ШКОЛА ИВАНОВИ - споделете вашето преживяване!

• 21 749
  • 308
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Моето мнение съвпада на 100% с kodbg Peace
Хора, вие наистина наред ли сте? Тези "педаготически" методи са в пълно противоречие с всички съвети, които съм чувала от психолози. А материалът (този за лятната ваканция) е нещо уникално!!! Потресена съм, аз съм от по-старото поколение, от комунистическото, но такова нещо и тогава не си спомням да е имало. Това съм виждала само по филми за сталинисткия режим. Този, който го е писал, за мен е психично болен. Питам се, какви са тия, които си пращат децата там и ги надъхват по този начин. И каква всъщност е целта? Да станеш "една от еврозвездите на софийския интелектуален небосклон"! Господи, що за стимул! Едно от децата ми влезе тази година след 7-ми клас в СМГ с бал 35. Нищо не е учил лятната ваканция нито преди 7-ми, нито след 7-ми клас. През ваканциите се отдава главно на спортни занимания. Hug Домашни - кога пише, кога не, уроците ги учи основно в у-ще. Има от време на време забележки, че е без домашно, шарени оценки, е не е пълен отличник, но в крайна сметка завърши 7-ми клас с една петица - по рисуване. Wink Другото шестици. Grinning През годината е имал време и за спорт и за кино и за цъкане на компютъра. Когато попитах преди изпита учителя му по математика как е чавето, той ми каза да не се притеснявам, "той е хубаво, здраво дете!" Е, слава Богу, има и учители, за които това е най-важното! Другото ми дете догодина ще е 7-ми клас, засега винаги е била пълна отличничка. Но никой от нас никога не е искал това от нея, то си е до дете. Забранила съм й да учи вечер до късно и я проверявам, че е прекалено старателна и амбициозна  Wink (братята й не се нуждаят от подобни забрани  Joy) Вече съм решила в коя школа да я запиша, знам и в коя никога не бих я записала! Peace

# 91
  • София
20 мнения са някаква официална граница ли?
Питам човека с 59 мнения.

А и по отношение на Иванови искам да кажа нещо.Преди две години във форума се понесе градската леганда, че 45 деца от приетите в 91 НЕГ идвали от Иванови.Това би правило почти  25%. Казвам би, понеже няма нищо общо с истината.В класа на дъщеря ми има едно единствено  дете от Евростар.В съседната паралелка са били 2.Сигурно в останалите 5 са били разпределени цели 42 души от Иванови. Mr. GreenНе смятам, че вярвате в това.. Peace
И аз напоследък си задавам същия въпрос. Едно време е възможно Иванови наистина да са излъчвали голям брой успешни седмокласници, все пак тогава конкуренцията откъм школи беше доста скромна.
Но днес се питам, понеже не само Иванови, ами и куп други школи си правят реклама с количеството приети деца в най-елитните гимназии, пък в същото време и куп родители твърдят, че децата им влизат пак в тези най-елитни гимназии без никаква подготовка, та къде е истината?
А пък и частни учители има... и те за елитни гимназии подготвят... и те с висока успеваемост newsm78
Истина... Нали знаеш, колкото хора - толкова истини.
Шегата настрана. Моята истина съм я споделяла многократно тук. Няма школа, няма и частен учител, който да гарантира доброто представяне на детето.  И най-добрият  и всеотдаен преподавател не може с фуния да му налее нещата, ако то не е готово да ги поеме - нито с добро, нито с малко по-странните  според мен методи на Иванови. Peace Хората разпитват за школите  и се колебаят в избора си   в стремежа си  да  попаднат на учители, обясняващи добре на децата им, даващи и впоследствие проверяващи даденото домашно, но при равни други условия.А именно с уговорката, че детето  е готово сериозно да подходи към нещата, а не да ходи на гости, независимо дали ще е при Иванови, във Веди, в Милениум, в Междучасие, в Софроний, в Образователни технологи и т.н... Mr. Green Тези школи, както и частните учители, както беше казала една много харесвана от мен мама тук Heart Eyes, не са панацея. Всичко най-вече зависи от ученика, от базовите му познания, от желанието му да напредва, от амбициите му, от схватливостта му, та ако щете и от характера му, тъй като затворените деца не питат от неудобство, та може и нещо недоразбрано да си остане неизгладено, както в школа, така и при учител.Наблюденията ми показват едно и също през последните години. От всички школи, които претендират да са в елита сред подготвящите за изпитите след 7 клас, има и успели, и провалили се с гръм и трясък деца.Има и такива в златната среда.Тоест успешна формула за решаване на въпроса , носеща името  на конкретна школа, няма. И това не е наизуст изразено  мнение, а изградено на база неколкогодишни преки впечатления сред познати деца.Подкрепя се и от състава на децата в класа на дъщеря ми.В началото на  8 клас, когато се запознаваха помежду си със съученици, изразих любопитство по отношение на  начините на подготовката им в  7 клас. И по спомени от казаното от дъщеря ми , в класа й има деца от СМГ,  в повечето случаи неходили на школа  по математика, а по БЕЛ посещавали курса  в училище или частен  учител.Има деца от Веди, от Софроний,  от Междучасие, от Милениум, Образователни технологии,има дете от Иванови,  има   подготвяли се само при частни учители. Кой би могъл да се наеме на база подобна шарена  информация  с извода коя е най-успешната школа Mr. Green

Последна редакция: чт, 10 ное 2011, 19:09 от eine in Rente gegangene Nixe

# 92
  • София
Нова, всеки гледа да си прави реклама някак, та нея я пренебрегвам, особено ако е от чистак-бърсак нови потребители! Нали все някъде трябва да се подготви детето, спряганите за добри школи се знаят, всеки има поне едно познато дете, което се е подготвяло в една от тях, има и някакъв набор от частни учители, чиито имена пак се носят от уста на уста! Човек пита, разпитва, и накрая все нещо избира, за да даде по-добри шансове на детето си. Мотивираните деца имат нужда "само" от добри учители, които да дозират правилно материала и изискванията, за да се постигнат оптимални резултати без жертви. Все пак, товаа не е война, в която децата ни да са редниците, които трябва да стигнат заветния хълм или да загинат геройски за чест и слава!

# 93
С камшик може да се научи мечка да кара колело, та дете на математика ли няма да се научи? Затова вярвам, че школата има нелоша успеваемост. Обаче всичко си има цена и аз лично цената (не парите разбира се) на курс в Иванови не бих платила. Не харесвам възпитание от типа "глад, бой, подстригване" и не бих натресла детето си на такава методика, ако има каквато и да е друга алтернатива. А то алтернативи има предостатъчно. Затова нека феновете на Иванови да не намекват, че видите ли само там се получавала добра подготовка, защото е смешно.
Все пак приемам уговорката, че има деца, които само така могат да бъдат заставени да учат.

# 94
Моята истина съм я споделяла многократно тук. Няма школа, няма и частен учител, който да гарантира доброто представяне на детето.  И най-добрият  и всеотдаен преподавател не може с фуния да му налее нещата, ако то не е готово да ги поеме - нито с добро, нито с малко по-странните  според мен методи на Иванови. Peace Хората разпитват за школите  и се колебаят в избора си   в стремежа си  да  попаднат на учители, обясняващи добре на децата им, даващи и впоследствие проверяващи даденото домашно, но при равни други условия.А именно с уговорката, че детето  е готово сериозно да подходи към нещата, а не да ходи на гости, независимо дали ще е при Иванови, във Веди, в Милениум, в Междучасие, в Софроний, в Образователни технологи и т.н... Mr. Green Тези школи, както и частните учители, както беше казала една много харесвана от мен мама тук Heart Eyes, не са панацея.

С гореизложеното съм съгласна дотолкова, доколкото бихме могли да приемем, че успешните деца трябва да са в 7-ми клас  "готови сериозно да подходят към нещата".
Ами ако не са? Чета аз седмокласните теми от миналата година, ами много мнения и тревоги на родители срещнах, особено на мъжки мами, които смятат, че децата им не са изобщо пораснали, за да могат отговорно да се отнесат към важността на подготовката в 7-ми клас.
От позицията на майка на три девойки (широко ти е около врата с две думи Wink) с лекота боравиш с определения, които обаче не могат да се отнесат към голяма част от момчетата на тази възраст. Не е случайна й квотата им в езиковите гимназии.
Та, както и по-напред писах, според мен Иванови вероятно пък са точно "панацея" за някои деца.
В противен случай на много от родителите им се налага да го играят Иванови, ама дори и в анонимни форуми не си признават, децата им са все прилежни, ученолюбиви и образцови, пък у дома им набиват канчето те самите.
Ако на моето дете му се наложи да "му се набива канчето" предпочитам да го правят в школа, а не аз.

# 95
  • под Витоша
Не разбирам, защо всички трябва да се отнасят толкова жлъчно и подигравателно към темата "Иванови"? Разбрахме вече, че не одобрявате методиката им!
Аз не казвам, че те са единствените и най-добрите, и че само там децата биват добре подготвяни!
Разбира се, че има още много добри школи и у-ща, които дават отлична подготовка!Разбира се, че приетите деца не са само и единствено от Иванови!
Но защо когато само се спомене името им - се надига такава вълна от хули и обиди и то от хора, които са чули или прочели някъде нещо???
Аз просто реших да опровергая тези хули, защото детето ми в момента учи там и съм изключително доволна от този факт! Исках да отхвърля нападките, че видите ли ние сме ненормални садисти, които записват там децата си!
Нооо разбирам, че няма смисъл......срещам само стена от негативизъм! Моля ви ако наистина лично вие сте изпитали на гърба си отрицателните последствия на това да учиш при Иванови - тогава пишете , а не се водете от мнения на хора, които не са имали  нищо общо с школата или училището и само са подочули това-онова!!!

# 96
  • София
Нова, бъркаш нещо... Mr. Green Правило няма, та дори и в болшинството случаи момичетата в 7 клас да са  по-отговорни и узрели от момчетата.Има много момчета, които по нищо не отстъпват на девойките. А и ти защо толкова буквално приемаш нещата? Нима мислиш, че и уж осъзнатите момичета са някакви машини и  следват целите си без  каквито и да е отклонения ... Та нали и те са деца, при това момичешкият пубертет е по-тежък Mr. Green, и тях ги домързява, и те понякога се опитват да кръшкат.Но като цяло разбират идеята на тези курсове, това имам предвид. Не си мисли, че ходят с удоволствие на курс, че решават с небивал мерак големите домашни.И те мрънкат, негодуват от натоварването, но все пак работят. Правят го и много момчета обаче.А такива, които имат нужда от сериозно  набиване на канчето, има и сред момичетата , и сред момчетата.Но това набиване не е нужно да става с не знам доколко ефективни методи като тези на Иванови.Във всяка от останалите школи също има натискане, също има обратна връзка с родителите на  тези деца, също има мерки за стимулиране. В посещаваната от дъщеря ми например имаше , а разбирам, че и още има, допълнителни часове за несправящите се добре с материала   деца и  за отишлите без домашно. Тези часове дори не се заплащаха от родителите, още повече пък да носеха  смущаващото  име глоба, ако ги имаше. Достатъчен стимул за по-добро справяне нататък беше  отърваването от висене в школата часове наред.Вместо да си тръгнеш в 15 часа, след като си там от 8,30, ти се налага да останеш още час-два, било заради мързел, невнимание или нежелание да работиш.На кого това би му харесало..Следващия път си прави тънките  сметки  да се помъчи повече, да си резпредели правилно времето през седмицата, за да може  да си тръгне заедно с другите деца и буквално  да се отърве от допълнителното занятие.Не си минала още по този път и не вярваш.Ще видиш обаче , че независимо дали става дума  за  момче или момиче, детето през годината и  само се мобилизира.Не само възоснова на мерките, предприети в школата.Почват пробните изпити от декември нататък.Като се представи посредствено на един-два поредни, нещо го стяга под лъжичката.Не мислете децата чак за такива непукисти.Влияят им редица фактори.Жегва ги по-доброто справяне на техен съученик, притесняват ги платените от мама и тате суми.Нещата постепенно  си идват на мястото и без излишно набиване на канчето.
И за протокола, не ми е широко около врата само защото децата ми са момичета. Би трябвало да знаеш, че децата са различни, пък били те и от един пол. Близначките са с  коренно различни характери от кака си и подозирам, че ще бъдат далеч по-трудно управляеми от нея. Не подозирам всъщност, а съм сигурна. Laughing

Последна редакция: чт, 10 ное 2011, 20:24 от eine in Rente gegangene Nixe

# 97
Ами да. Нека момчетата да са колкото си щат неосъзнати, нали се състезават отделно за ЕГ, само помежду си. Така всичко е наред. Обаче как да си обясним факта, че тези неосъзнати момчета доминират във всички математически състезания? И че осъзнатите и съвестни момичета са само около 10% от лауреатите на националните и участниците в международните състезания?

# 98
Няма да пусна детето си в училище, което на сайта си "със задоволство съобщава, че положените усилия за формиране на психически издържливи, преборващи трудностите индивиди, имащи конкурентна подготовка, започна да дава своите резултати" и което пак на сайта си информира целия свят от кои ученици поименно е разочаровано. Нека това училище се радва и разочарова за и от каквото и както си иска, на мен подобен изказ и отношение ми навява асоциации за други времена и нрави. Кракът на детето ми не би стъпил там. Ама никога.

# 99
И за протокола, не ми е широко около врата само защото децата ми са момичета. Би трябвало да знаеш, че децата са различни, пък били те и от един пол. Близначките са с  коренно различни характери от кака си и подозирам, че ще бъдат далеч по-трудно управляеми от нея. Не подозирам всъщност, а съм сигурна. Laughing

Естествено, че не ти е широко около врата с три деца, затова и сложих съответния емотикон. Сиреч, пошегувах се. Peace
Моето момче сега се мобилизира уж, без всякакви кой знае колко драстични мерки от моя страна, но знае ли човек какво ще му дойде до главата?
Както и да е, ние школа Иванови така и не можахме лично да опитаме, така че моето мнение няма никакво значение. То не че имам и много ясно мнение, и аз размишлявам и обсъждам, без да си позволявам да съм крайна като други потребители, споделих и дреболии, които знам от личен опит, както  и такива, за които знам от мои близки.

Черна станция, то по тази причина и момчетата нямат квота в СМГ, нали не бъркам?
Какво е разпределението на приетите момчета и момичета в СМГ всъщност?

ПП. За да не оставя погрешно впечатление, аз също не възприемам методите конкретно за моето дете. На този етап от живота му са излишни и не биха били полезни, пуснах и връзката към сайта за тези, които биха видели в тях някаква полза за себе си и за децата си. А такива хора има, моя приятелка е безкрайно доволна от това, което постигна синът й благодарение на тях.  Той е от децата, които със сигурност нямаше сами да се справят, поне не и в 7-ми клас. Има и такива деца.

Последна редакция: чт, 10 ное 2011, 21:30 от нова

# 100

Черна станция, то по тази причина и момчетата нямат квота в СМГ, нали не бъркам?
Какво е разпределението на приетите момчета и момичета в СМГ всъщност?

Не бъркаш. Няма квота, защото не е нужна. А не е нужна, защото момчета към момичета са общо взето 50 / 50.

# 101
Значи все пак момичета и момчета се справят наравно на изпита по математика. Laughing

# 102
Значи все пак момичета и момчета се справят наравно на изпита по математика. Laughing

Да съм твърдяла друго? Но темата не е за изпитите за СМГ все пак.

# 103
Хайде сега да погледнем заглавието на темата и да се върнем на думата.
Кой както иска  така може да постъпи с детето си,то си е негово и негова отговорност.
Така ,не всички деца учат в СМГ и не всички са отличници без да си дават голям зор.
Нека темата си остане информативна и всеки да прецени според разбиранията си.
За мен трудностите каляват характера и издържливосттта.Защо ми допадна школата?
Смятам че е полезно детето да се научи на отговорност,че всяко действие си има противодействие.Че дисциплината и самоконтролът са важни не само за успеха на прословутия изпит, а и по принцип в живота.
Всички ще се съгласите с мен ,че образователната ни система оставя големи дупки в знанията.Ежедневие е да се пишат домашни в междучасията.Какво не е наред имам много изписани теми и няма да обсъждаме и тук.
Как точно да се пребори ленноста,разсеяността,как да се мотивира израстващия младеж ,че тази 7ма година от обучението му е много важна?Е,ей ви на един подход.
Вие сами си решете .
Оставете ученици и родители да споделят тяхното преживяване.

# 104
Кой както иска  така може да постъпи с детето си,то си е негово и негова отговорност.
За мен трудностите каляват характера и издържливосттта.Защо ми допадна школата?
Смятам че е полезно детето да се научи на отговорност,че всяко действие си има противодействие.Че дисциплината и самоконтролът са важни не само за успеха на прословутия изпит, а и по принцип в живота.
...
Как точно да се пребори ленноста,разсеяността,как да се мотивира израстващия младеж ,че тази 7ма година от обучението му е много важна?Е,ей ви на един подход.
Вие сами си решете .
Оставете ученици и родители да споделят тяхното преживяване.

Естествено, че всеки сам си решава как и в какво да възпитава детето си. И всеки вижда нещата от собствената си камбанирия. Но след като методите на тази школа ти харесват, сподели моля как ще реагираш, ако детето ти на даден изпит по една или друга причина не се е представило добре  и заради това е порицано пред целия свят? А как би реагирало детето ти? И дали тогава този педагогически подход за каляване на психиката и мотивация на индивида все още ще ти харесва? И все още ли ще ти се струва правилен? За мен това е абсурд, но ако на теб ти харесва - ок. Всеки има право на избор.

Въпреки, че нямам пряк допир с Евростар, си позволявам да задам горните риторични въпроси, защото те не са базирани на приказки от 1001 нощ и не са нечии хипотези. Казусът е реален - публикувана новина на сайта на Евростар от 28/05/2010г.

Е, на когото му харесва, да си праща детето там и да си плаща за това.

Общи условия

Активация на акаунт