Трета родилка почина за няма месец, какво се случва?!

• 18 766
  • 319
  •   1
Отговори
# 105

Люботно ми е просто, като медицинско лице ако ти трябва да дадеш експертиза срещу грешка на колега, за нещо което например е 100% сигурно, че е допусната грешка, ще го направиш ли?
А ако видиш и знаеш, че имаш колега, който е подкупен ще докладваш ли на ръководството? А ако имаш колега, който се държи безобразно с пациентите, ще му кажеш ли нещо?
Моля, да не приемаш поста ми като заяждане, просто не познавам лично медицински лица и ми е интересно как се отнасят те към такива проблеми.

До сега не съм попадала в нито една от първите две ситуации, но отговорът ми е ДА, а на третият въпрос отговорът ми е "да правила съм го" и не го казвам, за да се правя на интересна, а защото смятам че само това е начинът нещата да се оправят.Докато "гарван, гарвано око не вади", и плащането под масата са редовни практики в нашата страна няма да се оправим никога.Вина имат и тези дето правят грешката и вземат парите, но още по-голяма вина имат тези, които си мълчат, тези които смятат за нещо нормално да дават рушвети, защото тогава в първите остава чувството за недосегаемост и безнаказаност.

# 106
Като гледам репортажите от последните няколко дни и ви чета постовете си мисля, че съм някаква луда късметлийка. Раждала съм три пъти - през миналия и през настоящия век (1993, 2002 и 2008), раждала съм в държавни болници (два пъти в Майчин дом и един път е "Света София", бившата "Тина Киркова"), винаги при дежирния екип, никога с избор на екип, не съм платила нито стотинка и се отървах жива и здрава, без проблеми и усложнения за мен или децата. Раждах нормално и трите пъти, като втория път си беше трудничко и не вярвах, че третия път ще ми се размине ножът. Предложиха ми секцио за "по-лесно" и заради "възрастта" ми, но отказах и не съжалявам. Не беше "мизерия" в болниците, не бяха груби, никой не ме е гледал в ръцете и дори не са ме квалифицирали в една определена категория заради броя на децата ми!
Не знам как съм попадала все на човечни и компетентни лекари, сестри и акушерки. По мнението на болшинството тук, такива няма и всичко е бизнес.
И в същото време съм потресена от съобщенията за смъртта на здрави млади жени при раждане - най-нормалното нещо на света. Явно, че белодробната емболия е непредсказуема, но в другите случаи има явна лекарска грешка, небрежност, безхаберие, некадърност....
Как така се случва в едни случаи лекарите да са прекасни специалисти и да извършват дори чудеса, за да спасят майката и бебето, а в други - да допринасят за смъртта им?! В едни и същи болници. Кои са тези хора? Прави ми впечатление, че не се споменават много имена - заради клеветата, разбираш ли?! А би трябвало да се посочи точно името на виновния и да се наложи съответното наказание. За да знаят всички, че има справедливост и че не може да се играе с човешки живот.
А по въпроса за секциото по желание - естествено, че всеки има право да избере най-доброто за себе си, след като се информира добре. Обаче много ме притеснява фактът, че в родилните отделения (особено частните) тези операции ги правят "на конвейр" и в бързината прекалено често забравят марли и памуци в раната, чупят игли, които остават вътре, правят ужасяващи шевове, които бавно и мъчително заздравяват... Това не е моята представа за професионално изпълнение на лекарски дълг!
П.П./ Не съм лекар, но съм от лекарско семейство. Ако трябва да направя експертиза и тя докаже вината на мой колега, ще я подпиша с чиста съвест. Защото ако не го направя, утре същият този колега може да изпробва "уменията" си върху мен или мой близък.....

# 107
  • Немция
За мен слу4илото се не е просто един нещастен слу4ай.
Аз знам, 4е при операции, залежаване след операция и особено при коремни операции има голям риск от образуване на тромбози, които водят до белодробна емболия. В слу4ая е направо задьлжително да се бие Хепарин, който предотвратява образуването на тромб след опериране. Не ми е известно доколко това е практика из бьлг.болници....

# 108
мойте съболезнования към близките. неприятно ми е да кажа следното, защото е негативно, но така мисля. всеки ден минавам покрай шейново - болница, която свързвам с прекрасни емоции, защото и двете си деца родих там, но днес се замислих. по-рано сутринта бях научила за тази ужасна новина и  си мислех, че логичното в едно общество където ценностите са почти несъществуващи подобни случки да зачестяват. Помислете, ако хората са безразлични в живота си и правят лошо, то те прехвърлят същото и в професията си, а лекарите, сестрите и акушерките са част от това общество. Съжалявам още веднъж за този ужасен случай.

# 109
Съберете се, направете курбан!
Съберете се, направете курбан... Не се събирайте само за стачки. Това заръча премиерът Бойко Борисов на лекарите, коментирайки поредния случай със смърт на родилка.  Tired

# 110
Аз друго не мога да разбера - масовото мнение е, че лекарите са престъпна мафия, която ако не и дадеш пари, ще те остави да умреш. Ами защо рискуват тогава? Имах опасения - платих си да родя в частна болница миналата година, всичко мина прекрасно. Със съпруга ми не сме имали и секунда разнобой, той ми каза - "Много те обичам, за нищо на света няма да те пусна да раждаш при дежурен екип и да се притесняваш".
Та защо тези жени или ако не те мъжете им не са отделили някой лев да им платят, за да получат добри грижи, внимание и да мине всичко сигурно и леко.
И не, не приемам довода, че нямат пари. После това дете с какви пари ще го гледат и хранят цял живот.
Могат после да плачат колко е голяма загубата, а да помислят предварително и да извадят някой лев  - сакън!!! джобът им е по - мил!
Манталитетът е такъв - всички имат права и всички са им длъжни - лекари, акушери... а сами да помислят какво биха могли да направят - никога.

