Захранване, водено от бебето / Вaby-led weaning

• 21 230
  • 203
  •   1
Отговори
# 180
Арлина , може би е просто някакъв период. А и много често поркай изплютото в стомахчето все пак влизат по-малки парченца. Просто детенцето се учи да дъвче и му трябва малко време. Ако даваш по меки неща, например ябълката на пара, сварен морков, броколи, от които не може да отхапе толкова голямо парче, защото са зърнести отгоре,  дали няма да й е по-лесно и да ги смачква с венците, след като е отхапала. Коричка хляб за смучене също може да е добра идея за тренировки. В крайна сметка в началото е по-скоро за опитване и за учене,постепенно дечицата се научават да се хранят вече "истински"  Simple Smile

# 181
Здравейте,

Наистина в началото повече плюят, отколкото да ядат, но после нещата се променят. Дъщеря ми в началото се омазваше цялата, а сега е толкова добре вече, че почти не се цапа. Мвого съм доволна от този метод на захранване и горещо препоръчвам. На 1 година вече спокойно си ядеше ябълка и всичко, без да се дави, дъвче си. Само още не можем да се разберем да се пробва с прибори, но и това ще стане

# 182
fata, и аз мислех за ябълка на пара, но вчера имах същия резултат с едно парче тиква и реших, че няма смисъл да задушавам ябълката. Броколи и карфиол още не съм и давала, но тези дни мислех да купя.
А корички хляб засега избягвам заради глутена, искам малко по-късно да го дам.

Смуси, а ти даваш ли храна с лъжичка/виличка или чакаш дъщеря ти сама да се научи?

# 183
Арлина, преди й давах с лъжица, като се опитвах да я уча тя да я хваща. В един момент обаче твърдо отказа да й се дава с лъжица и пищи, иска само с ръце, сигурно е период

# 184
Арлина , ако нямате някаква фамилна обремененост не е нужно да изчакваш с въвеждането на глутена. Можеш да даваш коричка хлаб за смучене след 6-я месец, според последни проучвания не е нужно да се отлага въвеждането на глутена, особено при кърмените деца.
Що се отнася до приборите, можеш да предлагаш и неща с лъжичка, просто ти я пълни и я подавай и малко "покажи" как става, иначе детенцето може да не се сети само  Simple Smile

А ако предложиш цяла обелена о-малка ябълка или круша, дали няма да хапне по-успешно?

# 185
Вчера пробвах да дам парче ябълка без да е обелено - така определено се получи. Проблема е, че трябва да дебна да махам обелката когато изяде малка част от плода, иначе ще яде и обелката.

Освен това и пюре и дадох успешно (съвсем мъничко). Много смешно си слага лъжицата в устата, но определено предпочита сама да си я поднесе, дори после аз да помогна малко, за да изяде съдържанието.

И за глутена знам, чела съм, но предпочетох малко по-плавно да карам. Сега съм си направила списък от още няколко зеленчука и безглутенови и ще го въведа до две седмици. За никъде не бързам.

Благодаря за съветите  bouquet

# 186

И за глутена знам, чела съм, но предпочетох малко по-плавно да карам. Сега съм си направила списък от още няколко зеленчука и безглутенови и ще го въведа до две седмици. За никъде не бързам.

Чудесно  Simple Smile

# 187
Здравейте.

От доста време се навъртам около ЗВБ и си бях решила, че ще си следваме него. Дъщеря ми е изключително кърмено бебче. От около 5-6 дни започнах да й давам къде сварени, къде изпечени във фолио на фурна зеленчуци. До сега съм й предложила морков, банан и тиква. Като всяко начало и нашето е - повече извън устата и съвсем малко в коремчето. Омазването е стабилно, но пък е забавно за цялото семейство Simple Smile
Днес обаче бяхме на преглед (навършихме 6 месеца) и не си тръгнах особено спокойна от кабинета. Оказва се, че не само, че не сме качили нищо от миналия месец - ами напротив даже сме свалили около 300гр. На височина е дръпнала 2 см и мерките на гърдите и главата също не са мръднали от предходния месец. Педиатърката видимо се притесни. Натисна ме да започна да й давам каша, за да навакса с теглото. Признавам си и аз се притесних, особено като знам, че ще мине още доста време преди да започне действително да яде храната, а не само да я плюе. Освен това забелязвам, че варен морков хич не иска, печен във фолио на фурна сякаш малко повече го възприема. За банана и сами се досещате че очите й стават на палачинки още като го види (много й харесва), а след тиквата днес май й се обрина цялото личице. Може и да не е било точно от тиквата, но не се сещам да сме правили нещо различно днес, затова го отдавам на тиквата, а и доста бързо й мина.
Та първия ми въпрос е ако има някаква непоносимост към храна (в случая тиквата) тези петънца по цялото тяло ли трябва да се появят; колко време се виждат; да опитам ли да й дам тиква отново утре или да изчакам известно време и тогава да предложа отново?
Освен това посъветвайте ме какво да правя с тия пусти нейни килограми...искаше ми се да си караме на ЗВБ, но явно детето си има нужда от повече калории, които явно не успява да си набави чрез кърмата. Какво да кажа - детето си е будно, весело, привидно здравичко и доволно. Забелязах, че от известно време - около 2 седмици - ми се буди по-често нощем и е доста неспокойна през нощта като цяло. Преди сме правели паузи от по 5-6 часа - сега отново сме на етап "новородено" - през час/два сме будни.

Ох доста дълъг стана поста дано не ви досадя. В общи линии се притеснявам от загубата й на тегло. За сега си мисля да й давам кашичка следобед а на обяд да си й давам меки зеленчуци/плодове по ЗВБ както съм си наумила. Поне докато започне да ги вкарва в стомахче, а не да ги плюе... Но се притеснявам пък, че така детето се обърква - кое да дъвче, кое директно да гълта...дайте съвет.

Sad

# 188
Decu , понеже тук е темичката за хранене с АМ и ЗВБ, преместих въпроса ти в темичката в кърмаческия подфорум. Там съм ти отговорила и съм задала няколко въпроса, а може и някоя друга кърмеща майка да се включи с мнение и опит.  Hug

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=678259.new#new

# 189
  • София
Здравейте,

моето бебе е на 6 месеца без 4 дена и мисля да го захраня по метода ЗВБ, но да ви питам за някой неща. Кога горе-долу трябва да съм заместила едно хранене? Също така примерно давам картоф и след това дохранвам с АМ, но как да разбера колко картоф реално е изял, за да знам колко по-малко АМ от дозата му да му дам? Трябва ли да започна с 2-ка АМ след 6-я месец, при положение, че бебето ми не е захранено преди това, а нали 2-ката АМ е по-незасищато от 1-цата? Също така вие купувате ли плодове и заленчуци от пазара (т.е може да са пръскани и т.н) ?

Благодаря предварително Simple Smile

# 190
  • Berlin
Захранено или не, 1цата си е формула до 6ти месец, след това се преминава на 2ка.
Даваш да опитва колкото иска и колкото може, после си даваш цяла доза мляко и колкото изпие. В началото едва ли дори ще хапне и една хапка. Simple Smile Аз не започнах отначалото със ЗВБ и въпреки че по едно време малкият ядеше 125гр. пюре, после си пийваше и доволно млякото. Така че не ограничавай млякото. Peace

# 191
Здравейте,
моето бебе е на 6 месеца без 4 дена и мисля да го захраня по метода ЗВБ, но да ви питам за някой неща. Кога горе-долу трябва да съм заместила едно хранене? Също така примерно давам картоф и след това дохранвам с АМ, но как да разбера колко картоф реално е изял, за да знам колко по-малко АМ от дозата му да му дам? Трябва ли да започна с 2-ка АМ след 6-я месец, при положение, че бебето ми не е захранено преди това, а нали 2-ката АМ е по-незасищато от 1-цата? Също така вие купувате ли плодове и заленчуци от пазара (т.е може да са пръскани и т.н) ?

Благодаря предварително Simple Smile

Здравей dundulinka,

Забавих се малко с отговора, защото ми се искаше да се допитам за мнение и до други майки, практикували ЗВБ при хранене с АМ, за да разбера как са процедирали. Simple Smile Всъщност начинът е един и същ, независимо как е хранено бебето - предлага му се твърдата храна и АМ колкото поиска, не е необходимо да се следят стриктно грамчета. Реално се продължава със същото количество АМ, детето решава само дали да го изпие цялото или да остави малко, ако е хапнало малко повече. В началото на захранването бебенцата по-скоро се учат да се хранят сами, така че количествата твърда храна не са много големи. Обикновено се увеличават постепенно и със задобряването на уменията за самостоятелно хранене.
Що се отнася до заместването на хранене, както подсказва и самото име на този вид захранване, то е водено от бебето. Т.е. бебето постепенно само ще увеличи количествата твърда храна за сметка на млякото, няма точно определени срокове или норми. Обикновено се счита, че до годинката основна храна в менюто е млечната храна и млякото покрива почти напълно енергийните нужди на бебето.
По въпроса за вида АМ мисля, че е по-добре да се обърнеш за съвет към педиатъра ви, защото той най-добре може да прецени с какво адаптирано мляко да бъде хранено бебето в зависимост и от индивидуалните му особености и развитие.  Peace

Успех и ако имаш други въпроси съм насреща  Hug

# 192
  • София
Фата, мерси Simple Smile моето бебче вече яде картоф и карфиол, само че карфиола го правя все по сварен и той милия като го стисне и му се разпада в ръчичката Simple Smile Искам по натам да му дам кафяв ориз и да питам как мога да го направя така че сам да го яде, а да не е на каша?

# 193
Честито ви похапване  Heart Eyes
Ориза може да даваш добре сварен, тогава става лепкав и бебенцата доста добре се справят да го ядат и самички с ръце.  Simple Smile Само имай в предвид, че кафявият ориз е пълнозърнест продукт и като такъв не се равнява на белия ориз, т.е. въвежда се малко по-късно - 9-10 месеца.  Peace

# 194
  • София
Мерси fata за поясненията за ориза Simple Smile може ако искаш да добавиш в схемата при оризови бисквити и оризово брашно, че става въпрос за бял ориз  Peace , а при другия ориз, който е за след 8-9 месеца, че това е кафяв Peace

Иначе да споделя за нашето хапване - понеже гледам да му давам повече разхлабващи зеленчуци и плодове (понеже заради АМ-то акито му е по-твърдичко) и видях, че мога да продължа с бяла/черна ряпа и цвекло, на които сега им е горе-долу сезона, че този карфиол по пазарите е турски и кой го знае какъв е Simple Smile

Последна редакция: сб, 16 фев 2013, 21:46 от dundulinka

Общи условия

Активация на акаунт