Пиша, смятам и чета в Първи клас 2011/2012

• 35 554
  • 745
  •   1
Отговори
# 615
Еми посещава занималнята и вкъщи много рядко пише, само, ако изяви сама желание. Засега съм я оставила доста свободно, но често изявява желание за задачки и като прочетох, че децата решават сборници, реших, че прекалено съм изостанала. Днес я взех по-рано от училище, че нещо се разкашля през нощта и ми беше притеснено. След двуседмичното отсъстване за терапията, днес си донесе допълнителните тетрадки, по които работят в училище, та има с какво да се занимава до понеделник. Сега спи, явно беше много изморена, за първи път изявя такова желание, дори в детската градина не спеше...

# 616
  • София
Нищо не пишем вкъщи. Два пъти сме правили диктовки само, от по 2-3 изречения. И два пъти решавахме състезанията от СБНУ, по няколко бройки заедно, от различните предмети. Сега ще реши сборника, като гледам най-много до след ваканцията. Те за 10-те цифри, а след тях още малко материал.  Rolling Eyes
Детето иска всяка вечер да прави нещо допълнително, но ние сме изморени, трябва да се сготви нещо, малкия и той иска внимание, а и аз искам да седна да си изпъна краката и да гледам нещо разтоварващо.  Embarassed Като добавим това, че заспиват около (по-скоро след) 22 часа, личното ми време е ограничено до половин-един час за четене след това. Изобщо, как се оправяте с времето за вас, не за децата?  Embarassed

# 617
  • В светлината на слънцето
Изобщо, как се оправяте с времето за вас, не за децата?  Embarassed

Не питай. Tired Това, което описваш все едно аз съм го писала. Tired

# 618
  • Варна
Не товаря детето с допълнително нищо зададено от мен.Сборници в къщи нямам купени.Само за занималнята съм му взела по молба на учителката,която каза,че САМ искал като свърши да решава задачки,били му интересни и то по-скоро от типа словесни.Като се върне сам врънка да му тегля и принтирам,дори гледам да му отбивам вече тез желания,защото едната вечер каза,че хем иска да решава ,хем му е вече изморено. Simple Smile
В у-ще се справя добре по думите на госпожата му,която казва,че работи верно,но небрежно. Simple Smile
За патронния празник имаха състезание по БЕЛ и математика и беше на 3то място,получи и Грамота и си я нареди в стаята,щял стена за грамоти да си прави. hahaha
И това е без да настоявам за каквото и да е,наистина! Joy
А при големия като настоявах срещнах един огромен отпор и инат!Ако си запази любовта и интереса към таз наука сложна за мен,брат му и баща му в по-горен клас,когато задачите вече стават сериозни мога да го запиша на школа,но засега няма нужда!

# 619
  • Варна
За дядо Коледа май се прави,че вярва,особено като ги гледам в последно време с батко му как се подхилкват като стане въпрос за писмата и подаръците.Стана май-аз крия от него,той от мен. Mr. Green
Коледното им тържество ще е в заведение с още един клас.

# 620
При нас вече е подготвен за старт. Наистина повече по организацията не знам.

И при нас ще има. Определени са деца на лотариен принцип (компютър ги джуркалWink
Хм. При нас казаха, че е достъпно за всеки желаещ, но не можеш да избереш повече от един клуб.

Бройката е ограничена поне относно материалите, които ще се закупуват и заплащат само за 15 деца ... Нали парите идват по проект. Не се допускат и отсъствия (освен няколко), както е посочено в линка с Предварителните указания.

# 621
  • Sofia
И аз взех сборници някакви, след като четох, че едва ли не всички ползват такива. Един ден просто прерових книжарницата в мола на Стамболийски, срутих им там накачулените в/у сборниците играчки и взех 2-3. 95% от задачите се припокриват с тези в учебника, но се повтарят до втръсване.  Tired Моето дете обаче си ги харесва, сама си решава задачи или си съчинява "верижка" и после си я решава. Аз само от време на време проверявам и давам насоки къде да внимава.

Онзи ден г-жата по пиано много я трогнала, подарила й шоколадов дядо Коледа и и я цункала - цяла вечер говореше за това и стриктно си нареди дядото под елхата, както й заръчала госпожата. След Коледа ми го преотстъпи на мен, защото не яде особено шоколад.  Laughing
Но и много страда, че балетът и пианото се застъпват и за момента явно няма да ходи на балет. Затова вкъщи прави разни пируети.  Crazy

Сега получих бележка, че имали скарлатина в училище Confused, даноооо не ми се изпоразболеят баш за Коледа.

# 622
  • София / Пловдив
.... Въобще, какви учебни помагала ползвате вкъщи, нещо подготвяте ли допълнително? .....

Не. Само състезания от предишните години дадох да направи, за да се ориентирам дали ще се справи и има ли смисъл да ходи.
Иначе през почивните дни я оставям да играе свободно. Чете книжки само, но изцяло по неин избор. Мнението на класната ни е, да ги оставяме вечер и в събота и неделя наистина да почиват. Към момента се справят с усвояването на материала в час и в занималнята. Препоръча да не ги товарим допълнително, ако сама не каже, че дадено дете има проблем.

# 623
Сега съм по-спокойна  Laughing Ще взема и аз на Еми някакъв сборник, защото всяка вечер, когато съм забравила да принтирам някакви задачи ми се налага да измислям, да рисувам- няма как.

Изобщо, как се оправяте с времето за вас, не за децата?  Embarassed
Не питай! Днес си позволих почивка следобеда и вися пред компютъра, малко да си разсея облаците в главата. Време ли?! Имам чувството, че ако деня беше 48часа пак, щях да ги запълня до минута. Единственото, което налагам е ранното лягане, иначе лично време не остава. Лягат в 20.30, старая до 21 се чете приказка и после започва "часът на мама" Simple Smile Иска ми се да си лягат в 20, но засега е мнооого рядко изпълним план. Планирам през ваканцията да оставя децата при баба за няколко дни и да пощурея, да не мисля за нищо, да не се съобразям с никого и да чувам само себе си... Голям егоист съм, май Embarassed

Тези програми по училищата за клубове ми струват много интерсни... ще поразпитам

# 624
  • В светлината на слънцето
Ох, и аз си мечтая да си открадна само за мен си един уикенд. Не повече. Ама няма да е скоро май. Tired С Теди почти нямам проблем за лягането - някъде към 21.00-21.30 си ляга и сама си чете книжката за приспиване. Проблемът е малкото диване, на което първо книжка/списание чете татито, после татито заспива, след което по часовник в 23.00 маймуната се появява на вратата с думите: "Мирише ми на храна" и отива директно в кухнята да яде. ooooh! Може да е парче ябълка, но да хапне нещо. И този номер ми го върти от около два месеца някъде. ooooh!

# 625
  • София, "Младост 3"
а аз уча с Даниел до 20 плътно
и се опитвам и на малката да обърна  внимание
и си имам своите семейни задължения
така че винаги има и по-лошо  Mr. Green

# 626
Изобщо, как се оправяте с времето за вас, не за децата?  Embarassed
Не питай! Днес си позволих почивка следобеда и вися пред компютъра, малко да си разсея облаците в главата. Време ли?! Имам чувството, че ако деня беше 48часа пак, щях да ги запълня до минута. Единственото, което налагам е ранното лягане, иначе лично време не остава. Лягат в 20.30, старая до 21 се чете приказка и после започва "часът на мама" Simple Smile
И при нас е същото, само че, когато започне "часът на мама" в 22.00 ч., мама вече "не е в час" /сутрин ставам в 06.00/  smile3507

# 627
Момичета, за да се почувствате добре  Mr. Green, ще ви кажа, че от месец и половина съпругът ми е 4-ри дни в София, 3-и с нас.
Гледам ги тримата, тази година въртят двамата големи нон-стоп вируси, гася 40 градусови температури сама по нощите Confused,
Васко е първа смяна цялата година, т.е. става се рано, следобяд приспивам №3 и около половин час той има възможност на спокойствие да си направи домашните,(
От година и девет месеца не съм имала ден почивка, нито цяла една нощ сън, лягам си най-рано в полунощ,
усещам се, че се изнервям от напрежението и бързите обороти,
и най-важното, не знам кога точно този период ще отмине.....
Все си казвам-само да сме здрави, че иначе , ако задълбая в анализи за "моето" време, дето въобще го няма Rolling Eyes На, оплаках ви се Mr. Green
Хубава вечер Simple Smile

п.п. Преди малко Васко идва и ме пита: " Кравата има ли розови петна? Защото ги нарисувах такива"/оцветява по Роден край/.....
аз "Е, как розови?",
 той -" Ами, на кравата Милка са такива....., аз друга крава не съм виждал" ooooh! ooooh!........
Десет минути след това "А вимето на козата какво е на цвят?" Crazy,
аз -"Розово",
той-"Сега ми се подиграваш, нали??"........ Crazy

Последна редакция: чт, 15 дек 2011, 19:31 от Еластина

# 628
  • Варна
Хаха, това с кравата много ме развесели! Ама и аз на дърти години при една командировка в Швейцария за пръв път пипнах истинска крава.

Иначе и аз нямам никакво време за себе си, макар да съм с едно дете. Гледам след работа да съм с него, да поиграем, да доучим, после домашните ми задължения и като се разсъбудя съвсем към 22:30 мога да си позволя половин час да почета, поплета и да си обърна внимание. На другия ден ставам в 6:00, защото децата ги искат в 7:30 в училище и тръгваме към 7:15 с колата. Не помня откога не съм гледала читав филм по телевизията, новините чета по интернет докато съм на работа  Mr. Green . Но пък ако ме питат искам ли си "свободата" на моминския живот, ще кажа, че не си я искам, защото детето ми дава смисъла на живота. В това отношение завиждам на Еластина (в най-хубавия смисъл на думата, разбира се), че си има три слънца! Аз някак си без да да се усетя пропуснах този шанс и сега се радвам на хората на с две и повече деца - макар че ако трябваше да съчетавам всичко по две наред с напрежението в офиса, сигурно вече щях да съм в лудницата  hahaha. Затова си пожелавам другата година да съм по-организирана и да не ми се спи толкова много.

# 629
  • Кортина д'Ампецо, Италия-България-Велико Търново
И аз все се каня да се организирам, но няма как да стане. Също съм майка на три деца. Сега с третото съм намалила работата, защото толкова бързо растат, че не искам да изпускам точно тези години да сме заедно. Сега имат нужда все още от "гушкане" и не бягат.
 Всяка седмица летя по два пъти до Италия, защото първокласника ми е в българско училище.

Днес сме със счупени очила. Две деца се сбили, а моето се намесило да ги разтърва. Класната въобще не разбрала за инцидента. Помолих я да разговаря с родителите на агресорчето. Тази вечер ми се обади майката на детето по телефона. Вместо да се извини или нещо подобно ми заяви, че като съм избирала стъклата и рамката е трябвало да се досетя, че можело да се счупят по някакъв начин, ето защо е трябвало да бъдат някои по-евтини. Дори ми обясни, че майка й си вземала очила от левчетата за по 5-10 лева.

Квалифициран юрист съм. За първи път предпочетох да замълча. Съпругът ми цяла вечер се бъзика с мен и ми предложи да ме черпи една разходка по всички левчета.

Какъв трябва да е мотива на едно дете, за да удари съученика си по този начин?
Сериозни пропуски на родителите във възпитанието или агресия?

Общи условия

Активация на акаунт