Слънцето е все още тука, а Септемврийче се опитва да гука! N2

• 32 311
  • 744
  •   1
Отговори
# 135
Имам и въпрос към ЛЛЛ консултант: Преди около 2 седмици се беше получило зачервяване, като петно, на едната гърда. С помощта на моето джипи проблема отшумя за една нощ. Но зърното ми се разрани - само на тази гърда, на която беше зачервяването. Вече 2 седмици мажа зърното с гармастан (за другата гърда продължавам да си използвам крем на авент), но без особен резултат. Понякога болезненото място залепва по подплънката и при отлепяне остава кървав отпечатък. Зърното ме боли повече през деня, когато бебо суче по-често. През нощта, когато прави по-големи паузи, болката, като че ли отшумява. Няма промяна във вида и формата на разраненото зърно, нямам бели точици по зърното.
Иначе имам мляко и този проблем при мен не се отразява при бебо - суче си и от двете гърди все така лакомо. Наяжда се все по-бързо - между 5 и 10 минути, не пуска зърното по време на кърмене, не се чува и цъкане. Първите 2-3 минути преглъща много интензивно, дори последните 2 дни се случава да спре за миг, да се уригне и да продължи още няколко минути.
Моля за съвет - трябва ли да посетя специалист за раната и ако не, с какво да я лекувам.  

Zlatty, съжалявам за болката, която изпитваш.

Обичайно, най-често разранени зърна се получават при неправилно позициониране и/или недобро засукване. Как мислиш – дали е възможно, поради болката, която си изпитвала заради това зачервяване, да си започнала инстинктивно да се дърпаш или „стягаш”, когато кърмиш от тази гърда, и това по някакъв начин да влияе на засукването на Дани? Дали да не пробваш да го кърмиш в друга поза, различна от тази, в която го кърмиш в момента? Например, при т.нар. „биологична поза” има възможност да се постигне максимално близък контакт с бебето и засукването да е по-лесно. Също - да опиташ да му помогнеш да поеме по-голяма част от ареолата - главата му трябва да е наклонена нагоре и назад (това позволява по-широко отваряне на устичката), а не да е приведена към вратлето, зърното ти да сочи между горната устна и нослето му, а когато вече е засукал, да се получава тъп ъгъл на устичката около гърдата, ето така.

Споменаваш, че мажеш разраненото зърно с Гармастан. Гармастанът изисква отмиване преди всяко хранене, което може да е проблем - така се отмива не само той, но и защитният слой 'смазка', който естествено присъства на зърната и им помага да се справят. Може би друго мазило – от чист ланолин, без отмиване, ще е от полза - маже се, колкото често е нужно, но не се отмива, а гърдите се мият само с вода по време на душа. Кремът, с който мажеш другата гърда такъв ли е? Ако не – можеш да потърсиш в аптеката. Обикновено, честото миене на гърдите не се поощрява, защото изсушава кожата. Но в случая, поради наличие на рани, може да добре да се прави – т.е. да се мият зърната с топла вода (може и с много мек сапун) по няколко пъти на ден - само докато отшуми проблемът, до зарастване на разраняванията.

Въздушните бани благоприятстват за по-бързото заздравяване на зърната – можеш да оставаш колкото може повече гърдите си голи. В моментите, когато ти е по-удобно да си облечена, може да е подходящо да носиш гръдни щитове или да да си направиш домашни такива (изрязват се дръжките на две по-дълбоки малки цедки от пластмаса и се слагат между бельото и гърдата – с тяхна помощ зърното е отделено в нещо като въздушен джоб от бельото и не се допира до него). Много майки споделят, че след кърмене оставят капчици кърма да засъхнат по зърната им и това спомага за по-бързото им оздравяване (поради антибактериалните свойства на кърмата). Също така, поне докато се оправят зърната, би могла да опиташ да избягваш използването на подплънки – възможно е те да задържат влагата и топлината, което създава чудесни условия за бактериален растеж и може да доведе до развитие на инфекция и допълнително да травмират зърното, като ги „отлепваш” от него.

Когато има разрарявания по зърната, се случва в млякото да попадне малко кръв, но обичайно това не представлява проблем за детето.

Бих искала да те попитам - това зачервено петно, което описваш – как го диагностицира личният ти лекар и какво лечение назначи? Дали се наложи прием на антибиотик и ако да – какъв?

