Нов Закон за детето

• 19 691
  • 368
  •   1
Отговори
# 255
Това не е единственото смислено становище, но може би е единственото, което се натрапва тук няколкократно и, поради това стигна и до вас, които не сте чели темата и не я следите.

Смисленото становище отиде в канала още когато на кръглата маса заедно с други организации доставчици на социални услуги и изпълняващи държавната политика по разпад на семейството, НА "Усмихни се с мен" се съгласи с проектозакона в този му вид.

# 256
Mшона,
наистина следя темата съвсем отскоро. Но приветствам всяка работа, която се върши, за да не бъде приет този закон.
За тези, които смятат, че това не ги засяга, защото добре си гледат децата и ги мързи да прочетат целите текстове, поствам сравнение между конвенцията на ООН за праватат и детето и убийствения проект за закона за детето:

http://bg4family.org/assets/files/Sravnenie_KOONPD_PZD.pdf

Първият протест ще бъде на 28 април.

# 257

Първият протест ще бъде на 28 април.

Там съм.

# 258
Янечек, аз много добре те разбирам и мисля също като теб.
Въпросът е в това, че НА "Усмихни се с мен" е съгласен със законопроекта в първоначалния му вид и го декларира на кръглата маса вече. Освен това в Агенцията смятат, че като си осигурят такива като "Усмихни се с мен" и други НПО непредставените от НПО родители ще "клекнат".
Много се радвам, че сте организирали протест.

Линкът, който си пуснала вече за трети-четвърти път се пуска тук. Според Тео7777, че Родителският комитет са финансирана отвън организация, която се стреми да отпадне Конвенцията за правата на детето. Но така и не публикува доказателства за твърдението си. По мои наблюдения това са активни социално хора, които искат да помогнат но не са много наясно с нещата. Затова и изглеждат зловредни на моменти.

Национално проучване за "възпитателния шамар". Много поучително и кристално ясно. Tired

# 259
Не са ми известни мотивите на "Усмихни се с мен" и други НПО, но аз не съм раждала дете на държавата.
За себе си считам, че аз съм най- доброто нещо за детето ми и изземването на функцията ми като родител от неизвестни лица с неизвестни мотиви прикривайки се зад закона, най- малкото ме плаши.
Не отричам, че има и родители на които трябва да се изземат функциите родител, но това не предполага поставянето на всички под общ знаменател и някой трети да решава какво ще става с чужди деца и то за тяхно добро.

# 260
  • София
тъй де, ама законът как да направи разлика между родителя, който забранява на детето  да гледа телевизия (и то вземе, че се оплаче за ограничаване на културна информация), и този, който го тормози психически (и детето в един момент се оплаче)? Работата накрая ще стане "върви доказвай, че нямаш сестра". Разбирам, че има страшно много деца в ужасно материално положение и родители, които не се грижат за тях, но нещата трябва да са конкретно разчетени и разграничени.

Не прочетох много внимателно, но май имаше нещо относно медицински и други процедури, не съм съгласна. Все едно някой утре да отиде в училище и строи децата да ги ваксинира или незнайно какво, без моето разрешение. Мен тръпки ме побиват при една такава мисъл. Наречете ме параноичка, но съм инструктирала моите в никакъв случай да не приемат нищо от други хора, и каквото и да им говорят и да искат от тях в училище, веднага първо да ми се обадят. Но не зная дали биха издържали пред натиск от възрастни, все пак като са в училище, имат доверие на учителите и медицинската сестра/лекар. И тук законът трябва да има точни разпоредби, защото има достатъчно много недобросъвестни хора, които са готови да се възползват от вратичките или неяснотите.

# 261
Не са ми известни мотивите на "Усмихни се с мен" и други НПО, но аз не съм раждала дете на държавата.
За себе си считам, че аз съм най- доброто нещо за детето ми и изземването на функцията ми като родител от неизвестни лица с неизвестни мотиви прикривайки се зад закона, най- малкото ме плаши.

Мдаа, не е далеч времето когато виждам социален работник, който периодично застава пред вратата ми и не си тръгва докато не "снеса" нещо. Не ми става ясно ако се стигне до този вариант и аз не вляза в схемата на социалния работник, дали ще ми вземат децата за някоя измишльотина и изобщо дали ще има кой да ми помогне в този случай. Май трябва да дам на голямото дете да прочете проекто Закона и да си каже мнението (като тийнейджър) дали ги иска тези права или не при тези условия.

Реална възможност за упражняване на натиск върху родители. Ако сега съм на 20 год. и се приеме такъв или подобен закон, вероятно не бих рискувала да стана родител. Или поне не в БГ. Защото тук нещата се изпълняват по гореописания начин. Да са ми живи и здрави децата. Ако този закон мине, не съм сигурна че биха ме направили баба. Колкото и съвестни хора да са. Освен ако не емигрират. В държава, в която има закони, но и няма риск институциите да злоупотребяват с тях.

# 262
Аз, пък си спомням за филма "Лов на вещици" / не съм убедена за заглавието, по действителен случай при такива закони в един от щатите в Америка.
Този закон дава възможност всеки един прикривайки се зад закона да използва правото над децата ни или по - точно да си прави каквото си иска при случай, че има отношение към родителите или изпълнява някакви поръчки.
Не, нямам доверие на трети лица за детето ми.

# 263
... но май имаше нещо относно медицински и други процедури, не съм съгласна. Все едно някой утре да отиде в училище и строи децата да ги ваксинира или незнайно какво, без моето разрешение...

Точно така, Andariel, безкрайна възможност за злоупотреби и изпробване на различни медикаменти върху децата ни в техен "най-добър интерес". "Утвърдените медицинки практики" са едно много коварно понятие, което може да бъде изтълкувано всякак. А това, че 14-годишно има право да избира лечение без твое съгласие, дори без твое знание, е равнозначно да използването на ученици за опитни зайци.
пп: хората си представят социалната работничка като майката на съдия Ейми, която се грижи за деца в беда. Обаче нашата бг-социална работничка ще е същата Гертруда, която ти казва да се разходиш утре, взима подкупи и търгува с деца за осиновяване.

# 264
Национално проучване за "възпитателния шамар". Много поучително и кристално ясно. Tired

Манипулирането на масата чрез подобни изкривени тълкувания им е добре известно. Следва да се заключи, че 85% от гражданите одобряват новия закон.
Под "недостатъчна грижа" хората си представят едно, а според закона може това да е твой отказ детето ти да посети часа по здраве или това, че си закъснял с профилактичния преглед 1 месец.

# 265
Манипулирането на масата чрез подобни изкривени тълкувания им е добре известно. Следва да се заключи, че 85% от гражданите одобряват новия закон.
Под "недостатъчна грижа" хората си представят едно, а според закона може това да е твой отказ детето ти да посети часа по здраве или това, че си закъснял с профилактичния преглед 1 месец.

Мен малката от няколко месеца ме обработва че не иска да ходи на йога (веднъж седмично по 20-30 мин.), защото било скучно. Аз смятам че е полезно за нея. Има лек ортопедичен проблем и не се движи достатъчно.

Дали ограничавам нейните права или действам според най-добрия интерес на детето? newsm78
Само не ме питайте как ще реагирам ако ми цъфне някой държавен представител, който реши да ми обясни първото.

# 266
на мен не ми е ясно защо толкова важни неща за едно дете се прикриват зад изрази с твърде широко съдържание.
За едно дете "недостатъчна грижа" може да е доста широко понятие и което е най- важното една и съща грижа може да води до доста различни, да не кажа противоположни последствия.

Някой задавал ли си е въпросът защо от две деца на едни и същи родители, децата се оказват коренно различни.

# 267

Съгласна съм, точно така е.
Освен това според новия закон, ти нарушаваш правата и да избира, да не говорим, че йога е резултат от философия, която е в разрез общоприетата "национална" вяра. Simple Smile Вършите безобразия с дъщеря си, г-жо Янечек, я да ви я вземем.

Само дето сега ще дохвърчи Т. и ще каже да не висим и да не човъркаме по цял ден из форума, а да направим нещо, а L. ще ни заплаши, че вече няма да ни "помага", защото не си защитаваме интересите сами и им губим времето. Mr. Green

# 268
Само дето сега ще дохвърчи Т. и ще каже да не висим и да не човъркаме по цял ден из форума, а да направим нещо, а L. ще ни заплаши, че вече няма да ни "помага", защото не си защитаваме интересите сами и им губим времето. Mr. Green

Аз лично мога ли да почакам социалните да ми цъфнат на вратата и тогава да "си защитя интересите".
Така го преценявам, а и не мисля че нормален човек може да гласува за този закон. По-красив и смислен не мисля че има шанс да стане.
В случай че се случи, не мисля че социален работник ще има смелостта да го приложи. Или поне тази смелост бързо ще изчезне. Т.е. законът ще стане безпредеметен. Потърпевши ще са само децата в риск. Те ще пострадат, защото няма да има кой да им помогне. Нещата просто ще се размият в маловажни битови проблеми.

# 269
Само си представи възможността да ти идват проверки по анонимни сигнали. Ако ще да се установява всеки път, че са неоснователни.
Представи си възможността във всеки един момент детето ти да се страхува, че могат да вземат от теб, защото този закон дава това право на социалния работник.
Най-удобно е да се вземе от училище, защото така се избягва контакт с родителите. Един чиновник от най-ниско ниво има всичката власт да решава, а родителят е изпълнител на държани инструкции и го чакат само санкции, глоби ако не е съгласен с някое "задължително", което напоследък прекалено често се среща в новите закони.

Общи условия

Активация на акаунт