Здравословно хранене за децата - 6

• 47 786
  • 735
  •   2
Отговори
# 120
  • Варна
Mirence, много добре ти разбирам тревогите... Малко по-назад и аз писах за същото. Според моя скромен опит, основополагащо е на какво ги учим като малки. Аз например не съм ползвала детска кухня. 2 години готвих сама за детето (принудена и от това, че до 1 г. и 1 м. той нямаше зъби). В резултат той свикна с "манджички" и си ги търси, иска готвено, даже още се сеща в картофената яхния да си намачка картофите на пюре. Тези дни му подариха пакетче гумени мечета. Нямаше как демонстративно да му ги взема и да обидя госта. Детето лапна едно, повъртя го из устата, явно му беше интересно какво е, след малко каза "Не искам повече от това". Само дето не цъфнах  Mr. Green

# 121
  • Пловдив
Според вас не е ли здравословна детската кухня, какво не й е хубавото? Аз много се чудя дали да го запиша  Thinking Сега му давам варени зеленчуци на пара, слагам и зърнени в тях, но мога ли само с това да го храня. Не готвя за нас с мъжо, защото не си падаме много по разни манджи, и ми е много трудно само за малкия, а и като му направя нещо и той не го иска и съвсем ми се отщява  Crossing Arms

# 122
Готвя предимно в тенджера под налягане, на пара нещо не ми се получава. Може би повече трябва да чакам, мисля пак да опитам. ДК не я одобрявам, заради многото нишесте, яйчен прах, бяла захар, бяло брашно, изобщо слагането  на брашно или нишесте в почти всяка манджа...сигурно има още какво, не знам какво дават честно казано всеки ден, имам само обща представа.

Видях доста добри мнения за хляба на Слънце и Луна, Балев и т.н., но тези магазини са ми далече и ходя до тях най-вече да купувам пакетирани неща и не ми се връзва за хляб само. Кой от хлябовете, предлагани в обикновените магазини е по-малкото зло и кой купувате, ако не можете да омесите или от био-маг?

# 123
  • Варна
Mirence, от купешките хлябове толкова съм разочарована, че си купих хлебопекарна. Родих се направо!

Ивка, има много неща, които можеш да готвиш. На мен най-трудно ми беше с месото, защото малкият както вече казах нямаше зъби да дъвче. Опитвах да купувам само месо от купешките бурканчета с пюрета, вече не се сещам на коя фирма имаше, но излиза доста солено цената. После тук във форума научих как мога да разваря месо, да го пасирам и после да го замразя във формички за лед, и така си играех по 1 ден на месец-два, после само вадех от фризера. Готвех общо взето за 2-3 дни ядене в една малка тенджерка. Верно хамалогия си е, но винаги знаех какво е яло детето ми. В онзи период тук имаше проблеми в ДК, слагали сурово яйде на застройки, прясно мляко, нишестени кремове... педиатърката ни сама ме посъветва тогава ако мога да готвя, да избера това. Тогава още нямаше частни ДК, а и честно казано не мисля, че излиза по-изгодно. Само по-лесно, за който търси това...

# 124
И аз поради "качеството " на заводските хлябове си купих хлебопекарна , но това не ми реши изцяло проблема . У нас се ядат сериозни количества хляб , все пак сме и доста хора и всички го обичат , за отказване и дума не може да става , но да пека по два пъти на ден  Crazy ми е непосилно . По веднъж не стига . Купувам типов във форма , едни тухличики такива , и съм относително доволна - не съхне , вкусен е , не мухлясва , не се рони или рони се , но не на втория ден .

Откакто понаучих някои неща за маята ,обаче , съм се видяла в чудо - мая има абсолютно навсякъде , включително и в сухарите . Всичко , което досега харесвахме и купувахме от пекарните не става за ядене . Confused

Сега съм на фаза опити за "производство" на домашен квас или ще ми се наложи да купувам от био-магазините готов .

Често меся тесто в хлебопекарната , но вече само със сода и бакпулвер , ползвам го за пици , хляб , питки , за всичко .

... но пък в училище закуската е ежедневно филия с маргарин Sick и филе , милинка , кифла , пак филия и така ... Започнали са да дават и по един плод към това - круша , ябълка , а вчера ми се върна с ... два моркова . Той ги донесе даги измия и обеля , но другите деца ги изяли така . ooooh!

