Веганството - да споделим опит - 8

  • 40 512
  • 761
  •   1
Отговори
# 360
  • Мнения: 283
Благодаря, за тези които ми отговориха.
Трудно е да си веган наистина в днешно време и в повечето случаи става голям проблем по разни събирания и командировки, но това доколкото разбирам не трябва да ме отказва от природосъобразното хранене. На мен ще ми е още по трудно да успея да възпитам детето ми, което досега е яло месо да не го яде. Той си е все още мъничък и ще ми е трудно. Ще направя прехода постепенно и в зависимост от това, какво може да яде, но не на всяка цена, но поне по рядко да консумираме месо докато в един момент решим, че можем въобще да не го ядем.
И още по трудното е, че не винаги имам време да приготвям храна, а няма откъде да си взема готова и да си я съхраня в хладилника. У нас винаги ядем домашна храна и постоянно готвя, а ми се иска да обръщам повече внимание на детето си вместо да се суетя в кухнята. Но избирам по малкото зло.

# 361
  • Мнения: 3 869
Сисилина, при алергия към толкова много храни, аз не бих обмисляла веганство за детето на този етап. При децата много хранителни алергии се израстват след 3-тага година. От месата можеш да се ориентираш към риби и птици/зайци и да ги предлагаш 2-3 пъти седмично, а в останалото време всичко друго, което може да яде.
Отделно бих пътрсила съвет от натуропат и класически хомеопат - много алергии се лекуват чрез подходящ режим и/или хомеопатия.
Разбирам и как се чувстваш за готвенето. Докато синът ми не тръгна за цял на ден ДГ, готвех минимум веднъж на ден. Сега ми е много по-лесно, готвя сигурно 5-6 пъти в седмицата. Но си има недостатъци - преди храната му беше много по-разнообразна, а сега се усещат дефицити и съм на етап преосмисляне на някои менюта, търсене на нови възможности. Това при все че няма никакви хранителни алергии и яде бобови и ядки от 11-месечен.

Търся идеи за гладки кремове с ядки! Освен кашу, нещо друго от адките може ли да се докара до гладък крем (в комбинация с плодове или друго)? Хлапето е на вълна "крем". Има едни био-соеви десерти, които се водят нещо като пудинг или крем - много ги харесва, но аз се притеснявам да давам често от тях - едно че имат нефементирала соя, второ са доста сладки и допълнени с нишесте и гуми за плътност...

Последна редакция: пн, 23 яну 2012, 12:08 от Love&Light

# 362
  • София
  • Мнения: 921

благодаря ти. нещо не успях сама да си открия и затова:)

аз докато бях на суровоядската програма на Гайдурков хич и не се чувствах аутсайдер. Напротив. Толкова се радвах, че правя нещо за себе си. По гостита и ресторанти винаги имаше какво да се избера. Освен това не беше фатално ако съм хапнала малко овкусена салата. А салати винаги имаше. Обяснявах защо съм така и не ме притесняваха повече. Слава богу!
Сега се опитвам и вкъщи да прокарам веганството, но не съм сигурна че толкова лесно ще стане за детенце. Гледам да не я насилвам. Предлагам да пробва.Ако не иска - не я карам. Мисля че лека полека като види ние с какво се храниме ще й стане интересно и сама ще опита. Но винаги, абсолютно винаги имама сурова салата, неовкусена или само с лимон. Соло слагам в другите манджи. Вечер почти винаги сме на вегетарианска храна. През деня и тя и баща й си хапват месце /нямам как да е в градината/, но вечер предпочитам да е на нещо по-леко и по-лесно смилаемо. За сега няма недоволство. И млечни не съм изключила напълно. Освен прясното мляко, което съм казала да не й се дава да пие в градината. А и тя не го обича така. Виж в десерти или торти е друго. Но сиренце си хапва.Когато мога си взимам от дядо овче, чисто, домашно. Месото вече е само пилешко и то съм си намерила от къде да си взема био. Сега и заек ще ми донесат. И може би малко свинско, но пак домашно отглеждано, от село, вярвам че не е натъпкано с боклуци. Та така. Лека по-лека се надвам да  преминеме към по-здравословна храна. Много се радвам че малката вече знае че в повечето бонбони и подобни сладкиши има предимно боклуци и захар и не налита много на тях. Е, яде от време на време но много внимавам какво точно. Пък и да хапне 1-2 пъти нещо по-различно вярвам че не е фатално.
Но това което ми прави впечатление последните месеци е че като яде повече сурови плодове и салата и ми е боледувала само няколко дена и то понеже се беше разкашляла от алергията и аз малко превантивно я спрях от ДГ.

