Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси - 6

• 158 997
  • 759
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Здравейте,
Моля да ми кажете има ли някакъв срок за подаване на документи за еднократна помощ при раждане? Бебето на братовчедка ми е много малко- вероятно ще остане в кувьоз поне 2 месеца, отделно, че лекарите не дават гаранции за успешно оцеляване.
Та колко време може да се изчака с подаване на документите за тази помощ?

# 481
  • София-Младост
Здравейте,
Моля да ми кажете има ли някакъв срок за подаване на документи за еднократна помощ при раждане? Бебето на братовчедка ми е много малко- вероятно ще остане в кувьоз поне 2 месеца, отделно, че лекарите не дават гаранции за успешно оцеляване.
Та колко време може да се изчака с подаване на документите за тази помощ?
Чл. 12. (1) Правото за получаване на еднократна помощ възниква от датата на раждане на детето, освен ако то е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца към датата на подаване на молба-декларацията.

(2) Еднократната помощ за раждане на дете по ал. 1 може да бъде поискана в срок 3 години, считано от края на месеца, през който е родено детето.

# 482
  • София
Благодаря!

# 483
На някой превели ли са детските този месец?  newsm78

Редактирам се, сега прочетох, че днес ще ги преведат http://news.plovdiv24.bg/367165.htmlPeace

Последна редакция: ср, 18 юли 2012, 15:02 от desex

# 484
Имам въпрос относно документите, удостоверяващи брутния доход на семейството.
Случи се така, че по време на първата година от майчинството си бях съкратена (поради закриване на фирмата). Понеже продължих да получавам 90% от заплатата си до края на първата година, но де факто не се водех на работа никъде от къде трябва да взема документ, удостоверяващ дохода ми за този период?
Благодаря предварително!

# 485
  • София-Младост
Имам въпрос относно документите, удостоверяващи брутния доход на семейството.
Случи се така, че по време на първата година от майчинството си бях съкратена (поради закриване на фирмата). Понеже продължих да получавам 90% от заплатата си до края на първата година, но де факто не се водех на работа никъде от къде трябва да взема документ, удостоверяващ дохода ми за този период?
Благодаря предварително!
От никъде, декларираш си само сумите, те ще си проверят в НОИ.

# 486
Ала-Бала , благодаря! Hug

# 487
Сега се сетих за ПЕРЛИЧКА,тя так и не каза дали през юни е получила детски или този месец ще вземе за двата.Чисто любопитство.

# 488
Привет момичета!
Искам да попитам само сутрин ли се дават молби-декларации и справка от НОИ или може и следобед?Звънях цял ден да питам,ноооо никой не вдига телефона!Навярно навсякъде е различно,но нека варненки споделят!
Молба-декларация за детски се подава в Агенция Соц. подпомагане по  пост. адрес...за какви справки става въпрос от НОИ, по тел. трудно дават.

Разбира се,че се подават там документите,знам това!За да не се разкарвам в жегите излишно,исках на знам дали работят и следобед с клиенти,защото на телефоните обаждания никой не ми отговори!Питах,защото миналата година отидох следобед и не ми издадоха справката,само сутрин можело!За справката от НОИ,че не съм на борса става въпрос!Далеч от мисълта,че по телефона ще свърша нещо,те дори не го вдигат!И да,тази година не ме върнаха нито веднъж и бяха изключително учтиви и вече работят цял ден,а не както предни години-сутрин приемат докуминти,следобед ги обработвали  Rolling Eyes

# 489
....................За да не се разкарвам в жегите излишно,исках на знам дали работят и следобед с клиенти,защото на телефоните обаждания никой не ми отговори!Питах,защото миналата година отидох следобед и не ми издадоха справката,само сутрин можело!За справката от НОИ,че не съм на борса става въпрос!Далеч от мисълта,че по телефона ще свърша нещо,те дори не го вдигат!

Е, стига с невярна информация, де! Целодневно, без обедна почивка, от 9-17,30 ч. се работи още от 2003 година в цяла България, а не само във Варна, много преди вие, работещите майки, да си подавате молбите в соц. подпомагане за семейните помощи!
Няма такова нещо- справки от НОИ, БТ и пенсионен отдел се правят и следобед, но след  посещение от Ваша страна в съответното Бюро за соц. подпомагане.
А ти на кой телефон си звъняла, че не ти вдитаг? Наясно ли си ,че ако не отговорим на телефонно позвъняване ще си имаме неприятности с ръководството! И, да, справки по телефона с ЕГН не правим предвид Закона за личните данни!

.........................И да,тази година не ме върнаха нито веднъж и бяха изключително учтиви и вече работят цял ден,а не както предни години-сутрин приемат докуминти,следобед ги обработвали Rolling Eyes

Е, това пък какво е !?! Нали не си мислиш, че документите ви ги приемаме сутрин, а следобед ги захвърляме в кош или в архивното? newsm78

# 490
....................За да не се разкарвам в жегите излишно,исках на знам дали работят и следобед с клиенти,защото на телефоните обаждания никой не ми отговори!Питах,защото миналата година отидох следобед и не ми издадоха справката,само сутрин можело!За справката от НОИ,че не съм на борса става въпрос!Далеч от мисълта,че по телефона ще свърша нещо,те дори не го вдигат!

Е, стига с невярна информация, де! Целодневно, без обедна почивка, от 9-17,30 ч. се работи още от 2003 година в цяла България, а не само във Варна, много преди вие, работещите майки, да си подавате молбите в соц. подпомагане за семейните помощи!
Няма такова нещо- справки от НОИ, БТ и пенсионен отдел се правят и следобед, но след  посещение от Ваша страна в съответното Бюро за соц. подпомагане.
А ти на кой телефон си звъняла, че не ти вдитаг? Наясно ли си ,че ако не отговорим на телефонно позвъняване ще си имаме неприятности с ръководството! И, да, справки по телефона с ЕГН не правим предвид Закона за личните данни!

.........................И да,тази година не ме върнаха нито веднъж и бяха изключително учтиви и вече работят цял ден,а не както предни години-сутрин приемат докуминти,следобед ги обработвали Rolling Eyes

Е, това пък какво е !?! Нали не си мислиш, че документите ви ги приемаме сутрин, а следобед ги захвърляме в кош или в архивното? newsm78
 Peace Joy

# 491
  • София близо до Витоша
На някой превели ли са детските този месец?  newsm78

Редактирам се, сега прочетох, че днес ще ги преведат http://news.plovdiv24.bg/367165.htmlPeace

хоп вчера ги получих

# 492
Точно токава реакция очаквах!Но това е самата истина,няма да си измислям!Не съм си и помислила даже да искам справка по ЕГН по телефона!Исках да ги попитам дали ако отида в 15.30ч ще ме облужат или ще ме върнат,както ми се е случвало предни години!
И не съм наясно с това,че ще имате проблем при неприето обаждане,но май и вашите колеги не са наясно!И за да не бъда голословна звънях два дена подред,по 2-3пъти на този номер: 052/ 755248
Това е в Агенцията за соц.подпомагане във Варна на ул."Самарско знаме"№1
И ДА,ОБЕДНА ПОЧИВКА ИМА от 12.30ч до 14ч! Лично попитах г-жа Колева и го чух от нейната уста!Ако не съм срещала проблеми в облужването си,ходейки там,няма да задавам въпроси!Ако пък знаете колко съжалявам за това,че изобщо ми се налага да се срещам с ваши колеги и не само аз,а всеки който познавам!!!

# 493
Здравейте, не открих никаква информация и затова ще питам. Надявам се някой да е запознат.
Става въпрос за месечните помощи за дете. Мъжът ми миналата година беше на работа в чужбина за период от 5 месеца. Тези 5 месеца влизат ли в определянето на размера на средния доход на семейството и как може да бъде доказан?
Багодаря Ви предварително   bouquet

# 494
.....Става въпрос за месечните помощи за дете. Мъжът ми миналата година беше на работа в чужбина за период от 5 месеца. Тези 5 месеца влизат ли в определянето на размера на средния доход на семейството и как може да бъде доказан?
Багодаря Ви предварително   bouquet

Здравейте, имал ли е сключен трудов договор с работодателя от чужбина? Ако е имал такъв, нека съпругът Ви да си вземе служебна бележка за изплатени брутни заплати, след това документът да го преведе в агенция за легализирани преводи и към деня на подаване на молбата в соц. подпомагане се изчислява курса на получената сума в български левове. Сумите се декларират в молбата заедно с Вашите брутни доходи, ако имате такива.

Общи условия

Активация на акаунт