Мама Седмокласник стяга и за здраве и успехи силно се надява -2/Предколедна/

• 45 077
  • 744
  •   2
Отговори
# 270
  • София
Вчера бяхме на РС в школата. Госпожата каза за промени във формата по БЕЛ - щяло да има повече въпроси с отворен отговор, т.е. отговара не се избира, а се формулира от детето. За математиката каза, че още нищо не е фиксирано, т.е. на този етап фораматът е като миналата година. Както винаги, МОНМ трябва да излезе с официално становище по тези въпроси. Но кога, не разбрах. По правилник, трябва да е до 31.03, но това става по-рано. Аз не смятам, че това би повлияло особено на изпитните резултати.

# 271
  • София
Изпитните програми трябва да бъдат обявени до 30.01, при радикални промени се обявяват още в началото на съответната учебна година. През месец април излиза план-приема/справочника/-на нас ни казаха така на РС в школата. Ако си обявят промените в края на март, с този ранен график на изпитите няма време за реакция. Въпросите с отворен отговор ще затруднят повече децата според мен. Първо се изисква отлично познаване на произведенията, после -не всички владеят на достатъчно ниво изразните средства, прилагат познанията по граматика и т.н. Писането на тези ще им е от полза, четенето на анализи винаги ме е отблъсквало, но и така се разширява езиковата култура. Беше си добре сегашния формат, но последаната дума не е наша Confused

# 272
Дами, относно формата на теста по математика ви предлагам текста, с който експертката от РИО- то ни информира учителите по Математика. Вие сами открийте има ли разлики до сега. Не съм се задълбочавала. Не искам да го мисля от сега. Но може пък за някой да е полезно.
Можете да изтеглите презентацията оттук, макарче има много неща извън темата ни:
http://riodobrich.ucoz.org/razni_doc/October-2011/za-sajta-RIO.zip
Ще ви цитирам това, което ни засяга:
Цитат
Предложения:
Да отпадне състезанието – тест по математика за 7. клас от календара на МОМН.
Да се смени досегашния формат на олимпиадата по математика с формата на състезанието – тест.
Да се опрости цялостната процедура по организация и провеждане на НВО за 7. клас.
Да се промени формата на НВО и да се прецизира границата на слабите резултати.
Форматът на задачите в НВО (първи модул) да бъде разнообразен. В разработването на тези тестове да се използват модели от международни изследвания като PISA, TIMSS, PIRLS и други.
Апробация на софтуерния продукт.
Да има по – конкретна яснота за мястото на черновата.
Резултатите от НВО да имат по – голяма тежест при оформяне на годишната оценка.
Да се предвидят  по – голям брой листове за чернова  по математика.
Заявяването на квесторите да става  в началото на м. май.
П Р Е Д Л О Ж Е Н И Я   за промени във формата за Националното външно оценяване (НВО) – VII клас по МАТЕМАТИКА  за учебната 2011-2012 г.
Резултатите от Националното външно оценяване (НВО)– 7, клас по математика да се зачитат за резултати от класната работа за втория учебен срок.
За модулът НВО (първи модул) по математика: време за работа 60 минути и да бъдат включени 20 задачи: 16 задачи с избираем отговор с четири възможности за отговор, от които са един е правилен и 4 задачи със свободен отговор.
Максимален брой точки за първи модул: 65.
Във вторият модул да бъдат зададени 3/4/5 задачи, на които да се запишат пълните решения с необходимите обосновки. Време за работа 90 минути и максимален брой точки-35.  

В презентацията са дадени нестандартни задачи по математика, които...биха затруднили много деца. Надявам се да не слагат такива.

# 273
  • Вече на светло в София
Ха така #2gunfire
Това са предложения, нали?
А по БЕЛ има ли така конкретно изписани предложенията за промяна?

# 274
Ха така #2gunfire
Извинявам се, че се намесвам в темата ви, но някои от нещата май вече се реализират. Следя доста от близо математическите събития за ученици в страната и ми направи впечатление още с излизането на Календарния план на състезанията по математика за 2011-2012 година, че в него липсва състезанието – тест по математика за 7 клас.

