Веганството - да споделим опит - 8

• 40 559
  • 761
  •   1
Отговори
# 480
Да споделя и моя опит, аз правих безглутенов с квас, кваса от царевично брашно - стана си чудесен, но лятото, когато е топло, зимата го слагах на парното или пред печката (сега сме на печка). Кваса става за 3 дни, като всеки ден го захранвам, слагам на 2 чаши брашно, 1/2 ч.ч. квас, стоя да втасва около 5-6 часа лятото, а зимата в печката на най ниската температура, около 20 градуса, но покрит да е хляба, че прави кора отгоре. Става точно на такива шупли и наистина на вкус е доста по-различен от другия (аз сега основно със сода и лимон правя). Врътня си е за всеки ден, но за тези, които са си вкъщи не е проблем. Трябва да му свикнеш. Доколкото разбрах може да се прави и сух квас и после за 3 часа се съживява в топла вода, евентуално с малко захар/мед.
Става и квас с хмел: http://whitepigeon.blog.bg/hobi/2011/03/26/istinskiiat-hliab-kak … ili-kvas-2.716671
Писали сме заедно Simple Smile

# 481
М_ник, материалът от линка, който си дала, го изчетох с голямо удоволствие преди време. Simple Smile

Аталанта, ето вчера попаднах случайно на бирената мая в една книга у нас. Авторът е дългогодишен суровоядец и не само. Wink
Разглежда " супер храните" по време на бременност, пренаталната грижа и по време на кърмене.
Та бирената мая е на първо място. Съдържа 40-50% протеин, Източник на B- комплекс, съдържа високи стойности на минерали - селен, цинк, желязо, хром.
За добро усвояване е най-добре да се взима 1-2 с.л. на празен стомах час преди ядене.

# 482
  • У дома
Вери, благодаря. Майка ми все ми подсеща за бирената мая, но засега я замествам с бира  Crazy

Селен и хром пия отделно, цинк - дето се топи в устата.

Да ви кажа един трик за хубав хляб, слагах и на содена питка и стана чудесна... та, на един голям хляб добавям 2 ч.л. лецитин и 1/2 ч.л. витамин Ц
От вит Ц се вдига повече, а лецитина го прави да не е сух.

Да споделя още нещо - много съм доволна - чай от розмарин за умора. Прави чудеса.

# 483
Като чета дискусията за кваса се отказвам засега да правя други опити  Simple Smile.
Да питам за бирената мая - може ли да е на таблетки? Гледам Вери пише за супени лъжици. Аз съм пила преди време тази. Едно и също е, нали, независимо от състоянието - на прах или таблетки?

# 484
И аз съм пила преди много време, 10-на години, бирена мая на таблетки. Заради един розов лишей. Предписа ми я кожната. Тогава взимах бая таблетки (5-6), но не помня по колко мг всяка. Помня, че напълнях. Simple Smile

А тук взехме за пробата на прах.

# 485
Заложих квас, да видим какво ще стане Simple Smile

Бирената мая не беше ли противопоказана при чести инфекции с гъбички на влагалището? Nutritional yeast става ли ако човек клони към такива проблеми?

Бирената няма проблем да е на таблетки. Същото е.

# 486
Aз имам такава мая на люспи и си поръсвам закуската,но явно ще трябва на гладно да я взимам.
Нахут колко време варите.Киснах една нощ и сега ври, но се чудя  как да разбера  кога е готов?

# 487
  • София
Дора, като го пробваш трябва да е мек вътре и с мека люспа. Има сортове с твърда люспа, внимавай Simple Smile
Минимум 40 минути, максимум 3 часа съм варила.

# 488
На нахута е добре да смениш 1-2 води, както се прави със зрял боб, а и горе-долу толкова го варя. От 1,5 часа до два, но наистина е добре да пробваш, щом има толкова разлика в сорта.
Най-бързо става в тенджерата под налягане, но понеже се пени е добре да се изплакне 2 пъти и тогава, да не направи беля вътре.

Ами тя бирената мая си е вид гъбички/дрожди, та може би затова казват да не натоварва и другите гъбички. Вземала съм такава: http://www.fitneshrani.com/birena-maya/
Ето за хранителната мая: http://www.zoya.bg/%D0%A5%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0 … 29-125%D0%B3.1099
Всъщност и двете са от един и същи вид гъбички/дрожди - Saccharomyces cervisiae

# 489
  • София
M_Nik, чудно линкче си споделила за хляба с квас, само не ми харесва фактът за втасване във фурната - верчно, че там най-ниската температура е 50 градуса и това с нормални условия е непостижимо, ама реално се получава да работи около 3 часа нон-стоп докато тепърва се сложи хляба да се пече, лично аз бих си спестила 4 часа ток на фурната:)

# 490
  • София (Възраждане)
Мисля, че откъм ток положението не е толкова зле, 50 градуса се поддържат лесно когато не се отваря вратата, лично аз изключвам по някое време, после евентуално включвам пак, а и оставена на термостат фурната почти си е самоизключена Confused

# 491
Разглежда " супер храните" по време на бременност, пренаталната грижа и по време на кърмене.
Та бирената мая е на първо място. Съдържа 40-50% протеин, Източник на B- комплекс, съдържа високи стойности на минерали - селен, цинк, желязо, хром.
За добро усвояване е най-добре да се взима 1-2 с.л. на празен стомах час преди ядене.

А някой знае ли книги/сайтове/статии  за веганство и бременност?

# 492
Здравейте момичета ,
да ви помоля за един бърз съвет Simple Smile Сега ми дойде поръчката от саита на сланце и луна и кокосовото масло е със срок на годност февруари 2012 :0 обадих се  в магазина и казаха че мовело да го ползвам нищо му нямало,защото май нямат с друг срок на годност.Аз досега не съм ползвала такова масло и много исках да го ползвам като го заменя с другото масло за на децата попарката ,вие какво мислите да го връщам ли? Какво може да стане,като мин е годноста?
Благодаря предварително

# 493
  • София (Възраждане)
Без да забележа съм си купила такова и аз Confused ползвам кокосово масло доста отдавна и не забелязвам разлика в качеството и вида.

# 494
  • София
Ооо, супер гадна постъпка. Трябва да ти дадат дискаунт на следващата поръчка (ако въобще има такава при такова отношение). Тъпо е да им го връщаш, щото наистина можеш да си го използваш. Тъпо е и да се правят разходи за връщане. Но че нямат с друг срок на годност не е аргумент!
Аз си купувам такива стоки с изтичащ срок на половин цена и не бих си купила на редовната цена. Тогава си купувам разни биошампоани, бисквитки и други чудесии, без които по принцип мога. Но така да ми натресат артикул и то мазнина , отказвам да приема за нормално.

Биостафиди с изтичащ срок следващия месец купи приятелка и бяха адски гранясали.
Аз купих без да знам , че им изтича срокът на годност след месец, шоколадчета от биомагазин (мислех че са био, но се оказа че не са) на бройка и като ги опитах- гранясало- върнах ги.

Общи условия

Активация на акаунт