МНОГОДЕТНИ МАМИ

• 97 183
  • 743
  •   1
Отговори
# 315
  • София
  Като ви чета, осъзнах че няма за какво да се оплаквам от реакцията на нашите роднини при новината за Елена. Майка ми първата дума, беше втасахме я, но после много се зарадва. Свекърите само казаха, - щом сте решили че може да се справите, малко в началото пазеха дистанция, но само това. Никой не си позволи открито да ни каже нещо, но реално ни познават особено мен, не съм питала, само съм уведомила. Сами се издържаме и сами си ги гледаме, а и това са нашите деца и друг няма право на глас.
  Покрай работата ми с новородени, вчера гушках едно малко сладко бебче и така ми се прииска още един малък вързоп някой ден, но мъжът ми е категоричен, че сме дотук. Сподели че след каките така или иначе си  е мислел за трето, Елена не беше точно тогава планирано, но не и повече.
  Има ли някоя с повече от три деца, където един от двамата е бил против за четвърто и с течение на времето е приел идеята? Относно годините, засега имаме време да направим почивка още малко реално. Каките ги родих, когато бях на 24 години, Елена на 27 години, а сега ще направя 30 този месец. Мъжът ми е на 31 г...

# 316
  • София
Lia, добре дошла и от мен.
Майка ми, като разбра че чакаме трето бебе много се зарадва. Каза, айде дано да е момиченце  Laughing Защото ние сме трима също, а сестра ми има син. Свекървата, не се зарадва особено, но изкоментира, какво сме щели да правим (тогава мъжът ми беше без работа)...

# 317
И моят първи постинг тук беше от сорта, че съм разочарована от реакцията на майка ми. Тогава много други момичета споделиха, че и при тях е било същото и ме подкрепиха. Но наистина, такава реакция не се забравя лесно!

За четвърто - засега аз съм против, а мъж ми е за. Проблем е според мен несигурността в утрешния ден, която стовари върху всички ни тази криза. Ако нещата се поуспокоят, стреса влезе в рамките на нормалното и се избистрят някакви правила, според които да реагираме - тогава пак ще говорим. Пък и искам да поработя малко. От 6г. все гледам деца и работя от къщи. Още 1 година ще погледам Чико, после още малко време ми трябва да поработя и... ще видим. Искам да се възстановя и физически от верижните раждания и кърмения. Аз си тунинговах фигурата, защото пораженията бяха големи, а аз съм естет. Laughing Та, предприех тази крачка решена да не раждам повече... но вече се чудя не трябваше ли да изчакам с евентуално четвърто. От друга страна изглеждах като бременна с ужасното ми шкембе на иначе кльощавата ми фигура и всички ме питаха кога ще раждам... Пък и кой знае, сега съм на 38, а чета в темата на искащите бебе над 35-годишни, че на тази възраст не става толкова лесно вече. Такава  ми е дилемата...

А относно Закона на детето - подозрителна съм. В тая държава нищо не се прави от филантропия, а от интерес.

# 318
   Има ли някоя с повече от три деца, където един от двамата е бил против за четвърто и с течение на времето е приел идеята?

Аз......Историята ми е до болка позната, нямам намерение да разказвам дъвкани неща.......В кратце - аз исках, той не искаше....Така 3 години.....След това - той поиска, аз бях вече на 50%, колебаеща се.....За целта дадох 2 месеца проби, ако не - мандалото лопва.......При все всички проблеми, които съм имала - 2 деца заченати с лекарства и след 4 години чакане, над 35г. забременях от раз.........

# 319
  • София
Докато си отглеждах децата все бях заобиколена от майки от моя тип - многодетни. Сега съм атракцията сред колежките ми в работата - учудено възхищение предизвиква бройката на децата ми. Аз пък им се чудя - какво толкова само едни три деца - ми то аз още толкова имам време и желание да родя. Laughing  С мъжа ми още сме отворени към идеята за четвърто, което би хвърлило в паника неговите родители - в това съм сигурна. Естествено, физическото ни оцеляване се оказа трудно уравнение с много неизвестни, така че, не правим опити - надяваме се на някоя 'грешка'.  Wink

Много се зарадвах за бебките на Мони - стискам палци да продължават да растат и да радват мама, тате и каки. Grinning

# 320
  • Бургас
Здравейте,дами!

Първо да честитя на Мони огромната радост да си прибере дечицата преди Коледа!Да са живи и здрави!

Добре дошла на Лиа!  bouquet
Ние станахме като развален грамофон,ама и аз да кажа,че нямаше овации от страна на майка ми,но аз го очаквах.Тя по същия начин реагира за сестра ми.Свеки е лицемер,така че за нея не знам дали  наистина се зарадва.

Относно четвърто дете,който иска да действа,че времето минава.Сега ме е яд,че прахосах толкова години в работа,можех още едно дете да имам.Моят мъж и на третото се колебаеше,но го хванах на къс пас на една романтична ваканция. Laughing

Най-абсурдният въпрос,който са ми задавали е дали е случайно станало бебето.Една направо в пряк текст я питах дали се интересува дали мъжът ми се е изпуснал.Поне спря с въпросите  Mr. Green

Хайде лека вечер и нека реакциите на околните са най-малкия ни проблем.Чао!

# 321
  • София
 ....а сега ще направя 30 този месец. Мъжът ми е на 31 г...

Мисля, че има още достатъчно време мъжът ти да промени решението си. Особено като тръгнат двете госпожици на училище. Wink

Лиа, добре дошла! Hug Както виждаш, доста от семействата тук са срещнали негативно отношение от страна на близките си, но никой няма право да управлява живота ви отстрани.  Naughty Като че ли има някаква криворазбрана загриженост в подобни коментари, някакво съжаление към вас, че се нагърбвате с нова отговорност и грижа- колкото и да е грубо, надали е казано с лошо чувство....но от такива думи боли. Hug  Просто го приемете като един преходен период, който трябва да изтърпите. Когато всички научат, ще свикнат с мисълта и по-малко ще се месят (дай боже!).

Ще се опитам да направя няколко конкретни коментара за проектозакона.

Прегледах досега действащия закон за Закрила на детето. В интерес на истината, направен е опит новият проект да бъде по-ясен като изложение. Доста неща са пренесени от стария закон, включително и някои, които сега се набиват на очи, като консултирането на детето в отсъствието на родителите. Като положителна страна виждам по-голямата възможност, която проектозаконът дава за защита на децата в рискова семейна среда. Недостатъците: недоброто и мъгляво дефиниране на това кое точно се смята за вредно във възпитанието и отглеждането на децата; липсата на ясно и категорично дефиниране на правата на родителите; делегиране на избор на непълнолетните деца в ситуации, които са откровени безсмислени (например съгласието му за смяна на личния лекар), или биха могли да бъдат потенциално рисковани и опасни (отказ от медицинска интервенция).  

Изключително спорен е чл. 123. (1) "Осиновяване без съгласие на родителя се допуска, когато той трайно не полага грижи за детето и не дава издръжка или го отглежда и възпитава по вреден за развитието му начин".  Това може да стане повод за психически тормоз и дава широко поле за злоупотреба. Това е изключително крайна мярка, която може да бъде приложена само в извънредни и строго определени случаи. Този член всъщност виждам като най-вреден. Peace

Славче! Heart Eyes

# 322
Здравейте момичета Hug
Аз не съм писала от много време, но имам малко проблеми с най-малкия пискун, който трябва да се роди март месец.
Да отговоря на въпроса за това дали има някой с повече от две деца, когато единия не иска да има повече.Ами аз съм такъв случай, но по-засукан, защото тримата хубавци не са ми от този татко а той вече е на 50години,има един син и ми трябваха точно две години да се боря, но след това открихме, че бебетата не идват, когато ги повикаш Mr. Green И сега след пет години битка с природата се надявам на успешен финал с 4 малък принц Praynig
Родителите ми не са споделяли мнение, защото аз съм много чепата и двадесет години си гледах сама децата, та сега малко гледат уплашено, но съм сигурна, че ще се радват.Малките ангелчета винаги носят топлинка.
За родителите на мъжа ми е сложно, защото са много възрастни и аз лично се притеснявам за тях, но и те ще се радват по своему.Нали всички се стремим децата ни да са добре.
Момичета, вчера открих нещо, което ме озадачи и мисля, че мога да споделя с вас newsm78 Разбрах, че помощта при раждане на първо дете е 250лв. за второ е 600лв а за трето и повече 200лв. може ли някой да ми разясни логиката.Нали се борят за увеличаване на раждаемостта?Малко се чувствам като приравнена към малцинствата Mr. Green

# 323
  • София
marti2001 да борят се за стимулиране на раждаемостта, но като приоритет двудетният модел на семейставта, тоест най-много пари за второ, едно всеки се навива, целта е да стимулират второ да имаш, пък нататък вече лудите като нас  да се оправят. То пак добре че не ни искат и пари за трето и нагоре  Simple Smile
Надявам се проблемите с бременността да са вече назаден план и лека и спокойна бременност. Виждам, че вече минаваш и най-рисковите седмици, от тук нататък колкото повече в коремчето на мама, толкова по-добре, за да трупате килца  Simple Smile

# 324
  • София
Мони  радвам се , че ще имате истински семеен празник на Коледа !Да са живи и здрави децата !

Добре дошла на Лиа! Това да са проблемите ! Simple Smile

Намерих още една тема за обсъждане :
http://www.teacher.bg/Article/Details/34978

Учители: Материалът е неразбираем за учениците

Публикувана на: 09.12.2011

Огромен брой учители са на мнение, че материалът, който преподават в клас е неразбираем за учениците. Това обяви пред Дарик един от авторите на проучването, училищният психолог Иван Игов.

Едва 18% от преподавателите са отговорили положително на въпрос дали учебното съдържание отговаря на възрастовото развитие на децата. Около 80% пък са тези, които не мислят, че преподаденото е разбираемо.

"Има неща в учебното съдържание, които просто не отговарят на възрастовото развитие на децата. Пишат се учебни програми, помагала, учебници и т. н., без авторите да знаят грам психология, категоричен" е Игов.

Повече от 30%, предимно млади учители, са категорични, че това което преподават е прекалено сложно. Доста от тях прескачат материал, просто защото е немислимо да говорят за неща, които децата не разбират.

Челно място по "неразбираемост" държи литературата. Следват я историята, физиката и химията.

Големият проблем обаче е, че няма никакво отчитане на индивидуалните способности на децата и работата по тяхното усъвършенстване. Според Игов това е вид дискриминация.

Трудният и неразбираем материал е тежест и за родителите, на които се налага да влизат в ролята на учители вечер и да преразказват това, което е написано в учебниците.

Според Цвета Бресничка от асоциация "Родители", от една страна проблемът е в лошия стил на учебниците, от друга страна е в самото преподаване в класната стая. Друг проблем Бресничка вижда и в това, че учениците са натоварени със свръхизисквания във всички посоки.

"Те със сигурност имат нужда от базови познания и умения във всички области, но заради свръхизискванията към тях те успешно слагат капаците и казват - аз това не го знам и не го мога", категорична е тя.

Аз мисля , че и математиката е много сложна ! Материала е свален от горните класове и децата масово изостават 5-6 клас ! И двете ми деца точно там закъсаха и трябваше да мисля за допълнителни уроци за голямата . А за средната няма възможност ... Голямата беше казала , че добри оценки имат тези , които ходят на частни уроци ! Да не говорим колко малко помнят за по - дълго време тези неща и колко им  трябва в живота  Да , трябва да им се развива мозъка , но не да се претоварват и стресират . Накрая просто спират да учат !Материалът е сложен ! Вчера ходих на извънредна родителска среща в 10 клас и са наредили всички 2-3 . Най -голяма оценка -4 . И мислят за пакости , а не за учене , защото им е сложно . И осъзнават , че това няма да им трябва . А това е в едно от добрите училища . Като говорих с приятели на дъщеря ми , те казаха , че навсякъде е така . А те са в немската ...Дано може нещо да се промени !
 Не е много тази тема за тук , но пък ние имаме повече деца и  повече опит . Не сме с едно и следващите да не ни интересуват .От тук може да се пренесе в повече теми  Simple Smile

# 325
Мони, поздравления и от нас, това е една чудесна новина.
Liaне се натъжавай от реакциите на другите. И майка ти и свекърва ти ще свикнат с мисълта и ще приемат бебето, явно се нуждаят от време. На нас една бивша колежка на моят мъж му каза че сме с ниска полова култура #Crazy Crazy но за разлика от нея ние се радваме на пълна къща, детски смях и сме много щастливи. Всяко дете е богатство. Аз се гордея много че сме родители на 3 деца, постоянно ми задават тъпи въпроси - случайно ли е станало, как така се решихме, горките, колко ни е тежко, но въобще не им обръщам внимание. Аз дори в последно време си мисля че ми се иска и четвърто, но засега това е само мисъл в моето съзнание Blush

# 326
  • Пловдив
Дани 77 - когато те срещна - непременно ще ти стисна ръката!!! Реакцията на майка ми и баща ми, въпреки че много ме заболя навремето, не може да се сравни с изпълненията на родителите ти. и се радвам, че си устискала на натиска... Много тъжни истории...

Относно - проектозакона - някои от точките направо са неяани и могат да се тълкуват много странно... Дано съдбата му да е същата като на онази недомислица преди 2 години за легализиране на "съвместното съжителство".

Много се радвам за Мони и бебчетата!

# 327
Даммм, явно сме "чалнати" в очите на останалите, включително и на най-близките ни. За мен е много тъжно, но се надявам да свикнат с идеята и да приемат решението ни. Тя и сега майка ми не се е скъсала да ни помага, вижда децата на 2 месеца веднъж и ги залива с лакомства само и само да чува, че е баба на годината.
Аз много се радвам, много съм щастлива, наистина на никого не е лесно, но пък нищо не е толкова смислено и носещо толкова радост и гордост.

Поздравявам ви всички, за това което сте. Затова, че си помагате, затова че помогнахте и на мен, дори само с едно изслушване и "горе главата".

marti2001 такова е положението с две деца сте ок, с три вече си мръднал от пътя. За трето и следващо се дават пари само за да се изпълни закона и наредбите към него.

# 328
Здравейте, момичета  Hug
Честито и тук на Мони за бебките Елиза и Адела, които вече се радват на сестричките си у дома  Hug

Имаме и нови попълнения, пак ще "валят" бебета в темата, колко хубаво  Heart Eyes
Нека сме много, нека се раждат здрави, красиви и умни деца!!!

Още от събота мислех да ви пиша за идеята ми, която ми дойде насън  Mr. Green
Понеже срещите веднъж годишно не са достатъчни за изграждане на приятелства и близки познанства между многодетните мами, имам предложение всяка да ни запознае с естеството на работата си (или хоби), така че да можем да се обръщаме една към друга. Пример - знам, че Пролетна фея се занимава с преводи, така че бих се обърнала към нея или бих я препоръчала на някого  Hug. Маминка Ваня се занимава с шиене и бих поръчала на нея принцесешка рокля или пачуърк одеало  Hug. Наталия Викторовна шие спални комплекти (поръчах преди около 2години - бързо и много качествено работи  Hug. Мама Дил има най-чудесната книЖАРница във Варна, с най-богат избор на книги за всякаква възраст, а в събота има и четене на приказки  Hug   bouquet JulyS също има книжарница и магазинче за подаръци, но в Севлиево  Hug.  Мама Дидка с голямото сърце пък е попадия - защо да не изберем да кръстим рожбата си при нейния съпруг?  Hug Вечерница, Е.Л.И и Кукла са страхотни фотографки, редовно участват и в благотворителни фотосесии  Hug  Hug  Имаме си мама планинарка, която е навсякъде с трите си русокоси хубавици - мама Горис  Hug. Защо да не си направим заедно излет с децата в планината?

Надявам се идеята да ви хареса, поне не сте далече като мен  Sad  Със сигурност съм пропуснала някого, извинете ме, но на първо мислене тези мами ми дойдоха в главата  Hug

За 4-детните майки тук в Гърция все още има добри помощи, изразени и в кашони с продукти и определени привилегии. Отпадна само тази за правото на поне единия родител да стане държавен служител  Mr. Green  Въпреки това, не се навивам на четвърто поради финансови причини  Sad Съсипаха ни от данъци, сигурно сте чули за допълнителния данък сгради, който измислиха тази година и го слагат в сметката за ток  Close, така че искаш-не искаш, плащаш, за да не останеш без ток. За тази година само този данък е 800 евро на нашата къща  Shocked И трябва да се изплати през декември  Confused Уж щеше да е само за 2 години така, онзи ден обявиха, че остава за всяка година тази тежест. Свекърите ми са в чудо, толкова им орязаха пенсиите, предстои и още орязване...

Да пожелая на Лиа хубава бременност, нека тези, които не приемат многодетството като модел, да ти завиждат след време   bouquet

# 329
  • София
  За представянето, аз съм инженер, работя в софтуерна компания, като валидатор, за тестване на софтуер за автомобили. Реално тази работа е за да ми плащат, по призвание и реална дейност по-скоро бих казала, че съм консултант по кърмене  Simple Smile. Така че всеки с бебче кърмаче или за негови познати може да се обръща към мен за съвет, ще се опитам да помогна с каквото мога  Hug

Общи условия

Активация на акаунт