С трепет си спомняме всички за щъркелите Декемврийски Тема 11

• 31 740
  • 760
  •   1
Отговори
# 90
Аз съм вегетарианка от 15 години (леле колко съм одъртяла  Joy), не ям месо и риба. Въпреки това мисля, че за малко дете е важно да приема разнообразна, балансирана храна. Когато порастнат ще им дам свобода да изберат начина на живот. Момичето, с което раждах дъщеря ми и деляхме 1 стая в болницата също е вегетарианка и плануваше да не дава месо на детето. Вече има 2 и сподели, че искат само месни манджи.

Относно режима на хранене (KalinaZ беше питала) гастрото каза следното:
сутрин около 8ч - попара/ зърнена каша/ каша с плод

сутрин 2ра закуска около 10ч . - 100гр настърган плод

обяд  -
-първо 30гр. зеленчуков бульон,
-после основната манджа ВСЕКИ ден месо,
-а накрая плод  #Crazy

Следобедна закуска
- кисел/ мус ....

вечеря - мляко с бисквити

На мен обедната  схема не ми харесва, не бих дала плод след друго ядене, а самостоятелно. В момента слагам плод към сутрешната каша, но за в бъдеще и това ще променя.
Месо заради кухнята давам наистина всеки обед, но те не слагат кой знае какви количества. За вечеря предлагам постната манджа от кухнята. Но след час давам като 2-ра вечеря, т.е. смучка за приспиване от шишето около 120мл вода+АМ+ една бисквита Закуска.

# 91
Аз съм вегетарианка цял живот , месо не смятам да давам на нито едно от децата  Grinning

Николета, напълно те разбирам за теглото - и ние сме така - спре ли да наддава трябва да ходим в София  Tired Според мен проблема ви е в млечните хранения - ти беше казала че не иска да яде АМ.

Към кой лекар сте се насочили?

# 92
Добре де ама не е ли рано още да изключваме нацяло кърма/АМ от менюто на бебетата?!? Аз сутрин давам в 6ч. АМ, към 9ч попара, макарони,13ч. манджата от кухнята с малко от супата за разядка, следобед кисел, каша, нишесте с бисквити и вечер в 20ч. пак АМ. Естествено тя не яде всичко, щото е капризна. Успокоихте ме, че не само тя сили основно на хляба, но това не спира да ме притеснява а обедното не го кусва без хляб. Сутрин любимото й е попара. Кремовете и киселите то кухнята не ги яде изобщо..абе трудна работа. Дай й обаче хляб и бисквити закуска и й гледай сеира  Laughing
Иначе за говоренето просто не спира - баба, мама/но по-скоро като иска да яде, само че не ам-ам а ма-ма/, тати, кака, бати..кучето как казва, котето, кравата, кончето, кокошката,  малките кученца/нали си имаме три/.Показва колко голяма ще стане, къде е лампичката, на колко годинки ще стане и как ще духа свещите, пляска с ръце и казва бао/браво/, казва ало и ела, ела, дава целувки наред  Simple Smile и още много маймунджилъци..абе проговори ли наистина устата не можем й затвори  Laughing
За гърнето май бях писала, че в началото го държах в стаята и като го забележи я слагах с дрешките и и казвах, че се ака и пишка там и че не е играчка. В деня в който я сложих голичка/след месец да кажем/ свърши от раз и двете работи. Сега почти винаги акаме на гърнето, чуркаме когато мама има време да я сложи. Преди ми казваше а-а-а, като и се ака, но сега не го прави  Laughing
Зрънчо, чипс и всякакви подобни помии не съм давала и скоро няма и да дам. Аз не съм я научила да харесва зеленчуците още, та тези боклуци ли ще и задавам. Имам позната на което детето също не яде обедното и тя като се хвали как му давала сутрин като се събуди пакета  пръчките...е да чака после да прояде зеленчуците. На мен също ми предлагат по разходките да давам на детето и като им кажа че не давам такива работи ме гледат като голям камък. Те не си били лишавали децата  от нищо Laughing, то голяма работа.... Mr. Green
Айде, че стана дълго

# 93
Здравейте момичета:)

Джос,благодаря за инфото за билките,ще взема и аз да ги почвам.Кога ги пиеш?В дните около цикъла ли?И по колко? HugИ да се оправяш ти!И Фифко също!

