Операция на щитовидната жлеза -5

• 78 674
  • 748
  •   1
Отговори
# 120
Ина, отново благодаря за отговора!  PeaceВече май приех фактите и се настроих за операция, ясно ми е, че едва ли има смисъл да я отлагам повече нарочно, при положение, че рано или късно ще се състои с тая буца в мен. А и напоследък все повече ми притиска гърлото и почва да ме дразни, та май е време да си кажем довиждане с нея и няколкото й приятелчета.

na Krisko mamata, изпратих ти на лични каквото знам.  Grinning

Мецанка, вдъхваш ми надежда, като те чета как ти е олекнало след операцията. Не ме е страх от нея, но от последствията, така ми се иска винаги да си ми е хубаво и комфортно и всичко да ми е наред, че не ща да ми се разбутва нищо, а то с възрастта сигурно на повечето хора нещо някъде почва да им куца, така че май просто трябва да приемаме фактите и да продължаваме напред с усмивка  Grinning

# 121
Az_Collibri,аз за нищо не съжалявам,не мога да си представя как е можело да отлагам,отлагам...и в крайна сметка пак до там се стига.сега другата част от жлезата ми е
хиперактивна,пия метизол,утре съм на контрола.На теб късмет и смело напред Hug Hug Hug
Гелика,Инка  Hug Hug Hug
Пепи още не се е появила,дано всичко е наред с нея Praynig

# 122
na Krisko mamata, ти при кои доктори ходи? Ако е само левия лоб, може би ще ти оставят голяма част от жлезата и тя може би сама ще се справи с хормоните, стискам ти палци!  Hug

Ина, Твоите възли с каква големина бяха макс?
Ходих при Милчева в ендокринологията, тя ми затвърди мнението за операция - иначе при Кибарова във МВР болница и при д-р Серафимова в Перник.
Написах ти едно дъъъълго ЛС.

# 123
Ох засипах ви с въроси.А има ли оперирани в Токуда и какво е мнението ви за там.

# 124
Явно ще сме сродни души в тази одисея. Дано имаме късмет и продължим леко напред!  Peace

# 125
Възникнаха ми още няколко въпроса. Пиша наред, а който може да ми отговори поне на някои ще съм много благодарна!  Heart Eyes

1. Какво е необходимо да се подготви за операция - има ли разни трикове и чалъми - от рода на пиене на вода със сламка или някакви обезболяващи, които да си носим?
/при секциото така правехме/ , пижама с копчета, за оголване на врата? Възглавница - за по-високо, по-ниско положение на главата? Въобще всичко, което се сетите, ще е от полза.

2. Колко струва операцията при Пандев? Дават се лично или на клиниката?
3. Тестове за алергии от упойката - аз трябва да си правя - от клиниката ли се правят?
4. Може ли да се реже примерно средата на някой лоб? Как се прави парциална резекция - при мен, например, единия голям огромен възел е почти заел целия ляв лоб, и вероятно ще го махнат целия. Но имам и един от другата страна малък под 1 см по средата на лоба, могат ли да изрежат само него, или пак махат голяма част от лоба? Имам и един на истмуса, откъм десния лоб. Много ми се иска да оставят поне някакви парчета, особено от този десния лоб, който е с малкия възел. Прието ли е да настоявам пред доктора за такива неща?
5. Операцията за колко време след прегледа може да се насрочи? Знам че е необходимо посещение на УНГ и Кардиолог, това сигурон изисква седмица време. Изследвания.
6. Ако е безкръвна при Пандев, мога ли до седмица - 10 дни да се върна на работа после? Ще трябва и това някак да планирам?
Как върви възстановяването при едната и другата операция.
7. Имам малко дете на 2г.към 15кг, сигурно не трябва да го вдигам след операцията?
8. Моля, пишете каквото се сетите по горните и ако се сетите и по други въпроси, касаещи операцията! Много много, благодаря!

9. Предимства и недостатъци на безкръвните операции и традиционините?