Възможно е с лека реорганизация на позиционирането и засукването, както и на „обгрижването” на гърдите, проблемът скоро да отшуми. Ако не почувстваш подобрение, би могла да отидеш на преглед.

Надявам се скоро да заздравеят зърната ти и да се наслаждаваш на безболезнено и безпроблемно кърмене, ще се радвам да пишеш как си.

# 136
Здравейте момичета
Появи ми се един проблем и ще помоля ЛЛЛ консултант за мнение.
Преди малко вдигнах температура 37,9, т.к. не бях кърмила няколко часа(ок 6) от едната гърда. Тя стана мн. болезнена и се втвърди. Взех си топъл душ и изцедих 90 мл кърма, за да я облекча. Изпих и 1 парацетамол, но температурата не ми пада. Моля ви, кажете ми  какво ми има и как да се оправя. Благодаря предварително!

МирaМира, реагирала си съвсем адекватно, може да продължаваш със същите мерки, ако се налага!

Друго, което може да облекчи гърдата ти, е компрес от извара или от прясно зеле. Охладено зелево листо се намачкава или надупчва с вилица и с него се обвива гърдата, без ареолата и зърното и се държи, докато поовехне. Ако нямаш под ръка нито извара, нито зеле – компрес с хладка вода. Би могла да опиташ и топъл компрес – само ако ти облекчава цеденето и ти е приятно. Или пък да правиш топъл компрес преди цедене и хладен – след (както усещаш, че на теб ти е комфортно). Съвсем лек, нежен масаж на гърдата преди и по време на кърменето/цеденето – в посока от основата на гърдата към зърното, с кръгообразни движения, също може да е благотворно. Освен да изцеждаш, може да предлагаш на Адриан да суче по-често (дори и да е сънен) – той би могъл да спомогне повече от цеденето. Опитай се да не притискаш болезнената гърда (например, да не спиш върху нея).
Не забравяй и другата гърда – ако почувстваш някакво напрежение, да я изцедиш леко, до облекчаване.

И нещо много важно – опитай се да си почиваш и да поспиш колкото може повече!

Ако утре не си по-добре и/или имаш зачервяване, вероятно е добре да отидеш на лекар.

Пожелавам ти бързо да се оправяш, пиши как си!

# 137
  • София
Благодаря ти много за бързия и адекватен отговор Amorevole! Моята температура се покачи на 38,3. Моля те, кажи ми добр е ли е да взимам парацетамол и до колко милиграма? Благодаря много още веднъж!

# 138
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Зори,естественно че излизаме.Слагам дъждобрана и готово.Ние пак сме неспокойни,ще стане вече втора седмица.Започнахме през деня изобщо да не спим.Вечер се заспива различно,но задължително в малките часове 2-3-4-5-6ч.

# 139
Благодаря ти много за бързия и адекватен отговор Amorevole! Моята температура се покачи на 38,3. Моля те, кажи ми добр е ли е да взимам парацетамол и до колко милиграма? Благодаря много още веднъж!

Мисля, че Amorevole вече не е на линия, ще ти пиша аз. Надявам се да се чувства по -добре. Парацетамолът се смята за съвместим с кърменето, тъй като само малки количества се излъчват в кърмата Според справочника на д-р Томас Хейл от 2010 г. е с ниво на риск Л1, безопасен. Не мога да ти кажа дозировка, препоръчително е да се чуеш с лекаря си за да прецени дали е удачно за теб и по колко да приемаш. Не се препоръчва да се превишава дозата от 4 грама на ден. Ето още малко информация за Лекарства против настинка, грип и кашлица по време на кърмене

# 140
Добро утро Hug
Да се похваля, че Боби понесе прекрасно ваксината. Беше спокоен, не е вдигал температурата. Дали тази Туя помогна или си е индивидуално, не знам. Но мисля и следващият път да дам. И двете ваксини му сложиха вчера, май не съм уточнила по-напред.
Изведох го следобяд. Нашата лекарка по принцип е много за излизането навън, но не знам какво й беше станало вчера. Явно й се е видяло много студено. Но аз все пак слагам дъждобрана при вятър, Борис е добре обечен и не виждам проблем....
Кокетка, много хитро това с одеалцето Laughing
angel_sin , познато ми е такова поведение. Гушкане, бял шум, масажи на коремчето, повече разходки навън може и малко дая поуспокоят , но при силни колики просто се изисква търпение да минат.А изтощението за майката е огромно.
Q-T, а на теб какво ти казаха., диетата трябваше ли да промени положението? Всички алергени ли си изключила? Представям си какъв глад е...
Евитка, аз имам три термометъра на различни марки, но всички ми се струват ужасни. Мерят всеки път различно и в крайна сметка решавам дали има проблем на пипане и по поведението на детето.
jaded, много забавно при вас Laughing

