"Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?" - 2

• 830 912
  • 11 247
  •   1
Отговори
# 11 010
Здравейте, може би не е много по-темата, моля ви, ако знаете къде другаде да попитам, ще ви бъда благодарна. Въпросът ми е - за теглене на ипотечен кредит какъв доход и по-точно колко време назад трябва да докажа доход, т.к. досега бях в майчинство и предполагам, че трябва да изтече някакво време докато мога да изтегля? Благодаря на всички за информацията, ще се включвам в темата.

Нощна птица и аз съм като теб с разликата че от февруари месец се водя на работа (като преди това декември бях в платен, а януари неплатен) Та доколкото на мен ми е ясно(поне при мен се стекоха така нещата) трябва да имаш платени осигуровки (социални) поне за един месец назад и да имаш стаж минимум 6 месеца при дадения работодател. Надявам се съм ти помогнала Simple Smile Относно дохода зависи колко ще ви е ипотечния Simple Smile
Т.К тея дни обикалях по банките и имам прясна информация така да се каже, ще кажа където ходих. Експресбанк и Пощенска 3месеца назад, а Уникредит 2месеца назад, като месеца в който сме в момента не се смята, значи аз сега подготвих документи за януари и февруари.

Приемам поправката  Mr. Green Ние сме с ОББ и за това посочих нея като пример, не сме питали в други банки, но пак е полезна информация   bouquet

# 11 011
За една от сградите на Артекс, моя позната се интересуваше и й бяха казали, че цената се качва с около 100евро/м2 на етаж. На 6 етаж цената беше около 1500-1600евро/м2. Направо ми събра погледа. Но явно не практикуват това ценообразуване за всичките си обекти, защото преди два месеца звънях за сграда, която в момента строят и не са ми казвали такова нещо.

Aз съм искал цените на сградите в Младост 2, Младост 4 и в Младост 1 - навсякъде цената се качва с етажа - всеки следващ етаж е по-скъп, като на един и същи етаж едни апартаменти са на цена Х, а други са на цена Х + 20E/50E. Toмева предположи, че разликата в цената на апартаментите на един и същи етаж е заради изложението им.

# 11 012
Относно цените на имотите и в частност апартамента на ул. Козяк.

Благодаря за включването! Коментирах това с близка брокер, на която имам пълно доверие и нейното мнение беше идентично. Пазарът е изцяло в полза на продавача, особено ако апартаментът е сносен и се купува бързо и лесно. 

Аз апартамента го харесвам, имаме и готови пари да го купим, въпросът ми е какви пари да предложа за него на търга, т.е. каква му е пазарната цена. Ако и да имам парите за него, не искам да предложа 20 000 евро отгоре в името на спорта, още повече че след това и гараж в района ще трябва да търсим.

Отново ви благодаря за мнението, изграждам си постепенно една представа за пазара на имотите в района и ми се струва, че ако беше изнесен на пазара, този имот би се продал на цена от ок. 85 000 евро - или бъркам?

# 11 013
Апартаментът е на публична продан, опитвам се да преценя какво наддавателно предложение да направя. Очаквам да се продаде на реалната си пазарната цена, но не ми беше ясно каква е тя, затова попитах в темата.
Трябва да се водиш от вида на търга,а не от цените в района  Naughty Явен ли е или таен, кой по ред е, по ДОПК, по ГПК или по ТЗ. Процедурите са различни и си има тънкости,които е важно да се знаят,за да си в най-изгодната позиция.

# 11 014
Трябва да се водиш от вида на търга,а не от цените в района  Naughty Явен ли е или таен, кой по ред е, по ДОПК, по ГПК или по ТЗ. Процедурите са различни и си има тънкости,които е важно да се знаят,за да си в най-изгодната позиция.

Имотът е от ЧСИ и е по ГПК. Първоначално е таен, а при желание на някой от наддаващите става и явен, но тогава се наддава със стъпка - минимум 10% от началната цена на имота.

# 11 015
Имот от търг е рискована инвестиция.
Зависи в какъв вид ще го получите, ако спечелите търга. Кой го стопанисва в момента? Ако е собственика, чийто имот отнемат заради необслужван кредит  може да се сблъскате с много разпространеното в момента явление - да опустошават имота (изкъртени мазилки, плочки, запушени канали, прецакана дограма и подобни), т.е. да ви трябват после една планина пари, за да го приведете във вид за живеене.

