Отговори
# 105
Искам да изкажа специални благодарности на Хедра  и Асинка за бързата реакция по моя проблем. Вчера се обадих и ето че днес Асинка беше у дома внимателна,усмихната и отзивчива.
И въпреки всичко с бебето се носим по цял ден,не мигва и за секунда и иска постоянно да суче(буквално постоянно),а като стисна зърното мляко излиза..значи има...а защо бебе не се засища и не спи..не зная Sad

# 106
Лили, не мога да ти изпратя лично, защото ти е пълна кутията Peace
Звънни ми, че по-бързичко ще стане с отговора н въпросите ти Hug

# 107
Здравейте, момичета. И аз имам същия проблем като Лили. Писах на лични на Бу.

# 108
Здравейте, имам нужда от помощ, съвет, или поне успокоение... Май повтарям същите грешки като с първото си дете, въпреки че беше на кърма до 1 годинка.
Нямам въобще оформени зърна, както и първия път, така и сега съм с кървави рани на гърдите, мажа с лансинох, но уви- днес пак бебето си пийна кръвчица, а на болката почти не издържам  Cry Какво да правя? Имам помпа, започнах да изцеждам кърмата и да я давам с шише (така процедирах и с големия си син, така пи кърма от шише цяла година), но дойде и другия момент- започва май да се отбива. От едната гърда въобще не ще да суче, от другата трудно, но ако съм по-упорита, засуква. Само че в повечето случаи ме ползва за залъгалка. Пробвах различни пози, но само в една не много удобна за мен поза, наистина чувам, че преглъща, но става все по-зле- реве и иска шишето... Не мога да кажа дали имам достатъчно кърма, през около 3 ч изцеждам кога 60 мл общо от двете, кога 100-120. А яде прекалено много според мен- от шише изпива по 120-130 мл и след по-малко от 3 ч реве пак гладен. Вода въобще не пие, не я иска. Ох, какво да правя? Опитах да съм настоятелна и да не давам шишето, а само да суче, но уви-не става. А и ме боли... Искам най-доброто за бебето си, ако няма друг начин ще изцеждам всичко и ще действам само с шишето, а така не ми се искаше... Плаче ми се, моля, помагайте... Може би имам нужда да пробвам различни пози, мога ли отнякъде да ги видя? По най-стандартната, обърнато с коремче към мен, не изсуква и капка, а гърдата има мляко, като го сложа легнал на краката си, или на възглавица върху краката ми, и се надвеся над него леко обърнат настрани, главата му е срещу корема ми, така засуква и преглъща звучно, но се изгърбвам ужасно. Вече съм отчаяна... Същото беше и с баткото... В болницата помолих да ми помогнат да засуче правилно, за да не боли, но и там ме боляха гърдите и още втория ден започнаха да се разраняват. От четвъртия ден сме с помпа. Нормално ли е и да яде толкова? Верно, че се роди 3850 г, но чак пък по 130 мл, и то отпреди 3 дни? Много въпроси, сигурно и много грешки правя...  Cry

# 109
  • Пловдив
Здравейте. Ще мога ли тук да споделя притеснението си, защото незнам как точно да го формулирам за нова темичка?
От известно време имах болка близко до дясната гърда на нивото на мишницата от вътрешната страна към ребрата. Мислех си, че е нещо натъртено. Ходих при нашият доктор, то само ме натисна на мястото на болката и каза, че няма проблем. Не ми провери гърдите. Тази болка беше в продължение на сигурно 2-3 седмици, просто дискомфортно се чувствах. Обаче от няколко дена, разбрах, че не е натъртено, а вече в самата гърда има твърдина. Просто болката се усили. Предполагам, че е запушване на канал. Но ми е странно, че доста дълго време ме заблуждаваше и чак сега взе да ме боли силно, то и от там се досетих. Притеснението ми, че заедно с разбирането за твърдината, взе да ме боли и от външната страна на дясната гърда, където е мишницата. Като се напипвам доста ме боли и май и там има твърдина, но не съм сигурна. Какво може да е това? Отново ли запушване? Аз кърмя винаги в легнало положение е то обърната на дясно. Може ли това да е причината да ме боли така под мишницата. И то с всеки ден болката ми се увеличава. Какво да правя? Cry