# 141
Здравейте!

И аз имам въпрос към момичетата от ЛЛЛ.
Когато бебка се роди бях решила, че ще я храня на поискване, а не по някакъв режим наложен от мен. Добре, ама тя сама си наложи режим - храни се горе-долу на 3 часа, плюс-минус половин-един час, като през първите седмици храненето беше по 8 пъти на ден. Постепенно отпадна среднощното хранене около 3 през нощта и така премина на 7 хранения на ден, като първото е около 6 сутринта, а последното към полунощ. От няколко дни обаче тя не се буди за храненето в 6, и аз я будя към 7. Ако не я събудя, тя сигурно ще спи поне до 8-9. Явно вече иска да минава на 6 хранения на ден. Това нормално ли е за нейната възраст - след 3 дни ще стане на 2 месеца? Не е ли малко рано да се откаже от седмото хранене? Другото, което ме притеснява е заради отпадането на това хранене да не ми се появи проблем с гърдите - да ми намалее кърмата или пък заради препълване да не се сдобия със запушване, както стана, когато отпадна храненето в 3-4 през нощта. Как да предотвратя появата на тези проблеми?

Благодаря!

# 142
Q-T, аз чак сега разбирам, че сме 'от една порода' - ако мога така да се изразя по повод на семействата ни Simple Smile
таткото на Сара е от Пакистан - има два езика, на които говори /майчин и официален, така да се каже/, ние по между си си говорим на английски, живеем в Дания, а аз съм категорична, че дори да се наложи да ходя на ръцете си /фигуративно казано/, детето ми ще говори, чете, пише и изразява себе си свободно, на български  Heart Eyes малко програма максимум, но такива са ми 'бъдещите творчески планове'
аз категорично си говоря на бългаски /като радиостанция съм - постоянно нещо обяснявам и показвам на Сара/, той говори на неговите си езици, но като реши да ми прави някакви намеци, започва да и говори на нея на английски Wink, ние като си говорим на английски и тя ни гледа и ни се хили, а когато имаме някакви посетители, тип гости, те си говорят на техните си езици и става манджа с грозде Simple Smile
аз самата смятам, че бебетата са гениални от рождението си и 'заглупяват' когато пораснат; смятам, също така, че когато отглеждаш детето си е дадена среда, то това си е неговата си нормална и естествена среда и тя се възприема нормално от детенце Simple Smile
т.е. при мен и книгата за двуезични семейства не е точното четиво, но мисля да си я набавя - за тази става дума - http://www.bookdepository.co.uk/Growing-Up-with-Two-Languages-Un … ham/9780415598521
//това е от сайта, който Тара препоръча с безплатната доставка за БГ//
но тази книга е написана от шведско семейство, университетски преподаватели, които говорят с децата си на английски, и така шведски и английски стават като майчини езици;
специално тази книга има най-сериозни препоръки при такива семейства като нашите Simple Smile

поствам това, а след малко ще пиша пак, че не бебето, ами таткото се обади да му направим питие to-go и ще пристигне да си го взима Simple Smile

# 143
  • Варна
Дана, от една порода сме с езиците Simple Smile Wink  Аз за българския нямам притеснение, защото живеем в БГ (поне засега), ще ходи на детска градина, училище и т.н. Баща и и говори на румънски, ще се постараем да научи и този език като чете, и прекарва време там с баба си и съответно с с приятели с деца, които имаме там. Обаче ние с таткото с говорим на английски (а често и на смесица от трите езика Crazy и става точно манджа с грозде) и се опасявам това да не я обърка.  newsm78 Иначе от това, което съм чела и от разговор с една професорка по лингвистика - децата нямат абсолютно никакъв проблем с усвояването на 2 езика едновременно. Единствено е възможно да проговорят малко по-късно от останалите дечица. Също така в началото често в едно изречение използват двата езика ако има дума, която не знаят на единия език, ч заместват с такава от другия език, но това преминавало. Ще погледна и аз тази книга, за която казваш. Ще се раздвам да споделяш новини по темата, може и на лични да не спамим темата. Hug  Целувки на Сара! Heart Eyes