Добра,мерси че сподели за гастрото HugИ ние се храним горе долу така...само детосме сина пюрета още,а не от кухня,тоест няма супа...а и плодовете сутрин са ни към 12 #CrazyАма как да я държа да не спи та да дам втора закуска???Тя заспива към 10 точно:)Това което най ме вълнуваше е дали вечер трябва да яде друго освен мляко?Неото ни каза до годинка една пълна доза мляко или каша Лека нощ.Аз давам към 8 кашата и след къпането към 10-90 вода с Аптамил.Около 100 г точно за приспиване.В дните дето не искаше млякото я приспивах и с чайче та се чудя дали да продължавам с това мляко...Дали има нужда от него след като си е хапнала кашата?

Мари,аз все си мислех че пътуваш сама с двете и бях поразена как успяваш...Добре че имаш
помощ!

Наде,и аз мисля сериозните опити с гърнето да оставя за по напролет:)Сега ще е да свиква само с него.Лятото на село беше свикнала след ставане следобед да я слагам и вършеше работа понякога...ама остана там и нали не беше добре...и спрях.В нас е 22 градуса настроено парното та няма да настине но все пак толкова събличане често зимата не ми се ще:)

Вчера й взех едни формички на Фишер Прайс дето се редят в кофичка,пускат се на съответните места в капака.Разбира се за това е твърде рано но много им се кефи:)И продължава да реди кръгчетата...упорита е:)
И най сетне успях да й убуя обувки hahahaВзех едни обущета леки и едни буйки с подплата и успях и с двете.Значи просто ни трябват модели дето хубаво се разтварят отпред за да влезе крачето:)
 Засега с буйките ще е навън че са плътнички и скоро мисля да я тествам и с ботушки.

Лек ден засега от нас!

# 94
Добър ден и от нас!
Аз ще се връщам на работа от Нова година, от когато майка ще поеме грижите за детето през деня. Няма как да остана вкъщи до 2 години, а камо ли до 3, т.к. съвсем ще изостана професионално, а и фирмата ни си е наша и вече имат крещяща нужда от мен. Не че и сега не работя вкъщи, но това става вечер, след като Мария заспи.
Аз още не съм въвела глутена и май изоставам, но мисля това да стане в близките дни. АМ давам сутрин, вечер преди лягане и през нощта (2 пъти). Супа също не давам засега, а само приготвени вкъщи пюрета. Плодовете също ги давам отделно, а не като десерт и май това е съвременната тенденция в храненето.
На гърненце я слагам от 3 дни и днес за първи път се изпишка в него. Първият път се разплака, но на 2-я й затоплих гърнето и така го прие по-лесно. Поставям я на него преди и след сън.
Приятен слънчев ден от нас!

# 95
second , Благодаря, че  ми писа ЛС за ендокринолозите. Ще ги поразуча и декември  и януари се мятам по   лекарите, че  отлагам  вече прекалено  дълго  Hug Hug Hug

За връщането на работа -честно казано не  си  представям да  изкарам 3 години по чехли  в нас. И като се  върна   на  работа да започна всичко  от начало. Писала съм и преди, че съм в такава ниша, че ако те няма малко по-дълго и си аут.  Не се връщам на работа защото нямаме средства - таткото  взима почти колкото мен  и  ще  ни стигат, но  просто  смятам, че и кариерата ми  не  трябва да изостава.  Мъжа ми даже спомена, че ако не искам да  се  връщам във старата  ми фирма, може  в тяхната да ида, даже  шефът му  питал дали не искам да  ида  при тях  след като ми свърши майчинството. Честно  много поласкана се почувствах все пак ИТ пазара е доста силно конкурентен.

За месото - давам и  ще давам. После и зрънчо  сигурно  ще  купувам, понеже смятам, че забранения плод е най-сладък, смятам  всички  грешни неща да  са  позволени по малко. Да не стане да  тръгне  1ви клас и да  си  харчи парите   само за шоколад и зрънчо.

Mr. Green леле  колко  лоша  майка съм Simple Smile

# 96
  • София
здравейте,

Josepha, бързо оздравяване и Фи да се оправя и дано не е това което ти си мислиш.

Нашият режим е :6:30- кърма, 9:00-попара/юфка/кус-кус/зърнена каша, 13:00- манджичка с месо или без, каквото сме взели от кухнята/филийка с масло и сирене/кашкавал и хляб, 16:30- кис.мляко с бисквитки и банан/кисел/нишесте/плодово пщре или плод, 20:30- супичка/каша Лека нощ и към 21:30- кърма преди да заспи. Нямаме междинно даване на плод предиобяд, защото Гоги заспива към 10:00 и се събужда към 12:30.

От месата Гоги яде заешко,пуешко,пилешко, телешко и риба.

