Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 501 503
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 4 440
  • Перник
Скрит текст:
Starrydream, аз няколко пъти съм погасявала част от главницата предсрочно. Не чак 30%, де. Винаги ме питат срока ли искам да намаля или вноската. Никога не са ме питали какъв ми е доходът в момента. Когато казах, че искам да намаля вноската, тя само ме предупреди, че ако после искам пак да я вдигна - тогава ще трябва да доказвам доход.
DreamComeTrue, нашият фиксиран лихвен процент за 10 години беше към Сосиете. Сега не знам дали го предлагат все още.
Еовин  , да разбирам, че си към ЦКБ? Последния път даже отбелязахме в заявлението да остане вноската същата, за сметка на срока и пак ни ощетиха (нещо за по-ниския доход споменаха)... Тъпото е че не можем в друг клон да предоговаряме.
Иначе идеята е да се предговори при внасянето по главницата - за да няма повторна рекалкулация на пог.план и приравнявания (главница/лихва)... Надявам се това да се случи до месец-два, докато лихвите добри.

Защо да не можете да предоговаряте в друг клон? За какво са им системите на тия банки?
И на мен ми излизаха с тия номера - елате в нашия клон. Ама като не ми е удобно, а имам друг клон на 2 крачки? Е, (с половин уста) може и там.

# 4 441
  • София
Обичайно при предсрочно погасяване може да се избере дали да се запази вноската като размер или да се запази срокът на договора. Ако запазите вноската, ще намалее срокът и ще платите по-малко лихви във времето, сравнено с варианта, при който запазвате срока, а намалява вноската. Ако е първата една година на кредита има такса от 1% предсрочно погасяване върху погасената сума. Ако е след тази първа година, е без такса.
Моят съвет е, ако може да си го позволите, да запазите вноската и да скъсявате срока, защото така се спестява повече (от лихви, които няма да платите).

# 4 442
Моят съвет е да опиташ да предоговориш сега. При мен стана буквално за 2 дни. Таксата, която ми удържаха беше от порядъка на 400 лв. Като ги придобият ДСК вероятно всичко ще е много по-бавно и тромаво, доколкото съм запозната с начина на работа на последните.
Съмнява ме да ти дадат 3%. Не може да очакваш да получиш лихва като по нов кредит, но примерно на мен преди няколко месеца ми дадоха 3.49%, което също е добре, предвид, че няма да рефинансираш, заличаваш, учредяваш ипотеки.
Ако тази служителка не реагира адекватно, може да отидеш в друг клон.
Как протече предоговарянето, с оферта от друга банка ли отиде. А вашият кредит в коя банка е?
 Иначе благодаря за съвета  bouquet

# 4 443
  • София
В Сосиете ни е кредитът. Питах в клона, в който погасявам предсрочно. Казаха ми, че вероятно могат да намалят до 3.5% и таксата за предоговаряне ще е около 400 лв. (тъй като по тарифа мисля, че е по-висока) и искат и за нея одобрение.
На следващия ден ми казаха, че са им одобрили намалението и таксата. Подписах анекс.
Не са ми искали никакви оферти от други банки.
Бях пуснала мейл до въпросния служител с въпросчета - дали може да се предоговори, тъй като пазарните условия са се променили и лихвите са доста по-ниски.
И така.

# 4 444
  • София
Скрит текст:
Обичайно при предсрочно погасяване може да се избере дали да се запази вноската като размер или да се запази срокът на договора. Ако запазите вноската, ще намалее срокът и ще платите по-малко лихви във времето, сравнено с варианта, при който запазвате срока, а намалява вноската. Ако е първата една година на кредита има такса от 1% предсрочно погасяване върху погасената сума. Ако е след тази първа година, е без такса.
Моят съвет е, ако може да си го позволите, да запазите вноската и да скъсявате срока, защото така се спестява повече (от лихви, които няма да платите).
Опитахме се втория път да запазим размера на вноската, но пак ни подхлъзнаха, не че щеше да има голяма разлика (%та намалихме с 0.4%), но сега ако погасяваме главница - няма да стане тоя път. Smirk
SvetlaK - за същата банка ли говорим? И на нас ни е неудобна. Решил съм в централата да отидем.
ПП: Как вървят лихвите за нецелеви ип.кредити извън Цкб?

# 4 445
Да, ясно, разбирам, ако ПИБ смятат и за минал период си прецакан наистина. Сега разбрах, наистина има значение колко си изплатил вече.

И все пак коя банка предлага такива големи периоди на фиксиран процент, не съм забелязала такова нещо?

За това казах че това в ПИБ няма нищо общо с фиксиран лихве процент, а само с фиксирана вноска за някакъв период, като в края правят приравняване.

И нашият е в Сосиете за 10 г фиксиран лихвен процент + още 10 на плаващ. Подписахме преди няколко месеца. Но както казаха по-горе, фиксирания го предлагат с 1 % по-висока лихва. 

# 4 446
  • Перник
...SvetlaK - за същата банка ли говорим? И на нас ни е неудобна. Решил съм в централата да отидем.
...

Аз говоря за предсрочно погасяване в Уникредит и ДСК. В ЦКБ мислех да пробвам в друг клон да си платя застраховката. Като ми се обадиха по телефона да ми напомнят до кога трябва да го направя питах може ли, казаха "по принцип може". Но в крайна сметка си отидох в "моя" клон.
Тия номера, дето "само при нас може" еди какво си, са изцяло за улеснение на служителите. И, да не изпуснат някой бонус евентуално.

# 4 447
В Сосиете ни е кредитът. Питах в клона, в който погасявам предсрочно. Казаха ми, че вероятно могат да намалят до 3.5% и таксата за предоговаряне ще е около 400 лв. (тъй като по тарифа мисля, че е по-висока) и искат и за нея одобрение.
На следващия ден ми казаха, че са им одобрили намалението и таксата. Подписах анекс.
Бях пуснала мейл до въпросния служител с въпросчета - дали може да се предоговори, тъй като пазарните условия са се променили и лихвите са доста по-ниски.
И така.
Интересно и полезно инфо. Ние сме с фиксиран % при тях и миналата година договорихме 3.99% за оставащия период (около 7 години май). Но не е зле да ида пак да ги проверя и да искам и аз 3.50%... не пречи да опитам поне, по едно предоговаряне годишно Satisfied
Иначе както и нагоре пишеше, и мен много ме притеснява като съвсем се слеят с ДСК какво ще стане, в момента сме доволни, и не сме от ДСК и опитът ни с тях (няколко пъти при това)

# 4 448
И така.
Интересно и полезно инфо. Ние сме с фиксиран % при тях и миналата година договорихме 3.99% за оставащия период (около 7 години май). Но не е зле да ида пак да ги проверя и да искам и аз 3.50%... не пречи да опитам поне, по едно предоговаряне годишно Satisfied
Иначе както и нагоре пишеше, и мен много ме притеснява като съвсем се слеят с ДСК какво ще стане, в момента сме доволни, и не сме от ДСК и опитът ни с тях (няколко пъти при това)
   това при фиксиран ли? А минавате на плаващ?!

# 4 449
Не разбрах точно въпроса, но до края на кредита ни остават 7 години, като и първоначално го сключихме за 10 и точно за толкова взехме фиксиран %. Няма да преминем на друг.

# 4 450
  • София
Не. Моят никога не е бил фиксиран. Има някаква защита - ако се качи до 0.5% базовият процент, моята лихва се запазва. Оттам нататък си се променя с пазара.

# 4 451
Не разбрах точно въпроса, но до края на кредита ни остават 7 години, като и първоначално го сключихме за 10 и точно за толкова взехме фиксиран %. Няма да преминем на друг.
  да, благодаря! Ние също сме на фиксиран за 10г. Тоест сега ви е 3.99 за остатъка. Само с молба ли стана ?

# 4 452
  • София
Някой знае ли какъв документ се дава от банката при заличване на ипотека след приключване на ИК?

# 4 453
Имам колебания как да постъпя. Имам ИК от преди 2г в Сосиете, лихва 4,38%. В момента лихвите са паднали и много се замислям какво да предприема. Предвид това, че Експресбанк се продават на ДСК, се колебая да рефинансира или да предоговарям лихвата, никак не ми се нравят ДСК. Иска ми се да стигна 3%, но не знам дали ще ми го дадат. Това, което ме спира са разходите в двата случая. Как точно да си направя сметката, за да сметна дали си струва. За колко години ще си избия тези разходи?
Наскоро ходих в Експресбанк, там служителката ме посъветва да изчака, да стане сливането и тогав да преговарям. Но мен ме притеснява това, че ДСК не са много гъвкави и не искат да намалят лихви.
Ако знаете какви са разходите за предоговаряне и рефинансиране, моля да споделите.

Моят съвет е да рефинансираш (изтегляш нов кредит, за да погасиш стария). Може в друга банка. Вярно, има си разправии с прехвърляне на ипотеката, може новата банка пак да иска оценка на имота от техен оценител, но това са еднократни разходи. Новата банка ще ти иска и доходи, кандидатстваш си като за нов кредит. Фиксирай на 10г лихвата.
По две причини те съветвам да направиш така.
1. да си фиксираш ниска лихва за дълъг период. Вноската ще ти падне и ще си избиеш разходите по преместването на кредита в друга банка.
2.да получиш нов договор, нещата юридически се менят и се появяват нови неща, които защитават и клиента, а не само банката.  Най-общо казано.

# 4 454
Да, ясно, разбирам, ако ПИБ смятат и за минал период си прецакан наистина. Сега разбрах, наистина има значение колко си изплатил вече.

И все пак коя банка предлага такива големи периоди на фиксиран процент, не съм забелязала такова нещо?
Търсете, трябва да има!
Питайте си "Какъв ви е лихвения процент при фикс. 1г, фикс 3г, фикс 5г, фикс 10 г ?" 
Ако няма, може да се договорите с банката. Поискайте да ви изготвят оферта за фиксиране на 10г.

Общи условия

Активация на акаунт