Весел празник!anniaiki, като майка на късно проговарящо дете, ми позволи да не се съглася с твоето твърдение. Нямаш си представа колко материали и книги съм изчела по въпроса и как ли не съм се занимавала с Диди и занимания за фината моторика /която при нея беше доста добре развита между другото/, упражнения за звуковете, създаване на условия за възникване на нужда да посочи и съответно да каже нещо, за да го получи, за да започне да казва поне думите, които нейните връстници казват. Нищо нямаше ефект, или поне видим такъв, докато не й дойде времето и не се почувства сигурна в натрупания пасивен речник, за да започне да го използва като активен след навършване на 3 години. И да, възможно е забавянето да е свързано с двуезичната среда, но тя още на 2 годинки, когато все още бяхме в България имаше много скромен речник в сравнение с повечето й връстници.
Да ти кажа честно, това което мен ми прави впечатление е, че бебетата са много по-лесно сравними в развитието си, отколкото децата на 2-3 години
В другата отчетна тема, където пиша например има деца, които знаят наизуст приказките, които им четат и ги разказват дума по дума, но същите деца например не обичат да рисуват и оцветяват и не могат да го правят добре и т.н. Наскоро имаше много интересна статия за различните типове интелигентност при децата. А когато бяха бебета същите тези деца, си спомням как повечето постове започваха с "И моето бебе започна да гука, да се обръща, да пълзи и т.н. 
Извинявам се за лиричното отклонение, но понеже това е тема, която ме вълнува, реших да кажа мнението си от личен опит

белла, ние слагаме бебчо в другата стая. Може да ме наречете егоистка, но аз не бих си прекъснала "заниманието" само защото Тод се е разплакал
Не ни се случва толкова често да имаме време само за нас двамата и затова гледаме да го оползотворим оптимално
Колкото до усещането. Аз бях писала, че след първото раждане нямах желание за подобни дейности поне 3-4 месеца след раждането. Не е било заради епизотомията, защото имах само 3 външни шева, просто нямах желание. Когато се престрашихме, още от първия път беше както преди и за двамата.
Сега имах голямо желание, нямах и шевове. Първият път беше малко трудно, но само в началото. Вторият път беше прекрасно и за двамата

За яденето, Тод яде на 3 часа преди обяд, на 2 часа следобяд, освен ако не излезем на разходка, тогава може и по-дълго време да се "храни" само с впечатления
Забравих да напиша, че Тод спи доста засега, почти след всяко ядене си поспива поне за час.

Няма ли да ни покажеш още нещо от коледното творчество?

)Казаха, че би било добре да се оперира при първа възможност и ни пратиха за мнение от кардиолога ни.Та, утре сутринта сме при него.