Швейцария

• 106 655
  • 745
  •   2
Отговори
# 705
Под евтино визирам по-евтини от тук и Европа.
Взех телефон iPhone 15, но всички електроники и са 10-12% под нашите цени и европейските заради ниското ДДС.
Хем не съм си взима ддс-тп, иначе щеше да е още по-евтино.
Местна моцарела е 2,50-2,70 франка за 400гр
Айвар македонски 700гр беше 7-8 лева без да е намален, у нас 300гр е толкова.

# 706
Родопите са много по-хубава планина от Швейцарските Алпи. Разликата е, че тук е пущинак, а в Швейцария е уредено, има инфраструктура. И туристите от цял свят са в Швейцария, не в България.
Преди дебели хора по улиците на швейцарските градове бяха само американците. Сега има и доста пълни швейцарци. Индустриалната храна навсякъде е лоша. А фермерските продукти са скъпи. Това важи вече и в Швейцария.

# 707
  • София
Родопите са много по-хубава планина от Швейцарските Алпи....
Хубостта / красотата е в очите на гледащия. Субективно е, но и не бях чувал това заключение досега в интерес на истината.

# 708
Родопите са много по-хубава планина от Швейцарските Алпи. Разликата е, че тук е пущинак, а в Швейцария е уредено, има инфраструктура. И туристите от цял свят са в Швейцария, не в България.
Преди дебели хора по улиците на швейцарските градове бяха само американците. Сега има и доста пълни швейцарци. Индустриалната храна навсякъде е лоша. А фермерските продукти са скъпи. Това важи вече и в Швейцария.

Вие вероятно не сте се качвали на Мусала, да не говорим за Вихрен.   А в Швейцария какво сте качвали?

# 709

Вие вероятно не сте се качвали на Мусала, да не говорим за Вихрен.   А в Швейцария какво сте качвали?
Идеята е, че българските планини са по-хубави от швейцарските. Родопите са пример.
Ходила съм на повечето известни туристически места в Швейцария.

# 710
Родопите са много по-хубава планина от Швейцарските Алпи.
И аз съм на същото мнение, даже и аз често сравнявам с Родопите, за да обясня какво имам предвид.
Живея в подножието на Алпите от много години, пейзажът ми е с алпийски върхове наоколо, но на мен Алпите не са ми красиви. Обикаляла съм достатъчно, но не цялата алпийска верига, разбира се, тя е в няколко държави. На мен поне не ми харесват острите, зъбати, голи гранитни върхове. Никаква изящност. Родопите са пример за меката и зелената планина, изглежда дружелюбна и уютна. В Алпите има някои високи села, които са разположени буквално под отвесни гранитни стени, супер потискащи места.
Израснала съм в София, виждайки контура на Витоша, която е мека и зелена, и сигурно това също има своето отражение.
Сещам се за един италиански художник Антонио Лигабуе, който като бебе е бил осиновен в Швейцария и живее из немската част докъм 20-годишен. После го екстрадират в родния град на баща му (когото той не познава и даже не знае италиански по това време) - Гуалтиери, което е по бреговете на река По, недалече от Парма. Там е равно като тепсия - накъдето и да се завъртиш, нищо не се вижда на хоризонта. Него това го побърква, липсват му планините. Остава да живее в равното Гуалтиери до края на живота си, никога повече не се връща в Швейцария, но във фона на много от картините му, даже десетилетия по-късно, присъстват острите планини. Simple Smile

Скрит текст:

# 711
Ясно. Различни вкусове. За мен, красивото почва, над горския пояс.

Но защо мислите, че туристите не знаят къде има хубаво. Не всички туристи се водят от рекламата и от наличието на луксозни хотели. Примерно аз познавам хора които ходят на места където не само няма хотели но няма и път. Никъде нерекламирани места. На някои от тях се ходи с хеликоптер (пеш - само който има много време).

Искам да кажа - ако Родопите бяха толкова хубави, нали щеше да има наплив.

По отношение високите скали над населени места. Да, ако си там 20 години, може и да депресира. Но това важи за какво ли не. Нали затова хората ходят да видят други места.

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 04:01 от Soney

# 712

Няма инфраструктура и транспорт. Нищо не е уредено. Какви туристи да дойдат? Завършеният печеливш туристически продукт не е само прекрасна природа.
Един елементарен пример, 2013 г. на Klein Matterhorn на 3900 м. имаше Интернет, канализация, Пос терминали в планинските влакове. Цермат е само на електромобили да не се замърсява въздуха. Най-добрата железница в света е в Швейцария. Наистина, това е раят на земята. Всичко е направено с грижа за човека. Един спокоен, уреден живот.
Кога ще ги стигнем швейцарците?

# 713
Никога, разбира се Wink

# 714
Няма инфраструктура и транспорт защото нашего брата иска само да взема, а нищо да не дава. Тоест да не инвестира ами да чака да дойдат балъците да им продадем вълнени торби шити  по селата
 на 10-торна цена от което сме платили на бабите. Това последното е лично видяно. Щото нали те не са виждали вълнени торби, халища и други наши артикули.
Другия мит е, че не са виждали звезди на небето (щото живеят в големи градове), не са виждали дъбова гора и не са се качвали да си пият кафето на някоя кула като тази на връх Снежанка.  Или не са виждали язовир като Батак???

# 715

Няма инфраструктура и транспорт. Нищо не е уредено. Какви туристи да дойдат? Завършеният печеливш туристически продукт не е само прекрасна природа.
Един елементарен пример, 2013 г. на Klein Matterhorn на 3900 м. имаше Интернет, канализация, Пос терминали в планинските влакове. Цермат е само на електромобили да не се замърсява въздуха. Най-добрата железница в света е в Швейцария. Наистина, това е раят на земята. Всичко е направено с грижа за човека. Един спокоен, уреден живот.
Хайде чак най-добрата железница в света, дори за Европа не е ми се струва.
Ако се сравнява с българската е много напред да.

# 716
  • София
Трудно се дават меродавни оценки за най-добър предвид, че това може да включва различни показатели.
Влаковете са най-голямата ми страст - пропътувал съм стотици хиляди км през годините от Португалия до Естония и от Норвегия до Сицилия.
Според мен са безспорен лидер в Европа като комплексна оценка. Най-вече заради точността си в спазването на разписанието, гъстотата на мрежата и редовното обслужване, чистотата и доброто обслужване.
На второ място бих сложил австрийците.

# 717
Привет. Поканиха ме на пътуване до Швейцария ама съвсем спонтанно и то в края на другия месец и аз казах да взехме самолетни билети и досега никога не съм разполагала с толкова кратко време да организирам пътуване.
Всеки съвет ще e от полза
Кацаме в Базел сутринта и трябва да се придвижим до Берн, където ще спим 5 нощувки.
Трябва ли предварително да купя билети за влака Базел Берн и обратно?
Да отделим ли време в Базел, колко и да какво?
Какво може да разгледаме в Берн?
4 пълни дни имаме, как ще е най-удачно да ги оползотворим

# 718
  • София
Билети за Швейцария се купуват предварително ако искаш да хванеш по-добра цена. Резервация е възможна, но се практикува изключително рядко и принципно от групи.
Стандартната цена е 42 франка за втора класа и 72 франка за първа.
Внимателно при купуването на билети - първата видима цена по дифолт вероятно ще е намалена, защото хора масово ползват half fare card - дори и по техните стандарти редовните цени на влаковете идват високи. Трябва да превключиш на full fare.

# 719
Привет. Поканиха ме на пътуване до Швейцария ама съвсем спонтанно и то в края на другия месец и аз казах да взехме самолетни билети и досега никога не съм разполагала с толкова кратко време да организирам пътуване.
Всеки съвет ще e от полза
Кацаме в Базел сутринта и трябва да се придвижим до Берн, където ще спим 5 нощувки.
Трябва ли предварително да купя билети за влака Базел Берн и обратно?
Да отделим ли време в Базел, колко и да какво?
Какво може да разгледаме в Берн?
4 пълни дни имаме, как ще е най-удачно да ги оползотворим
Препоръчвам Ви, възможно най- бързо, да проучите и закупите Saver Day Pass за всеки ден от пътуването Ви. Цената се променя с приближаването до датите. Този пас дава възможност да пътувате с всякакъв транспорт неограничено. Изключени са само лифтове, но вие ще си прочетете.  Ние го ползвахме няколко дни и беше страхотен вариант.  Горещо препоръчвам района на Гринделвaлд, Лаутетерунен,  Вилдерсвил, около Тун и Интерлакен и панорамния влак  Golden pass.

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 09:41 от Kepeva

Общи условия

Активация на акаунт