Захранване, водено от бебето / Вaby-led weaning

• 21 275
  • 203
  •   1
Отговори
# 120
Благодаря ви за мненията. Имам още време да измисля какво да правя, а и се надявам на помощ от педиатъра на бебето.

Чела съм, че кърмените бебета се захранват по-лесно, защото кърмата, за разлика от адаптираното мляко, си променя вкуса в зависимост от менюто на майката. Но това се отнася за всеки вид захранване. В книгата, която аз си купих за ЗВБ не се прави разлика между бебета хранени с кърма и с адаптирано мляко.

# 121
  • Berlin
Благодаря за сайта, fata! Simple Smile
Моята логика на твърдението ми е, че с АМ маааалко по-трудно се прави хранене "на поискване". Поне при мен малко нагласата и реалността не съвпаднаха. Все пак едно е бебето да ти дръпне блузата, ама като не може да си вземе само шишето ... Както казах, това си е лично мое мнение. Simple Smile Определено с 2рото бебе ще се опитам по-свободно да предлагам храни и да го оставя да бъде самостоятелно по-рано.

# 122
Чела съм, че кърмените бебета се захранват по-лесно, защото кърмата, за разлика от адаптираното мляко, си променя вкуса в зависимост от менюто на майката. Но това се отнася за всеки вид захранване. В книгата, която аз си купих за ЗВБ не се прави разлика между бебета хранени с кърма и с адаптирано мляко.

Да, това е така, но общо-взето разликите свършват дотук и не са огромни Simple Smile Пускам и за теб и за abs, пасажа от статиите за захранването в блога, точно за децата, хранени с АМ, има и за "храненето на поискване":

Бебета, хранени с адаптирано мляко

Адаптираното мляко не променя състава си и не се мени по време на хранене и според възрастта на бебето. Производителите на АМ отбелязват на опаковката колко мляко е нужно за бебето на определени месеци и с определено тегло. Ако в горещите дни бебето ви изпитва повече жажда, трябва да разредите млякото с повече вода или да му дадете допълнително вода или слаб чай. То не бива да изпива повече от определеното количество АМ. Бебето може да се храни „на поискване” и със шише, но с някои малки уточнения. Детето не трябва да превишава дозата си от мляко за деня, защото ще получи повече калории и това може да доведе по затлъстяване, което да продължи и в по-късна възраст.
Давайте на бебето си винаги само препоръчаното количество адаптирано мляко за неговата възраст и тегло и ако желае други течности предлагайте обикновена вода или слаб чай.
Както споменахме по-рано и бебетата хранени с АМ могат да се научат да ядат сами. Няма причина да ги лишавате от тази възможност. Да, те наистина не са успели да се запознаят с различни вкусове чрез майчиното мляко и челюстите и лицевите им мускули са се развили по малко по-различен начин от тези на кърмените деца. Може би и храненето на поискване им е непознато. Но разликите свършват дотук. Когато бебето ви навърши 6 месеца можете да му предлагате по абсолютно същия начин да се научи да яде само и само да открие различните храни.
Щом то започне да приема по-големи количества твърда храна ще забележите, че намаляват и нуждите му от адаптирано мляко. Наблюдавайте детето си добре и съответно намалете предлаганото количество АМ.
Може да използвате и следните препоръки, за да определите от колко мляко се нуждае бебето ви:
За децата от 6 месеца до 1 година обикновено са нужни  500 – 600 мл. мляко и млечни продукти на ден, след тази възраст са достатъчни 300 мл.
Когато кърмите, естествено не знаете точно колко изпива детето ви, но ако не му давате други течности и кърмите на поискване може да сте сигурни, че то приема достатъчно.
Що се отнася до храненето с адаптирано мляко, спазвайте указанията на производителя. Имайте предвид, че количествата често са малко завишени и за предпочитане е да давате по-малко, а не повече. На около 9 месеца са нужни приблизително 500 мл.течности и млечни продукти на ден и когато детето започне да приема повече твърда храна те постепенно намалеят до около 400 мл., за да достигнат до 300 мл. на 1-годишна възраст. Здравото дете ще иска да пие и вода ако е жадно. Щом е активно, весело и будно и развитието му протича нормално, значи всичко е наред!

# 123
Аз и блога четох, освен книгата Grinning Беше ми полезен. И след всички изгледани клипчета на бебоци, които се хранят сами, сега като видя майка да храни бебето си с пюре ми се струва неестествено Laughing

# 124
  • Berlin
Това и аз съм го чела. Simple Smile

# 125
Значи сте повече от информирани  Sunglasses Сега като натрупате и малко опит на "бойното поле" ще видите, че всичко ще си дойде на мястото  Simple Smile

# 126
Здравейте   Hugследях темата и блога още с голямото бебе,но от страх си я тъпках с пюрета, сега обаче с малката давам парченца от 3 седмици(малко преди да стане на 6 месеца),тя обаче щом усети парченце в устата прави отвратена физиономия и го изплюва- пробвах я с картоф,тиквичка,морков,банан, пъпеш,диня ,круша,ориз, пробвах и с пюре, дадох и в мрежичка да си смуче,дори и сок от диня сипах в шишенце,но не и харесва новия вкус, изцяло на кърма си кара детето,от всичко предложено нищо не е минавало през стомаха, плюе се веднага  Laughingпредполагам интерес и желание ще се събудят все някога, но не бих отказала и някой и друг съвет  Peace

