МНОГОДЕТНИ МАМИ

• 97 189
  • 743
  •   1
Отговори
# 330
  • Сандански
Здравейте!

Колко хубаво,че имаме нови попълнения HugДобре сте ни дошли и съм сигурна,че ще ви бъде уютно тука welcome

За протокола - управител съм на местното заведение от веригата Нарру.

И да споделя нещичко,че напоследък все не ми стига време за писане Embarassed Влади(средното ни момченце) е все гладен горкия - до сега го отдавах на многото енергия,която изразходва и не обръщах чак такова внимание,но положението взе да излиза от контрол.Непрекъснато говорим,че трябва да се ограничава,защото особено зимата не тича толкова,ограничила съм тестеното и сладкото до минимум,но той само върви по мене и ми говори колко е гладен ooooh!Нямаше да се втелявам толкова,ако за последните 3 месеца не беше качил 4 кг. (на 7 години е 1,45 м и 44 кг)Confused Не знам към какъв специалист да се обърна - диетолог ли,психолог ли,а наистина ми е много притеснено,че те децата хич не са толерантни и вече започнаха да му се подиграват Sad

# 331
Това, което Оле-то е написала е много ценно! Винаги бих ударила едно рамо на многодетна колежка, особено ако се занимава с частен бизнес. Искам само да уточня, че аз не съм професионален фотограф, но имам някакъв опит и в профи снимането. Супер ме влече да снимам сватби и идващата година ще гледам да наблегна в тази посока. Само да има желаещи за брак в тази криза Laughing!
А професията ми вече забравих каква е покрай детегледането Laughing Имам едно магазинче, което е като линк в профила ми, там е пълно с романтични дрехи в ... черната гама Wink. Преди шиех доста, сега нямам време и съм организирала шиенето. Понякога шия на щерките принцески рокли, но без кройки, та не се наемам да шия по поръчка. Ето последните 2 рокли:

2/24; Елха by gorgonbg (кукла), on Flickr

3/24; Свещ by gorgonbg (кукла), on Flickr

mariyap, това е сериозен проблем. Потърси диетолог, запишете го задължително на спорт.
Моите са кльощавелки, но тренират худ. гимнастика за тонус и здраве. Връстничките на голямата (6-годишни) я питат как е в такава добра форма и тя ги тренира Laughing

Много се радвам и аз за близначките! Бях сигурна в добрия изход!

