СМГ "Паисий Хилендарски" - похвали и оплаквания

• 112 292
  • 735
  •   1
Отговори
# 285
  • София
kumchowalcho, за Дечева просто обяснете на детето да не й се нервира... Sad Но чак в 7-ми клас ще имат други учители. Случаят с Дечева е повече от "особен" (г-жата е освидетелствана, че има психически проблеми, но нямало закон, който да казва, че учители с психични проблеми не могат да преподават Mr. Green), а вие яко се оплаквайте, в никакъв случай не си мълчете. По принцип ръководството е наясно и много искали да я махнат, но тя така се била подковала отвсякъде, че нямало за какво да се хванат, за да я уволнят. Twisted Evil Била назначена от предишния директор и някакви връзки имала в министерството. Пращат я от време на време в отпуска по болест и я слагат нарочно на малките класове. Понеже родителите на големите преди няколко години бяха спретнали страхотен скандал със заплахи за масово преместване на децата в други училища. Mr. Green
При вас проблемът е и че имате момче - г-жата по принцип не обича момчетата. Самата тя се оправда на родителска среща с това, че тя си имала момиченце и било нормално да симпатизира на момиченцата. ooooh!
Да не говорим, че изобщо самата тя не знае на кого какви оценки и за какво ги пише. Дава само някакви листчета, на които пишат отговорите и после явно ги обърква. Имаше няколко случая на родители, пожелали да видят контролното на детето си (понеже тя никога не ги дава) и тя след тирада колко е зле въпросното дете изважда контролно на съвсем друго дете, дори от друг випуск... Моят имаше някакви тройки и четворки, точно на материала по физика и химия, а това са му приоритетни дисциплини, то това е едва ли не единственото нещо, което чете (нали ще става ядрен физик Wink)...На външното оценяване - без нито една грешка... Но за щастие той е стабилен психически и просто я беше игнорирал. Но не всички деца са така, имаше родители, които се оплакваха, че децата са в стрес в нейните часове. Моят казваше - ненормално поведение, ту се прави на много добра, ту направо в някакви нервни кризи изпада. Да не говорим за некомпетентни изказвания по материала, препускане напред назад през уроците, непреподаване на цели уроци и т.н. Всичко това го бяхме описали в писмо до директорката, точка по точка. Действайте и вие. Само с мрънкане по форумите няма да стане. Peace

# 286
Мами, спомнете си, че училището има за цел не само да напълни главите на децата с науки. В училището децата овладяват и други умения и да се справят с чешити е едно от тях. При това в 5 - 7 клас уроците се "безплатни" образно казано, защото за децата няма последствия от ниските оценки.

Последна редакция: чт, 17 май 2012, 11:27 от Черна станция

# 287
  • София
След като четох и се включих в живналата ни тема с последната дискусия, споделих и със сина си за терзанията на повечето родители, пишещи тук.

Той, без да прояви интерес към писаното във форума (пък и аз не го насърчавам да чете, не му е работа) ми сподели следното мнение: тези притеснения са предимно на майки от по-ниските класове, техните деца (особено петокласниците) не са свикнали с училищния живот в СМГ и са малко по-емоционални. Добри са си учителите, е, повечето от тях, с всичките им качества и недостатъци. Понякога малките споделят разни неща с родителите си, извадени от контекста на конкретния случай, дори малко пречупени през детското им възприятие, родителите от своя страна тълкуват по съвсем друг начин и става тя една...

Така че неговият съвет към по-малките и техните родители е по-спокойно да приемат нещата (естествено без да приемат явно недопустимо отношение), и че децата им ще свикнат. Все пак доста трудно е от началното училище да отидеш направо в гимназия.

# 288
  • София
Дискусията от последните дни ме притесни силно, тъй като и на сина ми му предстои влизане в СМГ от 5 клас.
Наистина уроците от живота, трябва да се научат (друг въпрос е дали точно от учителите трябва да научават лошите уроци) и проблемът не е в ниските оценки, а във възможността лошите учители да унищожат (ако го е имало) или да не събудат интереса на децата към цели науки. Последствията ще бъдат, че децата ще намрязат химията, физиката, биологията, историята заради учителите си в 5-7 клас. После, в гимназията, едва ли интересът им ще може да бъде възбуден отново, особено ако липсват и базовите знания по тези предмети!? Как децата ще могат, след 7-ми клас, да определят интересите си и съответно къде искат да продължат да учат, ако дотогава са учили само математиката на ниво? Едва ли родителите имат времето и задълбочените познания по всички области на науката за да могат те, въпреки учителя, да поддържат знанията и интереса на детето!?
Не знам някой родител да е съгласен, детето му да бъде обиждано от който и да е, още по-малко от учителите. Учителите са авторитети, особено за малките ученици, и обидите им могат да сринат не само самочувствието, но и желанието им да учат и да се развиват, примерно защото са "момчета","идиоти или глупаци".

# 289
  • София
Как децата ще могат, след 7-ми клас, да определят интересите си и съответно къде искат да продължат да учат, ако дотогава са учили само математиката на ниво?

Master, не се плаши от училището. И не си изграждай погрешно впечатление само от няколко субективни мнения. Нееднократно е обсъждано и вярвам, че никой няма да ме обори, че в СМГ не само математиката се учи на ниво. Няма спор и не се притеснявай от това.

Дори и така дискутираният Пенчо Симеонов учи децата на история на изкуството и ги поощрява да се интересуват от известни художници, а не само да ги учи да рисуват. Къци също им говори за композитори, не ги задължава само да могат да пеят. Паскалев ги води на екскурзии, а не само да ги прави спортисти. Стоилова освен биология им преподава и хигиена и много държи на това. Изобщо учителите държат на своите науки и ако и децата са любознателни и трудолюбиви, то всичко е от добре по-добре.

# 290
  • София
Ами, ами - изобщо не се притеснявай! Добро си е училището. Има си странните учители, ама то къде ли ги няма. И моят си се оплаква, но в крайна сметка се бори, не се предава - защото наистина момченцата са малко онеправдани Grinning, освен по математика, разбира се. Ние, мамите, (и татковците  Wink)в крайна сметка сме по-емоционални от децата и затова тук си мрънкаме и споделяме. Стискам палци да влезете, защото си училището си заслужава - независимо от недостатъците му!

Със Sash сме писали едновременно ....

# 291
Явно всичко е много индивидуално за всяко дете... През първия срок дъщеря ми се тресеше от ужас, когато имаха история при Цонева, след това свикна (да я слуша в час и да отделя време в къщи за подготовка за часовете ѝ). На края на година ме изненада, че ще ѝ е мъчно, защото в 9-ти клас Цонева нямало да им преподава.

Дори си спомням как в края на 7-ми клас в един от последните им часове при нея, Цонева им казала да си извадят по едно листче за контролно. Всички се притеснили, след което госпожата изключително сериозно продиктувала въпросите си, които по спомен бяха нещо от сорта
- Какво е най-точното определение за Цонева с възможни отговори гад проклета, черна вещица и още нещо си?
- В кой момент уроците по историят започнаха да ви харесват, ако въобще е имало такъв момент и т.н.

Контролното беше анонимно.

Честно казано, не съм се връзвала на първоначални притеснения на хлапето за Цонева и историята. Виждах, че детето наистина нямаше навици да разбира, запомня и говори по предмети като историята и според мен в това беше трудността. Мислех си, че въпросната госпожа е нещо от сорта на Асен Николов (изключително колоритен учител по история от преди много години, който преподаваше по нетрадиционни за всички ни методи и за когото се разправяха всякакви легенди). 

Не съм чувала за обидите към някои деца и определено такъв език към децата не ми харесва.

# 292
  • София
Благодаря Ви за окуражаването!    bouquet
Сегашното училище на сина ми е добро, и още не можем да решим дали си заслужава преместването.

# 293
  • София
Мастер, споко бе, ако детето си има интерес към някоя наука, няма да намрази предмета заради ексземпляр като Дечева. Peace Прекалено се шашкате предварително. Интересно дали има някъде поне 1 държавно у-ще, в което да няма по някой и друг "екземпляр". Че в повечето училища май са повечко... Тук поне всички знаем кой е, давате го "заето" и това е. Вече в 7-ми клас учителите по науките са много добри! Hug
Къци си е чешит, но някак не мога да си представя, че някое дете ще се стресира от него. Laughing
Ако трябва да обобщя, преместването в СМГ определено си заслужава, това въобще не се подлага на съмнение. Laughing

Последна редакция: чт, 17 май 2012, 18:09 от mamamilk

# 294
  • София
Айде, и аз като изразител на най-силните негативи за СМГ да кажа - при все тях, за мен СМГ остава най-доброто училище за периода 5-7 клас. Това, което Диването научи по математика, ми е ясно, че никъде другаде нямаше да го получи - и не само конкретно за математиката сама по себе си, ами изобщо като отношение към предмет, системност на знанията и всички други хубавини. На тоз ми акъл, ако имах дете в 4 клас сега, не бих се колебала да го тормозя целогодишно да ходи на курсове, за да влезе в СМГ. (което не променя мнението ми, че именно заради бясната конкуренция, при която се влиза и претенциите колко добро е училището, ръководството няма моралното, а и професионалното право да е толкова безхаберно)

# 295
Аз също бих искал да добавя, че съм на същото мнение - наистина това е най-доброто държавно училище за 5-7 клас. Това, че си позволявам да кометирам този или онзи учител - това е по-скоро споделяне, а не оплакване. "Чешити" учители има навсякъде.  С моя дивак сме се разбрали, че не гоним успех тази година и така целия процес на подготовка протича нормално.

# 296
Уменията за справяне с чешити са безценни, а за моя голяма изненада се оказа, че децата не са тъпи Mr. Green и чудесно разграничават предмет от учител.
Бяха пуснали помежду си анкета (анонимна) - да оценят предметите и учителите. Резултатите бяха доста любопитни - например при разминаването между интересен предмет и кофти учител (Дечева Simple Smile), и обратното - много харесван учител и скучен предмет.

А Пенчо, между другото, пред очите ми ошамари разлигавила се девойка (примерно 8 клас). Бях неволен свидетел; все ми се струва, че можеше и по-адекватно да реагира.

# 297
Ако разрешите един въпрос.
Какви деца посещават подготвителните курсовете на Симеонов в 5-ти клас? Предполагам деца, които не учат там, или греша? Мерси предварително.

# 298
  • София
Доколкото съм запозната деца учещи в СМГ не могат да посещават въпросните курсове.Ако греша ще ме поправят...

# 299
Доколкото съм запозната деца учещи в СМГ не могат да посещават въпросните курсове.Ако греша ще ме поправят...
Да, така е. Peace
Първо: На деца учещи в СМГ не е позволено да посещават курсовете по математика в СМГ.
Второ: Семегейци нямат нужда да посещават въпросните курсове.

Общи условия

Активация на акаунт