Последна редакция: ср, 11 яну 2012, 20:56 от Az_Collibri

# 126
Прочетох, че неинванзивна операция се прави при възли под 3см. Ако е 35-36мм означава ли, че Пандев ще ми откаже?
http://thyroidbg.com/Rak/Terap/Operaciq.htm, в грешка съм май, сега прочетох че има МИОТ и МИВАТ, различни манипулации..  Grinning

# 127
отговорите на въпросите ти зависят от оператора.при всеки хирург и в клиника,тези "неща'стоят различно.
парциална е частична операция.може да бъде и субтотална-да ти оставят изразки от щит.жлеза-това зависи от находката при отваряне на оперативното поле.
друга част от въпросите ти са обсъждани в предните теми  за д-р пандев.
но все пак..
1.при мен в клиниката си имаха обезболяващи.на следващият ден след операцията отидох даже и на работа.дали ще си пиеш със сламка или ще дерзаеш живота,зависи от теб и твоето с-ние.
пижама,нощница,гола до кръста или изцяло гола си зависи от правилника в клиниката.
2.---аз не съм платила в частна клиника,но при доц.димов.
3.зависи от хирурга ти и клиниката.моите ги направиха те.
4.това го обясних.ехографа е едно,на живо е друго..
5.зависи от д-ра.екг и рентген ,кръвни и урина са задължителните,но дали ще ги правиш навън или ще ти ги направят те....моите бяха при тях.
6.това си зависи от теб...аз имах дълъг болничен,но на др.ден бях на работа..
7.желателно е да не вдигаш тежко.
9.това го говорихме вече..

# 128
# 129
Минах на преглед.
 Док. каза че тиреоглобулин изобщо не е показател, преди да е махната изцяло жлезата и сложи три удивителни на бележките си! което пък говори зле за докторите, които ме пратиха да го изследвам и ми причиниха такъв силен новогодишен стрес. Както и разликата със 100 единици в различните лаборатории за 15 дни - той просто се изсмя като ги видя - явно е доста необичайно - вероятно грешка в една от лабораториите. Каза, че може да се повиши при прекарана наскоро инфекция, а аз имах 2 гнойни ангини точно тогава и много боледуване...

На своя глава бях изследвала калцитонин - при мен добре, той ме похвали за това ми решение - той вече бил показателен, ако е над норма за наличие на медуларен рак.

Възлите ми не го притесниха като за веднага операция /особено големия - 34мм хич не го притесни/, но ме насочи към биопсия на малкия около 1см възел, заради калцификатите - няколко точки в него, в следствие на което ще се реши по-нататъшното опериране, ако е лош или неопериране и следене, ако е добър.

Каза, че ако няма лоши клетки, може да си го следим през няколко месеца и да не се оперирам още време. Да си ми работи добре жлезата.

Във връзка с това, знаете ли какви са процедурите за биопсия.

Ще я направя при Ралица Иванова, при нея ходих и преди в ендокринологията. Разбрах, че трябва направление 7 за болница. Но първо трябва с докторката ли да се видя и уговоря за ден или в болницата да отида - не зная процедурите? Не зная първо при личния за направление за болница ли да ида, или първо да запиша час за лекарката /което ще е сигурно след 1-2 седмици, като има час и тя да ме прати при личен, да назначи дата/. Разбрах, че давали направление за тридневен престой в болница, но някъде четох, че е убождане за един ден, след което си тръгваш? И мога да ходя на работа? Ще се радвам на повече информация от вас, които сте правили! Благодаря!

# 130
Az_Collibri,радвам се ,че вече си по спокойна.За биопсия нищо не мога да кажа,не съм правила.
И аз току що се върнах от Търново,ТСХ 1,38,метизол намален на половина и след месец още наполовина и после контрола.И разни други неща са ми изследвали,които не разбирам,но видях че са в норма.Ще му мисля през март отново,а сега живота е хубавввв.....живейте го.
Гелика,Инка и всички Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart EyesПак за Пепи си мисля,не ми излиза от ума,защо изчезна.

# 131
Здравей Колибри,

ще пиша телеграфно, поради липса на време. Реших, че е важно да ти оговоря, защото и аз бях като теб, с много въпроси и притеснения преди години........Твоя път е почти като моя, с тази разлика, че моето ТСХ беше под нормата и имам диагноза хиперфункция на жлезата + Хашимото, тъй като МАТ са ми високи. И аз имам голям възел, като твоя и един малък от другата страна. Писала съм напред в темата подробно, ако искаш върни се и прочети.
Няколко важни неща:

1. Успокой се! Тези възли на ЩЖ не са толкова страшни, когато знаеш за тях и ги следиш при добър лекар.
2. Попаднала си при най-добрия в тази област - доц. Пандев. Наистина е корифей от европейска величина, познавам го и в по-личен план. Слушай го, той знае какво прави! Казвам го, от личен опит!
3. Поздравявам те за биопсията, към която те е насочил. И аз правих миналата година. д-р Иванова е най-добрият избор за тази процедура. Прави се с направление на 13 ет . в Майчин дом, като се водиш че си 3 дни в болницата. Но всъщност отиваш на първия ден, правят ти манипулацията, която е бърза и безболезнена и на 3 ден само отваш да си вземеш резултата. Плащаш само около 100 лв. за избор на екип. Преди това трябва да отидеш да се договориш с д-р Иванова кога е удобно за нея и тя ще ти каже какво да направиш.
4. Ако резултатите са добри, не бързай да ходиш на операция. Тези операции не са панацея. Понякога е по-мъдро да се изчака, особенно ако се чувстваш добре и нямаш някакви оплаквания - като проблем със сърцето, бъбреците и т.н...
5. Ходи редовно на консултации при доц. Пандев или друг добър ендрокринолог и си гледай живота. Радвай се на дечицата си, това е най-голямото богатство. Тази жлеза обича хубавите емоции и мрази стреса.
Усмихвай се повече!
Успех ти желая, каквото и да решиш! Ако искаш повече информация и те интересува нещо подробно, питай! Може да ми пишеш и ан лични. С удоволствие ще ти отговоря!

Надявам се да съм помогнала!

Поздрави на всички момичета тук и весели събота и неделя!

# 132
Галка!! Благодаря ти много  Hug Heart Eyes, за вниманието и за изчерпателния отговор! Тези твои думи ми действат страхотно окуражаващо и именно - точно това лутане и незнание в началото повече вредят сигурно от самата болест.... Изключително съм ти благодарна за насоките. Аз също смятам Пандев и Иванова за мн. добри специалисти! Вчера останах мн.впечатлена от д-р Пандев, а Иванова зная отпреди, когато се насочих към нея да следи възлите, докато бях бременна. Вече се обадих - първо на Иванова, тя ме насочи да се обадя на секретарката в  в ендокринологията - звъннах там и ми записаха час за 1 февруари, като аз настоях да е при нея, с избор на екип. Надявам се това, че лично не съм уговорила датата да не е проблем.
Казаха ми да нося неща като за прием в болница - това означава пижама, санитарни принадлежности, прибори? Друго? Ще се радвам и на такъв тип съвети.
Иначе ще прочета всичките ти постове и ще се надявам на светлина в тунела! За всички ни!!!  Hug Благодаря ви, че ви има!  Peace

# 133
Здравейте! И аз вече съм във вашия отбор. Оперираха ме преди два дни на 11,01, в Пловдив , доц.Димов. Отстраниха ми цялата жлеза. Образованието е доброкачествено. От операцията вече се възстанових и съм си у дома, но какво ще правя от тук нататък нищо не знам. От кога трябва да пия хапчетата? Какво ще се промени в организма ми? Епикризата ми ще е готова след 10 дни и тогава като я взема ще ида при ендото. Но дотогава сигурно трябва да започна да пия хапчетата. Изписаха ми калциум - 2 по 1 и Л-Тиероксин 100 по едно на ден/ако съм го разчела правилно/. Второто да го започвам ли вече? В болницата никой нищо не обясни. Вече ме налегнаха черни мисли и не знам какво да правя. Преди операцията изчетох всички теми, но вече ми се преплетоха нещата. 

# 134
Хайде и аз да се включа в отбора ви.Изплашена и незнаеща накъде да поеме. След като прочетох почти всичко по темата ясно е че тук е мястото където ще срещна подкрепа и помощ.
След профилактичен преглед при ендокринолог ми откриха три възела на щитовидната жлеза като най голям и претиснителен е  този в левия лоб с размери 34/10/34 мм, като заключението е Струма недоза 2гр. Лимфаденомегалия коли / каквото и да значи това/
Предстоят ми обичайните изследвания /хормонални /и от там нататък просто не знам накъде !?!?
двете лекарки при които бях на ехограф и за направление за изследвания са категорични че трябва да се оперира ако може сега , веднага , незабавно, но на мен нещо не ми се чува за операция
 Има ли възможност някой да ми даде координатите на д-р Пандев, къде приема какъв е реда за записване и телефон за връзка , защото оставам с впечетлението че това е лекарят който според вас си разбира от работата
И още един въпрос не е ли редно преди да се пристъпи към операция да се направи биопсия?
Изобщо положението при мен  в момента е мноооого объркано и още толкова много ревящо newsm45
 Очаквам помощ от вас какво да правя и накъде да поемам?!

Общи условия

Активация на акаунт