# 11 016
 може да се сблъскате с много разпространеното в момента явление - да опустошават имота (изкъртени мазилки, плочки, запушени канали, прецакана дограма и подобни), т.е. да ви трябват после една планина пари, за да го приведете във вид за живеене.

Леле, защо някой би направил това...

# 11 017

Имотът е от ЧСИ и е по ГПК. Първоначално е таен, а при желание на някой от наддаващите става и явен, но тогава се наддава със стъпка - минимум 10% от началната цена на имота.

При търг по ГПК е много възможно длъжникът да е физическо лице. Трябва да го проучите. При явен търг наддавате със символична сума,защото после на явното наддаване,така или иначе ще можете да качите,ако желаете.Освен да си предвидите,че може да го получите "на тухла" и без врати и дограми, трябва да имате предвид и че обжалването трае 6-8 месеца и в този период няма да сте въведени във владение,а трябва да сте платили цялата сума. Това са рисковете, не е задължително да се случи.

# 11 018
Защото хората се озлобяват. Защото са теглили кредити, плащали, и на финала са изгорели. И ако собственика, който е затънал и му отнемат жилището, го стопанисва, а това е честата практика, често не се допускат до огледи хора. Не отварят вратата просто. Висиш, чакаш отпред за оглед и така и не виждаш. Или пък виждаш, а в нощта след това влиза бригада и руши. Чести зулуми са прекъсване на кабели, рязане на кабели до основата (т.е. да не можеш да си вържеш проста лампа и пак да трябва да къртиш, за да положиш друг кабел), изсипване на смески строителни в канали и други заложени "капани". Ако човек повиси малко на обявени огледи на такива имоти, или задълбае в темата и навлезне, ще се обогати с още доста начини за "рушене" на имот.
Всичко това го пиша, за да сте внимателни просто.

# 11 019
Благодаря, рисковете са ми известни и илюзии нямам, нито пък очаквания за коректност от страна на длъжника. Времето за евентуално обжалване също го взимам предвид.

# 11 020
Хм, ами като не може да покрива задълженията си, защо ще се ядосва на друг освен на себе си и ще прави проклетии на новите собственици? Те ли са му виновни, че не си плаща ипотеката. Нещо не го разбирам  newsm78

Чак такива гадости разбирам (но не приемам за редно) да направиш на някой, който конкретно те дразни или те е прецакал. Примерно при развод, наследствени имоти, несправедливо поделени и т.н.. Когато знаеш, че наистина там остава да живее виновникът за това ти да си прецакан.

# 11 021
Хм, ами като не може да покрива задълженията си, защо ще се ядосва на друг освен на себе си и ще прави проклетии на новите собственици? Те ли са му виновни, че не си плаща ипотеката. Нещо не го разбирам  newsm78

Ти логика недей да търсиш. Човекът на улицата, озлобен, без имот, пък и с дълг за доизплащане... Той ако е можел да мисли с акъла си, щеше да си сметне първо като купува нещо, дали може да си го позволи, второ - като спре да може да си плаща, да си продаде имота сам овреме, и трето - като се е набутал яко, да стиска палци да се продаде имота още на първата публична продан, щото на следващата/щите цената пада.

# 11 022
Хм, ами като не може да покрива задълженията си, защо ще се ядосва на друг освен на себе си и ще прави проклетии на новите собственици? Те ли са му виновни, че не си плаща ипотеката. Нещо не го разбирам  newsm78

Чак такива гадости разбирам (но не приемам за редно) да направиш на някой, който конкретно те дразни или те е прецакал. Примерно при развод, наследствени имоти, несправедливо поделени и т.н.. Когато знаеш, че наистина там остава да живее виновникът за това ти да си прецакан.

Много хора смятат, че банките са ги прецакали, дори тук съм чела подобни теми.  Но не е по темата.

# 11 023
Не само смятат,но и се случва често,но хората не се усещат. Банка за 3г.ни беше надвезела 3000лв.за лихви. Върна ги, но бяха доста нагли и не всеки може да се бори с тях. Дори законодателството ни е лобистко в това отношение.

# 11 024
  • София
tomeva,

знаете ли кой ще строи в Младост-1 на бул. Йерусалим под Da House? оградено е, но няма информационна табела още.

Общи условия

Активация на акаунт