Швейцария

• 106 647
  • 745
  •   1
Отговори
# 690
От всички градове, в които съм била, Люцерн е единственият, който бих препоръчала. Освен него бях в Базел, Женева, Берн, Монтрьо и Веве.  Първите три си заслужават, ако човек се интересува от изкуство, музеи, галерии и харесва типичен градски облик. Миналата година в един ден направихме Берн и Женева.

Не съм на същото мнение, но и тук е въпрос на вкус и на усещане.
Аз много харесвам Берн. В последните шест години поне за месец-месец и половина през лятото съм в Швейцария.
И задължително ходим за ден и в Берн. Не знам как се съчетават Берн и Женева в един ден. Ние като отидем в Берн се разхождаме по центъра, в Розовата градина, гледаме мечките, слизаме до реката, посядаме да погледаме фонтаните и играещите в тях деца. Отива си почти цял ден.
Люцерн също е много красив град. Много харесвам и Thun, там също ходим всяка година.

Миналата година посетихме музеят на Линд в Цюрих, препоръчвам го на всички любители на шоколада. Иначе Цюрих не ме впечатлява чак толкова, а Женева- никак.
Харесвам и Интерлакен, но там има прекалено много туристи за моя вкус.

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 12:42 от Доня Роса

# 691
А за Лозана какви са ви впечатленията?
В който и кантон да живееш, за столица ще приемеш тази на кантона и никога Берн.
Е то е ясно, ама всяка държава все пак си има столица.

# 692
В Швейвария всеки град си заслужава посещението. И всеки град си има прилежаща планина и езеро. Чисто, спокойно, уредено. Панорамните влакове са отделно изживяване.
Скъпо е, но си заслужава. По-добре една Швейцария, отколкото три Гърции.

# 693
  • София
Лозана е най-безинтересна от всичко, което може да се види в Швейцария.
Аз също съм от големите фенове на страната и съм крайно впечатлен от всичко, което са постигнали тези хора.
За Женева съм казвал преди - за мен това е най-надценения град въобще в Европа.
Красотата на Швейцария, тази от картичките и романтичните представи, е в 'немската' ѝ част. Дори цял ден да обикаляш с влака и да гледаш през прозореца, ще събереш красота която съзнанието не може да асимилира.
От по-големите градове много харесвам Люцерн, Берн, Цюрих, Санкт Гален, Тун, Фрайбург. Но и човек винаги трябва да има в съзнанието факта, че са относително малки и историческата част няма мащабите на други европейски градове. Затова и в областта на туризма максимално залагат на природата, не толкова на градския. С перфектната им транспортна система можеш да отидеш навсякъде.
Град, който да се мери като великолепие в европейски мащаб, по-скоро не бих се наел да посоча. Въпреки всичките ми впечатления и възхищения.

# 694
  • София
Скрит текст:
Да, макар че Базел, не е нещо уау. От 4-те швейцарски града, в които съм бил, най-малко ми хареса.  Но Базел е спокоен и уреден град. И да, кефи ме, че няма много хора по улиците, можеш спокойно да се разминаваш. Не е като в мегаполисите. Като човек, който е бил в Мумбай, Кайро, Александрия (където не можеш да се разминеш от хора и гъчканицата е кошмар)... направо ми се видяха като детска играчка навалиците в Истанбул, Лондон и т.н.  А Базел си е направо в другата крайност и много ми допадна в това отношение. Има градове по света, в които разминаването на улицата, на тротоара е доста трудно и е .... все едно излизаш след концерт или мач ...и е блъсканица с хора. Така е денонощно в тези градове. Невъзможно за пешеходците ,камо ли за велосипедисти или за пресичане само на червено, камо ли пък шофьори да спират на пешеходни пътеки, това означава никога да не стигнат там, закъдето са тръгнали. И затова Швейцария и Скандинавските държави ме кефят със спокойствието си по улиците.
дори трансферът от и до летището ни беше безплатен
[/quote]
Предполагам, че от летището до града в първия ден все още не е бил безплатен, защото тези карти ги дават чак при чек-ин на рецепцията.
В Люксембург пък е безплатен за всички, без условия.  Е, субсидира се от държавата, което значи, че тамошните данокъплатци плащат кефа и на туристите, та за тях реално не е безплатно.
[/quote]
На нас ни изпратиха картите ден преди пътуването и важаха от деня на настаняване до деня на напускане, включително. Така че от летището също пътувахме с безплатно (не че някой ни е проверил )
Иначе Базел е наистина спокоен, красив и подреден град и идеална отправна точка към Франция и Германия

# 695
В Швейвария всеки град си заслужава посещението. И всеки град си има прилежаща планина и езеро. Чисто, спокойно, уредено. Панорамните влакове са отделно изживяване.
Скъпо е, но си заслужава. По-добре една Швейцария, отколкото три Гърции.
.

Последна редакция: сб, 08 мар 2025, 10:13 от Artemida70

# 696
В Базел няма различни случаи доколкото нощуваш в града. Винаги резервацията за хотел за идната нощ е билет за автобуса от летището.
Повечето хора, аз включително, купуват билети защото целта им е гарата и не нощуват в Базел. Или пък не знаят за тази опция.
Точно щях да напиша същото! Има хотели с късна анулация , в деня на пристигането. Ползвам автобуса до гарата,анулирам резервацията и после влак за другаде. Този трик го знам поне от пет години. Не е нужно да пише в самата резервация,важи за всички хотели в Базел и Женева. В Женева на летището имаше и автомат за безплатни билети с влака до града.

# 697
  • Пловдив
Била съм в Женева и Лозана - за мен са скучни,безинтересни,но природата в Швейцария е много красива.Не съм съгласна обаче с това- по-добре една Швейцария,отколкото три Гърции(лично мнение).

# 698
E то зависи, има разлика от Гърция до Гърция... Ако сравняваме с град Атина, аз там втори път не бих стъпил. Но с разни острови като Миконос, Закинтос, Садорини (Санторини) и т.н. , там вече е друго.

Но само като кажете, че казват на някоя балканска държава "Швейцария на Балканите", си е достатъчен комплимент за Швейцария.

# 699
  • Sofia
По- красивите и интересни места в Швейцария са извън по- големите градове. Районът около Интерлакен, например, е приказен.

# 700
Съгласна съм. Berner Oberland се води и е наистина приказен. Очарованието и магията на Щвейцария за мен се крият в природата й.

# 701
Красиво е и си струва да се види.
Обаче хората, които не са ходили, да се подготвят за ценови шок.
От тази гледна точа, 3 гърции са една Швейцария.

Някои неща не са много скъпи, дори има и евтини, но други са на луди цени.
Наскоро гледах на пазар там, ябълки, портокали, круши за по 25лв/кг

# 702
Красотата на Швейцария, тази от картичките и романтичните представи, е в 'немската' ѝ част.
Ами... може и така да е. Аз не бих генерализирал. От лични впечатления италианоезичното Лугано ми хареса много повече от немскоезичния Базел. Ама въпрос на вкус.

Има много да видя от тази държава, така че.. наизуст не искам да се изказвам.

# 703
  • София
Едва ли някой, говорейки за 'немска' Швейцария би имал предвид мега индустриалния Базел. Той не влиза в класациите 🙂

# 704
Кои са нещата дето са евтини, би било полезно да споделите?

Общи условия

Активация на акаунт