# 111
Съберете се, направете курбан... Не се събирайте само за стачки. Това заръча премиерът Бойко Борисов на лекарите, коментирайки поредния случай със смърт на родилка.  Tired

Shocked

# 112

П.П./ Не съм лекар, но съм от лекарско семейство. .....

Е, ти с това трябваше да започнеш постинга. Може би трябва да уточниш колко пъти съобщи и на кого, че си дъщеря на еди-кого-си. Mr. Green

....
Та защо тези жени или ако не те мъжете им не са отделили някой лев да им платят, за да получат добри грижи, внимание и да мине всичко сигурно и леко.
И не, не приемам довода, че нямат пари. После това дете с какви пари ще го гледат и хранят цял живот.
Могат после да плачат колко е голяма загубата, а да помислят предварително и да извадят някой лев  - сакън!!! джобът им е по - мил!
Манталитетът е такъв - всички имат права и всички са им длъжни - лекари, акушери... а сами да помислят какво биха могли да направят - никога.

Още един фашизоид. Като нямате пари - не раждайте! Какво се правите и стискате, че нямате пари?!
Ужас некъв....

# 113
Аз друго не мога да разбера - масовото мнение е, че лекарите са престъпна мафия, която ако не и дадеш пари, ще те остави да умреш. Ами защо рискуват тогава? Имах опасения - платих си да родя в частна болница миналата година, всичко мина прекрасно. Със съпруга ми не сме имали и секунда разнобой, той ми каза - "Много те обичам, за нищо на света няма да те пусна да раждаш при дежурен екип и да се притесняваш".
Могат после да плачат колко е голяма загубата, а да помислят предварително и да извадят някой лев  - сакън!!! джобът им е по - мил!

Ето такива мнения ме изумяват Shocked, наистина ли мислиш, че всички трябва да си плащат, за да са спокойни?За това точно говоря, докато отношенията във здравеопазването и от двете страни са като във бакалница нещата няма да се оправят.
Това, че си си платила какви точно гаранции ти даде, и как точно те предпази от непредвидими усложнения по време на раждането newsm78До колкото помня има такива случаи и при жени платили си и родили в частни болници.

# 114
  • Once there was a Hushpuppy...

Извинявай, че ще ти го кажа ама говориш пълни глупости.
Аз също съм си плащала за екип и какво от това? Парите, които даваме са си само за наше успокоение и преди писах и сега ще го кажа, ако Господ е решил да те прибере от операционната маса и да си платила и да не си е все тая. Това, че си си платила НЕ Е ГАРАНЦИЯ, че ще си жива след раждането. Гаранции никой не дава дори и срещу пачки.
Просто трябва да се спре с лекарските грешките - платил, не платил....глупости

# 115

Просто си имала късмет, не е от парите. И всички, които раждат без усложнения, очевидно имат късмет, за което да сме благодарни на Бога...Така че тръгва ли да ражда жена, пожелайте и късмет!

# 116

Сега те прочитам. Знаеш ли, ще отдавам написаното от теб на хормонален дисбаланс, вследствие на скорошното ти раждане. Ако не го направя, рискуваш да те обявя за повърхностна женичка, плямпореща глупотевини, а ти не си такава, нали?

# 117

И на курбана да го пренесем в жертва него с молитви към Бога ли?

# 118
Атенан, да ти кажа и с пари не става понякога..Хем частна клиника, хем три бона за операцията/не е раждане/, хем професор....хем забравена марля, с последствия - кръвоизливи, перитонит, хидронефроза и какво ли още не, поправени в държавна болница, от същия професор.

Неговите колеги се държаха отвратително с жената, която също е медицинско лице, защото е направила избора си да се оперира в частна болница, макар и да си е плащала цял живот осигуровки.

Никой не пое отговорност за забравената марля...След това една година ходене по мъките и стендове, заради получената хидронефроза...в други държавни болници разбира се, без да се зплаща.
Онези 3000лв, които се дадоха по ценоразпис с касова бележка, още не сме ги върнали...
И каква е файдата като си плащаш, за да си при най-добрите?! newsm78
Същата като тази да не си платиш и пак да си почти в гроба..Въпрос на морал!

Всеки иска най-доброто за близките си, но правилният начин е всеки да си върши работата, за която му се плаща.
Аз плащам осигуровки, моите близки плащат също и не на минимална заплата, като затова очаквам да ми се обърне внимание.
Не е моя вината, че здравната система ни е такава, че на докторите и на сестрите никога нищо не им стига!
Нито съм измислила аз ЗК, нито личните лекари..нито пък правото на избор на екип срещу заплащане, ама трябва да си нося последствията, заедно с онзи, които са ги измислили. Peace

# 119

Е, аз за разлика от теб съм родила 2 деца в Майчин дом София, нормално без да давам пари, при дежурен екип. Нямаше никакви проблеми. За твое сведение в Майчин дом, цената за избор на екип е 960 лв. сигурно на други места може да е и повече. И предпочитам 900-1500 лв. да ги дам за памперси, играчки, кошче за кола, количка, легълце и т.н., отколкото за избор на екип.
И какво щеше да стане, ако не дай си боже, дори платила, беше умряла, а? Има и такива случаи.
Лошото е, че се случват и нещастни случаи и има и лекарски грешки. Истинската тънкост е да разбере, точно кое от двете е причината и съответно да се накаже виновника, което не се случва в България.
А кой с колко си гледа децата си е негова работа. Баба знае две и двеста. Или според теб трябва да се плати на лекарите, а после да се тегли кредит, за да има с какво да си гледаш детето?

Общи условия

Активация на акаунт