Люботно ми е просто, като медицинско лице ако ти трябва да дадеш експертиза срещу грешка на колега, за нещо което например е 100% сигурно, че е допусната грешка, ще го направиш ли?
А ако видиш и знаеш, че имаш колега, който е подкупен ще докладваш ли на ръководството? А ако имаш колега, който се държи безобразно с пациентите, ще му кажеш ли нещо?
Моля, да не приемаш поста ми като заяждане, просто не познавам лично медицински лица и ми е интересно как се отнасят те към такива проблеми.
До сега не съм попадала в нито една от първите две ситуации, но отговорът ми е ДА, а на третият въпрос отговорът ми е "да правила съм го" и не го казвам, за да се правя на интересна, а защото смятам че само това е начинът нещата да се оправят.Докато "гарван, гарвано око не вади", и плащането под масата са редовни практики в нашата страна няма да се оправим никога.Вина имат и тези дето правят грешката и вземат парите, но още по-голяма вина имат тези, които си мълчат, тези които смятат за нещо нормално да дават рушвети, защото тогава в първите остава чувството за недосегаемост и безнаказаност.
До колкото помня има такива случаи и при жени платили си и родили в частни болници.