For sale /”Първа частна държава”?

• 11 192
  • 200
  •   1
Отговори
# 90
Нали целта на продажбата на тези земи е точно да се допълнят субсидиите за българските производители.

Т. е. домоуправителят не стопанисва добре дома ни и заради него дължим на Топлофикация и за ток, вода, поради тази причина, вместо да сменя домоуправителя ще заменя моя апартамент от 240 квадрата на 120?

Интересно, никога не съм мислила, че домоуправителят трябва да стопанисва дома ми.   И че той е виновен, че не мога да си направя сметката.   Отивам да му представя сметките.   В случая той в ролята на държавата ли  играе, която за всичко ни е длъжна?

# 91
  • София
Трещи, ти си умен човек, разбираш ми гледната точка Wink

# 92
На мен нещо не ми е ясно  - по-добре ли е земята да стои пустееща?  И като я купят чужденци, те ще си я носят ли в чужбина?
Блажени са вярващите. Защо си въобразяваме, че на някой са му притрябвали плодородните ни земи, като такива. Мисля че отдавна трябва да ни е станало ясно, че за останалите страни членки на ЕС сме сметище, за отпадък в буквалния смисъл на думата, за човешки отпадък, т.е. място където да се спират и събират всякакви нежелани елементи от трети за ЕС страни, пансион за финансово нестабилни техни пенсионери и всякакви попадащи в графа социално слаби. Ние сме им нужни да поемаме свръх производството на всякаква стока /много често с доста принизени качества/. От друга страна е мит, че българина е евтина работна ръка. като се погледне съотношението възнаграждение за труд към производителност и качество, сметката въобще не излиза.

# 93
От друга страна е мит, че българина е евтина работна ръка. като се погледне съотношението възнаграждение за труд към производителност и качество, сметката въобще не излиза.
Ето тук не съм съгласна.
Иначе за сметище на плодородни земи не може да става и на въпрос защото обработваемите земи са известни а и категоризирани.
Ако тези земи се дадат под аренда ще се експлоатират до последно. Все пак един собственик мисли и за земята за в бъдеще не само за добива. Земята има и обращаемост на културите.
Селскостопанските стоки са за храна и все пак някакви изисквания налага и пазара.

# 94
Ето тук не съм съгласна.
Иначе за сметище на плодородни земи не може да става и на въпрос защото обработваемите земи са известни а и категоризирани.
Ако тези земи се дадат под аренда ще се експлоатират до последно. Все пак един собственик мисли и за земята за в бъдеще не само за добива. Земята има и обращаемост на културите.
Селскостопанските стоки са за храна и все пак някакви изисквания налага и пазара.
Земите от ДПФ се дават пода аренда, друг е въпроса до колко държавата успява да си събере парите.

# 95
Занда на предходната страница спомена за концесия.

хххххххххххххххххххххх
Иначе още ми е интересно дали някой ще напише кое му е различното между собственик- български гражданин /с незнайно какво местожителство и деца- незнайно къде учещи, живеещи и устроили живота си/ и чужденец.

Няма никаква целесъобразност в това да се разпродава държава. Има си концесии, ако трябва и с нулева печалба в началото, но с данъци върху произведената продукция например.
Да, намерих поста.
Малко след интересната интерпретация с домоуправителя е.

А иначе не всяка земя се дава под аренда, не винаги има и желаещи. Напр. земите, невъзстановени на предишен собственик, които се вписват като общински. Ако не са в плодородни земеделски райони често пустеят. Виждам такива. Когато пътуваме виждам обработена земя, до нея- тръни, до нея друга малка обработена, след това- пак тръни и храсти.
Сега вървят спорове между Държавен фонд Земеделие и хора, ползвали субсидии като земеделски производители /собственици, арендатори/, за възстановяване на суми. Гледам много скици и самолетни снимки- до нивката- храсти, пак нивка- пак храсти, после- ливада.
В Гърция и в Македония гледах- всичко засято, даже на баир- лозе буквално.