Валери, ами моята диета би трябвало да се отрази по някакъв начин на беба. Ама то всичко е алерген - като почнеш да четеш, изведнъж се оказва, че нямаш голям избор. Освен мляко и млечни продукти, яйца, пшеница, риба, ядки, цитруси, които са сред най-силните алергени, такива са и телешко, банани, домат, царевица, картоф, целина и какво ли още не... И е безкрайно трудно да си съставиш прилично меню с тези ограничения. А както казах, най-тъпото е, че засега няма и ефект. Ама като чета - май просто трябва да го израсте и като я захраня да се оправи. 
Браво на Боби, че е понесъл добре ваксината - малко юначе е той!  Hug

Иве, браво на вас с Вики, че излизате. Аз май ще изляза най-зиморничава.  Blush Ама днес има слънчице поне, така че обличаме се добре и сме навън. Дано оправите режима, че много лошо е недоспиването. Hug

# 144
Здравейте!

И аз имам въпрос към момичетата от ЛЛЛ.
Когато бебка се роди бях решила, че ще я храня на поискване, а не по някакъв режим наложен от мен. Добре, ама тя сама си наложи режим - храни се горе-долу на 3 часа, плюс-минус половин-един час, като през първите седмици храненето беше по 8 пъти на ден. Постепенно отпадна среднощното хранене около 3 през нощта и така премина на 7 хранения на ден, като първото е около 6 сутринта, а последното към полунощ. От няколко дни обаче тя не се буди за храненето в 6, и аз я будя към 7. Ако не я събудя, тя сигурно ще спи поне до 8-9. Явно вече иска да минава на 6 хранения на ден. Това нормално ли е за нейната възраст - след 3 дни ще стане на 2 месеца? Не е ли малко рано да се откаже от седмото хранене? Другото, което ме притеснява е заради отпадането на това хранене да не ми се появи проблем с гърдите - да ми намалее кърмата или пък заради препълване да не се сдобия със запушване, както стана, когато отпадна храненето в 3-4 през нощта. Как да предотвратя появата на тези проблеми?

Благодаря!

Здравей reya!

Чудесно се справяте с кърменето на поискване, точно това е принципът, да се водиш по ритъма на бебето и да следваш неговите промени. Всички бебета са различни и е напълно възможно твоето да се чувства, наддава и расте прекрасно с тези 6-7 хранения дневно, но за друго бебе това да е недостатъчно. Възможно е също и да настъпят промени, да преминете през периоди на динамична промяна в интензитета на сукане. Това също често е нормална част от растежа на детето.

Ако момиченцето ти хапва добре, сама пуска гърдата, ако продължаваш да сменяш поне 6 мокри пелени (при положение, че е само на кърма, без вода, чай, добавка или др.), ако бебето ти е енергично и активно, но и спокойно, ако има хубав цвят и еластичност на кожата и плавно и постепенно наддава, вероятно няма причина да се притесняваш, че не хапва достатъчно.

Това, което определя колко кърма произвеждаш е нуждата на бебето, което то подава като сигнал с ритъма си на сукане. Ако бебето се чувства добре с този ритъм на сукане, кърмата, която произвеждаш се регулира плавно за да покрие нуждите. Може да е добра идея, за да се чувстваш по-комфортно докато се регулира кърмата, да изцеждаш лекичко гърдите си (на ръка), когато усетиш препълване и дискомфорт. Много майки споделят, че работещ принцип е да цедят винаги когато усещат напрежение, но само по мъничко, до леко отпускане. Това обичайно дава резултат и за няколко дни кърмата се регулира. При по-сериозно напрежение или бучки, зелевите компреси може да са добър помощник  Peace

# 145
  • Асеновград
Момичета минавам само да споделя, че направо изпадам в депресия с тези мои килограми. Cry
Днес опитах да си облека , нещо различно от анцуг , но нищо не ми става. Sick
Просто ще откача, а как ми се яде , просто не е истина. #Cussing out
Дайте съвет , какво да правя, как да се справя с този голям апетит. Praynig

# 146
Шаманката, много ти благодаря! Бях се притеснила, че нещо му става на детето.
В такъв случай утре сутринта няма да я будя, а ще си я оставя сама да се събуди и тогава ще я нахраня и ще видим как ще се получат нещата.
Благодаря още веднъж!

