Слънцето е все още тука, а Септемврийче се опитва да гука! N2

• 32 255
  • 744
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте и от мен,която само шпионира,а не пише EmbarassedКопирам си поста от фейса:
Аз пак да поискам и вашето мнение...Откакто взехме да преминаваме повече на АМ и по-малко кърма,беба започна да яде по-малко като количество,но за сметка на това по-често...За денонощие и се събира около 700 и повече мл...Аз се притесних,че може да и има нещо на стомахчето и ни посъветваха да отидем на гастроентеролог...Тази гастроентероложка не откри проблем със стомаха,но каза,че сме имали ринофарингит???Много ни учуди тази диагноза,и решихме да попитаме и педи какво мисли по въпроса,защото ни изписа и АБ...Тя каза,че за нея няма нищо обезпокоително,прегледа я,дори сложихме и ваксините..АБ няма да го давам,още повече,че аптекарката каза,че е абсурдно на такова малко бебе да се дава това лекарство и то на 8 часа...Та от едно мое притеснение,че не яде както преди(120мл на 3-4 часа)стигнахме до тази диагноза...А аз исках просто да ми отговори на въпроса дали е възможно така да се храни заради преминаването вече изцяло на АМ...но отговор конкретен не получих..Затова искам и вашето мнение...как реагираха вашите деца от прехода кърма на АМ..
Извинявам се за поста,дано да ме разберете...

# 511
еспри може АМ да не  и допада нещо.аз нещо не схванах гастроентеролог да постави диагноза ринофарингит това ми звучи малко несериозно,но като гледам и док е отхвърлила диагнозата.моята беба е 6100/62см вижда ми се малко това тегло ама док каза че е ок.аз я заринах с хиляди въпроси-питах за обръщането и за сграбчването на играчки-каза рано вашите  док какво казват по тия въпроси.

# 512
Благодаря, мами, за идеята за четене на книжки. Мислех си, че е още рано, но наистина ще се отрази добре на бебо да слуша приказки. Ще поръчаме на дядо Коледа книжка, хем с много картинки, хем с много текст.

Чудя се, обаче, кога да го вмъкна в нашето спящо-ревящо ежедневие:

Сутрин в 8.30 слагам Зори в "поставката" на музикалната въртележка - леглото / то само за това служи  hahaha/. Играе си сама, аз само сменям висящия събеседник, но час и половина откакто е отворила очички и е готова за нова манджа и нов сън. Щом е нов сънят, не е като нощния - под юргана до мама, а върху нея. Толкова сладко спи, че ако не я оставя сама, ще проспи разходката. Приготвяме се набързо и в Борисовата градина - два тегела - от край до край и обратно - че и със затежки. След 3 - 4 часовото скиторене навън, беба е много изморена и спи още един час вкъщи  Grinning. Хапване и мама има сили за танци и песни. Де да имаше и глас  Grinning. Два часа и интерактивната играчка - мама - е време да пусне малко мляко и да се превърне в люлка и матрак. Следва, според мен, най-подходящият момент за четене на книжки, но Зори тогава не иска да слуша, а да разказва. Споделя на тати колко емоционален е бил денят й. Аз не присъствам - колкото и да ми е мила тази картинка - тати гушнал бебо - не е само картинка, а има и силно озвучаване. Операцията се нарича "изреваване на бебо". До 10 часа е приключила и сме заспали. В 3-4 часа е време за актьорска игра. Без да се събужда напълно може да пресъздаде приказката Златната рибка. Любима й е сцената, когато дядото улавя рибката - много сполучливо имитира мятането на риба на сухо. Ако не се успокои до половин час, строяваме играчките и театрото продължава пред тях, ние спим.

Това ни е режима. Изобщо нямаме свободни минутки за образование. Grinning

# 513
Леле, anniaiki, ама вашата хич не е лесна... Hug

# 514
  • София
Vio, честита ви месечинка! И Дими вчера стана на 3 мес, тежи 6100 кг, но не знам колко е висок, нещо не мога да го измеря в домашни условия.  
Майчета, само нашата ли педи поставя ваксините в ръчичката? Като ви чета до сега не съм срещнала друг такъв случай!?  Rolling Eyes
аnniaiki,  имаме подобен на вашия режим и нямаме време за образование също, а и за нищо останало като домакинска работа.  Embarassed
Ние направихме първото кратко пътуване и спане на друго място. Вчера бяхме в Правец и днес се върнахме в София, чудесно ни се отрази чистия въздух, а таткото се успокои, че планираната 1 седмица по Нова година на Банско няма да е толкова трудна с изключение на това, че ни трябва нова, по-голяма кола.  ooooh! ooooh! ooooh! ... и мама ще се прости със ските и тази година, а миналата имахме резервация за ски почивка в Италия, но аз прокървих и влязох в болница точно тогава, добре че бяхме отказали резервацията, след като разбрах, че съм бременна... Sad
За преминаване от кърмене към АМ не мога да кажа, но да споделя, че вече повече от месец не съм му додавала никакво АМ. Благодарение на съветите на консултантите от ЛЛЛ успях да разреша проблемите и много доволно се кърмим!    bouquet
Излезе му резултата за изследването от стафилококите - уж сме ги преборили, обаче грухтенето продължава и нещо ми е доста съмнителна тая работа...

# 515
Здравейте,
влизам да ви почерпя за нашата трета месечинка.Честити месечинки и на всички бебчета празнуващи днес.
 newsm38

Аз чета на малката когато остане малко време преди да заспи вечер,но тя нещо не се радва много,обикновенно предпочита да си играе с някоя играчка или да ме скубе и да ми дърпа пижамата, иначе съм и купила два тома с детски приказки и много готини картинки.

За коледното настроение и мен не ме обхванало много, но днес купих първия подарък за малечка и ми стана много приятно и се радвах като малко дете. Simple Smile

# 516
Привет и от нас  Laughing Ние също имаме двата тома с приказки ,обаче нещо не му харесва да чета ,а иска да му ги разказвам ShockedОсъзнах,че докато чета с наведен поглед и се мръщи , като му разказвам гледайки го и правейки мимики има по добър ефект.Аз от дете обичам приказки и сега чета  и ги преразказвам или му разказвам исторически събития ,че започнах да забравям какво съм учила Embarassed
И въпрос към ЛЛЛ,може и мамите тук също да ми дадете съвет.Моя синковец вечер около 5 е доста изнервен и пищи .Та въпросът ми е: Мога ли да пия чай от мента ,за да се успокои от кърмата ,но не знам какво количество чай може  да се поема за деня ?И още  чай от лайка на кърмачето си мога ли да давам директно или аз да го пия?Питам и за лайката ,защото понякога имаме колики?Детето ми е само на кърма, пие вода около 10-20 гр  на ден и мога ли да я заменя с чай различен от копър,че допреди 2 седмици това пиеше ?
Благодаря предварително Hug
На всички бебенца честита месечинка  bouquet

# 517
валери, браво на Иво за ранното проговаряне  Hug Диди проговори много късно и все още има какво да се желае в това отношение. Понякога си мисля, че аз съм виновна, защото хич не съм по "празните приказки" и все си мисля, че заради мен и моето "мълчание" се забави проговарянето й Rolling Eyes
Ето сега и на Тод не знам какво да му говоря. Обяснявам му какво правим и дотам Blush Дайте някой жокер, какво точно говорите на бебетата, защото всички споделяте, че много им говорите Hug

# 518
Галче, ето един примерен 'разговор' при нас -
"Здравей, Сари, как си, мами? Мама много обича Сари. Да, мами, сега сме в холчето на Сари; това е елхичката. помниш ли как я украсявахме снощи? сега да пусмен лампичките. да, мами, те мигат, Сари. я виж това сърчице на елхичката. Мама много обича Сари"
аз съм като латерна - постоянно нещо приказвам - което означава, че и голяма част от времето говоря празни приказки, но за мен е изключително важно постоянно да има досег с българския език. дори ако отивам за малко до банята /например/ пускам приказки от онзи сайт, който бях споделила; аз гледам българска телевизия през един сайт /даже мисля, че за Сащ и Канада е все още безплатно/ и почти през цялото време работи - за да говори нещо на български Simple Smile
а частта със 'здравей, Сари, как си?' толкова често и постоянно я повтарям, че дори баща и /за който нашия език е много далечен и странен/ вече чевръсто повтаря тези реплики и знае какво значат Simple Smile

anniaiki, не знам дали морското конче може да се приеме за универсален приспивен инструент, но определено е симпатична играчка - мелодиите не са натрапчиви и светлината е приглушена; аз лично реших да го използвам като намек за сън и през другото време не го предлагам за игра Simple Smile

# 519
Дани, честита ви месечинка  Hug

Дидке, съвет за чайчетата не мога да дам, но мога да те успокоя, че и при нас вечерния мрън се започва от 17.00 и продължава докато не заспи, което всеки ден е различно. Онзи ден например не спря да мърмори до 22 ч  Mr. Green

