Здравословно хранене за децата - 6

• 47 734
  • 735
  •   2
Отговори
# 330
Защо?

Моите ядат, а крайният продукт е домашен; не купувам туршии от магазина. Особено разни пастети правя с тях: туршия + ядки или семена.

Ами точно заради по-високите количества на сол и оцет.

# 331
Предположих, но при мен няма такава опасност. Simple Smile
А и не се яде всеки ден.

# 332
Хайде един запис и от мен в тази тема

# 333
Вери, искам да те питам нещо, което засяга само мен, но не мога да ти изпратя ЛС. А не се сещам за друг с необходимите знания по въпроса. Може ли някак да те намеря?

# 334
Ще ти драсна сега на лични.
Моите съм ги спряла цялостно,  не е към никого лично.

# 335
А как се прави сурова туршия?
Другият ми въпрос е за инката - нали за деца можепо малко в мляко да речем? Наш много налита на моята натурална инка с малко мед...

# 336
  • Пловдив
Мога ли да дам на малчо сок от сурова тиква?  newsm78  Изобщо може ли да навреди с нещо сока от сурова тиква ( не съм запозната със суровоядството Rolling Eyes )

# 337
Мога ли да дам на малчо сок от сурова тиква?  newsm78  Изобщо може ли да навреди с нещо сока от сурова тиква ( не съм запозната със суровоядството Rolling Eyes )

Сокът от тиква е много полезен. Според Аюрведа балансира  и трите доши. ПО- добър е дори от сока от моркови. Имаше и дълго научно обяснение, но не помня подробности. Аз съм го смесвала с моркови, с кокос или с червено цвекло.
На толкова малко дете бих дала чист, не смесен, в малко количество и да следя за реакции (чисто превантивно), въпреки, че на тиква не съм чувала някое дете да е реагирало с алергия. Нали я водят от първите храни за захранване.

Olive, можеш да предложиш на детето да си топи моркова в зехтин, нещо като "циганска баница" да стане.  Laughing И дъщеря ми не яде кисело зеле, заради киселия вкус. Язък ми за усилията, за двата вида кисело зеле, които направих.

И аз предпочитам сезонни плодове и зеленчуци. Понякога правя изключения с някакви цитруси, но гледам да не се оливам вече както преди.
Ряпа(различни видове), моркови, земна ябълка, зеле( прясно, кисело), сушени зеленчуци- по- добре по-скромно, отколкото да се вкарва някакво излишно разнообразие от несезонни и далечни, пък били и те уж био плодове и зеленчуци.
Ако липсва някакъв витамин, организмът си го синтезира сам, ако работи добре.

Последна редакция: сб, 07 яну 2012, 00:46 от Госпожа Емилия

# 338
Аз си правих днес хляб без брашно по тази рецепта http://mamainthekitchen.com/2011/05/16/raw-soft-bread/#comments и съм супер доволна от резултата /малко солен ми стана, защото направих половин доза и май още трябваше да намаля солта /. Сега чакам да видя дали ще получи одобрение от тати и кака утре на закуска  

Редактирам се да добавя, че хлебчето се хареса, но с мед Laughing

Последна редакция: сб, 07 яну 2012, 16:35 от Галче

# 339
  • Пловдив
Госпожа Емилия, благодаря ти за информацията   bouquet Дадох сок на малчо, сложих вътре съвсем малко мед, канела и зехтин, на него много му хареса и си го изпи с кеф  Grinning Единствената реакция беше, че малко го разхлаби, но не е проблем .

# 340
  • София
Olive, можеш да предложиш на детето да си топи моркова в зехтин, нещо като "циганска баница" да стане.  Laughing
Да, това е идея, ще пробвам, макар че тя ходи и си го гризе, ще стане едно вкъщи... Grinning

# 341
Сокове не давам на децата или ако давам, е много рядко.

Чисто плодов или сладък такъв бих разредила с вода.

# 342
  • Пловдив
Сокове не давам на децата или ако давам, е много рядко.

Чисто плодов или сладък такъв бих разредила с вода.

А зеленчукови ? Плодови аз също не давам. Как да направя сок от морков или тиква тогава?  newsm78 Малчо е още малък и не може да ги яде, давам му, но той само си чеши зъбите.

# 343
А какво им има на плодовите сокове newsm78домашни имам предвид-не в кутия Thinking

# 344
Не им давам никакви сокове т.е. не съм ги включила в менюто целенасочено.
На сина ми, когато е бил 1-2 годишен, също.
Задоволявала съм се с това, което е избрал той самият да яде и колко реши да яде.

Бъни, ние също си правим домашни сокове,  но аз съм резериварана специално към плодовите.
Твърде много захар влиза изведнъж в организма. А и много малко хора дъвчат соковете преди да ги глътнат. Дете да го направи, по-скоро си е голямо изключение.
Това е много накратко.
Писала съм и преди за соковете. И си мисля, че вече ставам досадна.
Но ако искате пак ще повторя. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт