Раждане вкъщи 18

• 35 855
  • 748
  •   1
Отговори
# 705
Flip, извинявай, но ако четеше блога на Родилница и се интересуваше поне малко, щеше да ти направи впечатление, че под всяка статия е даден линк към източника и пише, че е преведен с тяхно разрешение. И това е от два години поне. Така че предполагам просто не се интересуваш, за да знаеш.

За втората част - мисля че бъркаш форума на Родилница с всички участици и групата,която организира кампании. Ето напр. take a smile активно пишеше във форума, но никога не е участвала в организирането на акции. Това важи за повечето пишещи, както и тук.

# 706
Atti , толкова "активно", че точно заради това ми беше отнет достъпа до "деликатните " теми.  Wink Поне това ми беше обяснено.
Активно никога не съм писала и това е основното ми провинение. Освен още, че не дадох пари и не съм се включвала в акциите....

# 707
Atti , толкова "активно", че точно заради това ми беше отнет достъпа до "деликатните " теми.  Wink Поне това ми беше обяснено.
Активно никога не съм писала и това е основното ми провинение. Освен още, че не дадох пари и не съм се включвала в акциите....

Не разбирам какви са личните ти притеснения, но когато те попитаха там да го споделиш, ти се врътна и изчезна, което до колкото разбирам не е било за първи път. Може би е по-коректно да го споделиш на място там или коректно не е това, което търсиш?

# 708
  • София
Хубаво де, Atti,  тогава организаторите на акциите къде ги, когато обществото има въпроси към тях? Кои са те всъщност - тези, дето и по телевизията се изявяват ли (въртейки очи и вдигайки рамене на всеки по-неудобен въпрос)? Те носят ли отговорност за думите и действията си, или и те са bebchi82? Има ли сред организаторите на акции жени, които активно са пропагандирали неасистирано домашно раждане дори при лекарски сигнал за проблем? Има ли сред тях жени, които са акуширали реално или по скайп на домашни раждания? И най-важното - защо организаторите на акции толкова ги е страх да отговорят на тези и други подобни въпроси, нали делото им е толкова благородно? От всенародната любов ли се боят, какво ли...

Затвориха си форума, взеха мерки и медиите да мълчат, заплашиха определени жени със съд, та да си затворят устите, и само БгМамма остана място, дето да се говори за това. Ама и тука ги няма, зарязаха горката persimon като самотен воин да отбива атаките... пардон, изблиците на всенародна любов...

# 709
take a smile, не идеите за морал не са идентични за всички човешки същества. Или една от нас не е човешко същество Laughing. Не е неморално да смяташ, че раждането вкъщи е хубаво нещо и да подкрепиш жена, която иска да го направи. Също както не е неморално да мислиш, че раждането в болница е хубаво нещо и да подкрепиш жена, която иска това. И в двата варианта резултатът може да е прекрасен, а може и да е смърт, но това е отвъд нашия контрол и ние не носим морално задължение в който и  да е от двата случая. Отговорност носи единствено взелия решението. 

# 710
Flip,  краткият отговор на въпроса ти е, че всеки носи лична отговорност за това, което пише по форумите - дали тук или в Родилница. Нито БГ-Мамма може да носи отговорност за всеки пишещ тук, нито Родилница може да носи колективна отговорност.

# 711

Не разбирам какви са личните ти притеснения, но когато те попитаха там да го споделиш, ти се врътна и изчезна, което до колкото разбирам не е било за първи път. Може би е по-коректно да го споделиш на място там или коректно не е това, което търсиш?
Не седят така нещата, Атти. И ако наистина те интересуваше как седят, нямаше да лепиш ей така подобни повърхностни твърдения за "врътвания "и подобни.
persimon , това , което пишеш е само допирателна до това, което имах предвид.

# 712
Flip,просто колкото и да ти е странно, някои хора нямат чувството, че дължат обяснения за действията си на теб или друг. И доколкото това е тяхно законово и човешко право не знам ти какви претенции имаш. Да не би да са те наели за адвокат на някой, че искаш отговори, обяснения, обвиняваш и т.н.?

Ако аз бях на мястото на жената, чието бебе почина ще считам себе си за отговорна за действията си. Не бих отишла да давам обяснения на някой в нета, който очите не ми е виждал и реално не му пука за мен и детето ми, и не бих и обвинявала тези, кито са ме подкрепяли в личното ми желание да родя у дома. Защото считам себе си за вменяема и докато не съм освидетелствана няма да допусна идеята, че друг е взел моите решения вместо мен. Не претендирам, че това чувства жената, за нея може да е нещо съвсем друго, но просто искам да ти дам една гледна точка, различна от тази която си мислиш, че тя може би има. Бих била страшно подразнена и отвратена от някакви опити да се рови в моята рана и да се търси отговрност от хора, които нямат общо с нещата и то така агресивно и дълготрайно.

# 713
Съжалявам ,но ти не ми даде възможност да разбера как седят нещата. Правя си изводи само върху това, което знам.

# 714
  • София
Удобно, Atti. Отговорност ни колективна, ни лична - никаква.

Просто група жени, дето лично-колективно публикуват статии за безопасни ситуации като голямо бебе-малък таз, увита пъпна връв, седалищно предлежание и т.н.

Пък ако някое бебе вземе, че умре - ко да правиш, случва се. Даже и при дадените за пример и идеал пигмейки сигурно се случва... ама това авторът на статията го е пропуснал.

# 715
Флип, върни се и прочети какво писах - отговорността е лична. Ти като даваш тук правни съвети носиш лична отговорност. Татти не може да седи да те проверява какви ги пишеш и да се съветва с адвокат дали е ок.

За статиите, отговорността е на авторите, а за превода - на преводача. Мислиш ли, че БГ Мамма носи отговорност за статиите, които се публикуват тук? Ти наистина ли си учила право или само така разправяш, за да трупаш точки?

# 716
........ Правя си изводи само върху това, което знам.
както и предполагах.
Знаеш  малко, от повърхността. Остави ме мен, аз нямам нищо общо с Родилница вече , слава Богу, и с активностите й....надявам се, че нещата се развиват в добра и разумна посока за всички ни Hug

за отговорностите.......право не съм учила. За мен обаче има и "морална отговорност". Има етични взаимоотношения и се опитвам така да живея.
Моята съвест ме кара да "поема отговорност" ако обещая / ако съм поела някакъв ангажимент към /  на прителка/позната/ колежка/ човек  нещо. Просто съм дала дума. Това е.  "Моралът" ми е такъв.
Статистиките не ме интересуват толкова, когато идеята е вътрешно убеждение. Те за мен не са фактор. А тук се наводни от статистики.....

# 717
Разбира се, че има и морал и етични взаимоотношения, и всеки си има неговото разбиране по въпроса. Напр. ти като пускаш рецепта в темата за веганството, поемаш и морална отговорност, нали така? Каква отговорност имат към теб другите пишещи в темата, какво е твоето разбиране по въпроса?

# 718
Atti,  много благодаря за личното внимание и интерес. С радост ще се опитам да ти отговоря на всички въпроси, които те интересуват, ела в темата и питай Hug Peace
Дори и въпросът ти да е принципен......

# 719
Това го дадох като пример, ако искаш си измисли друг пример с друга тема. А защо не искаш да ми отговориш? Останах с впечатление, че имаш доста ясна идея за себе си какво е морално и етично и какви очаквания имаш към другите?

Общи условия

Активация на акаунт