СМГ "Паисий Хилендарски" - похвали и оплаквания

• 112 278
  • 735
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Писах на peppia в шестокласната тема - Регалия. Бях събрала и добри отзиви
за Весела Михайлова от "Междучасие" и за "Софроний". За школата в СМГ не
съм сигурна как стои въпросът - знам, че ученици на училището не могат да
ходят на школа при учители от училището, но май имаше външен преподавател за
деца от СМГ, нещо такова  Thinking
При нас нещата се получиха така, че девойката спечели състезанието на Регалия за
шестокласници и удобството на 119 СОУ + такса наполовина решиха чуденката ми   Simple Smile

# 661
  • София
Благодаря ви за отговорите. Поизясни ми се ситуацията.
Всъщност не ме притеснява натоварването, а това, че няма такъв подбор на преподаватели, че човек да не разчита на късмета си. Защото децата изкарват доста време в училището и е добре това време да се ползва пълноценно по всички /или повечето/ предмети.
И аз се изненадвам от това, че има деца, които ходят на курсове по математика. Когато питах, имах предвид БЕЛ.

# 662
  • София
Не си измислям и както писах, също се изненадах, като разбрах, особено за част от децата, чийто имена обикновено бяха сред първите 20-30 на състезанията (и затова не мисля, че става дума за болни родителски амбиции; в крайна сметка всеки родител си преценява сам...) Знам конкретно за няколко деца от "А", ходили в "Междучасие", при Симеонов, а синът ми беше в "Б" и по негови думи повечето му съученици са ходили на курсове по математика. И за 3 години в СМГ няма как да объркам школата с курсове по математика...

Последна редакция: вт, 05 мар 2013, 18:46 от Milenita

# 663
Знам конкретно за няколко деца от "А", ходили в "Междучасие", при Симеонов.

Тази година  в групата на сина ми има 3 деца.

# 664
Знам конкретно за няколко деца от "А", ходили в "Междучасие", при Симеонов.

Тази година  в групата на сина ми има 3 деца.

Е, в края на краищата изпитите след 7 клас са изключително важно нещо и е възможно някои родители да искат да се презастраховат. А може да се целят и в немската паралелка, за което всяка загубена стотна може да е фатална. Всичко това не значи, че болшинството ученици на СМГ не могат да се справят с тези изпити.

# 665
  • София
Разбира се, че не значи. Споделих го единствено, защото знам колко се втрещих, като разбрах, и как веднага ме загризаха съмнения дали правилно сме постъпили, като не сме записали нашето Диване на курс. Смятам, че е полезно да се знае, че има деца, които не ходят по курсове и такива, които ходят - относително като всичко; едни се справят, други - не. Това, че ходят или не ходят нищо не значи, но поне, като е повече информацията, все на някой ще спестя чуденки като моите  Peace

# 666
  • Sofia, Bulgaria
Майка съм на третокласник и отсега се чудя за догодина накъде да се насочим - СМГ, ПЧМГ и математическата паралелка на 125-то /училището е до нас/.
Като изключим математиката, какво е нивото на преподаване в периода 5-ти-7-ми клас в СМГ по другите предмети? Високите резултати на матурите по български на частни уроци и школи ли се дължат или е заслуга на училището, в комбинация с качествата и усилията на децата ?
В ПЧМГ ми се струва, че нещата са най-балансирани - прилична подготовка по математика,  съчетана с добро обучение и по другите предмети + мотивирани преподаватели (поне така аз си мисля) + английски език. Предполагам и средата е добра /по отношение на възпитание и подбор на деца, които са мотивирани за учене и добри резултати/. И не съм сигурна, че е толкова лесно вече човек да отиде и просто да си запише детето в ПЧМГ - сякаш интересът към училището расте и те стават взискателни и критични /в пердиода 5-ти - 7-ми клас/. Иначе, вероятно в класовете след 7-ми клас има доста свободни места и там допускам, че са склонни на компромиси.
Много съм доволна от съботния курс в СМГ, детето също е запалено и се справя добре, но нещата, които чета в последните страници на тази и на съседната тема за СМГ ме притесняват.

При положение, че живеете до 125то училище, на Ваше място не бих натоварвала детето си от 5ти клас да пътува до СМГ. Дъщеря ми завърши 7ми клас миналата година в математическата паралелка в 125то, от класа им имаше 7 пълни шестици на матурата по математиката, а почти всички останали от класа бяха с успех над 5,50 и успяха да влязат в желаното училище. Десетина от тях избраха СМГ, нямаше проблем и за желаещите първа немска. Успех!

# 667
  • София
Благодаря, kkondova.
Аз също имам добри отзиви за обучението по математика там.

# 668
  • гр.София
Извинявам се, че се намесвам в темата за 125-то и подготовката по математика. Страхотна е, но за дете с математически заложби мястото е с СМГ от пети клас. След седми е късно за тези, които искат да постигат успехи по математика. Да, ще се справят страхотно по математика, може би  и добри реферати ще правят, но ако искат да са сред златните деца на света, ще трябва да са в нашата гимназия. Ще ми се да мога да се обоснова, но  съм твърде изморена да го правя- просто споделям....В СМГ има нещо неуловимо и  мистично, има дух на приемственост, на непримиримост, на непрекъснато търсене. За толкова години нито веднъж не се усъмних в избора на училище/ а това не беше мой избор- аз исках да е в 119 или 125, защото са ми по-наблизо/.
По рано отричах и посещаването на специализирани курсове, но откакто в детето се роди идеята за американската мечта  и се записа на езиков курс имам друго мнение- никога не е излишно да научиш повече. Та, с други думи, няма нищо лошо в това деца от СМГ да посещават било Междучасие, било  Вега или друга школа...Просто не вреди:)

# 669
  • София
Ирина Б., нямам съмнения, че най-доброто училище за "златните деца на света" е СМГ.
Но терзанията ми са за по-общ случай - прилични резултати на състезания и пробни изпити в СМГ /обикновено в първите 50, понякога в първите 20, има и два резултата сред първите 10/.
Разбиранията ми за елитно училище са по отношение на подбор на преподаватели от висока класа по всички /или почти всички/ предмети и среда от умни, мотивирани и възпитани деца.
Търся стоги, взискателни, мислещи и заинтересовани преподаватели, които да осмислят, а не обезсмислят часовете.
Завършила съм езикова гимназия преди доста години и със сигурност това, което правеше гимназията по-различна, не беше само добрата  подготовка по езика.
А в темите за СМГ прочетох, че в момента в училището е въпрос на късмет да попаднеш при дообри преподаватели по предметите /дори и по математика ?!/, прочетох за проблеми с дисциплината и за относително системни проблеми с обноските при някои деца.
И в този смисъл се запитах в нашия случай необходимо ли е усилието и какво повече ще ни предложи СМГ ... Защото и в 125-то е  въпрос на късмет с преподавателите по останалите предмети, паралелката е съставена от деца с интерес и известни успехи по математика и има добра подготовка по математика.

Съгласна съм с теб, че излишно учене няма.

# 670
А в темите за СМГ прочетох, че в момента в училището е въпрос на късмет да попаднеш при дообри преподаватели по предметите /дори и по математика ?!/, прочетох за проблеми с дисциплината и за относително системни проблеми с обноските при някои деца.

Преброй колко са оплакващите се. И сравни с общия брой учащи в СМГ. Мислиш ли, че има училище, в което всички да са доволни? И ако в СМГ се учи само математика защо в 7 клас резултатите и по БЕЛ на СМГ-ейчетата са най-високите в страната?

# 671
  • София
И ако в СМГ се учи само математика защо в 7 клас резултатите и по БЕЛ на СМГ-ейчетата са най-високите в страната?

Да, това беше въпрос, който зададох още в първия си постинг: на какво се дължат тези високи резултати - на подготовката в училището или на масово посещения на курсове и школи по БЕЛ.

Последна редакция: пт, 08 мар 2013, 11:01 от Prizma

# 672
  • Sofia, Bulgaria
Само още едно предимство за изявените математици в 125то. Вероятността да попаднеш в отбора за международни състезания, където да трупаш ценен опит, е 6/28, докато в СМГ е примерно 6/140. А за преподавателите, всичко е въпрос на късмет, независимо къде ще попадне детето.
Моите наблюдения са, че по български език единици от СМГ не ходят на школа в седми клас, че и от 6ти още.

# 673
Да, това беше въпрос, който зададох още в първия си постинг: на какво се дължат тези високи резултати - на подготовката в училището или на масово посещения на курсове и школи по БЕЛ.

Добър въпрос Simple Smile
Нека да не неглижираме факта, че деца, влязли след 4-ти клас в СМГ са свикнали с допълнителни школи и уроци и ако видят проблем по дадена основна дисциплина като БЕЛ, то ще вземат мерки с допълнителни курсове Simple Smile Отделно, обсъждали сме, че след 4-ти клас, СМГ обира каймака на София. И добрите резултати 3 години по-късно са да кажем.... генетично предопределени Simple Smile
Та, защо наистина в СМГ има високи резултати по БЕЛ след 7-ми клас? Аз нямам наблюдения, все още сме 5-ти клас, но по-дъртите могат да споделят обективно становище - е ли тяхното чаве посещавало допълнителна школа по БЕЛ в 7-ми клас или не е. Честно казано, по странични разговори съм останал с впечатление, че по-скоро се ходи на допълнителни БЕЛ курсове, което лекинко олекотява тезата за топ образование във всички области, а не само по математика / информатика.

# 674
  • София
Интересно ми е и какви са резулатите в 7-мил клас по БЕЛ на математическата паралелка на 125-то, но за съжаление такава извадка ня вярвам да може да се открие. Тези резултати сигурно се смесват с общите за випуска резултати на 125-то училище.

Общи условия

Активация на акаунт