Веганството - да споделим опит - 8

  • 40 547
  • 761
  •   1
Отговори
# 465
  • в света на неограничените измерения
  • Мнения: 258
Редовно купувам хляб от Слънце и Луна. Винаги са твърдяли, че го правят с квас.
Днес минах да пробвам тортите, но имаше само шоколадова. Отказах се и взех браунис и едни питки със сирене.

Скоро забелязах нов хляб /за мен/ производство на ЕЛИАЗ от 100% лимец. Пише, че съдържа брашно от лимец, вода, натурална култивирана ръжена квас, мая и сол. Мъничък е на грамаж - 300гр.
Хареса ми на вкус, мекичък е. Но вкъщи само аз си го ям.   Naughty

# 466
  • Мнения: 1 639

Какво е това ? В гугъл му видях картинката, ама не ми се изясни.
Подправка ?

# 467
  • Мнения: 5 714
Хранителна мая.

# 468
  • Мнения: 1 732
Вери го споменава,тъкмо когато си мислех да питам  Simple Smile -какво е точно био веге маргарин? соев такъв има при нас,на Алпросой и все го гледам и все не смея да взема  newsm78
купувам  това. Много ми харесва, но без да го ползвам за готвене. Съдържа палмово масло, рапично олио, кокосово масло, вода, концентрат от морковен сок, лецитин /соев /, конц. сок от лимон, студено пресовано лимонено масло.
Soleil* ,
мисля, че белите петна по картофите не са признак на конц. соланин. Аз бих почиствала. Ако картофът като цяло е здрав, не бих го хвърлила.

# 469
  • У дома
  • Мнения: 1 741
Мерси Вери. Само сурово ли може да се яде или издържа топлинна обработка.
Аз така и не разбрах защо веганите не употребяват бирена мая, която е с подобен състав.

# 470
  • Мнения: 5 714
Предполагам заради неприятния вкус. Ние купихме веднъж малко количество ей така от любопитство и така си седи. Това е нещото, което бих пила на капсули, ако много държа на него.
Друга причина, веганска, не виждам.

Хранителната мая не е сурова. Не сме я подлагали на термична обработка.
Нали я водят като един от източниците на Б12. Не бих я готвила.

# 471
  • Мнения: 3 869
Eх, сега много интересен ми стана този хляб с квас! Simple Smile Направо предизвикателство! Simple Smile
Досега не съм провалява хляб с мая, макар че карам на око; с помощта на М_Ник успях и безглутеновите хлябови всеки път да ги докарвам пухкави, с коричка; сега не мога просто да не се пробвам и на хбяб с квас  Party Но няма да откажа съвети! Ичзчетох няколко пъти описаното в сайта на СЛ, разбирам, че трябва добре да втасва. У нас е топло, около 23 С, предполагам няма да му трябва много веме при тази Т или?!

# 472
  • Мнения: 19 998
От С и Л ми отговориха, че хлябът е само с квас.

Аз имах бирена мая на люспи преди. Слагах по малко в доматения сос за спагети. В сосове със сирене също много вървеше. Но на мен вкусът й ми харесваше.

Усмивке, благодаря за отговора! Не знам защо си мислех, че бели петна означава повече соланин.

# 473
  • София
  • Мнения: 1 417
Eх, сега много интересен ми стана този хляб с квас! Simple Smile Направо предизвикателство! Simple Smile
Досега не съм провалява хляб с мая, макар че карам на око; с помощта на М_Ник успях и безглутеновите хлябови всеки път да ги докарвам пухкави, с коричка; сега не мога просто да не се пробвам и на хбяб с квас  Party Но няма да откажа съвети! Ичзчетох няколко пъти описаното в сайта на СЛ, разбирам, че трябва добре да втасва. У нас е топло, около 23 С, предполагам няма да му трябва много веме при тази Т или?!

тази температура не е много висока, но става, ще му трябва повече време; ако го правиш с прясно направен квас процесът ще е по-бърз, но ако го правиш с квас, който предварително трябва да се "събужда" пак втасването отнема време; има случаи в които хлябът втасва цяла вечер; а приготвянето на квас отнема минимум 2-3 дни; да се храни човек само с хляб от квас, който прави у дома иска много, ама много добро планиране на ежедневието:) готовият хляб с квас наистина остава леко влажен отвътре без да е теклав/лепкав, в нета има множество техники на месене на тестото с квас, защото то става много лепкаво и те кара даслагаш все повече и повече брашно, което затруднява също процеса на втасване, майсторите работят с много малко брашно (аз така и не успях да се науча) и хлябът става приказно въздушен, с много мехурчета вътре, пухкав, ето линкче към един от спец сайтовете в областта: www.sourdough.com има много снимки, активен форум, клипчета на стилове на месене, забъркване, рецепти, снимки

# 474
  • Мнения: 7 706
момичета,не се плашете от кваса-много лесно става всичко,ако не се настройвате за нещо кой знае какво,а просто се наслаждавате на процеса
ако успея да си намеря рецептата,ще ви я постна,ако не ,ще потърся оригинала,че уж си спомням къде е ...
малко са му 23 градуса,повече топлина му трябва,и повече време
за планирането е вярно,но и още нещо-количества трябват
аз,когато месех с квас,правех 3-литров буркан,който винаги захранвах след замесване,та да е все пълен
а на около500гр.брашно,слагах около300гр.от много силно бухналия квас
после се оставя да втаса много добре-за целта ползвах програма за втасване на машината за хляб-2ч.беше,след което го вадех и го дозамесвах леко само за форма и с царевичен грис-така не лепне много и не поема повече от необходимото брашно,после се пече

# 475
  • Мнения: 3 869
Ааа, обръкахтеме ме сега! СЛ пишат, че се правят три кръга месене и встасване, само с два часа втасване звучи много лесно!! Иначе при нашите графици и нужди го планирам да сложа квас днес вечерта, за да имам готов за събота сутринта, когато мога да се занимавам с месене и втасване...
Ако 23 е ниска Т, къде се държи на топло за да втаса?! Да не трябва да се покрива като кисело мляко, примерно?!

# 476
  • Мнения: 7 706
ами,те са си три втасвания-първо-кваса втасва,второ-втасва с брашното,и трето-втасва преди печене
зимата съм го държала на камината,а лятото-на прозореца,но при нас е дооста топло

 Love&Light -аз така процедирах преди - готов квас+брашно ги слагаш от вечерта в машината,там втасват,сутринта пускаш програма за месене,където има и част за втасване-ето ти второто втасване,вечерта го вадиш,позамесваш и след втасване-печеш

Последна редакция: вт, 31 яну 2012, 16:46 от Mamagemelar

# 477
  • Мнения: 19 998
Според мен може да се сложи в печката на много ниски градуси. Баба ми така е слагала пита да втасва в печката или до парното.
Аз също се пообърках. Нали 6-7 часа втасване писахте?
Аз предполагам,ч е моят хляб затова не е станал, щото го правих в машината.
Mamagemelar
, можеш ли а обясниш като за много начинаещи как го правиш в машината? Само веднъж ли я позлваш за втасване и къде го печеш след това?

И последно може ли човек наведнъж да си изпече примерно 3кг хляб и да си го замрази? При нас това количество ще стигне за около месец и така е доста времеспестяващо.

# 478
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
С готов, жив квас от Слънце и луна не е необходимо твърде дълго втасване, мисля 3 часа са ок Rolling Eyes

# 479
  • София
  • Мнения: 1 417
часовете зависят от кваса, типа брашно, количеството продукти, температурата, няма точна рецепта в това отношение, аз машина нямам, така че всичко, което споделям е от буквален ръчен опит; уверявам ви - бавно става, у нас не мога да вдигна повече от 21-22 градуса с големи зорове, Mamagemelar е писала, че става бързо, ама после е доуточнила, че и при тях е много топло, а квасът му трябва много топло, наистина. Ако се слага във фурната на ниски градуси, трябва да се покрие с нещо, защото отгоре хваща коричка, а и от опит знам - това не помага кой знае колко, в основата са качественият квас, температурата и търпението:) успех!

Общи условия

Активация на акаунт