# 275
  • София
Ха така #2gunfire
Извинявам се, че се намесвам в темата ви, но някои от нещата май вече се реализират. Следя доста от близо математическите събития за ученици в страната и ми направи впечатление още с излизането на Календарния план на състезанията по математика за 2011-2012 година, че в него липсва състезанието – тест по математика за 7 клас.
Да, за сметка на това пък Коледното състезание за 7 клас ще е с изпитния формат. PeaceНо ако на отмененото вече състезание ходеха много седмокласници, в някои училища и задължително, то на Коледното бройката ще е съвсем друга.

# 276
  • София
Да ви почерпя днес! Синчето има имен ден!

# 277
  • София
Naddya, честит имен ден на младежа! Много здраве и много късмет с името!  bouquet
liebesbaer, много благодаря, че се включи отново в нашата тема!  Hug Безкрайно много ценя експертното ти мнение. Абсолютно си права за датата 30.01 за конкретизиране на форматите на изпитите.
Аз съм ЗА, това да има повече отворени въпроси. Това е начина да се покажат знания. Да, със сигурност оценките ще паднат, но ще бъдат за сметка на това по-реалистични (това , което се губи в чисто тестовата форма на изпитване). Конктертизирам единствено и само изпита. (Надявам се съставителите да имат разума да сложат подходящи текстове, а някакви виевати изречения, които само те си ги разбират). Това си е мое лично мнение. Аз съм пълен лаик по БЕЛ, така че приемам критика.  Grinning
Това какво, как и колко се учи в училище е друга безкрайна тема, която сега не искам да зачепквам, че ще стане страшно  Laughing
За теста по математика съм на същото мнение- повече задачи, които изискват написано решение.
Хубав празничен ден на всички!   bouquet

# 278
  • София

Naddya, Честит празник на теб и на момчето ти! Да ти е здрав и успешна година да има!

# 279
  • София
Naddya, Честит имен ден на сина ти!
Много усмивки, хубави емоции и успехи!

Подкрепям увеличването на въпросите с отворен отговор, тъй като това ще ограничи "играта на тото". За промените не се притеснявам, защото ще засегне всички деца, т.е. каквото за моето, това и за останалите.

# 280
  • Добрич
Naddya, честит ти рожденник!!!

Моята сега се поти над класното по БЕЛ, вече започна втория час, сигурно са на преразказа в момента.

За изпита, ще видим какво ще се случи дефакто. Аз, уви, не мога да си позволя да очаквам чудеса от моето гардже. Confused

Последна редакция: вт, 06 дек 2011, 14:24 от anuschka

# 281
Naddya, честит ти именник!Да ти е много здрав и да се сбъдват желанията му!
Честито на всички празнуващи днешният Никулден!
Мойта красавица на преразказа върху Шерлок Холмс в Британиката има 96%, което много си я задоволява.А в у-ще все още за 4 са й преразказите LaughingВ школата има 4.50, което затвърждава факта, че госпожата по БЕЛ им занижава нарочно оценките Wink

# 282
  • София
Честит Никулден на всички!
Naddya, да ти е живо и здраво момчето, и да се сбъднат всичките му мечти!

Ani_neli благодаря за хубавите думи Hug Аз съм една обикновена мама на 7-класничка, но пък съм сигурна, че като приключи тази учебна година всички ще се титулуваме "заслужил експерт" Blush

# 283
  • София
liebesbaer, истина е, че ценя много мнението ти, независимо как се определяш ти самата  Laughing Истина е и че съм се объркала с ника на една учителка по БЕЛ, която даваше ценни съвети на вече осмокласните мами  Embarassed Важното е инфото да не ни е объркано  Hug
Задължително е децата да направят тестовете, които ще дадат на Коледното състезание защото те ще дублират изпитите в най-голяма степен (поне като формат). Аз лично разчитам на школата, както за тестовете, така и за оценяването. А има да учат ощо толкова много до май месец...  #Crazy Тепърва очаквам изненади.

# 284
  • София
Сърдечно благодаря за поздравите! Дано се сбъднат желанията на висчки деца!   bouquet  bouquet И после да си спомняме и да се смеем на притесненията.

Общи условия

Активация на акаунт