# 127
Avchelinia , добре дошла  Hug

Ти ли предлагаш парченцата или даваш на детенцето само да ги поднесе към устата и да си отхапе? Може би просто й трабва още малко време, някои дечица "се осъзнават" малко по-късно, моите дъщерички са близначки и едната веднага схвана за какво става въпрос, а другата само държеше нещата в юмруче и се усмихваше, трябваше й малко време.
Взимай я с вас на масата, когато се храните, след като имате и по-голямо детенце ще й е още по-интересно.  Simple Smile Предполагам, че вече проявява някакъв интерес към храната на останалите и се опитва да пъха всичко в устата си (предимно неядливи неща, за жалост  Crazy)
Избери време от деня, когато не е уморена или прекалено гладна, най-добре между храненията в началото и просто приеми тези моменти не като "хранене", а като един нов и забавен момент за детенцето ти, в което то да следва собствения си инстинкт, да открива и да се забавлява. Heart Eyes

# 128
 Peace мерси за съветите, днес като че ли имаше успех с една круша,маца, цапа ,но и си гризкаше,даже ми се стри,че преглътна, ще видим на изхода как е  Joy

# 129
Поздравления!
На изхода може би ще намериш парченца от крушата  Crazy Не се притеснявай, съвсем нормално е в началото това, което са поели бебенцата да излизав почти същия вид. Просто храносмилателната им система все още свиква с новите храни, но след време акото определено добива вид на "нормално" с всичките му особености, най-вече аромат  Mr. Green

# 130
  • Berlin
И при нас има парченца. Simple Smile Ако е нещо меко, като банан например, го предъвква, ама ако е като ябълка, си е на парченца.
fata, може ли да препоръчаш някоя рецепта на гризини или нещо подобно (по-твърдо), да си направя като алтернатива на царевичните пръчици и да го давам навън. Направо се изприщвам вече, много ги харесва и ходи да си проси от другите майки, защото аз не му купувам и естествено той ходи да си иска. После не вечеря. Crossing Arms Може би и в другата тема ще попитам, че там има повече готвещи мами, аз много не съм по готвенето, ама си трябва да му направя нещо.

# 131
 fata благодаря за съветите и отзивчивостта , толкова е по-приятно когато има добронамерен човек да ни напътства   Hug   
Laughing,вчера след захранването с круша следобяд и дадох един кочан царевица да смуче и да си чеша венците и после видях,че липсват зрънца, за съжаление точно царевицата не е подходяща заради люспите за захранване,но поне интерес към храната и нейното преглъщане явно започва да има  Partyднес след обяд пак ще предложа круша и утре мисля да и дам парченца круша и пъпеш
а за рецепти и аз мога да дам линк към любимия ми сайт има овесени блокчета и хлебни пръчици доста подходящи за дечица, както и куп други изкушения http://vkuhniata.wordpress.com/category/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5 … 0%B5%D1%86%D0%B0/

# 132
Avchelinia , мерси за милите думи  Hug

abs, не знам дали си разглеждала линка с пецептите в блога, там има доста идеи за бисквитки и други удобни за ядене работи.  Simple Smile

http://zabliznacite.wordpress.com/2012/05/10/recepti-za-zahranvane-blw/

А ето и една рецепта специално за гризини, която пуснаха наскоро в другата темичка:

Гризини

около 500гр. брашно (аз ползвах от лимец)
2 средно големи банана
2 средно големи моркова
по 6 с.л. сусам, слънчогледови семки и ленено семе (аз не ги сложих)
100гр. масло (аз сложих около 4.с.л. олио за бебе)

морковите се настъргват на ситно, бананите се намачкват с вилица на пюре, семките се смилат, слага се мазнината и всичко се обърква. малко по малко се добавя брашното, докато се получи меко, нелепнещо тесто.
тестото се разделя на топчета, които се оформят на гризини (моите бяха с дебелина на показалец)
печат се около 15-20мин. на 160С

времето на печене зависи от дебелината им.

# 133
Здравейте  Hug, ние бавно напредваме, предлагам и всеки ден по нещо,ако е гладна си ги лигави,щом и омръзне го хвърля на земята и аз я махам от столчето  Laughing..............навън и дадох да смуче краставица и от оризовите и царевичните питчици гризини и се маца с тях, но в акото няма парченца нищо, май все още  само ближе и смуче без да преглъща  Flutter чудя се дали да не и дам хлебче(глутен ми се върти в главата )или да опитам някакви гризини -имаше едни с овес и ябълка, да опитам да изпека,но дали все пак първо да не започне да яде наистина плодове и зеленчуци.............. Thinking

# 134
  • Малта
Момичета, да питам:
във схемата от блога на Фата пише сок след 9 м.  newsm78 Обаче вчера ям грозда и девойката така го изсмуква, че се замислих дали сок да не й направя, защото ми е малко трудно зърно по зърно да махам семки и да държа в устата й за да не го глътне цялото ????

Та кога вие дадохте пресен СОК и от какви плодове / зеленчуци?

Общи условия

Активация на акаунт