# 332
      Хайде и аз да се включа по темата.
      Скъпа Lia,виждаш че тук почти всички сме минали по твоя път – някои повече видели, други слава Богу, по-малко. Истината е че трябва малко  или повече да се примириш че по този принцип ние ще бъдем белите врани  в нашето общество. Хубавото е че въпреки всички мои опасения, накрая срещнах  и много положително настроени хора. Оказа се че доста от моите отдавашни познати и някои тепърва придобити такива, в един или друг момент от живота си са искали да преминат границата на двудетния модел, но поради страх, несигурност или категоричен отказ на половинката са се отказали от тази идея. Затова мисля че тук с пълно право може да се поздравим всички, че не сме позволили широко разпостраненото мнение кога, колко,  а за някои дори с кого, не е успяло да ни спре да направим тази толкова важна стъпка в най-правилната посока. Ще видиш че скоро много хора ще изразяват възхищение от положението в което си. А най-важното е че ти самата за себе си(заедно с вашия татко,де) сте взели това толкова важно решение. След като разчитате основно на себе си, другите нямат право да се месят в СЕМЕЙНИТЕ ви решения! Успех, мила, ще чакаме всичко да протече спокойно и с много щастлив изход!!!  Hug
       Иначе и аз като повечето изпаднах в лек дискомфорт от реакцията на най-близките. Дядовците бяха спокойни, а моят свекър дори щастлив с първите пожелания „А, дано да е момиченце!“  При бабите положението беше по-различно. Майка ми беше огорчена че е разбрала по-късно от баща ми(вината за това е изцяло на големия ми син, който го е уведомил скришно от мене – обича си го детето и решил само на него да каже! Rolling Eyes). Аз пък специално забавих с разкритието пред нея, защото знаех че реакцията й няма да бъде от приятните. Съпругът ми пък удари леко на камък с неговата майка. След бурната реакция на щастие от своя баща, той решил да се обади лично да каже на майка си. След встъпителните думи, че „резултатът“   ни е бил плод на дългообмисляно решение, свекървата заявила че щяло да ни бъде много трудно и да си помислим все пак?! Та много ми е странна идеята, че може да си заченал един живот с желание и с ясното съзнание че искаш това да стане, и после изведнъж да ти хрумне да го премахнеш?! Веднага ми се набива въпроса: Защо тогава въобще ще създаваш това бебче?!  Shocked
      Зълвата не знам как е реагирала, и слава Богу, защото тя още при разбирането за втората бременност се обади на съпруга ми и му каза със заинтригуван глас: „Ще го махне, нали?“ След тези думи нейното мнение окончателно спря да интересува както мен, така и моя съпруг.
      Но това са странични неща. Най-важното в случая е как ще го приемат твоите дечица, защото те са тези, които са във вашето ежедневие и те са НАЙ-ВАЖНИТЕ  същества за всяка майка! Ние лично решихме да споделим първо с нашите деца. Оставихме всички  баби, дядовци, лели, стринки и т.н., и т.н. на по-заден план. Реакцията на децата беше бурна и различна за всеки поотделно. Малкият ми син се зарадва(в това бях сигурна тъй като често съм  го наблюдавала с какъв интерес и с каква любов се занимаваше с по-малките си братовчед и братовчедка). Проблема дойде от страната на големия ми син. Първата  му реакция беше да се разплаче ,с думите че сигурно ще спрем да го обичаме. Честно-казано обаче детето е общо-взето с положителна нагласа към всичко и след относително  кратко обещание, че това няма да се случи се успокои. В този момент аз им казах, че не може да спра да ги обичам, защото те са едни много хубави деца, и именно увереността се че сме получили толкова хубави дечица ни е дала сила да решим да имаме още едно такова прекрасно създание. Така че успокой първоначалните страхове на дъщеричката си. Дай й увереност че вие ще продължите да я обичате толкова силно както и преди. Ако искаш дай за пример всички наши семейства в тази общност, наречена „Многодетни“. Няма нищо по-прекрасно от това да имаш братя и сестри, които да те подкрепят с които да споделяш и да се забавляваш. Това, което мога да твърдя с абсолютна увереност е, че към сегашния момент големите батковци страшно много обичат сестричката си(тя също, то се подразбира, че с всички тези щуротии, които измислят, не може да бъде иначе) и постоянно твърдят че тя е най-хубавото бебе на света! В края на краищата тези месеци на бременност са своеобразен плавен преход за пренастройване и преминаване от едно положение към друго.
       И да не забравя:
      Честита радост на Мони!!! Нека малките сладурчета да черпят с пълни шепи от обичта и единственото универсално, загадъчно дори лекарство наречено МАЙЧИНА ЛЮБОВ!!!

# 333
    Докато се обърна и то нова тема започнали!  Grinning
    Много интересни хора наистина сме се събрали тук. Значи Пролетна фея била преводач - и от какъв  език? Аз съм завършила "Български и руски език", т.е. даскал  Wink , защото с руски език трудно бих могла да си намеря работа като преводач(пък и все си мисля че точно термините, нужни за превод биха ми се опрели). Моят мъж ме помоли да му преведа една научна статия миналата година, та после както твърдеше всички казали че била станала на много добро ниво, но факт е че точно строго научните термини по неговата тематика той сам си ги беше превел(покрай четенето на съответната литература си знаеше и думичките  Simple Smile ). Но ако имате нужда  - питайте,  може пък и да успея да помогна!  Hug
    Иначе за допълнителни умения - нямам! Тъжната истина!затова си стоим и тук без допълнителни доходи.  Wink

# 334
   Между другото Кукла страхотни рокли! А за моделите да не говорим .... СТРАХОТНО красиви момиченца! Браво и за двете!!!   Grinning  Hug

# 335
  • София
кукла, каква красота само- и роклите, и моделите! А снимките са в страхотен ретро стил!  bouquet

Мога да се включа към "задругата" на многодетните с билети на преференциални цени за концертите на Филхармонията. Wink На когото му се слуша класическа музика, да се обажда! Hug

mariyap, влизам ти в положението. Hug И аз имам подобни притеснения за голямата ми дъщеря. Тя е на 9 год., 140-142 см, и тежи 38 кг. Не бих казала, че теглото й е наднормено, но от пръв поглед си личи, че в коремната област и ханша има повече мазнини, отколкото е необходимо и здравословно. Тя яде по малко, но на често. Почти всеки път не си дояжда порцията, но след един час пак е гладна. Обича и сладичко. Гледам да съм много внимателна в разговорите с нея по темата, за да не създам предпоставки за комплекси и хранителни проблеми. Обяснявам, че трябва да се храни добре на основните яденета, за да не компенсира после с филии хляб, когато огладнее. Убеждавам я, че когато усети глад, има полезни храни, с които може успешно да се засити- кисело мляко, плодове. През последната година аз промених начина си на хранене и отслабнах с 15 килограма, така че имам доста натрупан личен опит, но все пак тя е дете и при нея и метаболизмът, и нуждите на организма са различни. Аз също се замислям за една консултация с детски диетолог, но не знам тя как ще го възприеме и дали фокусирането върху храненето и нейното тегло няма да влоши нещата. newsm78