Последна редакция: пн, 23 яну 2012, 12:06 от Bunnie

# 363
  • Мнения: 5 714
Търся идеи за гладки кремове с ядки! Освен кашу, нещо друго от адките може ли да се докара до гладък крем (в комбинация с плодове или друго)?
Коноп и накиснат слънчоглед. На останалите ядки им се усещат "триците".

# 364
  • Мнения: 3 869
Вери   bouquet Hug

# 365
  • Мнения: 1 732
Търся идеи за гладки кремове с ядки! Освен кашу, нещо друго от адките може ли да се докара до гладък крем (в комбинация с плодове или друго)?
Коноп и накиснат слънчоглед. На останалите ядки им се усещат "триците".
Меги, дали одобряваш ядковите масла, тип тахан? 100 % натурални, нежно-гладки, кремести, сурови: от бадеми, лешници, кашу и смески?
Аз съм споменавала, че са ни любим продукт у дома за кремчета, пастети, дресинги  и дипове Simple Smile
Лесно се прави  кремче с тях.

# 366
  • Мнения: 6 790
take a smile, сподели конкретна рецепта! Praynig Звучи супер! Simple Smile

От мен една салата с леща - много вкусна.


(Нямам мерки, правя всичко на око, единствено лука режа половин глава или една цяла, ако е по-малка)

зелена леща
грах
чушка
червен лук
подправки (магданоз,сол на вкус, някакво олио)

Лещата се сварява с граха, но да не се преварят, дари да останат леко хрупкави е още по-добре. Поне аз лично така предпочитам.
Нарязват се на ситно чушката и лука и се смесва всичко, овкусява се и готово.

Simple Smile

# 367
  • Мнения: 3 869
Усмивчице, чудесно ми напомни за таханите!!! Тук обаче от освен тахан и фъстъчено масло, другите ядкови масла са много скъпи, защото ги има основно в био-магазините. Примерно от лешници или бадеми би било идеално за вкуса на моето хлапе. Засега намерих начин само да му предлагам цели ядки.
Мисля, че бях писала преди време, че търси захар. Имах опасанея, че е от недостатъчно прием на белтъчини и като гледах менютата на ДГ и това, което яде вкъщи няколко седмици, се убедих, че белтъчините са малко. Затова търся промени. Доскоро имаше доста балансирана според мен сутрешна закуска с ядки и семена, но още преди НГ ми отказа да му слагам ядки в нея - останаха само семенцата, а те не са много. Поръски и дипове от ядки не харесва, изобщо зеленчуците трябва да са натюр за него. Имам коз със сурови сладкиши да давам повече ядки, но пък това значи доста работа за мен... Все пак май ще се захвана поне бомбони и някоя и друга торта да правя, защото се е научил при баба си да си проси сладкиши и почти всеки ден като го вземе от ДГ у тях яде нещо сладко, макар и в минимално количество.

# 368
  • Мнения: 1 732
take a smile, сподели конкретна рецепта! Praynig Звучи супер! Simple Smile

Слагам  в съд 1 супена лъжица от ядковото масло/мус-"тахан"/ и добавяш според наличността и желанията различни съставки, с които правиш сладък или солен вариант.
За кремче слагам маслото+плод/примерно ябълка, круша, банан, ягоди/+мед или сушени плодове/обикновено стафиди или фурми/
за по- голямо разнообразие почти винаги добавям и някоя от съставките: чия, малко фини овесени ядки, коноп, пчелен прашец.
Пасирам до хомогенност. Ако целя по- гладка смес, беля ябълката, слагам малко от най- фините овесени ядки или ги спестявам, сладостта е само от меда и т.н.....
За пастет- пасирам с авокадо, зеленчук по желание/чушка, тиквичка, червено цвекло, кисели краставички/, подправки. Понякога добавям и кълнове от слънчоглед или каквито са ми под ръка.
За крема- сирене пасирам с кисело зеле.
За сос/дип- подобно на пастета, но добавям вода и ябълков оцет и евентуално др. подправки.

Основата е ядковото масло, а възможностите за вариране на съставките са многобройни
  Grinning

Меги, цените понякога ги надвишават, за съжаление.
Тук тези бурканчета  също са от по - скъпите стоки, но все пак зависи откъде купувам и кой точно продукт. Например, маслото/мусът/ от белен бадем е по - скъпо от това на небеления.
Белен купувах в началото, докато детето беше малко. Понеже е концентриран продукт, не свършва много бързо, а и това донякъде оправдава парите.
В един период моето дете хапваше  също и соевите кремчета. Беше за кратко и не е прекалявал с тях. Сега обича по малко сладко почти всеки ден /примерно 1-2 бонбона от плодовите на Ментос или палачинка с мармалад/, винаги има мярка. На бонбоните го научих аз, заради пътуването със самолет, кола, когато му глъхнат ушите. Заради тях /предполагам/, купичка стафидки -натюр вече рядко иска.
И  водата вече не я иска чиста. Винаги да му я разреждам с малко  сок или сироп. Confused

# 369
  • Мнения: 1 639
защото се е научил при баба си да си проси сладкиши и почти всеки ден като го вземе от ДГ у тях яде нещо сладко, макар и в минимално количество.

Колко познато.......само дето при нас освен сладко е и най-евтинкото на пазара.  ooooh!

Очаквах реакции и те не закъсняха, без да обяснявам какво ядем удома ,
свекървата е убедена, че държим детето гладно, горкото...  Mr. Green

# 370
  • Мнения: 490
sisilina,радвам се да те видя тук Grinning Ние откато преминахме и все още преминаваме постепенно към веганство се отървахме от доста алергии, невероятно, но факт Peace При нас се стекоха така нещата, надявам се и при вас Simple Smile
   Относно храната имам късмет,че живея в държава държаща на разделното хранене по религиозни съображения(Kosher), месо,мляко,риба,плодове и зеленчуци не се смесват в една манджа(примерно като шопската салата). Тук се консумира много месо, но винаги има огромни салати, всякакви видове зеленчуци и на гости винаги е имало какво да се хапва.
   Да ви споделя как си свалих температурата вчера- с 4 ягоди Laughing, нищо не ми се ядеше цял ден, пих вода, ядох лимон, но като отворих хладилника инстиктивно взех ягодите, за около 15-20 мин ми спадна Т от 38.5 Party Сега съм вече добре,явно тялото ми вече знае от какво има нужда Grinning

# 371
  • Мнения: 0
Колко много сте изписали за една седмица.
take a smile и ти ли си в Германия?
Тук като им кажеш,че си вегетарианец са в абсолютен шок и се започват приказките как едва ли не няма да оцелееш , а като чуят,че искаш да спреш сирене и кашкавал и яйца, трябва да им видите физиономиите  Joy Joy
Тяхната кухня е само месо и картофи имам усещането  hahaha
Ужасно е,особено leberkäseto им в комбинация с бяла земелка  Sick Sick
Наскоро разбрах, че има и такава с вкус на пица  Laughing Laughing Нямам думи

На събиранията им няма нищо веге - факт. Има интересни неща на масите към които човек може да се насочи - примерно леща в чашка , НО на дъното усещаш,че има някакъв шпек и отново си разочарован  ooooh!

За веге книги не помня кой пита - открих на немски 2 - едната  тази на А. Силвърстоун и другата е една тип тефтер , и се чудя дали да си ги купя има интересни неща . Ако трябва ще се поразровя са намеря и линкове Simple Smile

# 372
  • Мнения: X
Приключих с четенето на всичките 7 теми.     Grinning
И понеже тези дни се въртя в кухнята ,ето и какво приготвих...

http://hihonas.blogspot.com/2012/01/blog-post_24.html

Пп:блогът ми не е комерсиален,няма реклами,нищо не печеля от него...затова си позволявам да дам линк направо.

Сега се сещам,че в предишната тема някой питаше за начини за сваляне на кръвно.Не срещнах никъде да сте писали за чубрицата.Винаги съм се чудила защо след като ям храна с чубрица,бързо ме заболява главата....   Simple Smile  а и аз съм с виско кръвно по принцип,и като ми го свали още...
Чела съм ,че много бързо сваля....1 с л суха чубрица на гладно.Може размесена с малко вода....

# 373
  • Мнения: 0
Ето тук Милко Георгиев при Гала по-нагоре сте говорили по темата

http://www.youtube.com/watch?v=oZ8G3ZSB2ow

какво мислите вие ? Simple Smile просто ми е интересно да обсъдим разсъжденията му

# 374
  • Мнения: 1 725
Краси...*, поздравления за 7-те теми!
За кръвното налягане аз питах скоро. При нас имаше ефект от пиенето на канела, но като свърши курса от 20 дни май пак взе да се вдига. Ще почета и за чубрицата, мерси  Hug

krisito_bg, аз гледах днешното предаване с него. И в групата във фейсбук писах, че поведението му ми беше странно. Не се аргументираше добре, на някои въпроси на Гала я смотваше малко  Simple Smile
Съгласна съм с него за това, че растителните мазнини не трябва да се обработват топлинно. Не мога да си обясня обаче как с лека ръка зачеркна плодовете и в хранителната пирамида, която "построиха" днес ги сложиха наравно с алкохола и шоколада ....

Общи условия

Активация на акаунт