Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как да се справя с проблеми с кърменето през втория месец и да осигуря по-успешно кърмене за следващото дете?
Как мога да намеря книга за кърменето?
Как мога да се справя с различни проблеми при кърмене, като разранени зърна, изцеждане и установяване на правилна позиция за кърмене?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как да се справя с проблеми с кърменето през втория месец и да осигуря по-успешно кърмене за следващото дете?
Ако срещнете отново проблеми при кърменето на второто си дете, свържете се с други майки във форумите, публикувайте тема за вашите притеснения или потърсете съвет от Консултативния кабинет по кърмене. Получаването на помощ и информация може да ви помогне да преодолеете предизвикателствата и да подобрите опита си с кърменето в бъдеще.
-
Как мога да намеря книга за кърменето?
-
Как мога да се справя с различни проблеми при кърмене, като разранени зърна, изцеждане и установяване на правилна позиция за кърмене?
За да се справите с разранените зърна, важно е да ги поддържате сухи и да използвате специални кремове. Избягвайте честото миене и отмиване на кремовете, за да предотвратите допълнително дразнене. За установяване на правилна позиция за кърмене обърнете внимание на позиционирането на бебето и се уверете, че гърдите са правилно подравнени с устата му. Можете да намерите повече информация и съвети в библиотеката на форума.
-
Как да съхранявам правилно изцеденото мляко?
-
Какви са съвременните практики в кърменето и как да ги прилагам правилно?

Какво да правя? Имам помпа, започнах да изцеждам кърмата и да я давам с шише (така процедирах и с големия си син, така пи кърма от шише цяла година), но дойде и другия момент- започва май да се отбива. От едната гърда въобще не ще да суче, от другата трудно, но ако съм по-упорита, засуква. Само че в повечето случаи ме ползва за залъгалка. Пробвах различни пози, но само в една не много удобна за мен поза, наистина чувам, че преглъща, но става все по-зле- реве и иска шишето... Не мога да кажа дали имам достатъчно кърма, през около 3 ч изцеждам кога 60 мл общо от двете, кога 100-120. А яде прекалено много според мен- от шише изпива по 120-130 мл и след по-малко от 3 ч реве пак гладен. Вода въобще не пие, не я иска. Ох, какво да правя? Опитах да съм настоятелна и да не давам шишето, а само да суче, но уви-не става. А и ме боли... Искам най-доброто за бебето си, ако няма друг начин ще изцеждам всичко и ще действам само с шишето, а така не ми се искаше... Плаче ми се, моля, помагайте... Може би имам нужда да пробвам различни пози, мога ли отнякъде да ги видя? По най-стандартната, обърнато с коремче към мен, не изсуква и капка, а гърдата има мляко, като го сложа легнал на краката си, или на възглавица върху краката ми, и се надвеся над него леко обърнат настрани, главата му е срещу корема ми, така засуква и преглъща звучно, но се изгърбвам ужасно. Вече съм отчаяна... Същото беше и с баткото... В болницата помолих да ми помогнат да засуче правилно, за да не боли, но и там ме боляха гърдите и още втория ден започнаха да се разраняват. От четвъртия ден сме с помпа. Нормално ли е и да яде толкова? Верно, че се роди 3850 г, но чак пък по 130 мл, и то отпреди 3 дни? Много въпроси, сигурно и много грешки правя...
. Ако ти станат на буци гърдите и ти тежат, изцеди малко, но само колкото да облекчиш напрежението. Когато цедиш даваш сигнал на гърдите, че има нужда да произвеждат. Кърмата ти няма да спре, ако организираш правилно кърменето. Щом детето суче, кърма ще има. Представяш ли си дълго кърмещите майки да се цедят 3-4 години по безброй пъти на ден. Изцеждане след кърмене се препоръчва, ако кърмата наистина е малко и се налага бърза стимулация, и приключва, когато положението се нормализира(демек вече му стига на бебето). А прочете ли статийките за хранене на кърмачетата под час и на поискване? Това е най-сигурния начин за поддържане на лактацията - да храниш детето когато поиска и колкото поиска. Не, че е невъзможно да се поддържа и с режим, но при всяка криза така или иначе ще трябва да разваляш режима, за да стимулираш гърдите. Другия вариант е да си с постоянна хиперлактация, което въобще не е здравословно нито за гърдите ти, нито за свободното ти време. Това цедене е такова неудобство, сама си разбрала.