# 336
... Значи Пролетна фея била преводач - и от какъв  език?

Руски и английски.  Grinning Напоследък няма много работа с руски - нали обтегнахме отношенията с братушките и така...  Confused
Всъщност, аз съм електроинженер и през по-голямата част от живота си съм работила в такива фирми. Но откакто се роди Коко започнах да се пробвам с преводите и се получи. А след като се роди и Поли, с мъжа ми решихме, че е по-добре да остана в къщи с децата и да работя оттук. И ето как официално станах преводач.  Grinning

Кукла, роклите са прекрасни, а манекенките са невероятно нежни и феерични. И това не е само поради страхотните умения на фотографа.  Hug

Mariyap и sweetkids, моята тригодишна дъщеря също е непрестанно гладна. Понякога може да вечеря 3 пъти. Все още не е дебела и няма признаци за надебеляване (на 3 г., 104 см / 15 кг.), но аз се притеснявам, защото все пак е моя дъщеря, а аз винаги съм си била ... хм ... пухкава.  Mr. Green Не знам как да я ограничавам, когато е видимо много гладна и чак плаче от глад. Сърце не ми дава да не й дам нищо. Гледам да подбирам храните, а тя пък е доста активна, може би тази храна все пак й е наистина нужна. Ще видим след известно време накъде ще тръгнат нещата.

# 337
  • София

newsm59  Да ви почерпя за рожденият ден на Ицко   party023 Wine Glass и с една песничка :http://www.youtube.com/watch?v=ngJufS7MZi8&NR=1&feature=endscreen ! Става на цели 7 години и  е в първи клас . Днес беше направил презентация за рождения си ден и за числото 15 . Беше избрал и любими песнички - като тази - за да празнуват в клас   Grinning Децата му нарисуваха картинки .  Сега Лори за първи път го разхожда сама в София и ще го черпи с нейни парички в макдоналдс . Събрала е и сама му  е купила подарък -  най - любимите и лакомства ! Когато иска може да е невероятна ! Как искам винаги така да са добрички и да мислят един за друг ...А голямата до 5 ч. през нощта прави нейната презентация за сурогатното  майчинство и на Ицко за рожденият ден ! Да са ми живи и здрави ! И ние около тях  Simple Smile Хубава вечер !

И да споделя нещичко,че напоследък все не ми стига време за писане Embarassed Влади(средното ни момченце) е все гладен горкия - до сега го отдавах на многото енергия,която изразходва и не обръщах чак такова внимание,но положението взе да излиза от контрол.Непрекъснато говорим,че трябва да се ограничава,защото особено зимата не тича толкова,ограничила съм тестеното и сладкото до минимум,но той само върви по мене и ми говори колко е гладен ooooh!Нямаше да се втелявам толкова,ако за последните 3 месеца не беше качил 4 кг. (на 7 години е 1,45 м и 44 кг)Confused Не знам към какъв специалист да се обърна - диетолог ли,психолог ли,а наистина ми е много притеснено,че те децата хич не са толерантни и вече започнаха да му се подиграват Sad

Трябва да отидеш на ендокринолог  . Да се провери щитовидната жлеза и за диабет . Не да те плаша , но просто да се отхвърлят тези заболявания . Виж в темите какви изследвания на кръвта и ехограф  да искаш. По - добре навреме Simple Smile Успех !

# 338
  • София
titico - да ти жив, здрав и много щастлив синът ти.

кукла - прекрасен модел и прекрасна рокля!

Аз работя в куриерска фирма, но хобито ми е плетивото. От както съм си вкъщи, си лекувам нервите с плетки. Плета едва от две години, простички неща - шапки, шалчета, терлички, цветя, животни... някои от работите ми може да видите тук

# 339
  • През девет земи в десета
Кукла, голям фен съм на снимките ти, неповторими са и нестандартни, много професионално направени Peace Роклите са красота Hug Ако дъщеря ми реши да се омъжи догодина, може да поръчаме хем рокля за малката шаферка, хем снимки за каката Wink

Лукаса, много красиви плетива Peace

Тити, Честит Рожден Ден на Ицко, да ти е жив и здрав, много да те радва  bouquet

Сладка мама, може да се възползваме от предложенито, с Цвети си слушаме класическа музика в колата и на нея определено много ѝ харесва Hug

И моята работа Wink

Аз вече спрях да се притеснявам за моите пухчовци, няма смисъл. Големите ги храних здравословно, носеха до 6-ти клас плод и сандвич с пълнозърнест хляб за закуска. Не са купували боклуци, не знаеха какво е шоколад, близалка или зрънчо и пак са с наднормено тегло. В къщи нищо не се пържи, не купувам тлъсти меса, правя и купувам сладкиши само по случай. Наблягаме на плодовете и никак на газираните безалкохолни. Цвети примерно е вечно гладна, може да закусва, обядва и вечеря по три пъти. Колкото пъти някой седне да се храни и тя е там. Между храненията внимавам да няма нищо допълнително. Валерия ми беше изключително злояда, толкова много нерви съм изхабила с нея, че сега по-скоро ми харесва, че се хранят добре, отколкото отново да се ядосвам със злояди.

Последна редакция: чт, 15 дек 2011, 00:03 от Пиги®

# 340
титико, честит рожден ден на Ицко! Сигурна бях, че ще има най-хубавия празник!

Като заговорихме за професии, не знам къде да се отнеса, явно още не съм пораснала достатъчно, за да знам каква искам да стана, но мисля, че най-приятно ми е, когато ме свързват с някакви такива неща:
http://www.fiut.bg/book/ezero-v-gorata
http://www.fiut.bg/book/panair-v-gorata
http://www.fiut.bg/book/rozhden-den-v-gorata
http://www.fiut.bg/book/gorskata-politsiya
Иначе ежедневно работя нещо такова:
http://az-jenata.bg/article/12487/Taynyat-priyatel-primer-za-nef … rmalno-obuchenie/
http://www.dnes.bg/stranata/2011/07/05/po-leki-ranici-po-zdravi-deca.123107
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=706182
http://www.viewsofia.com/article/9193/Onlain-bezopasnost--Ima-takova-poniatie
А пък много ми се прави това:
http://indisea.blogspot.com/
Абе, луда работа.

Мони, много се радвам за малките мишки! Това се казва Коледа!

титико, много ми е интересно да разбера какви са тезите в презентацията за сурогатното майчинство!

Лукаса, страхотно хоби! А кукла е всепризната майсторка в своя стил! Просто няма равна!

За наднорменото тегло... какво да кажа. Опитвайте се да давате на децата нещо полезно за похапване между храненията - предимно плодове и зеленчуци за хрускане, но преди всичко ги учете да се харесват такива, каквито са. Просто някои деца никога няма да са манекенски тип - нито като деца, нито като възрастни - и е ужасно да не са в мир със себе си. Разбира се, преяждането и наднорменото тегло са проблем, но още по-голям проблем са комплексите от липсата на стройни крака и тънка талия. Ами не може всички да са 90-60-90 при ръст 180. Това не прави никого по-лош човек.

# 341
Редактирах си предния пост хиляда пъти, толкова съм уморена вечер, че явно и правописа ми започва да страда. Акъл не остана в тази глава Laughing Mr. Green

Цвети, как можем да се сдобием с тази книжка? Смятам, че ще е изключително полезна на Валерия за училище и на мене за бъдещата първокласничка Wink

Последна редакция: чт, 15 дек 2011, 00:21 от Пиги®

# 342
В офиса имаме няколко последни бройки, мога да ти дам една. Иначе я има на сайта на Родители като pdf. http://roditeli.org/library/Naruchnik%20purvoklasnici%202011.pdf За догодина се надявам да извоюваме по-голям тираж, но няма гаранция.

# 343
  • Сандански
Благодаря ви за съветите,момичета! Hug
Задължително ще поискам някакви изследвания от педиатърката ни и ще се посъветвам с нея и за диетолог,дано да се регулират нещата Praynig

# 344
Свалих книжката да я чета и ще сме много благодарни ако може да ни бъде запазаена една печатна бройка Peace Надявам се да успея да стигна офиса за следващата сбирка "на кафе" Wink

Изчетох закона, направила съм отстрани забележки.
Сигурно коментарите не са направени много професионално, все пак не съм юрист, но по тези точки ми се струва, че закона може да се тълкува субективно от социалните работници и съда. И на правописните грешки не ми се смейте много, след 12 вечерта, само толкова акъл ми е останал. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт