МНОГОДЕТНИ МАМИ

• 96 560
  • 743
  •   1
Отговори
# 645
  • Варна
tatianaivanova, би трябвало да важи и да има предимство детето. Най-добре е да се говори с директора на детското заведение или направо с общината за конкретния случай.

# 646
Директорката ми каза, че не важи и аз изобщо не го отчетох в документите, които подавах там . Сега обаче ми се струва, че тя нарочно ми е казала така, за да не се възползавам от предимството си. Все пак с това ще изместя друго дете, а сметките вероятно са направени. Направо в общината ще питам. От сутринта търся подходящ телефонен номер, но не виждам...

Последна редакция: пн, 06 фев 2012, 11:54 от tatianaivanova

# 647
В София е прието да се ползва предимството, ако пълнолетното дете е редовен студент, което се доказва с уверение от съотвения университет. Ако детето е пълнолетно и работи, се приема, че се издържа само и е член на отделно семейство (собственото си  Grinning). Тогава правото се губи. Същото става и ако учи платено обучение - тогава не знам точно каква е законната причина, но предполагам се приема, че щом имаш средства да го издържаш да учи платено, значи можеш да си плащаш и таксата е двтското заведение.
Това е законното положение на нещата и предполагам, че и във Варна директорките трябва да го уважат. Най-добре попитай в общината, но започни оттам, че знаеш, че има предимство, а не че се питаш дали има - т.е. не им показвай, че си неосведомена и не им давай шанс да те замотат, че няма. Много често се случва недобросъвестни служители да дават погрешна информация на майките по този въпрос. Не знам защо толкова им се зловиди единственото предимство на децата от многодетните семейства.... Освен ако наистина във Варна нещата са по-различни.
Успех.

# 648
Aз нямам предвид да ме освобождават от такса, а да ми вземат детето с предимство. Защото като т. 3 от предимствата, посочени в правилника за прием на деца в дз е написано само "трето или следващо дете в семейството или близнаци".

# 649
Извинявай, не съм разбрала правилно. Доколкото знам, за кандидатстването в детски градини няма значение възрастта на децата - детето си е трето и това е.
Можеш да попиташ майките в темата за Детските градини в раздел "Детски ясли и градини", тук, във форума.
Още веднъж - успех.

# 650
  • Бургас
Татяна,приятелката ми е с три деца-на три години,на 21 и 24 студенти.
Когато кандидатсва ги написа,но понеже е "честната Калуда" наблегна,че големите не живеят при нея и са пълнолетни.Директорката отговори,че това няма значение и приеха малкия точно с това предимство.За Варна говорих със сестра ми също с три деца и тя каза,че е сигурна,че има предимство.
Предполагам,че като навсякъде местата са ограничени и се правят на луди.
Не се предавай!

# 651
  • Sofia, Bulgaria
Здравейте момичета. Нова съм тук. Имам три момичета - на 21, на 17 и на 2. Искам малко консултация - най-вече с мамите от Варна, защото, доколкото знам има местни разпоредби. Важи ли предимството за малката ми при приемане в ясла "Трето и следващо дете на многодетни родители и деца -близнаци", при положение, че едното ми дете е пълнолетно (тя е редовно обучение студентка държавна поръчка). Никъде в наредбата не е уточнено каква трябва да е възрастта на децата, но директорката ми каза, че трябва да са до 18 и трите. Какво знаете по въпроса? Благодаря!
Два месеца обяснявам и аз това в нашата ясла.Накрая им казах като не могат да си тълкуват закона да си сменят работата. Казах и че ще им докарам всички медии да видят колко са тъпи и прости.Изведнъж разтълкуваха закона  правилно.Третото си е трето и никъде не пише ,че трябва първото да е под 18 може и на 30 да е ! Въоръжи се с нерви и си търси правата и не отстъпвай.
Отдавна не съм се вясвала,ама тук е една идилийка  Whistling.Малките са здрави,ковто е важното,а другото ще се нареди.Стягам абитуриентка и осъзнах,че много съм одъртяла  Crazy.Ама тя шивачката ми говори за някакви платове дето не знаех че са платове  Crazy WhistlingВесело да е.Останете си с здраве и повъзможност не излизайте в това време.Аз не си виждам от балкона къде ми е колата.Тук таме само издатинки има.Камиона с боклука от 10 дни не може да стигне блока ни и ни заобикаля,ама 'ич не ми пука.Едва ли ще ни затрупа на шестия етаж пък и ток има пу-пу.Гладни няма да умрем.

# 652
Здравейте момичета,
 присъединявам се към вас с гордост!Точно преди 5 месеца встъпихме в официалните статистики на многодетните семейства. Роди се третото ми детенце - първа дъщеричка на име Калина за радост на по-големите си батковци Явор и Борис .От известно време следя форума и се успокоявам ,че има и други "луди почитатели на многодетната философия"!Радвам се че ви има защото на моменти ми е криво като ме погледнат със съжаление заради многолюдната ми челяд!Възхищавам ви се!

# 653
  • София
rovaj, добре дошла! Hug Много хубави имена носят децата ти!  bouquetПокажи снимчици! Wink

Много сте тихи всички. Thinking Шефката забегна на другия край на света и няма кой да ни строява. И кафе няма, откакто Ванчето тръгна на работа.... Crossing Arms

Една питанка към мамите с тийнейджъри: в колко часа си лягат децата ви? Напоследък се разправяме със сина ми за това. Все ми излиза с номера, че като си легнел в 10 часа, и без това не заспивал поне до 12. Изхитря се и на загасена лампа продължава да чати на лаптопа или да слуша музика. Не мога да влизам по сто пъти да му правя забележки, а и сестра му междувременно заспива, не искам да я будя с нашите разправии. Понякога го чувам как към 12 часа влиза да си мие зъбите и чак след това си ляга. За мен това е много късно, особено когато на другия ден трябва да стане в 7. Имам чувството, че е някаква самоцел това късно лягане- да го виждат приятелите му, че е на линия, да не се "излага", като си ляга по-рано. newsm78  И все този аргумент- "не ми се спи още, не ми се спи още". Един вид, остави ме на мира, сам ще преценя кога да си легна.

# 654
  • София
rovaj добре дошла и от мен. Разкажи ни нещо повече за вас  Hug

sweetkids_mama моят голям син е такъв, нищо че не е тийнейджър. Въвела съм час за лягане 22:00ч. Но той не може да се примири и се върти в леглото, пуска си детско филмче или се започва "Пишка ми се", "пие ми се вода", "дай да хапна нещо, че огладнях" и други подобни. Като вляза в стаята им да направя забележка, се сърди, само ми повтаря "е, какво да направя, като не ми се спи?". Всеки път обяснявам, че пречи на брат си. Мирясва, чак като баща им легне при тях. Сутрин става в 7:00ч. за градина без никакви проблеми, рядко се случва да му се спи. Два пъти седмично ходи на катерене и два пъти на хокей. Няма умора, като навит на пружина е. Като си е в къщи, се катери по касите на вратите, като паяк...
Средния син си ляга и докато гледа филмче заспива. Баща им, като дете е бил същия. Дори сега си ляга посред нощите, защото гледа нещо на лаптопа.
Дано измислите някакво решение...

# 655
Здравейте отново,
Нашата история е като сладка приказка .Преди десет години искахме деца ,но нищо не се получаваше .Започнахме процедури и направих 3 неуспешни инвитро опита .всеки път очакването и надеждата бяха огромни и още по-голямо разочарованието.Решихме да пробваме още веднъж хей така ,но междувременно потърсихме контакти и за осиновяване ! И хоп 2003 година на 10.11.теста ми за бременност се оказа положител.2004 на 20.07 се роди първото ми многочакано момченце -Явор!Чудото се беше сбъднало ,щастие безкрай и едновременно с това бях и ужасно ошашавена майка.Треперех над бебето и все имах усещането ,че не правя всичко по-най добрия начин. Кърменето беше мъка (вината изцяло моя) и хоп си представете ,когато бебо стана на 6 месеца изведнъж се оказах бременна- тоя път съвсем спонтанно без дори да се усетя!
И през акъла ми не минаваше мисълта да се пазя след 5 годишен стерилитет!Сега като си спомня все още се чудя кой от двама ни с мъжа ми беше по- ошашавен!Роди се и второто момченце Борис - с разлика по-малка от 1год. и два месеца.Двете момченца са много близки и тази година и двамата са първокласници - единя на 6 другия на 7години.Междувременно желанието ни за още едно мъниче някак си последните години все растеше и зрееше и хоп 2010 на връх Коледа ми се случи третото чудо, което днес навършва 5 месеца Калина.
Така че сега когато ме питат дали вярвам в чудеса винаги отговарям - Да! На мен ми се случиха три! !Чудеса стават , само трябва достатъчно силно да ги желаем!

# 656
Sweetkids, добре дошла в клуба. Този проблем няма решение.  Mr. Green И аз не мога да изляза на глава на нашия тийнейджър. То вече не се и опитвам, де. От горе-долу същата възраст, на която е сега твоят син, се започна и няма спиране. Без значение колко рано ще става на другата сутрин или колко е уморен - гледа телевизия или седи на компютъра до все по-късно. В началото си лягаше около полунощ, но постепенно часът за заспиване се изместваше и сега преди 1 не си ляга.  ooooh! Говоря, говоря, обяснявам защо има нужда от сън, но стената може и да ме е чула, той със сигурност не е. Казва, че съм го тормозела, той бил достатъчно голям да си прецени кога да си легне. Иначе сутрин си става, учи, оправя се - всичко си свършва, но според мен сънят му е малко. Ама какво да се прави...
Интересното е, че малкият си ляга в момента, в който му се доспи, и заспива веднага, без значение дали брат му чете, гледа телевизия или е на компютъра. Дори и ако има гости в къщи, той пак си ляга, когато си реши. Умничкият на мама.  Heart Eyes  Mr. Green Но щерката ще прилича на големия - тя още от раждането си е на принципа "От сън спомени няма!" и не спи. Ето, сега се боричка с Коко на дивана, не е спала на обяд, а е станала в 8.30 сутринта.... Вечер не мога да я хвана, за да я вкарам в банята. А е само на три години.....

rovaj, прекрасна история. Да са ти живи и здрави трите чудеса. И добре дошла при нас.
 Hug

# 657
  • Варна
Пролетна, да знаеш много ме "успокои". Crazy За сега удържам фронта, защото са по-малки, но няма да е още дълго.  Joy
rovaj, добре дошла!
От няколко дни дома ни красят произведенията на един млад художник. Пастелна "убаба ахунка" върху матираното стъкло на холната секция.

# 658
  • На село (близо до Лондон)
Много отранно са ви се отийнерджили децата Laughing.. Моите и тримата са по леглата в 7 часа, малките веднага заспиват, а голямия чете (книга от училището, че им дават лепенки Party), но и той до 7.30 е заспал...

Наистина рано стават към 6-6.30 са будни

# 659
  • През девет земи в десета
Моите деца лягат рано. Гого щом му се доспи и заминава в леглото, нищо, че е на 16 години. Малкия звяр ако го сложи някой на обяд ще спи и вечер в колкото я сложим в леглото в толкова заспива. В общи линии към 10 часа цялата къща спи. Само аз съм таласъм велик и съм точно на принципа "от сън спомен няма" Laughing

Сладка мама, не че подкрепям висенето до късно, не мисля че е полезно, аз съм стояла да чета книги до сутринта и после на училище. Просто се поставям на мястото на децата. Навремето като ми казваха, че вече е късно и няма ли да спя, то още повече ми се отспиваше Laughing. Затова сега прокарвам правилата тихомълком, не явно, за да не излиза като забрана или налагане от моя страна и се получава. Казвам, че им имам доверие, сами да се контролират и те са горди от този факт и наистина се самоконтролират по-добре, без да се ядосваме едни други. Същото се отнася за ученето, ставането рано, времето за игра на компютъра, миенето на чинии, чистене, подреждане на стая и т.н. А те знаят и са горди от факта, че мога да разчитам на тях за всичко.

Общи условия

Активация на акаунт