Раждане вкъщи 18

• 35 822
  • 748
  •   1
Отговори
# 150
Още един въпрос: говори се, че раждането у дома е безопасно за здрави жени с идеална ситуация. Две операции не са идеална ситуация. Защо изобщо Олга е поела риска? Може би защото по дефиниция раждането извън болница е безопасно, та и след две секцио пак е безопасно.

Друго: дали хотелът е най-доброто място? Все пак, кой ли не е бил там...мръсна хотелска стая по-добро ли е за детето, отколкото болница? Нали основното беше- да е у дома, където сме свикнали на бактериите около нас. Е, може да поживееш по хотели, за да свикнеш на тамошните бактерии.

Имаш ли координатите на Олга? Попитай я нея... или само си разсъждаваш на глас...  Laughing

За мен 2-3 секцио не са безопасни за майката... Болниците в никакъв случай не са по-чисти от хотелите, но си зависи от болницата и от хотела... Други въпроси, на които може да отговори само Олга, имаш ли да ни задаваш?

# 151
Олга е само повод за дискусия. Това са въпроси, които са общи за доста случаи и за цялостния облик на домашното/хотелското раждане.

Бих я питала- колко сигурна се чувстваше, имаше ли съмнения и защо се чувстваше сигурна. Защо чака 2-3 часа, явно не я е изненадало- защо така прие, че всички болници са ужасни.

Питах подръжниците в темата: след като твърдите, че за домашно раждане има идеални кандидатки, то кандидатка с 1 или даже две секцио предварително идеална ли е или е супер риск?

Самата Олга не ме интересува много, но ако се срещна случайно, бих я питала. Но вече не ми се влиза в тези среди.

Интересува ме и като цяло как се приема такава постъпка. Явно ще има аплауз, но поне малко критичност?

# 152
Мамасита, чудесни въпроси, но няма кой да им отговори.  Thinking
Иначе се радвам да те чета. Казваш точно това, което трябва, за да се внесе необходимата доза здрав разум и спориш максимално аргументирано и интелигентно. Благодаря ти. Аз нямам тези познания, пък дори и това дар слово за да се включа адекватно.

Темата се измести по-скоро към раждане извън болницата по-желание на родилката. И тук вече възникват безброй въпроси.
Доколко морално е да се въвличат нищо неподозиращи трети лица в раждането, когато сме на хотел, на гости при приятели извън града, на излет или бог знае къде?
Защото представете си, че раждащата е при роднини извън града, в който живее. Ако раждането започне и тя откаже отиване в болница, за да я бодат, насилват, връзват, какво правим? Натрисаме се на невинни хора да раждаме у тях?  Shocked Ей, така, защото идеята е важна пък няма време за прибиране у дома?? Става много интересно като тема....
Честно, ако някой ми причини подобно нещо, не ща вече да го видя, какъвто и да ми е бил преди това.
Иначе, ако ще си раждаме вкъщи при съпруга и с акушерка, ок... тогава поне не досаждаме никому с физиологията си....

# 153
Доста популистично изказване на гърба на Олга... Май си забравила да споменеш защо й се е наложило да роди в хотел.

Че да си чела нещо различно от популистични изказвания от този юзер? Grinning

Проблемът е, че Олга не е изпратила молба в три екземпляра до нея да я пита къде да роди и може ли да не роди в болница и ся почват есетата. Нищо ново, нищо впечатляващо. На кой му пука за тия постове? На Олга не и, на мен не ми, на теб не ти...на никой не му  Wink

# 154
"Проблемьт ми е,че никога няма да мога да разбера какво е да родиш нормално,у дома,сред близки и без медицински интервенции.Много ме е яд,че не разбрах и може би няма да разбера никога какво е това щастие,за което родилките у дома говорят и пишат книги.Тази моя завист и яд ще се опитам да намаля,за да облекча това мьчещо ме чувство като заема позиция срещу това,което не можах и не мога да имам.Така ще се почувствам по добре."

# 155
  • Boston, MA
Кристиан още малко и лечение по неговата вуду-програма ще ти назначи, Мамасита.  Laughing

# 156
Вече имам диагноза: завист по раждането. Поне е в лека форма, изживяла съм невероятното усещане от вагинално раждане, което може да се сравни само с гмуркане в басейн, пълен с хилещи се пухкави кученца. Родилите секцио това не го знаят, голяма е далавера да прекараш диня през отвор колкот слива:)

Много пъти съм казвала, че за мен експириънса е около 10 хил. пъти по-маловажен от добрия резултат- здраво бебе и здрава аз. Според мен всяка майка би избрала здраво бебе пред някакво измамно щастие, което трябвало да имам, според нечии неграмотни книжлета. Аз съм свободна личност и щастието ми зависи само от мен, не от нечии виждания кога трябва да съм щастлива и кога не.

Освен това компенсирам с мощни и големи коли.

В крайна сметка- домашното раждане цел ли е или средство? Затъмнената стая цел ли е или средство? За мен целта на раждането е здрава майка и здраво бебе, постигнати с разумни средства. Получих и двете: и добрия изход, и разумните средства, защото не се дърпах като магаре на "интервенциите".

Предлагам нов девиз, след като така философски казвате, "На някои бебета не им е писано да се родят!"- повтаряйте си от време на време, че "На някои родилни изживявания не им е било писано да се случат!"

Последна редакция: пт, 18 ное 2011, 11:41 от Mamacita Bandida

# 157
Аз съм свободна личност и щастието ми зависи само от мен, не от нечии виждания кога трябва да съм щастлива и кога не.

Чудесно е казано!!! Може ли сега да се отся за всеки конкретен човек, а не само за автора?!

# 158
Може. Само че аз не твърдя, че Олга ще е по-щастлива с раждане в болница: напротив, сигурна съм, че не е така. Но пък смело твърдя, че за общия случай жената ще е по-щастлива с болнични интервенции и живо бебе, отколкото с домашно раждане и мъртво бебе. Сега, чела съм случаи, когато дори с умряло по време на раждане бебе майката перверзно се самоопределя като реализирана birth goddess и си е щастлива по своему, но това нито е рационално, нито естетично, нито нормално, нито продуктивно щастие- то е делюзия за справяне с действителността.

По-скоро Christian твърди, че съм изпуснала някаква форма на щастие.

В крайна сметка обаче, щастието ми зависи от мен- и не трябва да вреди на други хора, нито да изисква някой да е в опасност.

Аз твърдя, че случай като на Олга е безотговорен, след като дори и тук се съгласяваме, че има такова нещо като идеалната кандидатка за дом. раждане, за да е то безопасно. Оттам нататък обаче има жени, които казват- щом е безопасно (за идеалния случай), значи е безопасно като цяло, и със седалищно бебе, и с placenta previa, и с близнаци, и след две операции.

И така, Олга добър кандидат ли е или не- чисто обективно?

Последна редакция: пт, 18 ное 2011, 12:29 от Mamacita Bandida

# 159
Няма обективни критерии и трудно може да има (има дотолкова, доколкото акушерките си ги изработят, какъвто е примерът с критериите за Минесота, неодавна преведени на български). Да се налагат обективни критерии би било несъобразяване с конкретния човек и конкретната ситуация, т.е. липса на цялостен подход. Това не означава, че някои случаи не са с повишен риск по принцип, но отново трябва да се подхожда индивидуално към всеки човек и всяка ситуация.  При сигурността на секциото днес (не е абсолютна, но е много по-добра от преди 20 г.), опит за вагинално раждане при плацента превия носи много повече рискове; но във времето, когато секциото не е било изобщо опция, акушерките са успявали да се справят успешно (живи и здрави майка и бебе) и с тези ситуации.
Раждането е много субективно, при това няма начин всичко да се предскаже за едно раждане. Има обаче ситуации с повишен риск, за които се знае предварително. При предишно секцио зависи какви са били причините за него и как е зашита матката след това, евентуално коклко време е минало оттогава (за да може тялто да се възстанови).
В конкретния случай, считам, че майката е била достатъчно наясно с всички рискове и е взела информирано решение за себе си и детето си осигурявайки си подкрепата на опитна акушерка, която също е подкрепила този избор на базата на своя опит и знания.
Предполагам, че отново ще попадне в графата "мистицизъм", но познавам хора, които са променили живота си в желана от тях посока единсвено със силата на мисълта си; включително по отношение  на раждането след секцио в домашна обстановка, както и в много по-значими направления. Не твърдя, че всеки ще намери силите да го направи, но вярвам, че всеки може, ако пожелае, да вземе живота си в свои ръце.

# 160
По груба статистика при опит за VBAC 60 до 80 процента от жените успяват. Това обаче значи, че при такъв опит имаш огромната 20-40 процентна вероятност да се нуждаеш от секцио за спасяване на твоя живот или този на детето или и двете.

Писала съм и преди как "личният избор" замъглява обективния риск, а той е: ако пет жени със секцио се пробват да родят вагинално, една-две няма да могат, с произтичащите от това последствия. Имайки предвид, че всичко е наред, докато изведнъж не е наред, не знам как дори в индивидуалния случай може да имаш огромната самоувереност, че ти няма да си от тези жени.

Да, много добре знам, че съзнанието влияе на тялото- но не е същото като да изкараш късмет и после постфактум да го приписваш на духовно развитие. Според мен духовното развитие включва известна доза смирение и приемане, че някои ситуации са наистина рискови и извън контрол. Така че- може да е мистика, може и да не е. Зависи дали има връзка с реалността или е заблуда поради случайност. Има разлика между истинска духовна зрялост и нюейдж духовната мастурбация, която се представя за духовност.

Като "лица" на движението, и Олга, и Мери Шварц са действали буквално арогантно и според мен част от увереността е прекомерна, непрофесионална и обусловена от статуса им на икони на движението за натурално раждане (натурално не е същото като нормално).

Интересно ми е как Мери Шварц е била готова с екип за секцио. Доколко е била готова да приеме философски загубата на дете, трансфер до болница на пожар...

Изкарали са адски късмет, който после ще се представя за лично постижение.

Добре де, дори всичко да е зарастнало, не е ли червен флаг за Олга, че след като 2 пъти се е нуждаела от секцио, явно има някаква причина- в тялото й, в избора на съпруг и гените на възголемичкото бебе, във формата на таза...не е ли бил това и червен флаг за Мери Шварц? Или всички жени са "направени да раждат"?

Колкото до приятелските семейства- не се безпокойте, те всички са фенове на раждането и малко кръв и плацента няма да ги уплашат, даже ще се чувстват благословени от Богинята:) А ако не смятат раждането за красиво- отрежете ги като приятели.

# 161
В отделен постинг ще спомена, че е много арогантно от страна на Мери Шварц да пренесе холандския закон в България, където бабуване като нейното е забранено.

Тя на практика е престъпник- разбира се, може да каже, че само е била там, че е гледала и раждането е станало спешно и само. Въпреки това за всеки разумен човек ще е ясно, че Мери Шварц е имала намерение да помага.

Ето един коментар от Фейсбука ми:

"За конкретния случай: Оля и Мери Шварц (акушерка на свободна практика от Холандия) обикалят страната, за да изнася Мери лекции и семинари пред акушерки. Раждането започва спонтанно и неочаквано преди термин [колко преди термин, колко неочаквано?]; направили са най-доброто в създалата се ситуация, особено предвид, че не познават персонала в родилното в Търново, нямат време да стигнат до болницата в София, в която е планирано раждането и че акушерката има солиден опит с домашни раждания и това за нея не е било някаква екзотика, както е за нас. Така че не съдете толкова строго, без да познавате ситуацията."

Тоест тази жена с намерение е бабувала, като не се е съобразила, че не си е в Холандия. На жена с 2 секцио. Интересно ми е холандските акушерки по принцип ли имат такъв стандарт или само Мери Шварц е толкова смела.

Рядко си позволявам да нарека някого безотговорен родител, защото и аз не съм перфектна, но: много бременна си, в 9 месец се знае, че всеки момент може да родиш. Вместо да стоиш близо до място с грижа, ти ходиш да мисионерстваш. Излагаш бебето си на огромен риск, като го раждаш далеч от животоспасяващи методи.

Поне се надявам да е била в деветия месец, нататък са индикациите, бебето е било голямо и е било добре. Щото ще е още по-голям ужас Мери Шварс да хваща и лекинко недоносени, щото "знаят кога да се родят".

После се хвалиш с духовно развитие...

Олга е голям пропагандист, признавам, поне прави това, което проповядва. Но само колко безразсъдно и арогантно...

Catchy title: The Dutch Tulip Madness.

Чакай сега, холандските акушерки не раждаха ли с линейка пред дома и чакащ екип за спешност? Къде беше линеката на мадам Шварц?

Освен това има една тенденция: дом. раждания в Холандия намаляват и може да се окаже, че техните акушерки си търсят хляба при нас, където ще е модно.

Последна редакция: пт, 18 ное 2011, 16:06 от Mamacita Bandida

# 162
Изтриха отговора ми кьм Мамаситата.Видях,че си го прочела и това е най важното Peace

# 163
Интересен беше въпросът. Не, приоритетът ми не е домашен комфорт: има по-добри ситуации, в които да му се наслаждавам, с добра книга и вино, а не с контракции.

Всъщност добре беше отговорът на Кристиян да стои, защото той илюстрира много добре вманиачаването по процеса и преживяването, а не резултата- дотолкова, че приписва тези нужди и на другите, и то на хора, които експлицитно отричат да искат това. Но няма как да не го искаме подсъзнателно.

Чувала бях за завист към пениса, но за завист към раждането...

# 164
Mamacita Bandida , интересна дискусия за една дула, която уж би трябвало да вдъхва доверие вместо да размътва главите на бременните и родилките
но може би е по-добре да пуснеш линк към "новината", за да не остане така само с преразказ

иначе от преразказаното оствам с впечатление за един абсолютно безотговорен човек, жена поставила на риска 2 малки деца да останат без майка и хукнала да мисионерства в такъв момент
за раждането в хотела да не говорим
не само безотговорно, но и нагло

и понеже се заговори и за феминизма
българките имаме още дълъг път да извървим, докато постигнем опита на западнячките, за да се убедим после като тях, че не си заслужава чак толкова много това напъване
поне не и в тази насока, в която върви тук на запад

а понеже стелт ме е преразказала, и то напълно погрешно, бих искала специално да се обърна към нея с молба да цитира директно, вместо да се пъне с преразкази, които явно не и се удават
сега отивам да намеря точния и цитат, за да мога да го коментирам после
благодаря

....
А че неродените нямат права е повече от ясно... Но нищо не пречи да им разпишем разни права, пък като поживеем още 30 години, някой ще ревне, че и незаченатите трябва да имат права....

За сметка на това си съгласна да се нарушават правата на вече живите - в случая бременните жени...
...

ето това е стелтиния бисер
 Sick Sick Sick
стелт, явно си човек, който чете много повърхностно и минава всичко през собствената си призма
затова много моля за втори път, да не се опитваш да преразказваш, за да не се излагаш така

благодаря

Последна редакция: пн, 21 ное 2011, 10:28 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт