Раждане вкъщи 18

• 35 961
  • 748
  •   1
Отговори
# 75
Личната свобода и убеждения свършват там, където започва кожата на другия- включително и на нероденото, но доносено бебе. То е пациент и има права. Морално е те да се отчетат.

Нероденото бебе не е никакъв пациент... Даже и роденото не е, ако е родено у дома си и няма мед. лица наоколо... Не зная колко пъти го дъвкахме кой какви права има... Аз имам право да родя, където пожелая... Бебето няма право да се роди, където пожелае, защото това не зависи от него, а от мен...

Така е, нероденото бебе още не е субект, не е пациент. От правна гледна точка.
Но от морална, то има право да живее. Нека не разсъждаваме толкова стриктно. Не е ли важно майката да решава не само в интерес на себе си, но и в интерес на нероденото бебе? А тези два интереса не се припокриват винаги, даже в повечето случаи не се...

Иначе, ако гледаме практиката и в болниците избират да спасят майката, когато не дай си боже трябва да избират между два живота. Но това е друга тема.  Tired

Когато бебето е желано, майката гледа и неговият интерес... Многократно се каза, че и желаещите да родят вкъщи, го правят не само заради себе си, а и заради бебето... Все още не ми е ясно защо някои остават с различно впечатление... Явно има сериозно неразбиране на мотивите на раждащите по домовете си (плануваното раждане, разбира се)...

Практиката в болницата е ясна... Много обичам второто си дете, но не приемам, че ще спасят него, вместо мен и ще оставят първото ми дете сираче, а съпругът ми - вдовец... Все пак ние можем да си направим и родим и друго бебе и е за предпочитане пред това съпругът ми да търси друга майка за децата ни... Поне това е нашето мнение...

# 76
Писах, че нероденото бебе е пациент, защото е видимо, че целият медицински персонал му трепери. Да, практика е да се спасява майката, ако нещата са на кантар, но виждам как БГ лекарите позволяват доста ехографи. Видях и как се плаши медицински персонал от аларма за лоши тонове.

Така че дори пациент да не е точната дума, нероденото дете е един много важен обект, над който треперят доста хора.

Да, може би майките вярват, че раждането у дома е полезно, но както знаем, един човек може да е много добронамерен, много да вярва, но и много да греши или да си затваря очите за доказателствата.

Забелязва се, че дори да мислят доброто на бебето, има мнения в посока- еми да му позволим и да умре, ако така е писано. Тоест сами признават, че има риск и го приемат философски. И това е метод, също като активната медицинска намеса, но не знам дали е за предпочитане.

# 77
Личната свобода и убеждения свършват там, където започва кожата на другия- включително и на нероденото, но доносено бебе. То е пациент и има права. Морално е те да се отчетат.

Нероденото бебе не е никакъв пациент... Даже и роденото не е, ако е родено у дома си и няма мед. лица наоколо... Не зная колко пъти го дъвкахме кой какви права има... Аз имам право да родя, където пожелая... Бебето няма право да се роди, където пожелае, защото това не зависи от него, а от мен... Също бебето няма право да се роди със секцио, ако случайно това е неговият избор... Дори и в мед. заведения, правата на родилката са над тези на бебето... Всички го знаете, що се правите на ощипани...

именно такива странни тълкувания карат темата да кривва в неприятна за вас посока
думите на МЕГ по ТВ "Къде са записани тези права (не нероденото)?" са достатъчни, за да отвратят хората от темата и даже да ги настроят срещу нея, ВЪПРЕКИ че е интересна и важна и полезна именно с инфото за родилките независимо как са решили да родят

и да, бебето има право да бъде родено секцио, ако е направило избора да е в поза, при която вагинално раждане е невъзможно или ако му падат тоновете

всичко друго са празни приказки и то доста опасни

защото една манипулирана жена "избра" правата си и видяхме докъде се стигна

благодарности на Татти за отпуската, която даде на персимон
и една молба към него и модераторите: все още смятам, че тази тема е за чужбинския форум, където и бе пусната първоначално, именно защото чужбинските майки имат какво да споделят от личен опит или от съответните здравни системи и практики с домашно раждане, каквито в БГ все още няма на съответното ниво, освен със самозвани акушерки тип Клер, Мег, Сара, ...
мястото и не е тук, в алтернативните практики
благодаря

# 78

Нероденото бебе не е никакъв пациент... Даже и роденото не е, ако е родено у дома си и няма мед. лица наоколо... Не зная колко пъти го дъвкахме кой какви права има... Аз имам право да родя, където пожелая... Бебето няма право да се роди, където пожелае, защото това не зависи от него, а от мен... Също бебето няма право да се роди със секцио, ако случайно това е неговият избор... Дори и в мед. заведения, правата на родилката са над тези на бебето... Всички го знаете, що се правите на ощипани...

именно такива странни тълкувания карат темата да кривва в неприятна за вас посока
думите на МЕГ по ТВ "Къде са записани тези права (не нероденото)?" са достатъчни, за да отвратят хората от темата и даже да ги настроят срещу нея, ВЪПРЕКИ че е интересна и важна и полезна именно с инфото за родилките независимо как са решили да родят

и да, бебето има право да бъде родено секцио, ако е направило избора да е в поза, при която вагинално раждане е невъзможно или ако му падат тоновете

всичко друго са празни приказки и то доста опасни

защото една манипулирана жена "избра" правата си и видяхме докъде се стигна

Кое е странно тълкуване, WASP? Неродените бебета не са пациенти, толкова ли е трудно за схващане... И да, бебето не си избира да се роди секцио, майка му прави този избор... Защо не се запиташ дали бебетата, родени секцио, не поради лоши тонове и подобни, а поради страх на майката да ражда нормално, дали пък тези бебета не са си избрали вагинално раждане, но са им нарушили правата? Що за тълкувания са това....

Родителите правят избора къде и как да се роди детето им, а бебетата се раждат хора и граждани, а не пациенти... И наистина къде са записани правата на неродените? Правата на родените поне знаеш ли къде са написани? Предлагаш да пренебрегнем правата на бременната, за да спазим правата на ембриона ли? Процедурите, които се правят на нероденото (по време на раждането), като форцепс например са в информираното съгласие на родилката, не на бебето... Правата на бебето започват след излизането му от утробата... Бебето има право да не му бъде рязана пъпната връв веднага, има право да го дадат на майка му веднага и да засуче, ако поиска... Тези му права не са спазени в 99.9% от случаите... Аз си поисках бебето веднага, не ми го дадоха, даже ми се изсмяха, казаха след 6 часа ще ми го дадат... Защо? Какво ще го правят 6 часа? С това нарушиха и моите и на бебето права... Нарушиха и правата на бащата като не го допуснаха при мен по време на раждането... Хайде щом ще си говорим за права, да се спазват всички права на родителите и бебето...

# 79
ето малко криворазбрани правила

http://bnt.bg/bg/productions/74/edition/14403/referendum_17_maj_ … domashni_uslovija

http://lappland.snimka.bg/details/referendum17maj.631632.0.big

за мен тези реплики са достатъчно красноречиви

за мен тази дискусия за правата приключва тук, с тези кадри и реплики

# 80
W'A'S'P' ,
вече има достатъчно много българки, живеещи в бг, с опит от домашни раждания.Които, съвсем логично не се включват тук.
Така че според мен,  мястото на темата си е ОК.
Принципно обаче темата не се развива в положителна  посока за разгръщане и прилагане на подобни практики в бг.
Предполагам, че тези функции вече изцяло са преминали в Родилница, Естествено...
Едва ли темата в бг мамма би била от полза за бременни, решили и подготвящи се да родят у дома.
на мен лично ми стана полезна за друго. Peace

# 81
http://www.amazon.com/Unborn-Patient-Science-Fetal-Therapy/dp/0721684467

Нероденото не е личност по смисъла на законите, освен в един американски щат. Разбира се, приемането на ембрион и дори доносен фетус за личност води до абсурдни изводи.

Въпреки това за медицината нероденото е потенциален човек и заслужава най-добрия стандарт на грижа, за да се превърне в човек и личност по смисъла на закона- а и на обичайния смисъл.

Нероденото е пациент и важен обект в такъв смисъл, че може да получите обезщетение, ако нещо се случи с неродено поради недобър стандарт на грижа и немарливост. Ако не се хващаме за думата какво е личност и какво пациент, ако приемем детето да се казва "важен обект", тогава предотвратимото задушаване на този "важен обект" е наистина трагично.

# 82
W'A'S'P' ,
вече има достатъчно много българки, живеещи в бг, с опит от домашни раждания.Които, съвсем логично не се включват тук....

и да и не
тук в БГ става въпрос само за неасистирано дома6но раждане
което си е проблем за мен ли4но
за асистирано засега няма изгледи, докато не се промени системата
и там е голямата разлика според моето скромно лаи6ко мнение

сори за 4 и 6 но ми се бъгна не6то клавиатурата  Embarassed

# 83
Нероденото е пациент и важен обект в такъв смисъл, че може да получите обезщетение, ако нещо се случи с неродено поради недобър стандарт на грижа и немарливост.

И черният ми дроб е пациент и важен обект в такъв смисъл, че мога да получа обезщетение, ако нещо се случи с него поради недобър стандарт на грижа и немарливост.

# 84
Да, но черният дроб няма потенциал да живее независимо от теб и да учи в Харвард. Мисля, че има и други разлики между почти роден фетус и орган, има и други причини лекарите да се грижат и да не приемат леко лошия изход.

Фетусът, особено в края на бременността, има сладка муцунка и рита. Черният дроб-хм, върши важна работа, но не е точно предразполагащ към гушкане и е заменим.

Като се замисля, смъртта на едно бебе може да се приеме философски, ако така го влече човек, но има и други възможности: бебето да не реши да умре, а да реши да живее с тежко мозъчно увреждане от хипоксия. Има доста такива случаи, не е само смъртта от домашно раждане. Това може би дори е по-тежък сценарий.

Досега съм забелязала, че медицинските лица доста трепереха над фетуса ми. Някой може ли по-цинично да обясни защо лекарят в клиника Малинов се усмихва, когато фетусът прави нещо смешно, въпреки че по 10 часа на ден гледа такива гледки? Ами защото са сладки създания и защото ясно се вижда, че от един момент нататък са си малки човечета.

И че е глупаво да не се знае дали това малко човече няма да се задуши точно накрая, защото коланите за тонове били патриархални и пречат на вокализацията.

# 85
http://www.btv.bg/shows/btv-reporterite/videos/video/551799742-b … odiya_Heytar.html
Това е офтопик за темата, но пък ми се стори много добро описание на някои явления.

Преди няколко години разбрах, че обратнто на любов не е омраза, а страх. Страхът е пагубно чувство. Особено неприятни последици може да има именно по време на бременност и раждане. Целта на темата тук беше да не всява страх, а да дава информация подкрепа за любовта.
Не че всичко е цветя и рози, но всяването на страх, особено чувството че нямаш контрол над събитията, че си просто физическо тяло, на което могат да се стоварят всички болести и беди на света не само не е от полза, но и вреди. Както на майката, така и на бебето. Приемам, че всички сме разумни същества и можем да преценяваме всеки за себе си докъде му стигат границите на разбиранията и възможностите. Какво е приемливо и какво не е. Но страхът няма място там където има бременни жени. Една от основните причини да се избира домашно раждане е именно нежеланието да попаднеш в атмосфера на страх в момент когато си абсолютно податлива на всякакви външни влияния. Страхът може да спре или да забави раждането, но може да доведе и до много по-неприятни за майката и бебето последици. Не е нужно да четем записи от сесии на регресна терапия за времето в утробата и при раждането; достатъчно е да знаем какви биохимични процеси протичат в телата ни при страх (и не само). Страхът може напълно да блокира действията ни, мисилите ни, истинските ни чувства. Не мога да се сетя за по-пагубно усещане...

Познавам няколко дечица с ДЦП, нито едно не е родено у дома. Също не са ми известни случаи за ментални или дългосрочни физически увреждания при ражданията асистирани от познатите ми домашни акушерки. Знам за физически увреждания, които бързо се възстановяват - при раменна дистокия вместо да чупят ключица, което може да доведе до акушерска парализа - се е случвало да счупят ръката, но за разлика от ключицатат ръката се възстановява бързо и без последици за по-нататъшното развите на детето. Доколкото ми е известно, рискът от дълготрайни увреждание се увеличава значително при ранното клампиране на пъпната връв, което все още масово се практикува у нас, собено за бебета в някаково състояние на дистрес.

Последна редакция: пт, 04 ное 2011, 17:16 от Love&Light

# 86
спор няма, че страхът е лош съветник
но още по-лош съветник е промитото и манипулирано съзнание, особено в такива ситуации, когато нечий живот виси на косъм

детенцето с ДЦП, чийто случай цитирах е родено не в БГ и напълно ествествено, макар  и в болница и с акушерка
проблем е било не това, че са били в болница, а езиковата бариера при едно напълно естествено раждане

интересно кои са тези домашни акушерки, които познаваш и откъде си сигурна в данните, които са ти подали?

# 87
хареса ми написаното от Меги!
навя ми размисли. благодаря ти!
писах , писах, после го изтрих.

Последна редакция: сб, 05 ное 2011, 01:46 от take a smile

# 88

детенцето с ДЦП, чийто случай цитирах е родено не в БГ и напълно ествествено, макар  и в болница и с акушерка
проблем е било не това, че са били в болница, а езиковата бариера при едно напълно естествено раждане

Значи трябва езиковата бариера да бьде разгледана в бьдеще като причина-фактор за ДЦП.

# 89
...
Значи трябва езиковата бариера да бьде разгледана в бьдеще като причина-фактор за ДЦП.

отново тълкуваш както ти изнася
затова ще го напиша пак

детенцето е останало без кислород достатъчно дълго време по време на раждането, за да получи ДЦП
причината: както казах, неразбирателство в хода на раждането поради езикови проблеми

което за мен означава, че езиковата бариера в такъв момент може да има сериозни последици

аз напр съм решила, ако стигна до там да раждам тук, да имам преводач под ръка задължително
но тук системата не само го позволява, но и ти го осигурява и то напълно безплатно, т.е  платено от нашите данъци

а с внесените акушерки първо стои въпросът с плащането им, после и с езиковата бариера
да не говорим за акредитациите им и с професионалната им етика

Общи условия

Активация на акаунт