For sale /”Първа частна държава”?

• 11 192
  • 200
  •   1
Отговори
# 75
Предлагам ви сделка - да ви изкупя жилищата (всичките там, колкото си ги имате) за по 1 лев. Обещавам, че ще ги стопанисвам много добре и няма да ги премествам на друго място. Даже пари ще изкарвам от тях. При желание, можете да си ги наобикаляте (отвън, разбира се).
Договорихме ли се?
6 милиона имаш ли?

Защо питаш?
Защото едни имат керемида над главата си, други палат.
В България почти няма човек който да не притежава жилище, дори и да е 2/2 м. Също и за земя.
Собственици на обработваеми земи в селата от 1 дка до 100 и повече. Държавната собственост на такива не ми е известна колко е.
Собственическият стремеж на българина е твърде висок, каквото и да е да го притежаваме, но когато се окаже, че искат възвръщаемост от това което притежаваме / например обработваемите земи/ ни става нанагорно.
Ако изкупиш тези жилища дори и по 1 лев и не си в състояние да ги поддържаш ще станат катакомби. Всяка седмица минавам покрай такива сгради, които са заприличали на това и накрая да не се плаща данък сгради ги разрушават до основи.
Като не сме способни да си поддържаме земите, то ще ги продадат, разбира се.

# 76

А има ли гаранция, че купувачите ще ги поддържат? Че няма да превърнат плодородните земи и горите в пустиня?
Няма значение кой е собственикът, важно е какво ще прави със земята. То е ясно, че няма да я изнесе, въпреки че и такива прецеденти има, доколкото знам (ако е верен слухът за влаковите композиции с чернозем в посока Холандия...).
Проблемът е какво ще правят с нея.

# 77
...Като не сме способни да си поддържаме земите, то ще ги продадат, разбира се.

Знаеш ли, писнало ми е да чета наизустени лозунги и последващите ги глупости в тоя форум. Твоята също ще я прескоча внимателно, защото не виждам смисъл да споря с теб. Следващия път, когато тръгнеш да категоризираш нечии "способности", поинтересувай се поне малко, ориентирай се в проблема, за да не звучиш така нелепо.

# 78
Какво самомнение трябва да има човек, че да определи нечия позиция, при това изразена с нормален тон, неангажираща и премерена, като глупост и нелепица?  По- кротко, де, всички сме хора и всеки има право на мнение по разни въпроси. Затова е форум- да си говорим, не да се джавкаме и обиждаме по ученически начин, ако и тук да е Клюкарник.
Освен това идея нямате тук кой от какво се интересува, какво знае, какво работи и с какви лични проблеми се е сблъскал.

ххххххххххххххххххххххххххххх

Гаранция за поддръжка няма, освен ако не се прокарат законови изисквания за обработка на земята, която да се облага с по- височък данък, когато е пустееща, в зависимост от категорията. За мен е все едно дали в  този случай собственик е някой наш или някой чужд тарикат или безстопанственик. Доста се нагледах и на наши, които искат майка си и баща си, за  да отдадат земя под аренда дори.  Stop
Пред очите ми, при подобни разговори, е едно място- рай, дадено по постановление, което бе възстановено на собственици. Те поискаха буквално цена като за жилище ново. Нямаше кой да им я даде. Сега от години мястото е бурени и тръни. Е, предпочитам да го оре дори бай Джон с трактора или да обложат с данъци собственика.
Спокойно могат да се заложат  и клаузи в договори за продажба, според които договорът да се разваля при положение, че земята е пустееща по вина на собственика. Всичко може да се измисли и прокара- мисъл и желание да има.
Аз съм за всяко решение, което ще направи земите ни обработвани, според предназначението си.

# 79
Judy, не знам на какво си се нагледала, но аз познавам достатъчно на брой земеделски производители, запозната съм с проблемите им, и съм наясно какви борби водят, за да оцелее бизнеса им в ненормалните условия, в които се налага да работят. Не бих ги нарекла неспособни или некадърни. Никога.
Нямам самомнение, само наблюдавам - колко е лесно отстрани... Хе, типично по български. (тука, надявам се, ще сте доволни и съгласни с мен. Понеже обобщението ми за българина като цяло е негативно)

# 80
Нали целта на продажбата на тези земи е точно да се допълнят субсидиите за българските производители.

# 81
Judy, не знам на какво си се нагледала, но аз познавам достатъчно на брой земеделски производители, запозната съм с проблемите им, и съм наясно какви борби водят, за да оцелее бизнеса им в ненормалните условия, в които се налага да работят. Не бих ги нарекла неспособни или некадърни. Никога.
Нямам самомнение, само наблюдавам - колко е лесно отстрани... Хе, типично по български. (тука, надявам се, ще сте доволни и съгласни с мен. Понеже обобщението ми за българина като цяло е негативно)

Недей тъй типично по нашенски да ми вменяваш идеи, които не съм изричала, та дори и помисляла.Никой не нарича българския производител "неспособен и некадърен". Или ако са нечии думи, не ги тикайте при мен.
Говоря за собственици на пустеещи земи, които нито ги обработват, нито ги отдават под аренда, нито участват в кооперации- това не са нито производители, нито "бизнесмени". Същото важи за държавата и общините, които не се грижат за собствеността си.
Не може да си наясно кой откъде "наблюдава".

# 82
  • София
Нали целта на продажбата на тези земи е точно да се допълнят субсидиите за българските производители.

Т. е. домоуправителят не стопанисва добре дома ни и заради него дължим на Топлофикация и за ток, вода, поради тази причина, вместо да сменя домоуправителя ще заменя моя апартамент от 240 квадрата на 120?

Викам да видим първопричината земите да пустеят, а не да се задоволим с град София например и да продадем останалото, защото не го стопанисваме.

# 83
  • Sofia
Някакси се измества темата.
Обработваема или пустееща, земята си е земя, и собствеността на държавата (съотв. общините) е елемент от националната сигурност на страната (елементи са и образование, здравеопазване и други "съпътстващи" според управляващите дейности).
Неслучайно и в новата ни Конституция първоначално бе залегнала забрана за притежаване на земя от чужденци.
Вземането на решението за такава "разпродажба" трябва да е достатъчно мотивирано/ целесъобразно, така че получените средства да бъдат оползотворени за нещо с достатъчна от гледна точка на обществения интерес стойност (може и нематериална, естествено), а не да бъдат пълнени бюджетните дупки.

# 84
  • София
Няма никаква целесъобразност в това да се разпродава държава. Има си концесии, ако трябва и с нулева печалба в началото, но с данъци върху произведената продукция например.

# 85
Въпрос на договорка. И на интерес.
Нито продажбата, нито който и да било друг договор е винаги изгоден. Зависи от коя страна си, зависи какви са клаузите.

Домоуправителят нищо не стопанисва в моя дом.
Ако иде реч не за моя дом, а за общите части на съсобствена сграда, то поддръжката и организацията й се решава от всички живущи. И домоуправителят можем да го сменим. Дори да не е живущ в нашия блок, може да се грижи по- добре за благото му от някой съсед. Зависи.
Няма общо с обсъжданата тема.

# 86

А има ли гаранция, че купувачите ще ги поддържат? Че няма да превърнат плодородните земи и горите в пустиня?
Няма гаранция, но контрола на това може да бъде само в крайния продукт. Когато нямаме средства то за вътрешния пазар /както и досега/ ще остават тези с нитратите и какви ли не други химикали.
...Като не сме способни да си поддържаме земите, то ще ги продадат, разбира се.

Знаеш ли, писнало ми е да чета наизустени лозунги и последващите ги глупости в тоя форум. Твоята също ще я прескоча внимателно, защото не виждам смисъл да споря с теб. Следващия път, когато тръгнеш да категоризираш нечии "способности", поинтересувай се поне малко, ориентирай се в проблема, за да не звучиш така нелепо.

Може да ти звучи като лозунг, на ние сме земеделски район и сегашното стопанисване на земята ни е недопустимо. Има държави които имат много по-неблагоприятни условия от нас и които са заимствали твърде много от нас и в момента са доста по-добре от нас /например Унгария, Германия/.

# 87
Няма никаква целесъобразност в това да се разпродава държава. Има си концесии, ако трябва и с нулева печалба в началото, но с данъци върху произведената продукция например.
Концесиите се използват обикновено при кариерите, но там разработките по законите на страната. При обработваемите земи не ми е ясно как може да стане това.

# 88
Аз единственото, което мога да кажа е, не си продавайте земята за Бога, особено на чужденци!!!
Пак ли искате да сме роби? Sad Колко кръв за тази земя се е проляла хилядолетия, дайте да я подарим сега на евреите  #Cussing out и другите, които искат да купуват тук #2gunfire!!!!

# 89
Не само, че ще бъдем роби, но няма да ни има по българските земи.
Все повече хора напускат страната ни. Да не напиша кои останахме.

Общи условия

Активация на акаунт