Галче, и аз хич не си падам по празните приказки, но Андрей е спокоен, когато му говоря и се "принудих" да започна да бъброря глупости. Общо взето, говоря същите неща, които и Дана е описала. Понякога просто си "беседвам" с него - например по някой политически въпрос, какво да сготвя, дали да направя това или онова и куп други глупости. Ако някой ме чуе, лошо ще му стане  Mr. Green
Аз затова и попитах за четенето на книги, понеже ми се струва по - съзнателна дейност, но също не намирам време да вмъкна образованието в нашето ежедневие  Laughing
Всъщност, и по друга причина питах за четенето - четох една статия, в която пишеше, че е добре на бебетата да се говори и чете възможно от най - рано, защото, макар и да не разбират значението на думите, те ги трупали като, как да се изразя, нещо като пасивен речник, особено, що се касае до най -често повтаряните думи newsm78
В такъв дух беше статията, опитах се да я намеря и да ви я постна, но нещо не успявам.

На Андрей мисля, че му расте зъбче, но от друга страна чета, че е рано и съм малко объркана. От няколко дни дъвче неистово всичко, което попадне в обсега на ръцете му и вчера, докато го преобличах, а той ми се хилеше насреща, видях, че на долния венец има беличко петънце. Първо си помислих, че е налепче, но не е. Опитах да го опипам с пръст дали е твърдо, не усещам някаква разлика, но пък като го пипнах, така ми захапа пръста и започна да си го търка във венците, че щях да завия като вълк, ако не ми беше смешно  Mr. Green
Също така от две нощи спи много лошо, буди се на всеки час - час и половина и все иска да суче, след което пък си пъха настървено ръцете в устата и то все на страната, от която се белее венеца 
Другата седмица сме на консултация и ще питам педиатърката, но не виждам какво друго би могло да е   newsm78

# 520
Привет,момичета!  Hug

У нас вече започна да се чувства коледното настроение. Дядо Коледа "изпрати" на каката коледен календар със задачки - закачки и е голям купон . Изпълняват се задания, чакат се награди  Mr. Green Определено е мнооооого весело. Не знам защо , но всяка година украсяваме елхата на 6 декември, но тази нямам търпение да я подредим вече, за да видя очите на Елиза. С каката сме в трескава подготовка да правим играчки от хартия и да купуваме други.

И моите " празни " приказки са като на Кокетка. Общо взето на ежедневна тематика, размисли на глас  Crazy
От две нощи и Елиза не е спокойна. До 4 часа всичко е нормално, яде и заспива, но след това....купон. Общува му се на детето с някой. Мрънка, поревава малко. А биберона ми идва да го залепя със тиксо за устата й. Аз го сложа, тя го изтърва, следва рев, аз го сложа, тя го изтърва и така до откат  Tired  Снощи й пуснах лампата с музиката и картинките по тавана, та аз и татко й бяхме на по 10 минути дремене до сутринта.  Whistling

Кокетка, за зъбче не е толкова рано. На наши приятели детенцето, и то Андрей се казва   Grinning, когато беше на 3 месеца му поникнаха двата долни резци, а на 6 месеца детето имаше цели 6 зъба  Shocked

# 521
Дианка, аз знам че мента не е хубаво да се пие заради кърмата, но нека да кажат и момичетата от ЛЛЛ. Чая от лайка му го давам директно на малкия, имаме на Hipp.
Галче, за говоренето на бебо да ти кажа и аз - по принцип не съм от най - разговорливите, но на него непрекъснато му говоря. Най - често му казвам колко го обичам, колко е хубав  Blush, и неща от тоя сорт. Баща му обаче ме убива - като не знае какво да му каже, и се почва : а на квадрат плюс б на квадрат е равно на с на квадрат, тате, да знаеш! Първият закон на термодинамиката се отнася за ............и така може да продължи до безкрай. Изобщо, големи разговори, голямо нещо  Crazy

# 522
  • Варна
Баща му обаче ме убива - като не знае какво да му каже, и се почва : а на квадрат плюс б на квадрат е равно на с на квадрат, тате, да знаеш! Първият закон на термодинамиката се отнася за ............и така може да продължи до безкрай. Изобщо, големи разговори, голямо нещо  Crazy

