Веганството - да споделим опит - 8

  • 40 538
  • 761
  •   1
Отговори
# 450
  • Мнения: 5 714
Мисля, че е на пещ.
Свилен е писал и при нас и хич не ми се стори да ползват мая.

# 451
  • София
  • Мнения: 5 348
 Това, което се вижда в пекарнате е електрическа фурна, във формички, на редове

# 452
  • Мнения: 19 998
Сигурно Йоана( от блога) им ги прави. newsm78
Хмм, хвърлих едно око на тортите на Йоана. Няма нищо здравословно в тях. Прокрадва се едно подозренийце в мен, че и тези в Слънце и луна имат и "непозволени" неща.

За кваса съвсем ме отказахте. Щом става клисав, ниой няма да ми го яде вкъщи.
Пратих едно запитване за маята и сега ще чакам да ми отговорят.

# 453
  • Мнения: 5 714
http://www.sunmoon.bg/index.php?page=bread_making_sourdough

Ето тук е описано всичко подробно според мен. И един трик ако се пече във фурна.

А може би съм се объркала с тази пещ. То информация вече много:

http://kabinka.wordpress.com/category/%D0%BF%D0%B5%D1%89%D1%82%D0%B0/

# 454
  • Мнения: 3 869
Много благодаря на всички за препоръчаните книги!!! Не смея да купя на френски и на немски обаче, знама само основните хратилени продукти на тези изици и сигурно ще трябва да прекарам доста веме с речиниците... Дали някой е срещал добра книга на английски?

Аз нямам нерви да се грижа за квас... Хлям ядем сигурно по половин кг на седмица и съответно правя или купуваме макс веднъж в седвицата, а често и по-рядко. Нямам откъде да купувам добър (с изключение на едни 100% ръж) и го караме на прилични, но всички са с мая, включително правените вкъщи.... Бях ползвала преди време "винен камък" от Алнатура - много дбри резултати даваше като набухвател но ми свърши и бях забравила да взема пак.

Сега се разчетох в линка от Вери за процеса на правене на хляб. Има съвети и за моя проблем с кваса! Simple Smile Направо ме навиха Simple Smile

Последна редакция: пн, 30 яну 2012, 14:09 от Love&Light

# 455
  • Мнения: 682
Цитат
Ръжено-пшеничен хляб със семена от тиква и слънчоглед, подправен с чубрица и ким. В него влагаме квас и мая. Вкусен е и става още по-приятен за похапване, когато филийките му са леко препечени и намзани със масълце. Препечени семената отвярят вкуса си и удоволствието от похапването е пълно. Хляб "Слънце и Луна" е удивително траен. Съхранен правилно е добър за консумация повече от десет дни след опичането му.
от http://www.sunmoon.bg/index.php?page=bread_sunmoon

Аз десетки пъти съм говорила с тях и те са ме уверявали, че мая няма или ако има изрично е написано на етикета. Примерно предлагат воден хляб и чабата, които са с мая. И има разлика наистина в консистенцията, доста по-пухкави са.

Относно тортите имат една, която наистина е веган с банани и кокос. Поръчах я за рождения ден на дъщеря ми наскоро и говорих с Йоана надълго и нашироко преди да я взема. Не, че им правя реклама, но детето яде и не се изрина, което за мен е достоверен показател.


Вери, при вас има ли такива фурни подобни на С&Л?

# 456
  • Мнения: 5 714
Вери, при вас има ли такива фурни подобни на С&Л?
Нямам никаква идея, защото не ме вълнува много много.
Правя си изводи от етикетите, когато съм купувала. Имало е такива, но които пише и мая (обикновено по руските и полските магазини). А другите, за които писах, че ме съмняват и на които пише само с квас, са същите като консистенция като тези с и мая. Иначе има много такива, които пишат, че брашното е мелено на камък.

Приятелите, у които съм яла хляб с квас, го правят стандартно на фурна.

За книгата на френски - известно ми е, че бих помогнала на малко хора. Но реших да пиша, защото обсъждахме, че повечето вегански книги били насочени към суровоядството.
Вчера ходих да прегледам подробно рецептите. Вегански са си. Но ползват много разните продукти от соя. За десертите - пълнозърнесто брашно, кафява захар и био веге маргарин (никога не съм купувала такъв). ИМа разнообразие определено и са включени доста продукти.

Последна редакция: пн, 30 яну 2012, 15:47 от Вери

# 457
  • София
  • Мнения: 925
Аз мисля че хлябът в Слънце и Луна който е с квас си е такъв. Без мая. Определено е по-кисел от стандартният с мая и определено е точно един такъв клисав.
А иначе в Слънце и Луна продават не само веган неща- взимала съм едни курабии с кисело мляко, сирене и масло.

# 458
  • Мнения: 7 706
Вери го споменава,тъкмо когато си мислех да питам  Simple Smile -какво е точно био веге маргарин? соев такъв има при нас,на Алпросой и все го гледам и все не смея да взема  newsm78

# 459
  • Мнения: 19 998
ИМа разнообразие определено и са включени доста продукти.
Мен в книгите точно това не ми харесва, че винаги в рецептата има продукти и подправки, които са редки и трудно се намират. Освен това рецепти с повече от 4-5 съставки ми се струват твърде сложни откъм набавянето на всичко вкъщи.

Аз поръчах на детето точно веганската торта. Мен много ми хареса, но тя не я одобри. Аз имах предвид под "непозволени" такива като бяла захар, бяло брашно,прясно мляко или твърде много захар вместо сушени плодове, не точно  невегански неща. Смисъл че яйца или масло не ми пречат в малки количества.

Правих и аз рецептата с броколите и кокосовата сметана и съм много доволна. Много вкусно ядене се получи. Добавих и нахут.

Дайте ми съвет  какво да правя с много картофи, които като се обелят, имат бели петна по тях? Явно са стари и с много соланин. Да ги хвърлям ли или мога да ги изкисвам?

# 460
  • Мнения: 5 714
Имах предвид, че не всичко (не всяка рецепта) е със соя.
Продуктите не ми се сториха редки и трудно намираеми. Рецептите с много съставки - също.
По-натам не мога да коментирам, защото нищо не съм изпробвала от книгата, а и нямам намерение.
Голяма реклама на някаква си книга направих. А намерението ми беше съвсем друго...

# 461
  • Мнения: 19 998
Вери, не е голяма. Аз по принцип говоря и ползвах цитата, не спец. за тази книга Simple Smile

# 462
  • Мнения: 283
Аз си купих готов квас от магазина слънце и луна и сега сама си го отглеждам. В началото не можех да правя хубав квасен хляб и все ставаше твърд и тиклав. А сега всичко правя на око и ми е вкусен и мек. Номера е във втасането. Колкото е по топло в стаята по бързо втасва. Поне едно 7-8 часа са нужни, ако трябва и повече. Гледам и да не го печа много във фурната, за да не стане много твърд. Нужна е практика за да се научи човек как се прави такъв хляб.
Иначе си имам буркан, в които постоянно си държа кваса активен. Освен за хляб, го ползвам за палачинки и като набухвател на сладкиши.
Хляба които купих от този магазин беше твърд като камък  и не се съмнявах че е от квас, сигурно не е бил пресен.

# 463
  • У дома
  • Мнения: 1 741
Някой от вас да ползва Nutritional yeast? Купих днес един буркан и се чудя как и по колко да взимам от него.

# 464
  • Мнения: 5 714
По колко - всеки път различно. Нямам определена мярка.
Как - къде ли не, без сладките неща - в салата, крекер, сос... Всички вкъщи я харесваме.

Общи условия

Активация на акаунт