Коледа 2011 - тема 2

• 119 982
  • 740
  •   1
Отговори
# 225
  • София
petia_tag, днес и аз го видях в магазинчето на "иван асен" марципана и доста се изненадах от цената не за друго, ами защото миналата седмица купих от "карфур" абсолютно същия за около 4,50 лв.. (ще те излъжа, ако ти кажа точно колко струваше, но горе-долу толкова!)..
Wink
много ти благодаря! Значи наистина са им доста надути цените.  Crossing Arms

В една листовка на Кауфланд видях марципан, но така и не стигнах до там, та не знам дали е хубав.
И аз мернах и то май тука тази листовка и моля, някой, който си е купил от този марципан да сподели дали е хубав.  Praynig Мисля, че беше доста по-достъпен като цена, но ми се иска да е с хубав аромат на бадеми.

# 226
Чудесна идея за коледната библиотека.

Утре идва ред и на моя щолен. Накиснах си стафидите и си приготвих портокаловите корички. Още не съм счупила бадемите, че са ми с черупките, но утре сутринта ще го направя. Ще направя поетапни снимки.
smile3521
и аз утре ще го правя, само да си намеря ром по-малка разфасовка, ако тази вечер намеря, от сега ли да ги накисна или може утре да ги покисна малко?  newsm78
и колко време ти отнема от започването до изпичането и прибирането на щолена?   bouquet

# 227
От Хит си бях купувала бял ром, български, само за сладкарски цели, в пластмасова бутилка от 250 мл мисля.

# 228
  • Балчик
Вечерта ги накисни, да набъбнат през нощта. Ами отнема ми почти цял ден (но аз не съм от ранобудните в почивните дни Embarassed). Зависи от температурата. Месенето и печенето са ясни, времето за втасване- варира. Аз най-много харесвам капитан някой си,забравих кой беше, а не ми се ходи до кухнята сега. Най-ароматен ми е за сладкарски цели. За първи път го ползвах като правих чешките гнезда на пчели и сега като го помириша асоциирам веднага с тези сладки. Laughing

П.П Някой беше питал колко портокала са достатъчни. Днес от 5 големи портокала и 2 лимона напълних един голям буркан от нес кафе с корички и захар.

Последна редакция: пт, 18 ное 2011, 18:42 от Джемма

# 229
Ето моите първи бисквити.
Дядо Мразовците не са довършени, ще бъдат с черно коланче и ботушки и зелени ръкавички. Първата ми среща с яйчната глазура беше доста тежка... Накрая завърших с толкова мацаница в цялата кухня, че отложих черната част... Имах някои проблеми, но горе-долу схванах как трябва да станат нещата. Но пък светещите бисквитки и елхички са доста успешни. Ето Това, което на снимката прилича на точки, всъщност доста добре блещука.
За сега толкова, следващата седмица повече и по-добри.

# 230
Дами, от къде мога да си взема хубав бадемов марципан, но не много скъп? Както бях споменала, последните години си взимах на Шварцтау, но ходех В Метро. За сега нямам път натам, питах в магазинчето на "Иван Асен", но ми казаха, че 200гр струва 6,60лв, което ми се вижда много.  Thinking Не си спомням миналата година, колко беше, но май струваше към 4лв. На мен за двойна доза капучино сладки ми трябват 500гр марципан, а 20лв само за това не ми се дават.  Crossing Arms

Петя, марципанът на Швартау, както и всичките им поръски за украса ги има във всички Фантастико, дори и в най-малките за мое учудване. А мисля, че и в Пикадили и Била съм го мяркала.

Редактирам се с едно: АУууууууууу, Ванилия, много са хубави!

# 231
Миналата седмица си купих отКарфур гореспоменатия бадемов марципан.

# 232
aveili, благодаря!
За бадемовия марципан - преди известно време правих бадемово масло с кухненския робот. Страааашно много ми заприлича на марципана, само дето си беше чисти бадеми, без добавена пудра захар или друго. Дали, ако го поомеся малко с пудра захар, няма да свърши същата работа като марципана, сложено в сладки? Някой има ли опит? Иначе на Швартау има и в супермаркетите Верде, 200гр за около 4 лв някъде.

# 233
Ванилийке много са хубави , но това "диско (глитър)" дъст ли е по тях ...това чудо не се яде  Rolling Eyes

# 234
Ето ме пак, в момента меся тестото за рохличките в машината. После ще го увия добре във фолио и ще го прибера в хладилника, а утре ще ги изпека. След драмата ми с рома (то нямаше и как да е, в последния момент да търся ром), купих от нашия магазин на Савой и накиснах в него стафидите. Утре щолена да се готви. И както съм си направила програмата, незнам кога ще търся карамфил и кардамом за меденките. У нас намерих звездовиден анасон и млян джинджифил, но ще ми трябват и другите. Tired
И въпреки че засега ще направя само тези 3 неща, ми се струват малко. Ще се връщам да си избирам още рецепти, то се е видяло. Laughing
А сега като рових из шкафа намерих и бои, които съм си купувала.
Ето тези , в срок са, корто много ме зарадва, защото стават много хубави цветове. Само незнам как да не омажа кухнята тая година. Ще прочета пак съветите, ще направя пошове от пекарска хартия, пък да видим накрая какво ще излезе. ooooh!

# 235
някой правил ли ги е  http://www.kulinarno-joana.com/2010/05/best-ever-cookies/...
Страхотни са тези бисквити, бях ги забравила!!! Ама не са ми коледни на мен.  Подправките са невероятни!!!
rosirai , инфото ти идва тъкмо навреме. Щях да обикалям утре за четитиъгълни кутии.
А дали няма в Айко от миналогодишните- бяха много красиви!
Немските магазини с формичките за линцери се казват "немски магазин". Аз знам един срещу Универсиада.

catty m
, мерси за отговора за захарта в Метро!

# 236
Ванилийке много са хубави , но това "диско (глитър)" дъст ли е по тях ...това чудо не се яде  Rolling Eyes
newsm78 Сега като се загледах, наистина че не се яде  Mr. Green Наскоро си ги купих, и много исках да ръся с тях навред! И от бързане си оръсих и половината кухня и тефтера с рецептите... Хубу, че ме подсещаш да чета етикетите навреме! Не съм ги давала на децата още, и добре, че само няколко  меденки са "диско"  Mr. Green Другия път - по-скромничко с блясъка!  (а те като не се ядат, само по фигури за пазене "завинаги" ли са? те у дома всичко искат да изяждат... 'де ще ги слагам в такъв случай???  Mr. Green)

Я ми кажете за този ЩОЛЕН - какво представлява? Хляб ли е? Питка ли е? Кекс ли е? И ако сега го направя, кога трябва да се консумира? Мерси Simple Smile

# 237
newsm78 Сега като се загледах, наистина че не се яде  Mr. Green Наскоро си ги купих, и много исках да ръся с тях навред! И от бързане си оръсих и половината кухня и тефтера с рецептите... Хубу, че ме подсещаш да чета етикетите навреме! Не съм ги давала на децата още, и добре, че само няколко  меденки са "диско"  Mr. Green Другия път - по-скромничко с блясъка!  (а те като не се ядат, само по фигури за пазене "завинаги" ли са? те у дома всичко искат да изяждат... 'де ще ги слагам в такъв случай???  Mr. Green)

Я ми кажете за този ЩОЛЕН - какво представлява? Хляб ли е? Питка ли е? Кекс ли е? И ако сега го направя, кога трябва да се консумира? Мерси Simple Smile

има го на първа страница в темата, дрезденски щолен се казва, прави се няколко седмици преди Коледа и казват, че колкото повече стои, толкова по-вкусен става  Peace

# 238
Ванилия, много хубави сладки!

Щоленът като текстура прилича на ръжен или типов хляб - по сбит е, има сладост и сушени плодове, често и марципан. Яде се като кекс и върви с кафе. Най-любимо ми е като видя местните бабки в неделя сутрин с по едно парче в местната пекарна, как си го топят в капучиното  Laughing .

lulumba, благодаря, надявам се тази зима повече да не боледувам, то това сама си го докарах - който кара колело при минусови температури няма как да не му се възпали синузита  ooooh! .

# 239
Аз изпекох моя щолен. Дано е станал, защото Джемма и Петя ще напуснат темата заради мен  Mr. Green  Благодаря ви момичета   bouquet всяка година ви тормозя Blush
Направих малка доза, доста се понаду, мекичък е, по-различен е от други години като ми ставаше твърд. Но голямо втасване падна. Извадих го уж леко влажен , дано съм улучила. Но утре с нетърпение очаквам на Джемма снимките "стъпка по стъпка", може да замеся още малко този път с мноооого марципан.

Общи условия

Активация на акаунт