Vio, умори ме от смях този твой мъж.. rotfImao Ама супер яко е това - ще стане някое генийче на физиката детето!  Laughing Hug Аз не бих се сетила такива неща да говоря на моята шушка, обаче това си е идея.  Wink
Иначе и аз и говоря в стил "мисли на глас".  Mr. Green  Книжки още не чета, че някак си май не мога да го вместя в програмата, но пеем песнички и си говорим.  Crazy А имаме една книжка за баня за котенцето Мяу-Мяу. Party Показвам картинки докато тя пляска с ръце и крака въвъ водата.  Crazy
Вижте на какъв сайт с прекрасни стикери за коледна декорация попаднах днес:
http://www.bubub-shop.com/c_71/sc_15/
Много ми харесват и май ще си поръчам няколко. Иначе стаята на беба (която тя още не  ползва) е украсена със стикери  и на едната стена има голямо дърво с птиченца и животинчета и цветенца - чак ми се приисква аз да се прместя в нея стая  Mr. Green  . Обаче сега едни снежинки на прозорците ще създадат коледно настроение си мисля.  Thinking
Хубав ден! Ние пак хукваме по разходки.

# 523
Галче, според мен това с проговарянето си е индивидуално. Две деца в едно семейство проговарят често по различно време, въпреки че родителите са си също толкова приказливи. Освен това и Диди расте в двуезична среда, което си е от значение.
Иначе и аз като другите - виж как се полюшват дърветата, и листата окапаха, есен е, после ще дойде зимата. Дай една трапчинка, колко е пораснало детето, как ме мързи да чистя, ама няма начин, знаеш ли че днес има стачка, влаковете са спрели, ти ще се возиш ли на влакче и т.н
Иво и той нон стоп му говори-ако е на детска, пристига с гръм и трясък, озовава се при него и го пита "ти спомняш ли си бате, знаеш ли кой съм аз, Иво, бате. Рева ли много" Баща му и той е много приказлив, ние всички сме бърборещи много .

# 524
И въпрос към ЛЛЛ,може и мамите тук също да ми дадете съвет.Моя синковец вечер около 5 е доста изнервен и пищи .Та въпросът ми е: Мога ли да пия чай от мента ,за да се успокои от кърмата ,но не знам какво количество чай може  да се поема за деня ?И още  чай от лайка на кърмачето си мога ли да давам директно или аз да го пия?Питам и за лайката ,защото понякога имаме колики?Детето ми е само на кърма, пие вода около 10-20 гр  на ден и мога ли да я заменя с чай различен от копър,че допреди 2 седмици това пиеше ?

diana_val4eva, съжалявам за дискомфорта, през който преминава Жорко.
Билките понякога могат да бъдат естествена алтернатива на лекарството, а друг път – да са опасни, затова е разумно да бъдем внимателни с приема и дозировките им. Съвсем безобидни билки за едни, може да са опасни за други хора. За това е и по-добре да се иска мнението на специалисти за конкретните майка и бебе.

Като цяло, ако майката консумира чай в умерени количества, той по-скоро няма да има някакво отражение върху бебето. Кърмата се синтезира от това, което преминава в кръвта на майката, а не от това, което е в стомаха и или в храносмилателния и тракт. Така че, дори и определена чай на теб да ти действа успокояващо, това не означава непременно, че и на бебето ще се отрази по същия начин. От друга страна, ментата е сред билките, които биха могли да намалят лактацията и затова се препоръчва да се избягва по-честата и употреба по време на кърмене (освен ако не се цели справяне с хиперлактация или намаляване на кърмата) – разбира се, става дума за прием в големи дози, а не просто като подправка или за чаша слаб чай.
Даването на чай от лайка директно на бебето на тази възраст би могло да крие риск от алергична реакция. Твърде възможно е и той да запълва бебешкото стомахче (а на този етап най-важното е то да е пълно с нещо хранително, за да може да наддава, нали така?) и по-скоро даването му да няма желания ефект, дори напротив. Понякога, в старанието си да облекчат коликите или дискомфорта на своето дете, ако то е неспокойно, майките започват да увеличават количеството на чая, той създава лъжливо чувсто за ситост и дори би могъл да причини още повече дискомфорт – т.е.съществува вероятност да се образува един вид порочен кръг.
Ти самата би могла да опиташ да пиеш чай от копър или лайка – не е сигурно дали ще повлияе, но все пак можеш да наблюдаваш дали ще има някакъв ефект върху Жорко (за теб лично по-вероятно ще има положително влияние, отколкото с нещо да ти навреди). Отпускането и релаксирането на майката с чаша топъл чай биха могли да спомогнат за това млякото да се спусне по-лесно и да направи кърменето още по-приятно и за двамата.
Само за информация, която може да бъде полезна за някого – пушенето или приемът на голямо количесто прясно мляко от майката има вероятност да повлияят негативно на коликите на бебето (чаша прясно мляко на ден по-скоро не би била проблем – става дума за количества от порядъка на литър на ден).