Последна редакция: пт, 25 ное 2011, 15:49 от nice

# 125
nice, можеш ли да ми дадеш рецептата за хляб само със сода и бакпулвер в машината за хляб? и на коя програма печеш хляба или ти само за месене я ползваш машинката? Аз пробвах да правя хляб с квас, но домашните нещо не го одобриха, кисел им бил Tired и затова се върнах пак към маята, но бих опитала и със сода или бакпулвер Hug

# 126
  • Пловдив
И аз май трябва да започна да готвя за няколко дена, може така да ми е по-лесно.

И на мен ми е интересно дали може да се направи хляб с квас в хлебопекарна  newsm78 Ние също ядем много хляб, особено аз . От време на време купувам хляб с квас, но ми идва малко скъп , около 5 лв , верно че е доста икономичен, но все пак..

Чувала съм, че соден хляб също не било много полезно, но пък сигурно е по-добре от хляб с мая..

# 127
Галче , да  , ползвам програмата за месене на тесто . Сравнително рядко пека на другите програми - вкусен е , но с много дебела и твърда кора и , някак , е неудобен за рязане . Моята пекарна е от вертикалните .

Замесвам си 3 1/2 водни чаши брашно , ползвам предимно грахам или типово , 1ч.л. розова сол , 1 с.л. тръстикова захар , струйка зехтин , предполагам около 3 с.л. , 1ч.л. сода размесена във водна чаша кисело мляко  и 1 бакпулвер , който пресявам с брашното . Оставям машината да меси 10-15 минути и ползвам веднага като основа за пица . За хляб го оставям в машината , без месене , да отпочива 30 минути поне , то се понадига леко , после премесвам кратко , колкото да го оформя на набрашнена повърхност и пека в обикновената фурна на 180 градуса , докато ми замирише , не зная колко е във времево изражение . Дано ви хареса така .  Hug

П.П. Пропуснала съм да напиша , че докато машината вече меси се добавя на око вода до момента на оформяне на топка . Ако тестото изглежда по-влажно от необходимото се добавя брашно чрез леко поръсване . А , и солта може да е и половин ч.л. , не цяла . Peace С това тесто стават много вкусни арабски питки на тиган .  Peace

Последна редакция: пт, 25 ное 2011, 18:21 от nice

# 128
В Балев имат едно брашно - от 3 вида малц и слъчоглед. Много е добро, всичко става много добре и супер вкусно. 5лв. е.
Какво ви е мнението за био продуктите на Карфур?

# 129
  • Пловдив
...
Какво ви е мнението за био продуктите на Карфур?

Аз ги харесвам. Пазарувам предимно оттам.
Освен храни, имат и бельо от био- памук, и био- козметика...

# 130
Взех един зехтин, екстра върджин, био за 7 и нещо...малко съмнително евтинко ми се струва.

Днес направих "шоколада", за който четох в тази тема - тахан, мед и брашно от рожкови. Много го хареса дечко.

# 131
Взех един зехтин, екстра върджин, био за 7 и нещо...малко съмнително евтинко ми се струва.

Ако е и био, може би е 250 мл. newsm78
Иначе не-био екстра върджин, за по- малко от 7 лв./л не съм виждала, с едно единствено изключение. И то само на промоция.
Много се спекулира с цените на зехтините тук.
Наскоро гледах някакъв намален от 20 на 15 лв. в Кауфланд. Същия в Италия е не-повече от 4 евро.

# 132
Да спомена само,че от "Лидл" си купих не-био екстра върджин 750мл за няма и7 лв-качеството е отлично-зехтина е от Флоренция.Хляб напоследък правя от тези немските смеси и меся содена питка,в къщи нещо не харесват квасения ,при все че на мен ми е много вкусен.Мая когато се налага ползвам био на "Алнатура"

# 133
Чудя се какво може да и е биото на маята? Тя не расте на полето в естесвени условия...Може би я отглеждат както кваса, и то с брашно от био култура?
А био кока-кола? Звучи ми като виц, но я има и си я купуват хората на децата. Каква ли нищожна част от колата може да е с натурален произход? И колко това ще подобри въздействието на всичката химия дето е вътре?
Та, имам леки  Mr. Green резерви към "био" до името на продукта. В доста случаи е очевидно, че нещо не е ОК. А в колко ли случаи не е ОК без да е очевидно?

# 134
Зехтинът е 750мл., 7,50лв..де да го знам...Правите ли домашни баници вкъщи, дори и с готови кори? От къде взимате пълнозърнести?
И още една питанка - какъв е проблемът с маята, която се продава в магазините?

Общи условия

Активация на акаунт