Веганството - да споделим опит - 8

  • 40 507
  • 761
  •   1
Отговори
# 375
  • София
  • Мнения: 5 347
От две независими места разбирам че в заведенията зеленчуците не се мият.

След предаването за солта, вече ми се набива на очи на всяка крачка колко много сол се лее Simple Smile и все химическа!
Примерно в наредбите за здравословно хранене много ясно си спомням че пише - Сол - трапезна, йодирана
Баси! ми то законово трябват всички да се отровят от яслата!

Хляб - на Слънце Луна е (щеше да бъде) с хималайска сол. Обаче цялата останала маса хляб? Особено пък фирма Pain de Paris със сто кила сол (купих от Халите  ръжен хляб, при първата хапка се преситих на сол и трябваше да пия вода, децата отказаха да го ядат , а преди това приплакваха за хляб)

Тук доста хора заслужават медали напоследък и колкото повече темите набъбват, толкова по-златни медалите ще стават Simple Smile Краси е последният притежател   bouquet

# 376
  • Мнения: 19 997
Търся си ник, не се мият зеленчуците. Не всички, но чушки тип камбана и много други също. Морковите ги белят. Много познати са ми го казвали, включително и в Германия.
А не знам гледахте ли Хрътките и посещенията има в заведения за бързо хранене в София. Само като гледах, ми се обърнаха червата Sick

Наскоро останах шокирана и след като мой много близък роднина, който продава "домашни" зеленчуци на пазара, ми сподели, че това лято 30 пъти е пръскал доматите. След като се възмутих каза, че всички продавачи около него са пръскали толкова и било нещо нормално  Confused


Аз купувам хляб с много семена от пекарната в Лидъла. Много е вкусен, но не знам как е откъм съдържание. Все се каня да питам. За брецелите им бях питала и нямат свинска мас и прясно мляко. Веган са.
Пакетираните хлябове са ми ужасни на вкус. Не знам от какво брашно ги правят, имам чувствтото, че само трици са заметени отнякъде.

В тази връзка някой правил ли е хляб с квас в машина за хляб? Знам, че много сте писали за кваса, но аз чак сега реших да пробвам. Ако мога искам да избегна месенето на ръце при положение, че имам машина.

# 377
  • Мнения: 3 869
Моята машина за хляб има опции при настройките - мога да насройвам времето за втастване и да избирам колко и колко продължителни месения да има; мога да не пека в нея. В този смисъл, машината може да се ползва за месене и втасване както се прави и на ръка, независимо какъв е набухвателя.

# 378
  • София
  • Мнения: 5 246
все още трудно възприема моето момченце сурови зеленчуци- успявам да дам краставица, маслини, авокадо, парче чушка- пасирани към обяда- иначе абсурд.
Като знам как обожавам салати и мога само това да ям, чакам с нетърпение деня когато заедно ще ги ядем, а не сама да си ги изяждам.

# 379
  • Мнения: 4 392
все още трудно възприема моето момченце сурови зеленчуци- успявам да дам краставица, маслини, авокадо, парче чушка- пасирани към обяда- иначе абсурд.
Като знам как обожавам салати и мога само това да ям, чакам с нетърпение деня когато заедно ще ги ядем, а не сама да си ги изяждам.

Мигла, в момента няма много сезонни зеленчуци. Краставица и чушка и аз бих отказала.  Wink
Ние невинаги знаем по- добре от децата, да не казвам никога не знаем...

# 380
  • Мнения: 1 849
Мигла, а защо ги пасираш, пробвай да му ги дадеш на по-големи парчета. Моят на 2 години си хрупаше морков, зелеви листа, чушка, краставица... - цели, най-много на половинка. Децата обичат да им е хрупкаво, а и като захрупаш пред него морковче например, кажи му за зайчето и той ще поиска като него Simple Smile

Love&Light, защо не пробваш с кремчета с авокадо (има доста белтък вътре), плод (банан, ябълка, круша, праскова, с манго и папая е вкусно...) и фурми (евентуално за сладост), стават много въздушни и пухкави. Може вътре и тахан или кокосово масло да добавиш за още белтък. Орехите също добре се смилат (леко накиснати) и не е проблем да ги врътнеш за 2 минути пак с тези комбинации.
Ако нямаш много време му прави бисквитки или кекс - изкарват по 2-3 дни и като сложиш вътре семена и ядки, сухи плодове си е доста засищащо.