Няколко пъти му готвих домашни манджички от домашни продукти и смятам че добре ми се получиха след като на две приятелки децата си хапнаха с апетит, а моето не ги ще и не ги ще. Но сега като гледам и тези от кухнята с триста зора ги хапва, но ще трябва да свиква. Не може само сирене и хляб, трябва разнообразна храна.

Не съм вярвала, че храненето ще е такава драма.

А за гърнето въобще нямам амбиции да се научи отсега, по-скоро искам да се запознае с него и да се научи , че там се ака и пика. И затова много се радвам, че улових момента да го слагам на гърне, в който ходи по голяма нужда.

Лек и приятен ден Simple Smile

# 97
  • София
KalinaZ , мисля билковия чай го пия от 3 седмици всеки ден, сутрин и вечер. Ще се опитам да направя един курс от поне 2 месеца, че да има ефект евентуално. То нали билките действат много бавно.
Това ми е последната надежда, преди да се метна на противозачатъчни, а хич не искам. Страхувам се, че като ги спра, ще напълнея. Знам, че са много пречистени сега и т.н., но не ми се рискува. Все пак си е намеса в хормоналния баланс.
Благодаря ти за подкрепата за Фифко. Сега ще ходим при педи, че и днес е с температура, без други симптоми.

dobra, интересна схема на хранене са ти дали, за да не кажа странна. И на мен не ми харесва, никак. Особено вечерята мляко с бисквити и на обяд - десерт плод - уникално!!! Понякога си мисля, че докторите живеят още в миналия век.
То всеки се води според детето си, в крайна сметка....За едни едно е добро, за други друго.
Мойто педи като каже "попара" и мед й капе от устата. Все искам да я питам според нея каква е разликата между зърнена каша с мляко и нейната рецепта за попара, при положение, че не слагаме сирене и масло, по обективни причини.
Те просто не слушат и не подхождат индивидуално, ами давай - да си изпеят песента.

vanias1 , напълно ет подкрепям!!! Аз до 1 годинка мисля да давам основно АМ. Дори в зеленчуковото пюре слагам сухо АМ.
Има време за пилешки дробчета, пръжки с лук и свинско със зеле.

tsvety_georgieva , B_NADI , мерси много!!!  Hug  Hug  Hug

# 98
Angya,добре го каза...3 години по чехли JoyИ мен това ме притеснява...Но като няма алтернатива някой близък да я гледа...Пък засега се оправяме с парите на таткото.Не знам и аз какво да правя...Честно казано след още 2 такива години имам чувството,че ще съм затъпяла направо:)То не е смешно де...Ето това е основната причина да не искам второ дете...че тогава може баба ми вече да не може хич да помага,да ми е жива и здрава...и съвсем сама пък с две...И накрая да не съм работила 5-6 години и кво???Да си остана вкъщи постоянно...Ми не искам да вися на врата на половинката!Излях си мъката JoyАя още спи,не е за вярване...

Цвети,кога заспива следобед Гоги като спи до 12.30?Тя става към 11.30 и после след 15 почна да заспива.

# 99
Josepha, и аз намирам схемата за странна, но я споделих във вида, който ми я каза. Не мисля, че са готови за 3-компонентно обедно меню. Аз не се храня разделно, но уважавам принципите на този подход. По тази причина не намирам за нужно да давам И супа И второ в едно хранене. Събират се прекалено много продукти в стомаха.  Освен това разликата м/у супа и основно в тази възраст е доста условна! В кухнята изглеждат почти еднакво като консистенция. Аз давам което е с месо на обяд, а постното на вечеря. Във всяко слагам по цяла филия бял хляб, защото искам да качва килограми  Blush Иначе не бих давала, поне не толкова много.
От доста време пропускам и междинното хапване в 10ч, не защото спи, а защото си разваля обяда. Ако хапне в 10ч после до 14ч не е гладен и режима отива на кино!
А ако някой се опита да му предложи зрънчо на улицата/градинката ще го отнеса като .... Twisted Evil Много мразя чужди хора да ми "изхранват" детето без даже да питат! На Али са и тикали в ръцете цели вафли, знам че е от добро чувство, но се дразня. Децата много си падат по "чуждото", но съм една идея параноичка и предпочитам да не се учат на близък контакт с непознати. Днес вафла - зрънчо, утре в колата и газ ... пази Боже  Praynig

ПП: На гърне не слагам. Намирам чистенето после за по-гнусно от миенето на наакано дупе. Слагам на тоалетната с детска седалка, придържам го разбира се. Имаме прилична успеваемост, но не съм постоянна в обучението /засега/.

Последна редакция: чт, 03 ное 2011, 12:28 от dobra

# 100
  • София
Kalina,  заспива към 14:30 и спи докъм 16:00.

# 101
dobra ,  много  си права за "дохранването", от чужди хора.  Аз винаги преди да  предложа нещо питам родителите, независимо дали сам и близки  или  съвсем непознати.
На племенницата доста чест и купуваме шоколади, но ги давам с  уговорката да  пита  майка си дали може сега да яде сладко. Свекито никога не  се сеща да пита ами направо дава и не само това. Малката е  близо  4 годишна и  много подражава на големите и понеже свеки винаги е  китосана с  два тона грим и тя иска  да  ходи  гримирана.  Свеки я беше гримирала с нейните си сенки  Sick Sick Sick Sick Sick Sick  да не говорим, колко е малко детето  ами и с чужди сенки! Купих детски гримове, НО не  ги дадох на детето, а на майка му  с идеята  тя да си прецени дали да и даде да  ги ползва.

KalinaZ , ох и твоята  никак не е лесна мила  Hug Hug Hug Hug   сега  един съвет в сверата не  неисканите... Може да си  наемете детегледачка за по няколко часа на ден. В началото да  идва и да седи  около  вас и да си  играе с Ая, докато свикне  с нея и постепенно да  изчезваш от стаята за 5-10-15 мин.  Не знам  все си мисля, че с времето  ще посвикне.   Hug Hug Hug Hug

Джойс дано  бързо да се оправите!  Hug Hug

# 102
Момичета, аз го закъсах яко от снощи - наведох се да взема една играчка от пода и ми се сецна кръста... Sad не знам нерв ли се заклещи или мускул някакъв се съкрати до такава степен. Като ропокоп съм, не мога да мръдна на никъде, да не ви казвам как спах тази нощ, едвам сядам/лягам; сега след 1ч ще ходя на физиотерапевт да видим дали ще ме оправи... Добре че, мъжа ми си е вкъщи, и той пое изцяло Вики, че аз не мога и да я вдигна даже.. А и той, милия е зле след операцията, каква картинка сме, не е истина... Няма такова гадно чувство на безпомощност и да не можеш да се грижиш за детето си Cry просто дано никой не го изпита. Ще започна пак с йога да се занимавам, че такова нещо не искам да изживявам пак; от бременността и сега ето 11м - това си е много време без активен, всекидневен спорт и мускулите започват да не са толкова услужливи... Sad Затова мами, съвет от мен - гледайте се, не се оставяйте и се грижете за себе си, защото трябва да сме здрави за децата си!!

Josepha,  и аз бях като теб, 17 години със жестоко болезнен цикъл, но сега точно ми свършва 8-мия по ред след раждането и няма болка, няма нищо, все едно съм нов човек, дано да остане така. За билките наистина трябва време и постоянство. Аз примерно пиех вода от коприва седмицата преди да ми дойде, за да не ми се подува корема като 5 месец бременност. А за противозачатъчните, пиех такива от 22г. до 25-годишна и наистина не болеше, но започнах да качвам кг по време на приема, а не след като ги спрях. Така от 53-54кг неусетно станах 57-58кг за тези 3г. и сега вече това ми е долната граница, под 57кг не мога да падна, ако ще да се скъсам, метаболизма съвсем се обърка, та така ги намразих тези хапчета, че няма да взимам никога повече, да не говорим, че и депресии ме хващаха от тях...  Как сте с Фифо днес иначе? Hug

За junk food-а не мисля изобщо да разбира какво е... даже пържени картофи не искам да и давам, ама тука ще имам дискусии с любимия, защото той цитирам: не иска детето да расте като цвете в саксия и да я пазя от всичко и че ако еди какво си... бла бла с две думи, що да не яде пържени картофи ако иска...Думи, от които от сега се вбесявам, та ще видим как ще протекат нещата в процеса на възпитанието...

Оф, та така, мили момичета, отивам да се облека някакси, че да тръгваме... Смеех се на мъжо, че аз в 9-тия месец бях толкова подвижна, направо лекоатлетка в сравнение със сега, с извинение не мога да си сваля гащите във WC-то и да седна на тоал.чиния  Joy

# 103

Има време за пилешки дробчета, пръжки с лук и свинско със зеле.

Joy  Joy  Joy

# 104
Момичета, вие давате ли пробиотици на малките, примерно Ентеросан, Биобаланс, Линекс бебе и др. от този род?
Борко от вчера е с диария, днес е на безмлечни храни, взех му лечебната Хумана и му пека ябълки + моркови, оризовите каши на Слънчо.

Общи условия

Активация на акаунт