Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 499 147
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 1 830
  • Burgas
Здравейте,

Имаме намерение да теглим ипотечен кредит и досега се спряхме на Пощенска банка и Алианц..Имате ли впечатления от двете банки? В Пощенска ме грабна това, че те одобряват без да си избрал имот, за определена сума, след въпросното одобрение имаш 3 месеца да се спреш на жилище. Докато всички останали банки действат на принципа първо да се спреш на имот, да стигнеш до предварителен договор и чак тогава те разглеждат като кредитоискател...
И аз мисля от Пощенска банка, на мен ми допада Спестовния им жилищен кредит и също, че застраховката живот може да се направи за първите 5г и после може да се прецени дали да се продължи.

# 1 831
Здравейте,

Имаме намерение да теглим ипотечен кредит и досега се спряхме на Пощенска банка и Алианц..Имате ли впечатления от двете банки? В Пощенска ме грабна това, че те одобряват без да си избрал имот, за определена сума, след въпросното одобрение имаш 3 месеца да се спреш на жилище. Докато всички останали банки действат на принципа първо да се спреш на имот, да стигнеш до предварителен договор и чак тогава те разглеждат като кредитоискател...
И аз мисля от Пощенска банка, на мен ми допада Спестовния им жилищен кредит и също, че застраховката живот може да се направи за първите 5г и после може да се прецени дали да се продължи.

Застраховките живот са задължителни за целия период, до там ли я докараха Пощенска, че да лъжат, че са задължителни само за първите 5 год...
Спестовен кредит, шегувате се ..  hahaha

# 1 832
  • Перник

Първо да попитам: има ли значение, че нямаме сключен брак с човека, с когото обмисляне теглене на кредит?

Мога да ти отговоря по първия въпрос. Зависи дали ще теглите заедно кредита или отделно.
С ММ нямаме брак и добре, че нямаме....

Да, понякога е по-добре да нямате брак... ние за съжаление имаме и заради това се наложи да тегля 2 потребителски, вместо ипотечен  Confused

# 1 833
Привет момичета! Имам въпрос относно предварителното одобрение на ипотечен кредит. Имате ли идея колко време след пускането на молбата излиза решението( моя е към ОББ)

# 1 834
  • Sofia
Привет момичета! Имам въпрос относно предварителното одобрение на ипотечен кредит. Имате ли идея колко време след пускането на молбата излиза решението( моя е към ОББ)
До два дни, зависи кога ще я придвижат. Ако подпишете сутринта може да я придвижат същия ден и да я разгледат на другата сутрин и след обяд служителката, която ви е приела документите да ви се обади. Зависи от нея, най-вече. Кога ще ги занесе и кога ще ви се обади.

# 1 835
Здравейте,

Застраховките живот са задължителни за целия период, до там ли я докараха Пощенска, че да лъжат, че са задължителни само за първите 5 год...
Спестовен кредит, шегувате се ..  hahaha

Не навсякъде застраховкaта Живот е задължителна. Примерно в  ДСК, ЦКБ, ПИБ и вероятно и в други не е и е по желание на клиента. В Пощенска наистина има опция да е само за 1-те 5 години, след това по желание на клиента. Нека не се подвеждаме.
Относно Алианц - застраховките Живот и Имот са за сметка на банката за целия период на кредита. Във всички банки Застаховка Имот в полза на банката са задължителни, като в почти всички банки тази застраховка е за сметка на клиента. В момента се сещам само за ЦКБ и Алианц, където е за сметка на банката, но може и някоя др. банка да практикува като тях.

# 1 836
  • София
В "Алфа" също ми направиха оферта със застраховка и без застраховка (по избор на клиента).
Да, при ЦКБ мисля, че застраховката се поема от "Армеец".  

За ОББ: одобрение е от няколко дни до седмица.

Последна редакция: пт, 20 мар 2015, 12:06 от missence

# 1 837

Първо да попитам: има ли значение, че нямаме сключен брак с човека, с когото обмисляне теглене на кредит?

Мога да ти отговоря по първия въпрос. Зависи дали ще теглите заедно кредита или отделно.
С ММ нямаме брак и добре, че нямаме, защото нямаше да ни одобрят за годините, които искахме. Него не го осигуряват на реалната заплата, отделно има други кредити и ако имахме брак официалните ни общи доходи щяха да са по-ниски от моите самостоятелни доходи. (Пример: моите са 1000лв, неговите 400лв, но има вноски за потребителски за 500лв. Така реално общите ни стават 900лв)

По отношение на брака - няма значение дали имате скл. брак за банката, ако дохода на едния стига за кредита и сте ОК само единия от вас да придобие имота. В този случай няма да изискат другия от вас да бъде вкл. в кредита. Но, ако и 2-мата искате да придобиете имота (50:50), задължително и втория партьор ще трябва да фигурира и в д-ра за кредит, в нот. акт и в ипотеката в полза на банката.

# 1 838
  • София

С ММ нямаме брак и добре, че нямаме, защото нямаше да ни одобрят за годините, които искахме. Него не го осигуряват на реалната заплата, отделно има други кредити и ако имахме брак официалните ни общи доходи щяха да са по-ниски от моите самостоятелни доходи. (Пример: моите са 1000лв, неговите 400лв, но има вноски за потребителски за 500лв. Така реално общите ни стават 900лв)

По отношение на брака - няма значение дали имате скл. брак за банката, ако дохода на едния стига за кредита и сте ОК само единия от вас да придобие имота. В този случай няма да изискат другия от вас да бъде вкл. в кредита. Но, ако и 2-мата искате да придобиете имота (50:50), задължително и втория партьор ще трябва да фигурира и в д-ра за кредит, в нот. акт и в ипотеката в полза на банката.

Ние имаме брак, кредитът е теглен само от единия (другият изобщо не фигурира в документите), а имотът е на името на двамата.

# 1 839
  • Перник
...
Това не е вярно. Ние имаме брак, кредитът е теглен само от единия (другият изобщо не фигурира в документите), а имотът е на името на двамата.  Peace
Имотът е на двамата, защото сте го купили. Единственият начин имотът да е собственост само на единия от вас е да е дарен на него. Всичко придобито по време на брака е семейна имуществена общност  Peace

Аз имам потребителски кредит от ДСК - наистина застраховката не е задължителна. Предложиха ми обаче 2 - "Живот" и "Нежелана безработица" или както там и беше името. Можех да сключа една или и двете. След неколкодневно чудене какво е по-вероятно да ми се случи, все пак избрах "Живот"  Laughing

# 1 840

Ние имаме брак, кредитът е теглен само от единия (другият изобщо не фигурира в документите), а имотът е на името на двамата.

Съгласна съм, но те нямат брак и при тях казуса е по-различен

# 1 841
  • София
Аааа, ясно. Аз разбрах, че имат брак.

Извинявам се за недоглеждането.

Тогава сте прави.  Peace

# 1 842
Има три режзима на имуществени отношения между съпрузи - 1) Семейна имуществена общност (най-разпространеният) 2) Разделност 3) Договорен режим. Съответно всичко придобито при 1вия режим е общност на съпрузите, при 2рия е ясно от заглавието му, а при 3тия според уговореното между тях в брачния договор. При получаване на кредит и закупуване на апартамент, ако режимът е на имуществена общност, то имотът става част от общото имуществото на двамата съпрузи, независимо кой е кредитополучател и кой фигурира в нотариалния акт като собственик, т.е. получава се нещо като бездялова съсобственост. При отпускането на кредита, банката като кредитодател преценява рентабилността на кредитополучателя и съответно изисква обезпечение, каквото е ипотеката, върху придобития с кредита апартамент. При непогасяване на кредита, независимо дали в договора за отпискането му кредитополучател е само един или двамата съпрузи, банката насочва изпълнение върху ипотекирания имот, който както стана ясно е на двамата съпрузи ако режимът е на имуществена общност. Изводът е, че това дали в договора за кредит заемател ще е единият или двамата съпрузи е от значение единствено за банката дали да има един или двама длъжници, т.е. получава по-голяма вероятност за редовно плащане на анюитетни вноски и погасяване, но в никакъв случай не оказва влияние върху правото на собственост върху недв. имот.

# 1 843
...
Това не е вярно. Ние имаме брак, кредитът е теглен само от единия (другият изобщо не фигурира в документите), а имотът е на името на двамата.  Peace
Имотът е на двамата, защото сте го купили. Единственият начин имотът да е собственост само на единия от вас е да е дарен на него. Всичко придобито по време на брака е семейна имуществена общност  Peace

Аз имам потребителски кредит от ДСК - наистина застраховката не е задължителна. Предложиха ми обаче 2 - "Живот" и "Нежелана безработица" или както там и беше името. Можех да сключа една или и двете. След неколкодневно чудене какво е по-вероятно да ми се случи, все пак избрах "Живот"  Laughing

Първо е изключително безотговорно да изтеглиш кредит и да не си направиш застраховка живот
Второ застрахователната премия е по-малка от разликата във лихвата м/у кредит със застраховка и без застраховка

missence, aко в НА мъжът ти фигурира и имате ипотечен кредит, то съпругът ти е минимум ипотекарен длъжник (т.е е съгласен с възбраната над жилището и е съгласен с условията на ипотеката)

# 1 844
Само за точност, в конкретния случай няма ипотекарен длъжник, а има кредитор, обезпечен с ипотека върху недвижим имот. И в тази връзка, при ипотека няма никаква възбрана върху апартамента, т.е. това не са равнозначни понятия. Нито пък е нужно съгласието на някого, то вече е дадено с подписването на договора за кредит. Възбрана се вписва едва при започване на изпълнително производство, което от своя страна започва при непогасяване на кредита (задължението).

Общи условия

Активация на акаунт