Краси, прекрасен блог!  Hug Това ще го пробвам още утре:
http://hihonas.blogspot.com/2012/01/blog-post_10.html

Последна редакция: вт, 24 яну 2012, 18:32 от M_Nik

# 381
  • Мнения: 5 714
Краси, не мога да ти оставя там коментар. Нещо направих с тия профили.
Писах това:

Само една вметка:
водата, в която се е киснал сусамът, се изхвърля. За пасирането/блендирането се използва нова. Simple Smile
Иначе всичко е прекрасно!
Поздрави!

# 382
  • Мнения: 283
Мимкис, а пък ние живеем в Германия, където основно се ядат месо, саламища всякакви и други полуфабрикати. Радвам се, че преодоляхте алергията. При нас проблем си остана ситните обриви около устните. Само там се появяват. Аз мисля, че е от храна. Спрях отново млечните от около седмица , но все още си излизат пъпките.
В Бг.когато бяхме ми беше по лесно да ядем здравословно, докато тук ми е много по трудно иначе изборът на здравословни храни тук е по голям.

Пробвали  сме хомеопатия, но не се получи при нас.

При мен не се отваря линка на Краси.

# 383
  • София
  • Мнения: 5 246
Мигла, а защо ги пасираш, пробвай да му ги дадеш на по-големи парчета. Моят на 2 години си хрупаше морков, зелеви листа, чушка, краставица... - цели, най-много на половинка. Децата обичат да им е хрупкаво, а и като захрупаш пред него морковче например, кажи му за зайчето и той ще поиска като него Simple Smile


О, колко бих искала това да беше решението при нас, но не става. Опитвала съм как ли не да давам парченца, много пъти съм рязала на ситно-сравнявала съм със зайчета, кончета (още повече, че обичаме да храним кончето Бети в Борисовата с моркови и зайците в Семинарията с листенца)- за сега имаме успех с непасирани мандарини, стафидки, ябълки, маслинки, грозде- което си е мега радост. Всичко друго се пасира- Мисля, че трудно се учим, защото имахме почти до годинката много силен рефлукс. После ако нещо беше недопасирано повръщахме

# 384
  • Мнения: 19 997
Сиси, колко странно  Grinning Ние като живеехме в Германия, ми беше много по-лесно да се храним здравословно. Няма павилиончета на всяка крачка с боклуци, няма по парковете близалки и зрънчовци, биото е супер евтино спрямо стандарта, огромни био магазини, няма баби и дядовци да развалят дисциплината, в много детски градини може да се носи храна от вкъщи, на работа също в повечето случаи не е така срамно да си носиш от вкъщи, както в България.
Е, бирариите лятото с пържените картофи объркваха работата  и детето си искаше, но това беше насадено от приятелите ни, които хрупаха такива.
Полуфабрикати май съм яла само като студентка в един период, когато се запознах с половинката. Тогава той ме канеше на "сготвено" от него  Joy
Извинето за отклонението..

Мигла, моето дете много до късно ядеше пасирано. Зеленчуците ги ядеше цели, но манджите трябваше да са глатко пасирани, иначе не ги харесваше. Може би ще го израсте с търпение и личен пример лека-полека.

# 385
  • Мнения: 283
Съгласна съм с изказването ти, а и споменах, че има по богат избор на здравословни храни, но моето обкръжение и хабер си няма от това и под тяхно влияние и ние се храним нездравословно, но сега реших отново да стегна юздите. След последната среща с  баба му тя малко ми се разсърди и ми е притиснено по  нататък как ще се събираме на семейните обяди. Нямам никаква подкрепа. Ние съвсем отскоро сме тук и точно тукашните роднини ни развалиха дисциплината. В Бг. не беше опитвало никога шоколад и бонбони, а сега реве и пищи,, ако види някъде подобни боклуци и винаги в такава цитуация му давам нещо друго, но не винаги минава номера.  С баща му решихме след последния истеричен рев повече да не го водим по магазините. Само единия ще ходи да пазарува.
А иначе в Бг. много ме дразнеха децата, ядящи всякави зранчовци и моето само ги гледаше, но знеше, че не са му позволени и ядеше това, което му дам, а тук почти деца не виждам по парковете.
На детска градина, като тръгне ще видим как ще е с храната.

# 386
  • Мнения: 1 732
Колко много сте изписали за една седмица.
take a smile и ти ли си в Германия?
да.

Тук като им кажеш,че си вегетарианец са в абсолютен шок и се започват приказките как едва ли не няма да оцелееш , а като чуят,че искаш да спреш сирене и кашкавал и яйца, трябва да им видите физиономиите  Joy Joy
Тяхната кухня е само месо и картофи имам усещането  hahaha
Има интересни неща на масите към които човек може да се насочи - примерно леща в чашка , НО на дъното усещаш,че има някакъв шпек и отново си разочарован  ooooh!
До сега аз не правя разлика в реакцията на хората тук, в сравнение реакцията в Бг или други страни, в които съм живяла. Simple Smile Винаги има учудени, приемащи и не приемащи.
Тук даже вече случайно срещам на няколо пъти такива като мен. Simple Smile

За лещата, дори и да е без шпек, имай предвид, че я правят с месен бульон. Аз веднъж така се зарадвах, че имаше "чиста "леща на една блог-маса и добре, че попитах за всеки случай.
Иначе, съм приятно изненадана, че намирам веган -маулташени , примерно Simple Smile

Краси...*,
чудесни кюфтенца Simple Smile
Моето дете като ги видя, побърза да ме попита кога пак ще му приготвя любимите му кюфтенца Laughing

Ето тук Милко Георгиев при Гала по-нагоре сте говорили по темата

http://www.youtube.com/watch?v=oZ8G3ZSB2ow

какво мислите вие ? Simple Smile просто ми е интересно да обсъдим разсъжденията му
Много трудно изгледах до 29 минута. Платформата, върху която е стъпил Милко Георгиев ми е чужда. Моята философия е друга. / в случая не виждам резон да говорим за "наука" или "псевдо- наука", както той зачекна/
За което и да се захванеше да говори, го обясняваше, подплътено с половинчатости и с некоректни твърдения. Да не кажа, дори и неверни неща.  Confused

# 387
  • Мнения: 19 997
Сиси, права си за обкръжението. Май то си е най-важното в крайна сметка. Няма ли разбиране или съобразяване, колкото и избор на продукти да има човек, е трудно. Нашите приятели тук пък въобще не се съобразяват. Имам една приятелка, с която н-пъти на брой се карахме в началото. Излизаме някъде и директно пита детето иска ли пържени картофи или сладолед. Пощурявах направо. Без да пита мен, без да пита дали е обядвала, нищо. Ама тя няма деца все още и въобще не може да ме разбере.

Милко и аз го слушах. Само като каза, че било по-добре да се взема добавка от витамини (вит. Ц),защото не можел да яде суров черен дроб, а нали плодовете не са полезни, и ми се изпари желанието да се опитвам да го разбера.

# 388
  • София
  • Мнения: 5 347
Този Милко днес добра работа ни свърши, седнахме да го гледаме с децата и като каза, че е добре да се яде само един продукт, примерно една свиня да се смели без четината (или копитата, едно от двете беше...) и да се яде само това и ...... се убедих, че живея с две вегетарианчета.
 Joy
За мое огромно съжаление няма да мога да чуя останалите му идеи.

Мъжът ми попаднал на предаване на Ути преди дни, размятал зайче без глава.
Вместо да го сготви поне, обяснявал надълго и нашироко по малкото телце анатомията. И точил лиги, сигурна съм.
Не трябва ли да се постави огромна червена точка и надпис примерно 10г. ? Ми това е равносилно като да сготвим Дядо Коледа.

Някой тук се похвали с вкусни, чисти зайчета.  Всички замълчаха.

В Националния природонаучен музей има скелет на човек. Аз съм единствената , която повдигна въпроса чии са костите и имат ли основание да излагат по този начин тленните останки на умрелия, без дори да знаят неговата религия. Значи да разкопаеш стар гроб е оскрверняване, а да го изтъпаниш  тоя човек 100 г. на всеослушание е ... какво, не знам. Егати филма на ужасите, чака да го погребат (примерно)   един век.

Последна редакция: ср, 25 яну 2012, 00:36 от търся си ник

# 389
  • Мнения: 5 714
една свиня да се смели без четината (или копитата, едно от двете беше...)
Без зъбите. Wink
Хал хабер си нямах кой е Милко. Изгледах (само едната част, не знам дали има още) го заради "рекламата" тук.  Laughing
Обаче гледам обикаля и други предавания като разни други хора. Щастлива съм, че отказах участие наскоро в подобно. И все така ще бъде оттук нататък (на пръстите ми беше да напиша оттук насетне, но разбрах тия дни, че това бил дълбоко провинциален диалект).  Joy

Някой тук се похвали с вкусни, чисти зайчета.  Всички замълчаха.
Еми за да не станем на търкало. Wink

То и без това ни обвиняват, че пишем/казваме едно, но скришом правим друго т.е. рупаме тайно сланина.

Общи условия

Активация на акаунт