Лично за мен когато земята се разпарчадиса се обработва трудно и тя не може да послужи затова, за което е предназначението й.
Ако говорим хипотетично за продажба би могло партриотите да искат приоритетно изкупуване от български граждани. Лично за мен, обаче, това не е гаранция за нищо.

Последна редакция: вт, 15 ное 2011, 09:44 от Judy

# 96
Judy, просто родолюбие и национализъм.
Ако трябва да си кажа и аз не харесвам чужденците, но не по качества, а защото са чужденци.
Няма да забравя едно изказване на времето от мой колега "ще пътуваме двама човека и един чужденец."

# 97
Даже не знам дали е родолюбие.
Оставям затова емоциите настрани и питам чисто практически къде е разликата кой ще е собственик, ако сме на база националност и гражданство, само.

# 98
Аз ги разделям само по национална принадлежност. По качества няма разлика. Зависи от самия човек.

# 99
     Не мислите ли, че ако някой проявяваше истински интерес да купи земята ни, отдавна щяха да са немерени всички законови вратички, за да му я предоставят? Тихомълком, дори официално да не се води продадена.

# 100
Може и да има земи които се водят на български собственик , а на практика собственика да не е българин.
За общинските земи е трудно да се каже, защото мисля, че е по-трудно да се прикрие. Не съм запозната.

# 101
  • София
Оставям затова емоциите настрани и питам чисто практически къде е разликата кой ще е собственик, ако сме на база националност и гражданство, само.

Добре де, каква е разликата тогава да сме мнозинство или малцинство? И защо тогава с толкова кръв и жертви са отвоювали всяка педя земя, та така лежерно да я раздаваме. Съвсем сериозно, не ви разбирам. Вместо да се обединим срещу корпорациите и корумпираните чиновници и политици, ние седим и обсъждаме колко е целесъобразно да се продава държавата. Наистина не ви разбирам...

# 102
Занда, няма значение кой е собственикът на земята, ако тя се намира на територията на държавата и се използва по предназначение.
Другото е страшно, че плодородни земи се използват за какво ли не, само не и за производство на това, за което са предназначени - храна.
Дали ще се сее рапица на чернозем, или фотоволтаици, дали ще се секат гори, без да се залесяват отново, или ще се изпаряват язовири (преминали от държавна в незнайно чия собственост) - все тая. Националността на собственика няма значение.
За нас има значение дали сее чушки и домати, или сондира за шистов газ.

# 103
  • София
До някъде съм съгласна, но аз знам твърде добре, че чужденците са същите неандерталци и още повече, що се касае до стопанисване на чужда земя и собственост. Само се сетете какво са направили англичаните в Индия и Китай например, да не говорим за нещастната история на Америка и коренното население. Това се случва с всеки, който не воюва за своята земя, който няма национална гордост и чувство за принадлежност.

До там ли са стигнали нещата, че вече сме поразени в самата си същност като че ли... Никой не се гордее, че е българин, никой не милее за общочовешките стойности. Гледам дискусиите около БАН - само псувни отнасят учените на тази страна, как е възможно това? Гледам че не се и говори за култура, гледам, че се дава приоритет на простащината. Но това достатъчно ли е, за да изчезне пълното самосъзнание, че сме един род, един народ?

Няма да се учудя, ако половината от вас са ми братовчеди и братовчедки. И, честно казано, спирам от сега нататъка с всякакви хапливи забележки. Искам да покажа, че имаме нужда от обич и уважение помежду си, от доверие и взаимни усилия да подобрим живота си...

# 104

Добре де, каква е разликата тогава да сме мнозинство или малцинство? И защо тогава с толкова кръв и жертви са отвоювали всяка педя земя, та така лежерно да я раздаваме. Съвсем сериозно, не ви разбирам. Вместо да се обединим срещу корпорациите и корумпираните чиновници и политици, ние седим и обсъждаме колко е целесъобразно да се продава държавата. Наистина не ви разбирам...

Ако можеш- отговори на въпроса ми. Нека е едно по едно.
За теб каква е разликата?
Не се заяждам, нито те хапя. Интересно ми е.

Нека не вкарваме БАН тук.

Общи условия

Активация на акаунт