Раждане вкъщи 18

• 35 814
  • 748
  •   1
Отговори
# 180
В добавка, може би е мит, че лекарите те мятат за секцио ей така, за удоволствие.

Раждам аз, тоновете са тревожни, лекарят вика- може да се наложи секцио.

Аз: Ами давай!

Той: А, не мога, тука си има медицински стандарти, трябва второ мнение.

Лекарка с второ мнение: Няма нужда от секцио, ще мине!

Аз: Ми хубаво...

В такъв момент, по средата на раждането, може да се обзаложите, че не съм си мислела какво ще загубя откъм домашен комфорт и уют.

# 181
редактирах си малко горния пост .

Mamacita Bandida , уби ме с  цитат от «Мастер и Маргарита» на английски .

# 182
Като гледам бьлгарските министри,мога по лесно да си представя списващите в тази тема.

# 183
а понеже стелт ме е преразказала, и то напълно погрешно, бих искала специално да се обърна към нея с молба да цитира директно, вместо да се пъне с преразкази, които явно не и се удават
сега отивам да намеря точния и цитат, за да мога да го коментирам после
благодаря

....
А че неродените нямат права е повече от ясно... Но нищо не пречи да им разпишем разни права, пък като поживеем още 30 години, някой ще ревне, че и незаченатите трябва да имат права....

За сметка на това си съгласна да се нарушават правата на вече живите - в случая бременните жени...
...

ето това е стелтиния бисер
 Sick Sick Sick
стелт, явно си човек, който чете много повърхностно и минава всичко през собствената си призма
затова много моля за втори път, да не се опитваш да преразказваш, за да не се излагаш така

благодаря

Моля, пак заповядай...  Laughing   Вижда се черно на бяло в следващите ти постове какво смяташ за Олга и за нейният избор (къде, как, с кого да роди)... Това е нейно право, нали не отричаш това? Или какво беше, неродените деца имат права, но Олга няма право и трябваше да роди в болница с лекари? Хайде да не те преразказвам, обясни го с твои думи...  Wink

# 184
редактирах си малко горния пост .

Mamacita Bandida , уби ме с  цитат от «Мастер и Маргарита» на английски .

Ами руски не знам толкова добре. Освен това четох книгата и на английски и преводът беше доста добър.

Пак стигнахме до момента дали човек има право да прави каквото си иска, ако застрашава друг човек или може да причини неприятности за хотелиери или приятели или други, неволно замесени в домашното раждане.

Въпрос на деня: след като раждането е нещо толкова естествено, защо просто жената не клекне и не роди, а трябват мантри, съпорт, дула...Дали защото раждането у дома не е толкова естествен и природен, колкото социален феномен? Дали не е лайфстайл много повече, отколкото е природна повеля?

Последна редакция: вт, 22 ное 2011, 11:46 от Mamacita Bandida

# 185
И самата Мери ето тук:

http://bg-bg.facebook.com/event.php?eid=220617048007585

Срещата в Пловдив ще се проведе на 22 ноември от 18:30 до 20:30. Адрес: бул. "България" N 97, х-л Санкт Петербург, детският център (малката зала). Предварително записване на info@estestveni-idei.com или телефон 0887975763 - Таня Русева. Такса за участие: 7 лв.

За съжаление няма да мога да присъствам- а и не знам как ще се сдържа да не създавам скандали, хайде да си поприказват жените, а то ще се чуе, ако продължат с глупостите.

# 186
Жалко е че няма да можеш да отидеш, Мамисита. Винаги е интересно човек да се сблъсква с други гледни точки и да ги наблюдава. Уважението към другите, което имаш, ще ти помогне да не правиш скандал, въпреки, че съвсем не си съгласна с техните гледни точки.
Дано да има някой друг с твоята позиция, който има възможност и желание да отиде.

Такава среща ще има и в София, на 24-ти, имало е и във Варна.

Последна редакция: вт, 22 ное 2011, 12:51 от Love&Light

# 187
Моята гледна точка мога да я кажа и по други начини, а срещата ще е повтаряне на познати клишета, които съм чела или чувала и преди.

То станалото вече си е скандал.

Не получих отговор- след като раждането е толкова натурално, защо е толкова сложно и има нужда от толкова много действия? Имам чувството, че в болница и с интервенции е доста по-лек процес, отколкото невероятния сценарий по едно домашно раждане.

# 188
По-лек не е процеса в болниците, но заради интервенциите може да бъде значително по-кратък. За някои хора е важно процесът да бъде кратък, самият той няма значение, значение има единствено резултатът. За други хора от значение са както крайната цел, така и пътят. Важно е всеки да има възможност да получи това, което смята за важно и необходимо.
А раждането днес в нашите култури често е сложно заради много предразсъдаци и ментален багаж, който сме натрупали през столетията. Ние не мислим как работи сърцето ни или бъбреците или черния дроб; не мислим как тялото ни успява да създаде и отгледа едно дете от клетка до готово да живее във външния свят - това са неща, които телата ни травят без нуждата от критика, санкция, управление от мозъка. При раждането е същото, но вече имаме толкова много педразсъдаци, вярвания, убеждения, страхове, вина и какво ли още не, че се налага да направим понякога големи усилия да се освободим от тях, за да могат телата ни да свършат работата, която са създадени и напълно способни да съвршат без намесата на всико изброено.
Моля тези ми думи да не се приемат като цялата истина, това е просото описание на едни сегмент; има още много други...

# 189
Тук виждам примери как процесът е приоритет пред резултата. Да, за мен имаше значение процесът да е кратък, с максимално достойнство и някой да почисти много бързо. Не съм имала вина, не съм стискала кълки и не съм спирала да дишам.

В болниците е по-леко, защото никой не се вживява толкова емоционално, просто си раждаме сериозно. Според мен именно лекарите гледат на раждането по-скоро като на биологичен и природен, отколкото на социален процес. Традиционните акушерки всъщност не гледат толкова биологично.

По принцип не обичам биологичния редукционизъм на човека, но по време на раждане беше чудесна гледна точка да си представя, че съм биологична машина и нямам емоции. Щото дори и да е идеално, отглеждането на емоции в този момент е също толкова непродуктивно, колкото би било, ако един войник е емоционален на бойното поле. Просто имаше работа за вършене и тялото си я свърши според биологичните закони. Всичко на всичко- 7 часа. Един час душ, четири часа чакане и два часа контракции със система, три напъна с помощ от публиката на третия, 5 конеца и готово. Запишете ме за същото и за номер 2, ако има.

Лично аз съм доволна от бързото и безлично приключване, след което закоравели акушерки и лекар се хилеха като тикви, все едно моето беше първото бебе, родено на света.

Виждаш ли колко е лесно човек да си овладее емоциите, та дори и система с окситоцин да не го шашне? Може би аз съм истинската раждаща богиня, на която от нищо не й пука.

# 190
Мамисита, мисля, че си се справила чудесно! Точно отказът от емоции и "на война като на война", "има работа за вършне и толкова" е било най-доброто поведение за болницата, гарантиращо отличен резултат. Но не всички са войни, раждането е различна пътека за всеки, негова пътека - някои яхат коня и казват "напред"; други запретват ръкави и копоят до края на лехата; трети имат нужда да спират на всяка крачка и да гледат залеза точно от този ътгъл или пък прелитащите птици докато вървят по пътеката. Именно затова имаме нужда от различни варианти, така че нуждите на всички да бъдат посрещнати. Нека да има публика и овации за война, нека да има награда за работника, нека разсеяния любител на пейзажи да не се чувства притиснат и пришпорен; всеки от тях има своите нужди и заслужава да си ги изживее.

# 191

за любителите на статистиката:

http://dnes.dir.bg/news/sheynovo-rodilka-9967280?nt=14

това нещастно момиче е имало съвсем естествен родилен процес, докато не си е заминала незнайно от какво
горките и деца
дано лекарите успеят да помогнат поне на новороденото

# 192
Да, поредния случай, който доказва, че раждането само по себе си е опасно нещо. В обществото се обвиняват лекарите защо са я пуснали да се разхожда с контракции, тук в тази тема разхождането с контракции извън болницата се смята за най-хубавото нещо.

За нещастие се е случила трагедия, която едва ли щеше да се разреши в домашни условия.

"Раждането като пътека" звучи красиво, докато не се сетим, че не всички пътеки са еднакви, някои изглеждат измамно живописни, но са смъртоносни и крият неочаквани пропасти.

Никой никакво преживяване не заслужава- заслужава единствено добър изход. Преживяването е в главата.

# 193
Колко ли трагедии още ще са ви нужни да ви накарат да замьлчите за малко?
 Tired

# 194
Няма да мълчим, за да няма още повече трагедии- този път предотвратими. Няма да минете с номера "имате трагедия във вашия лагер, оставете ни да си правим каквото искаме"!

Трагедията си е трагедия, но живите имат още възможности да грешат.

Какво тогава се прави след травматично и неприятно домашно раждане?

Общи условия

Активация на акаунт