Швейцария

• 106 654
  • 745
  •   1
Отговори
# 675
Аз се интересувам за Базел, понеже видях, че и там има безплатни карти за градския транспорт за всички с резервация
Мисля, че навсякъде са тези карти, не само в Базел. В Женева също от рецепцията на хотела ми дадоха такава карта, но реално не ползвах градския транспорт, освен на път за летището в последния ден.

Швейцария много ми харесва, досега съм бил само в Базел, Лугано, Женева и Ньон.  Искам да видя Люцерн, Берн, Цюрих и Лозана. За планините да не говорим, особено за влакови планински пътешествия, но.. ще бъде след време.

Странно как няма нито един едномилионен град в тази страна. Най-големият е с половин милион души население.

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 17:58 от diziler

# 676
Странно как няма нито един едномилионен град в тази страна. Най-големият е с половин милион души население.
Швейцарците не искат да имат големи градове. "Метрополисът колонизира провинцията" бях чела в тяхната преса и явно виждат негативи. Стремят се да не се получава разрив между града и провинцията със селски зони - като политика и начин на живот. Политически считат, че обществото, разделено на град и провинция, започва да живее като два свята, започват да гласуват подчертано различно, насажда се разделение в обществото. Като гледаме България, а и много други примери, не е като да нямат основание.

# 677
  • София
Тази класация вероятно отразява агломерации, най-голям град е Цюрих, не Женева.

Карти за транспорт няма навсякъде, не. Те са според политиките на кантона / района.

# 678
Като напишеш biggest cities in Switzerland by population и това подреждане излиза най-горе. Над първия резултат.

# 679
Тази класация вероятно отразява агломерации, най-голям град е Цюрих, не Женева.

Карти за транспорт няма навсякъде, не. Те са според политиките на кантона / района.
Например в Цюрих хотелите не дават безплатна карта.

# 680
Разбирам. Иначе Nyon  много ми хареса. Бяхме тръгнали уж от Женева за Лозана (за еднодневно), но билетите на гарата бяха толкова нереално скъпи, че... взехме до близкия Ньон и поне аз останах супер доволен.

# 681
Бяхме за три дни в Базел.
Доста различен град, много музеи и улично изкуство, много спокоино място, красиво и топло Simple Smile (тръгнахме на -2 градуса, а там температурите бяха +14/+15 и много слънчево). Разходихме се из трите  държави(Швейцария, Германия и Франция) - с трамвай от хотела отидохме в Германия (10 минути) и от там по един мост - във Франция. Много ни хареса обиколката. Имахме Базел карти и дори трансферът от и до летището ни беше безплатен. Имахме отстъпки за музейте и ел. колело за цял ден - 20 Франка за цял ден. Имахме отстъпка и в ресторанта на хотела. Скъпо е, но ние хванахме намаления и дори купихме на моето момче един процесор за китара с 200 лв по-евтино от навсякъде онлайн.
Прекрасна страна, всичко им е уредено, много ни хареса!

# 682
Да, макар че Базел, не е нещо уау. От 4-те швейцарски града, в които съм бил, най-малко ми хареса.  Но Базел е спокоен и уреден град. И да, кефи ме, че няма много хора по улиците, можеш спокойно да се разминаваш. Не е като в мегаполисите. Като човек, който е бил в Мумбай, Кайро, Александрия (където не можеш да се разминеш от хора и гъчканицата е кошмар)... направо ми се видяха като детска играчка навалиците в Истанбул, Лондон и т.н.  А Базел си е направо в другата крайност и много ми допадна в това отношение. Има градове по света, в които разминаването на улицата, на тротоара е доста трудно и е .... все едно излизаш след концерт или мач ...и е блъсканица с хора. Така е денонощно в тези градове. Невъзможно за пешеходците ,камо ли за велосипедисти или за пресичане само на червено, камо ли пък шофьори да спират на пешеходни пътеки, това означава никога да не стигнат там, закъдето са тръгнали. И затова Швейцария и Скандинавските държави ме кефят със спокойствието си по улиците.
дори трансферът от и до летището ни беше безплатен
Предполагам, че от летището до града в първия ден все още не е бил безплатен, защото тези карти ги дават чак при чек-ин на рецепцията.
В Люксембург пък е безплатен за всички, без условия.  Е, субсидира се от държавата, което значи, че тамошните данокъплатци плащат кефа и на туристите, та за тях реално не е безплатно.

# 683
  • София
И първия ден автобусът от летището трябва да е безплатен - при проверка се показва потвърждение за резервирана нощувка.

# 684
На самата резервация за хотела беше написано, че трябва да я покажем в обществения транспорт, за да го ползваме безплатно. Показахме го на шофьора на автобуса, попитахме дали важи и той ни каза "Да".

# 685
Е, ние си платихме автобуса от летището до центъра, както направиха и почти всички, които се качиха, има си тикет машинка на автобусната стоянка пред летището. Това беше сутрин към 9.00 ч след кацане. А в хотела се чекирахме към 15.00, такъв беше часът на check in при условията за настаняване. И на картите, които на рецепцията ни дадоха за 48 часа (защото бяхме за 2 нощувки) започваха да важат от часа, в който ни ги принтираха, примерно от 15.09 ч. до .... след 2 дни в 15.09 ч., дотогава са валидни.   Казвам как беше в моя случай.  По същия начин беше и в Женева.  Явно има различни случаи.

# 686
От всички градове, в които съм била, Люцерн е единственият, който бих препоръчала. Освен него бях в Базел, Женева, Берн, Монтрьо и Веве.  Първите три си заслужават, ако човек се интересува от изкуство, музеи, галерии и харесва типичен градски облик. Миналата година в един ден направихме Берн и Женева.

# 687
  • София
В Базел няма различни случаи доколкото нощуваш в града. Винаги резервацията за хотел за идната нощ е билет за автобуса от летището.
Повечето хора, аз включително, купуват билети защото целта им е гарата и не нощуват в Базел. Или пък не знаят за тази опция.

# 688
Е явно не сме знаели, че сутринта може да покажем на шофьора на летището принтирана резервация за хотела, но... карай 5-6 франка, голяма работа. Помня, че на рецепцията имаше отпечатан час върху транспортните "карти".
От всички градове, в които съм била, Люцерн е единственият, който бих препоръчала. Освен него бях в Базел, Женева, Берн, Монтрьо и Веве. 
Аз най-много харесах Лугано, иначе съм бил и в Женева, Ньон и Базел, както написах по-горе. Но това нищо не е. Люцерн, Берн и Цюрих искам да видя непременно. Как град, който е седми по население е столица? Хммм...  (То не, че и Бон не беше столица на ФРГ до 1990, пък е малко градче)

# 689
  • София
Казах ти вече, че списъкът с население който гледаш вероятно е за агломерации и не отразява самите градове. За някои от тях числата са в пъти завишени. В Уикипедия има реални данни. Берн не е седми, трябва да е четвърти или пети, в зависимост от Лозана.
То и столица е много условно казано - столица е за пред света, дипломацията и отношенията. В самата Швейцария, поради изключително високата степен на самоуправление на кантоните, няма особено значение. В който и кантон да живееш, за столица ще приемеш тази на кантона и никога Берн. Е, разбира се, когато не живееш в кантона Берн 🙂

Общи условия

Активация на акаунт