Коледата ще е най-щастлива, НОЕМВРИйче мило, щом те има!

• 29 270
  • 739
  •   1
Отговори
# 165
 Здравейте мами, най-накрая и аз да се похваля. Дъщеря ни се Надя се роди на 26 ноември, 3760кг, 51 см, с дългичка черна коса (като мама). И двете за щастие сме добре. Вчера ни изписаха и вече сме си вкъщи. Раждането вече мина, но продължавам да се чувствам така сякаш с мен се е случило чудо. Родих нормално с епидурална анестезия. Като за първо дете изненадах всички, раждането протече много бързо, даже ефектът от епидуралната анестезия беше много кратък - тъкмо ми я сложиха и половин час след това започнаха напъните, а 20-30 мин по-късно вече гушках дъщеричката ни. Раждах в Швейцария и от всичко, което чета тук във форума и от това, което видях и преживях тук има голяма разлика. Не искам да изпадам в подробности, само ще спомена това-онова. Моментално след като се роди, без изобщо да я къпят ми я дадоха да я гушна и ми казаха веднага да я сложа на гърда- тя засука веднага, сякаш го е правила от цяла вечност. Леглото, на което раждах е страхотно удобно, може да се регулира - глава, гръб, крака, позицията, в която раждах също беше много странна, полулегнала, под десният крак голяма възглавница за кърмене, а левият, издърпвах към гърдите с лявата си глава, общо 90 градуса между двата крака при тази позиция, като десният крак е изцяло в почивка. Условията в стаята, в която раждах и въобще в цялата болница бяха по-добри и от нашите четиризвездни хотели. Консумативи всякакви, всичко безплатно и с цел майката да бъде възможно най-улеснена. Храната страхотна, всеки ден идваха и ни питаха какво желаем за следващият ден обяд и вечеря, като имаше 4 възможни менюта. Престоят за нормално раждане е 5 дни, а за секцио 7 дни. Отношението на персонала- страхотно и изпълнено с голям респект към майката, при всяка евентуално болезнена манипулация, като например инжекция против тромбоза, се извиняват предварително, че може да боли или че усещането ще е неприято. Чак ми се плачеше, като си мислех как е в България. Обичам родината си и много ме боли, че сме изостанали със светлинни години и че бъдещите майки и техните семейства са подложени на тормоз в болниците, а понякога и рекет и това точно в такъв сюблимен момент в живота им,момент, в който трябва да бъдат максимално подкрепяни, успокоявани и респектирани от всички. Относно къпането препоръчват само веднъж, максимум два пъти през цялата седмица, а почистването на дупето само с меки кърпички, намокрени с обикновена топла водичка. Не къпят бебетата след раждане, защото смятат, че ефектът на слузта, с която са били обвити бебетата е изключително полезен и е най - добре да се остави да действа възможно най-дълго време  върху каожата на бебетата. За къпането-  във ваничката само топла вода 37 градуса, без никакви шампоани и такива подобни, а с няколко капки майчино мляко. За зачервено дупе препоръчват също майчиното мляко. Друго важно е, че бебетата са нетлъчно 24 часа до майките още от самото им раждане, тук няма стаи, където водят бебетата през нощта да спят, а спят в креватчета до леглата на майките, като леглата на майките са перфектни, снабдени с телевизор, телефон, радио и т.н. Мога да продължа с хвалебствията, които са напълно заслужени, но нека по- добре да спра, най- важното е, че се чувствах в сигурни ръце, в ръцете на персонала, бях уважавана и най- важното на всичките си въпроси, някои от които сигурно глупави, получавах търпелив отговор и разяснение, как един път не направиха отегчена физиономия, незнам. Явно става въпрос за манталитет...Друг изключително важен момент е че таткото присъства по време на самото раждане, нещо което ме успокояваше много и факт, с който той се гордее много, макар че в по време на самата бременност се двоумеше дали да присъства, но след като му обясних как горе - долу протича нормалното раждане, някакси се престраши. Друго важно е, че по време на контракциите поисках да ме заведат във вана, където евентуално да родя, разбира се ако ми подейства добре,опция която можеш да си избереш, дори и само като болкоуспокояваща. Това беше още преди да избера епидуралната анестезия, за нея се искаше разкритие поне 2 см. Ваната ме отпусна, но не намали болките от контракциите, но пък явно допринесе за бързото разкритие след това. За един час имах разкритие от 2 см (след ваната) и преди упойката, на 10 см.един час по-късно. Освен това има и други алтернативи, като отпускащи по време на контракциите - въпрос на избор.
Хайде честито и на всички други новообебели се мами, да са им живи и здрави мишоците.  bouquet Надявам се да не съм отегчила никого с разказа си, но смятам, че е полезно да се знае как раждат хората в "белите страни. Хайде свършвам, че ще почваме да се храним. Поздрави

# 166
prinzipiell, честито бебче!
Мога да си представя какво описваш, защото аз имах наблюдения в една италианска болница. Видях отношение, манталитет, условия в болницата и т.н.
Само ми стана интересно..как така оставят бебето със слузта?? Не е ли гадно, нечистоплътно?? Кога го къпят? Не мирише ли? Извинявам се, питам съвсем сериозно.

# 167
jujinka 15 еднократната помощ се изплаща от социалните и  е еднаква за всички,а това,за което говориш са си добавки от съответната община Peace
kkali при вас може да е 1050лв дохода за детските,но за тримата.Минималния доход на член от семейството все пак е 350лв(затова при вас излиза 1050лв).За тези,които нямата брак се дели на две-за майката и детето,дохода на бащата не се изисква,съответно той и не се включва в сметките Peace

Доходите на таткото не се включват, защото той се води безработен по принцип. На бележката пишеше да не е повече от 1050 лв. това ми направи впечатление. newsm78

prinzipiell голям пост голямо нещо:))))))
Само мога да съжалявам със всеки изминал ден, че продължавам да живея в БГ, но май няма да е задълго че мъжо натиска да се ориентирваме нанякъде:(((((

Последна редакция: пт, 02 дек 2011, 15:32 от Kkali

# 168
По време на контракциите бях с един жълт потник мой, секунди, след като я родих ми я подадоха, единственото, което и изтриха от кръвта и от слузта беше лицето, казвам изтриха, а не измиха. Потникът ми беше целият в кръв, но честно казано ми беше все тая. Чисто боди и пижамка й облякоха без да я мият просто я забърса отново малко и я облече, след това ме попита дали все пак държа да й изплакне малко главата, (тя се роди с доста черна коса), на което отговорих утвърдително, та поне малко й изплакна главата. На друга родилка в моята стая и главичката на бебето й дори не бяха измили. Незнам просто смятат, че така е редно, а дали е гадно- не е това е като да смениш памперса на бебето си, мирише, ама си е на твоето бебе.

# 169
Изобщо не мирише слузта, а първото къпане във ваничка беше на 29 ноември, аз родих на 26 ноември, та значи 3 дни по-късно. А иначе след всяка смяна на памперс ги забърсвахме по техен съвет не с мокри кърпички, а сухи напоени във чиста топла вода, потапяме кърпичките в една купичка, изтискваме и после забърсваме дупето на бебето.

# 170
Съгласна съм,Доди. Peace
    Значи и аз мога да се пробвам за помощ. Grinning
    Честито на всички бебчовци,навършващи месец днес!  bouquet
    И аз пръскам Тина със светена вода,а също ми казаха,ако се усъмня в нечий поглед веднага след като се приберем,от вратата на чешмата и да мия очичките три пъти.

# 171
  • София
prinzipiell  рядко се включвам, когато няма въпроси свързани с кърменето, но ти благодаря и аз за разказът. Мога само да се надявам, че един ден поне за децата ми ще има подобни възможности, условия и отношение и тук.
За кърпичките, аз ползвах по същият начин кърпички, но от плат, които мокрех и  забърсвах и след това перях, бях си ги поръчала обаче заедно с многократните пелени, други майки си бяха направили подобни от тензух или друг подходящ плат. Извинявам се за включването.

# 172

Благодаря на Айла и оссобено на Бубчето за съветите за съхранение на кърма. Ще си взема контейнери, но нямам наблизо детски магазин, излизането е сложно с малко бебе и исках да знам от днес за утре как да процедирам   bouquet

Орхидея, много лесно  раждане ти желая и сладко бебче съвсем скоро  Hug

http://www.myhome-bg.com/category/53/konteyneri-za-karma.html ето един линк, можеш да поръчаш и да ти ги доставят да вкъщи.

# 173
prinzipiell, честито бебче, да е много здраво и много да ви радва!
много се чудя да сокчетата  Confused някой от вас започвал ли е от втори месец да захранва ???

# 174
kkali няма значение,че е безработен,щом имате брак и той се включва в разпределението на дохода,т.е минимума при вас е 1050(3х350лв).Ако няма брак в разпределението на дохода се включват майката и децата без бащата,независимо дали детето е признато или не. Доход на член от семейството не трябав да надвишава 350лв за да получаваш детски надбавки  Peace Не знам колко ясно го обясних  Thinking

# 175
Скъпи мой, Коце не е ачкал вече 4 дена  Confused Какво правим в тази ситуация?

# 176
на мен ми казаха при такава ситуация да топна леко термометъра в бебешкото олио и да му го пъхна в дупето все едно ще меря температурата.така се улеснявало изхождането....

# 177
  • гр. Стара Загора
здравейте... и аз да се включа...

вече сме на 1 месец и лекарката ни каза да не даваме сокчета поне до 4-я месец...
за храненето през нощта - моята бебка сама си решава да спи поне 5 часа и половина или даже малко повече... различно е всяка вечер... иначе заспива към 22 и се будим към 4/ и нещо/ ...
лекарката ме посъветва ако мога да увелича съня й на около 8 часа, но мисля, че ще е малко трудно...
иначе днес ни беше първата разходка навън с количката... час и половина, почти два... като за около час обядвахме с татиту в едно заведение Simple Smile малката беше спокойна, но по едно време малко се вкисна в заведението, но като я взех на ръце се успокой/е аз се панирах малко като се вкисна Sad/
утре пак ще ходим на разходка, че времето го дават да се разваля другата седмица, а ние бая закъсняхме с разходките...
gali_nikolova Майя не беше акала 2 дни и педи ми показа на първата консултация как да я изхождам с термометър - слагаш някаква мазнинка/може и преварена мас, като тя разхлабва/ и вкарваш върха му отзад/около сантиметър и малко може би/... и започваш леки кръгови движения и може леко да му присвиеш коленцата към коремчето, докато го правиш... при нас се получава... дано и при вас да стане Simple Smile

до скоро Simple Smile

# 178
на мен ми казаха при такава ситуация да топна леко термометъра в бебешкото олио и да му го пъхна в дупето все едно ще меря температурата.така се улеснявало изхождането....
ами пробвахме, обаче няма ефект
а и ми е много жал, не искам пак да пробвам. Иначе акито е меко не е запечен

# 179
  • на Дъждовен остров
...
ами пробвахме, обаче няма ефект
а и ми е много жал, не искам пак да пробвам. Иначе акито е меко не е запечен

spodeli li go s Aila?
pri nas se okaza che bebeto ne se hrani dostatuchno i nqma kak da ochakvam pulni pampersi.

Общи условия

Активация на акаунт