# 147
Q-T, danna, и ние сме във вашето положение - аз говоря с децата на български, а мъжът ми - на немски  Hug. Помежду си си говорим на немски ( в началото на връзката си и ние си говорихме на английски, но вече не се налага). Големият ми син докато стане на 1г.5 мес. само си мълчеше, даже и мама не казваше  Rolling Eyes. Обаче изведнъж се разприказва лятото в България и от тогава не е млъкнал  Simple Smile. Към момента даже говори повече от повечето си връстници. Разбира ни и на немски, и на български. Повечето думи може да ги казва и на двата езика, избирателно според това на какъв език му се говори. За сега българският му е по-силен, но навярно това ще се промени с тръгването на детска градина.

Галче, беше похвалила една люлка, която люлее в 2 посоки. Константин е пристрастен към люлеенето, ние си имахме само обикновен шезлонг и направо ни хващаше мускулна треска от люлеене  ooooh!. Сетих се за вашата люлка и днес купихме такава - невероятна е, бебчо е очарован, постоянно се усмихва и буден, и на сън в нея, а ние сме си свободни  Simple Smile

С килограмите съм ок, има още малко за сваляне, но преди бременността бях даже прекалено слаба, така че съм доволна. По-скоро се притеснявам да не сваля пак приказен много както предния път заради кърменето.

# 148
запис   bouquet

# 149
Еее, мацки, успокоихте ме, че не само аз проспивам рева на гладното ми дете  Laughing

За храненето - Емо продължава да яде не повече от 70-80 мл на ядене, при това малко увеличи времето между храненията и вече не са на час иполовина - два, а са на два часа и половина - три. Въпреки това малко ядене, наддаде 1 килограм и порастна с нови 3.5 см през втория месец и като попитах педиатърката не трябва ли да яде повече, тя каза "ми той си наддава чудесно, остави детето да яде колкото си иска и не му разширявай стомахчето".

За книжките - аз също съм много за четенето на книжки и му чета още докато бях бременна  Laughing, а сега четем вечер за заспиване Емил от Льонеберя (че какво друго да четем  Laughing), а през деня четем съвсем бебешки книжки на английски и испански, пеем песни (пак на английски, че на български знам само Зайченцето бяло, ама той не я харесва) и учим стихотворения на изуст - т.е. аз уча, че да си тренирам мозъка, а той слуша докато ги повтарям  Laughing Това от Валери Петров съм го научила преди много години - той сутрин става и учи едно стихотворение на изуст и казва, че така мозъка е във форма. И му вярвам, че е на 90 години човека и е с акъла си, даже самия той все още пише стихове  Grinning От този сайт, който постнах съм поръчала на Емо книжки на Ерих Кестнер за Емил и са му част от подаръка за Коледа, така че тях ще четем през следващата година.

За езиците - Q-T, Дана, специално за вас ще разкажа следното  Laughing имам приятели, които са двуезични - тя е българка, той сърбин. Макар че той говори отличен български (по-добър от на половината българи) от раждането на дъщеря им тя й говореше на български, той на сръбски, за да може да се разбира с неговите родители и роднини, които са си в Сърбия. Паралелно с това и говореха и двамата на английски, а сега ходи и на английска детска градина (детето е вече на 3 години) Тя проговори и български и сръбски едновременно и без никаквъ проблем. При това тези два езика са много близки, все пак. Свободно си говори и на двата вече, а на английски всичко разбира и почти идеално и за нейната възраст говори. Така че аз съм убедена, че децата могат да научават на принципа на научаването на майчиния език по два и три езика едновременно, без това въобще да им обърква малките мозъчета. На птози принцип учат до 4 годишна възраст, след това от 4 до 12 учат лесно, но вече както учи голям човек, а след 12 учат така, както бих учила и аз сега. Така че колкото по-рано са езиците, толкова по-лесно за самото дете. Аз, без да сме двуезично семейство съм категорична, че Емо ще учи английски и испанк от съвсем малък. На испански ще говори с братовчедка ми и гаджето й (испанец), както и с детегледачката (сега съм си харесала една кубинка). А на английски ще накарам баща ми да му говори, защото от всички само той няма да се изнерви да говори само на английски, че и без това на този език работи и е свикнал.

Ей, много студ днес. Не знам за Емо, но на мен ми окапаха зъбите от студ, а отидохме само до един ресторант на съседната пряка и обратно. Не знам кака ще го разхождам, защото аз много мразя зимата  Sad

Последна редакция: сб, 12 ное 2011, 20:17 от Tara Wilson

Общи условия

Активация на акаунт