# 110
  • София
Дилянка, чак мен ме боли като те чета, мила...
Лекарите преглеждали ли са езичето на бебето(че и на баткото)?
Късата юздичка може да причини ужасни рани поради това, че бебето не може да поеме достатъчно навътре зърното и съответно го стиска между венците си и го травмира. Езикът заема важна роля в сукането и ако бебето не може добре да го изплези за да го "подпъхне" както трябва, нещата стават болезнени. Отделно, че бебето не успява да суче добре и съответно много ясно, че ще предпочете шишето, където му е достатъчно просто да смуче, в повечето случаи млякото само му тече в устата и то само си преглъща.
Възхищавам ти се на търпението и упоритостта.
Това, че успява да суче, когато си отгоре значи, че той чака да му потече в устата. Пробвай да го сложиш легнал на леглото, а ти засатанала отгоре както ти е удобно. Или легнали - подай му тази гърда, която му се пада отгоре - с помощта на възглавници така си откърмих дребния - 90% легнали. Или поза "футболна топка".
Ако видимо си изплезва много добре езика и няма къса юздичка остава просто да коригираш захапването на бебето.
Очевидно не захапва добре, само трябва да разберем защо.
Зърната ти изпъкват ли по време на помпене и сукане? Можеш да пробваш да ги оформиш преди сукане - с помпа тип спринцовка (то и с другите става,де), с цедене или като ги врътнеш няколко пъти между палеца и показалеца си, все едно пластилин...
Като ги стимулираш да поизкочат - настаняваш се в подходящата (възможно най-удобна) поза.
- Трябва да потъркаш зърното в горната устничка на бебето (те по инстинкт отварят уста и търсят зърното)
- да го изчакаш широоооко да отвори уста
- приближаваш бебето към гърдата(ако е легнало, а ти отгоре - натикваш гърдата когато е най-широко отворена)
- трябва да е обхванало голяма част от ареолата (е, зависи колко ти е голяма;))
- ако опипаш с език горното си небце ще усетиш, че много навътре,почти до гърлото започва мека част - там трябва да влезе  зърното в гърлото на бебо
- когато кърмиш е добре гърдата да не е прекалено пълна, защото тогава съвсем му е трудно да захапе - представи си как ще ти е по-лесно да засмучеш балон - когато е надут или когато е леко спихнат?

И, съвсем нормално е да огладнява на по-малко от 3 часа. Важен е общия сбор на млякото което изпива за денонощие. Също колко са нааканите и напишане памперси за денонощие.
Количество кърма необходима за денонощие в грамове

Възраст на бебето       Миним. кол         Макс. кол            Средно кол
0-3 седмици                    400                       800                    600
(имай предвид, че бебетата не са роботи и понякога изпиват 50, понякога 150 мл.)
както и наддават - скокообразно, а не всеки ден с определени грамове

А, можеш ли да му даваш изцедената кърма със спринцовка или лъжичка, по-бавно става, но пък не се учат на лесното...

За разранените зърна - не си мий зърнатапреди или след сукане. Намазани с кърма ги оставяй да съхнат на въздух. Колкото повече са на въздух - толкова по-бързо заздравяват. Но, без да коригираш захапката няма как да заздравеят, защото то всеки път ги травмира...

Последна редакция: вт, 25 авг 2009, 00:17 от ludmilana

# 111
  • София

Деси, аз бих отишла на лекар - личния да прецени дали има нужда да те прати на мамолог.
Просто му натърти, че тази болка не минава и те притеснява!
Да те прати някъде, а не да казва, че нищо ти няма!
Ааа, я го стегни малко!

Аз не съм чувала за запушен канал на толкова високо място, но може да има, случаи всякакви...
Иначе за запушен канал стандартните съвети са:
- Сучене/цедене често - най-добрата помпа е бебето, естествено
- топъл компрес преди кърмене/цедене
- след цедене студен компрес
- налагане с надупчено зелево листо на мястото - може да спиш с него.
- пиене на Лецитин - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=136347.0
- да, честото притискане на дадени участъци от гърдата могат да доведат до запушване, така че, пробвай нови пози

# 112
На мен днес ми е първата сутрин, без да съм кърмила.  Confused За добро или за лошо, налага се да отбия малкия. Нямам намерение да цедя, освен, ако не сед наложи спешно разбира се. Нещо друго трябва ли да предприема?

# 113
  • София

Не, достатъчно е да поизцеждаж съвсем малко ако ти се получат втвърдявания или бучки. Но наистина съвсем малко, колкото да се разтикат.
Зависи по колко пъти сте се кърмили досега - ако са ти били малко кърменията на ден ще спре по-бързичко.
Аз отбих рязко като сина ми сучеше много в този период - Като го вземех от яслата в 18 часа до 8 часа на другата сутрин сучеше през два часа. Съботите и неделите си сучеше и денем през два-три часа...
И понеже отбих рязко, ми се наложи да цедя по схема - два дена през 4 часа, после два дена през 6 часа, после по два пъти на ден, после спрях - веднъж ми се появи бучка, цеднах малко и оттогава всичко свърши.
Не съм пила или слагала нищо по себе си.

По принцип може да се пие чай от салвия и да се слагат зелеви листа по гърдите.

# 114
И аз така си знам, ама все пак да питам. Мерси, ludmilana !

# 115
Здравейте, мили мами! Аз от давна не съм писала във форума, но сега имам нужда да ви попитам как точно да се справя с моята кърма ето и моята история. Значи аз забременях ин-витро миналата година и тази година март се роди моят прекрасен син Марти(за щастие си ни е едничък) и аз бях твърдо убедена, че ще го кърмя и така и стана кърмата ми дойде много бързо още в болницата и до сега вече 5м. и 12дни успешно се го кърмя и искам още дълго време да е така. Но проблема е, че май съм си направила хиперлактация защото в болницата ми казваха да се изцеждам след всяко кърмене(а то беше през 3 часа) и аз и така правех, и отделно имах доста кърма ама наистина доста като кравичка съм. Та въпроса ми е как да направя така, че да намали малко тази кърма, а съм и чувала че има майки, който не се цедят и пак си имат кърма. И ако не се цедя дали би ми спряла кърмата? Благодаря ви предварително.[/right][/pre]

# 116
  • София
Спри да цедиш  Grinning . Ако ти станат на буци гърдите и ти тежат, изцеди малко, но само колкото да облекчиш напрежението. Когато цедиш даваш сигнал на гърдите, че има нужда да произвеждат. Кърмата ти няма да спре, ако организираш правилно кърменето. Щом детето суче, кърма ще има. Представяш ли си дълго кърмещите майки да се цедят 3-4 години по безброй пъти на ден. Изцеждане след кърмене се препоръчва, ако кърмата наистина е малко и се налага бърза стимулация, и приключва, когато положението се нормализира(демек вече му стига на бебето). А прочете ли статийките за хранене на кърмачетата под час и на поискване? Това е най-сигурния начин за поддържане на лактацията - да храниш детето когато поиска и колкото поиска. Не, че е невъзможно да се поддържа и с режим, но при всяка криза така или иначе ще трябва да разваляш режима, за да стимулираш гърдите. Другия вариант е да си с постоянна хиперлактация, което въобще не е здравословно нито за гърдите ти, нито за свободното ти време. Това цедене е такова неудобство, сама си разбрала.
 За новородени бебчета е дори добре да има лека хиперлактация, защото те може да не могат първите дни да се нагодят добре на гърдата или пък нямат достатъчно енергия да сучат, а с малко повечко млекце няма да им се налага да смучат толкова енергично. Но след това не само, че не е нужно, ами е и опасничко заради риска от запушване на каналите и мастит.

# 117
Да ама ако спра да се цедя няма ли да си докарам мастит? То толкова много кърма съм си докарала че незнам как да се справя  #Cussing out

# 118
  • София, Младост 2
Няма да е разумно да спреш изведнъж, ако цедиш голямо количество. Ако искаш да разкажеш колко изцеждаш след бебето, тогава може да се обсъдят вариантите за постепенно намаляване на изцеждането и на кърмата. Има различни начини и подходи според ситуацията - затова е важно да се знае изцежданото количество.

# 119
Здравейте, аз съм майката която има проблем с хиперлактацията във форума "sirenata2". Ами в болницата ми казаха, че трябва да се изцеждам винаги след хранене и аз и така правех и така изцеждах ли изцеждах и си докарах на главата да изцеждам до към 1л. за денонощие. Най много изцеждам сутринта след като цяла вечер не съм се цедила после като се изцедя до края сутринта гледам следващото хранене да не се цедя, но ние вече сме големи и на обяд му давам пюре/е не яде цялото/, но после пак си суче ама вече по малко та няма начин да не се изцедя. Ама от няколко дни гледам да не се цедя до края, защото така прочетох тук във форумите че не е нужно да се цедиш до края. Най - лошото е, че на мен ми е първо дете и никой не ми е обяснявал как точно е трябвало да се случат нещата и сега трябва упорито да се боря с този проблем. Надявам се някой да ми помогне, че с това цедене не си е работа даже си мислех да си записвам час в МД за консултация ако видя, че не мога да се справя. Това е от мен искрено искам някой да ми помогне благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт