето  добавка за редактор на правописа към Мозила, в Гугъл Хром е автоматично. Неправилните думи ги подчертава в червено.

Но в мненията тук, преди да ги публикуваме има бутон "проверка правопис", но съм забелязала, че не винаги работи вярно или пропуска някои грешки.

Моите най-често забелязани грешки:

-щаслив ( проверка на думата- идва от "щастие")
-съжелявам (от корена на думата "жАля", следователно се пише съжалявам)
-кОпувам (пише се "кУпувам", казваме "покУпка, а не покОпка")

- друго важно- в българският език няма дума, която в множествено число завършва на Й . Думите, завършващи на "И" са в множествено число:
критерий (ед.ч.), критерии (мн.ч.)
И още много често срещани очеизвадни грешки.   Mr. Green

И да добавя. че бързането не е причина за оправдание на правописните грешки, личи си кога е бързане, кога от незнание. Правописа на една дума-или го знаеш или не.

Последна редакция: вт, 22 ное 2011, 10:40 от ⅞ ...and Happily Ever After

# 671
С всичките тези глупости и разточване на темата единственото,което ще постигнете е Ники да спре да пише, или да предизвикате нов спор. Мисля, че това е излишно, надявам се Ники да не спре да пише.  Hug

# 672
Бебешондел, аз от няколко дни тука я снимам малката и все не си харесвам снимка за колажа... Днес обаче ще ти пратя задължителноооо  Peace

Моята свекърва ми подарява много подаръци, дори често и без повод. Редовно обаче парфюмите са нейн тип, доста тежки, точно обатното на моя вкус и сестра ми и майка ми ги отнасят.  Laughing Тази година за 30-годишнината ми обаче доста се изненадах, че подаръка от нея беше да ни плати сметката от ресторанта с мъжа ми, което пак си е едно 150chf... Миналата седмица като ни беше на гости стана нещо дума на колко съм сега и тя вика: ееее, догодина 30, а  hahaha А, аз и казвам - аз тази година имах юбилей, догодина 31 Simple Smile И тя: аа, стига бе, верно ли?  Та така, 10 месеца по-късно си обясних защо реално нямах подарък за 30г. от нея и ще видя януари как ще се представи  Grinning

newsm23, давах онзи ден на Вики варен кестен и си хапна 1, може да се каже, че и хареса. Някои давал ли е досега, не знам дали не е рано още обаче.... newsm78

# 673
Искам да ви помоля за съвет, особено мамите, които са се сблъсквали с подобен проблем.
Ще се опитам накратко да обясня:
Откакто стана на 1 месец моята дъщеря започна да плаче, когато остава с баба си (разполагаме само с 1). Свекърва ми (понастоящем работи като психолог) ми обясни, че не бива да насилваме детето, трябва да изчакам докато стане на годинка - на тази възраст детето с радост ще остава с нея.
Така и направиме, оттогава до сега съм се отделяла от дъщеря ми 3-4 пъти общо за по 1-2 часа (гледа я баща й). Не правя нищо без нея!
Тъй като рожденият й ден наближава, а и тя вече много добре разпознава баба си като познат човек (въпреки не толкова честите срещи) , решихме пак да опитаме да я свикнем да остава с нея.
Прочетох няколко книги, както и статии тук, в нета и навсякъде се препоръчва бебето да се свиква да остава с други хора (баби, детегледачки..). Та извикахме бабата, облякохме се, обяснихме на детето, че излизаме (няма значение колко ни е разбрало) и излязохме. Предупредих свекърва ми, че ще плаче доста, но ако наистина стане някакъв проблем да ни се обади и че ще се върнем точно след 1 час.
30 мин. след като излязохме телефона на ММ звънна, никой отсреща - само се чува, че бебето плаче. Ало, ало - никой...
Хукнахме към вкъщи, аз бях спокойна, знаех, вътрешно бях убедена, че всичко е наред.
Прибрахме се, дребното по скоро крещеше, отколкото да реве, естествено недоволно от факта, че ни няма. В момента, в който ни видя спря, дори очите й не бяха зачервени от плач.
Питахме свекърва ми защо се обажда, че и не ни говори в слушалката - каза, че не можело така, щом детето реве, веднага трябва да се върнем. Така то се измъчвало, нанасяли сме му травма.
Посъветва ме да продължавам да си го гледам, а като станело на 3 годинки сме щели да опитаме пак.
Попитах я, какво точно ще стане и каква точно травма ще му нанеса, ако трябва да се върна на работа - каза ми да ревяло в яслата, а не при нея, защото щяло да я намрази...
Та, без да се впускам в подробности искам вашия съвет за следното:

Нанасям ли травма на детето си като искам да го свикна да остава с друг човек? (защото аз си мисля, че по-скоро в обратния вариант рискувам да го направя асоциално).

Да продължавам ли да моля бабата да остава с него или да търся друга жена (тук естествено възниква проблема с плащането).

Какво да правя?

Не ме разбирайте погрешно, не искам някой друг да ми гледа детето, ще си го гледам до когато мога (е, все пак трябва все някога да се върна на работа де). просто искам и дори смятам, че е добре за детето да може да остава с баба си за час-два, когато имам нужда - например да отида на зъболекар.

Последна редакция: вт, 22 ное 2011, 10:56 от mama antoinette

# 674
  • София
Опитах да сменя темата, ама явно доста момичета се развълнуваха и не се получи.
Всеки има право да си изкаже мнението, затова и не се опитвам да слагам точка на спора - че коя съм аз да го правя?

Mary_Angel , няма лошо да си тийнейджърка по дух, според мен...Само исках да придам повече драматизъм на чувствата ми към свеки  Joy

А относно тези, които са спрели да пишат - въпрос на избор. Който не може да си отстоява мнението, се свива някъде и мълчи.
Аз се сещам за една форумка, която спря да пише тук, щото не й понасяше това, което Вилкони споделяше с нас  ooooh! Беше твърде заета с бременността си и нямаше душа за чуждата болка.
Така че .....

7/8 , сигурно се стягате за купон  Party  Party  Party - сега всеки ден ще има поводи за черпене - ех, че хубаво!!!

Общи условия

Активация на акаунт