Що се отнася до това поведение, което описваш, то е обичайно за бебета на възрастта на Жорко, но понякога е доста изтощително и изнервящо за майките и обикновено води до притеснения дали всичко с детето е наред, дали поема достатъчно кърма, дали майката откликва правилно на нуждите му и т.н. Някои специалисти обясняват тази „нервност” на бебетата надвечер с незрялата им нервна система, други – с т.нар. „скокове в растежа”, трети – с темперамента на бебето, с натрупани емоции през деня, с натрупана умора и изнервеност у майката към края на деня и по-бавен рефлекс на потичане на млякото, с някаква промяна в обстановката (например – по-различно осветление, температура, шумове, аромати, влизане на друг човек вечер в къщата) и т.н. Ако бебето е здраво, наддава добре и изглежда жизнено и енергично, значи по-скоро е въпрос на период, който отминава. Доста майки споделят, че децата им са преминали през подобни периоди около втория и/или третия месец и след това постепенно са са успокоили между третия и четвъртия месец. Разбира се, това не са някакви стриктни разписания, в които определено поведение се появява и отминава на точно определена възраст - при различните бебета може да продължи различно, но добрата новина е, че „Това също отминава”.
Бебетата растат с голяма бързина в първите месеци и обичайно удвояват рожденото си тегло около средата на първата година. За да растат с такива темпове, понякога минават през „скокове в растежа” - апетитът им рязко нараства и може да искат да сучат почти двойно по-често - на всеки час и дори по-често. Честото кърмене  увеличава количеството на кърмата, за да задоволи повишените им нужди. Дохранването или даването на други течности в момент на скок в растежа може да наруши природния механизъм за увеличаване на млякото, вместо да помогне. Възможно е, когато преминават през такъв период, да правят и т.нар. “cluster feeding” - често сукане, с доста дрямки между суканията, настава един маратон от сукане и лек сън, през който майките понякога имат чувството, че бебето постоянно им е на гърдите в рамките на няколко часа, като слива няколко кърмения. Нерядко бебето прави този „маратон” от кърмения през деня (особено в следобедните часове или надвечер), за да „зареди” коремчето си за по-дълга нощна пауза и следва дълъг сън.
Някои майки споделят, че се справят с подобни периоди, като:
-   кърмят „кожа-до-кожа”;
-   кърмят с компресия на гърдата (когато бебето спре да суче така, че да гълта мляко, обхващаш гърдата с палец отгоре, а другите пръсти отдолу, на известно разстояние от ареолата и притискаш, но не така, че да боли; обичайно бебето, започва наново да гълта мляко, а когато спре, отпускаш ръката и ти), eто и видео. Кoмпресията стимулира рефлекса на потичане, тя поддържа притока на мляко, и така бебето получава не само повече мляко, но и мляко с по-високо съдържание на мазнини (т.нар. „задно мляко”);
-   предлагат и втората гърда, след като е „изпразнена” първата;
-   кърмят в затъмнена, тиха стая;
-   носят бебето в слинг (така то се успокоява от близостта на мама, а тя може да върши нещо друго, докато го носи);
-   пускат бял шум, ако усетят, че бебето е неспокойно - от прахосмукачка, аспиратор, сушоар и т.н. (или пускат запис на такъв – има туктук и тук) или казат „шшшшш” на/зад ушенцето на бебето, ако в момента нямат възможност да пуснат бял шум;
-   правят масаж, който успокоява бебето, особено ако го мъчат и колики; за облекчаване на коликите също слагат нещо топло на коремчето (например торбичка със затоплени черешови костилки), танцуват, гушнати с бебетата, люшкат ги и им говорят или им пеят; носят ги в поза „тигър на клон” (има снимка на тази поза в статията за масажа), повиват ги (не бабешкото повиване за изправяне на крачетата, а прибиране на ръчичките плътно до тялото на детенцето и ограничаване на неговите движения);
-   при някои помага разходка на вън с количката или возене в кола ...

Ако прецениш, че е смислено за теб, можеш да опиташ нещо от изброеното, а ако при вас проработи нещо друго - ще се радвам да го споделиш, за да е полезно и за други майки.

Надявам се да успеете да преминете леко през този период и да се наслаждавате с Жорко на тези прекрасни предколедни дни. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт