Отговори
# 120
  • София, Младост 2
Считай, че вече си се свързала с кабинета по кърмене - във форума сме няколко момичета, които отдавна работим към него, плюс отскоро и доста нови попълнения Heart Eyes

1л за денонощие е ужасно много излишно мляко, наистина. Предполагам, че цедиш по около 150-200 мл след бебето?

Добре правиш, че си започнала да не изцеждаш докрай - една от често използваните стратегии е точно такова постепенно намаляване на изцежданото количество, напр. с по 10-15 мл по-малко на изцеждане (ако обикновено цедиш 150 мл, изцеждаш 135), задържаш така 2-3 дена, за да може гърдите да се нагодят и да следиш за препълвания. После намаляваш отново с по 10-15 мл - вместо 135 цедиш 120, пак изчакваш няколко дена и така постепенно до спиране на изцеждането. Нужно е да следиш как се чувстват гърдите - да усещаш напрежение и пълнота е ок, но не трябва да стават на камък и да те боли силно.

Процесът може да се подпомогне допълнително и с използването на някои средства, които потискат производството на мляко - напр. чаят от салвия. Ако нямаш доверие в билковите средства, гинеколог може да изпише и някои медикаменти, които успешно намаляват млякото и може да се вземат по схема и със специална доза, като продължаваш да си кърмиш. Интересуват ли те и тези варианти, за да дам по-подробна информация?

# 121
Интересуваме всичко свързано с намалянето на кърмата, но само да не стигна до там че да я намаля прекалено много че да не му стига или пък да вземе да спре, защото искам да си го кърмя дълго време. Благодаря за бързата отзивчивост.

# 122
  • София, Младост 2
Естествено - целта е да се намали до нормално количество, а не да се спре кърмата. ПО принцип със салвията действието е по-меко и по-добре може да се контролира, отколкото с лекарствата, които са с доста по-категорично действие.

Чай от салвия (салвия официналис или градински чай) се намира във всяка аптека без проблем. На опаковката си пише инструкции как се приготвя - нужно е да се направи отваря (т.е. се оставя да се запарва поне 20 мин), за да е достатъчно силно. Приготвената 1 ч.ч. отвара си я държиш някъде, където често минаваш и през деня си пиеш по глътка, когато минаваш оттам, докато я изпиеш цялата - можеш да си я подслаждаш по желание.

Чаят се приема в добавка към постепенното намаляване на изцежданото количество - той ще помага по-бързо да вървят нещата.

Както е при провеждането на лечение, и тук е необходимо периодично да се преценява какво се случва и дали е нужно още нещо да се предприеме, да се промени подхода, да се увеличи, да се спре или намали някое от нещата - така че е най-разумно през 3-4 дена да пишеш как върви намаляването на млякото, за да не се компроментира количеството и за да може навреме да се променят мерките, ако се налага Peace

# 123
Здравейте,
ще съм ти много благодарна ако ми дадете съвет по моя въпрос.
Имам втори син на 1 месец и 3 дни и сме 4400 г.. До сега сме само на кърма и малко водичка ( 30-40 мл.). За първия месец качи цели 1300 г. , което много ме радва. Ака често, по 4-5 пъти на денонощие, пишка си добре. Това, което ме притеснява е, че се храним много често и направо 'безразборно'. Повечето пъти през 2 часа, понякога и през 1. Веднъж на ден може да направи 3- часова пауза, както и през нощта, когато суче обикновено в 2 часа и после в 5 часа и после се почва хаотично хранене или стоене на гърдите. Опасявам се дали не му се натоварва така коремчето като почти нон стоп се храни...
Дали честото искане да суче е поради това, че не му е достатъчна кърмата на едно хранене и после бързо пак е гладен или само така изглежда.Но докато не предложа гърда не спира да плаче.. Давам почти всеки път от двете гърди за по 10-15 мин., от които може би само 5-6 суче активно. Дори много бързо му тече и се дави и после само като, че ли смуче гърдата и от време на време преглътне или направо си заспи. Пия течности и чайове за лактация, но не виждам някаква промяна. До кога ли така ще продължим??? Много искам да сме само на кърма и да не давам добавка, но това висене на гърдите понякога направо ме изнервя:(
Моля са съвет. Благодаря предварително.

# 124
Благодаря за съвета още утре ще си потърся чаят и ще си взема, а тази доза да я изпия до края на деня ли? И след това да наблюдавам как вървят нещата и дали ще имам нужда от още така ли да разбирам нещата?

# 125
  • София
Муцунакис, много се радвам да чуя добрата новина за второ бебче! Честито!Ти май ни позабрави в отчетни  Simple Smile . Радвам се също, че имаш желание да кърмиш.
 Аз така като чета ми се струва, че всичко при вас е съвсем наред. Бебето иска, ти му даваш, чудесен синхрон сте! Ака си редовно, значи манджата му стига. Колкото до натоварването на стомаха, хич не се тормизи за това. За да суче трябва да прилага сила. Ако бебето е сито няма сила, която да го накара да се труди да изкарва мляко от гърдата. И да поеме нещо в повече, ще го върне(не повръщане на фонтан, а изливане по брадичката или отстрани през  устата. Активно сучене по 5-6 минути си е нормално. Като дадеш и втората гърда, стават 10-12  Simple Smile . Аз имах много "бърз поток" на млякото и активното сучене беше по-кратко, но бебето наддаваше добре и акаше прилично.
 Та в общи линии всичко е наред при вас с изключение на това, че ти се тормизиш, защото си неуверена. Но показателите за нахранено бебе показват, че се справяш много добре  Hug
 Ако имаш някакви съмнения или притеснения относно кърменето, може да разгледаш статиите в библиотеката. Да знаеш, че много неща ще ти станат съвсем ясни и така ще бъдеш спокойна в отглеждането на бебчето.

# 126
Скреч, много ти благодаря за отговора. Това, че съм неуверена е вярно...Дано да си права и всичко да си е нормално.
Нямам никакво време за писане, дори сега с едната ръка пиша. Но поне понякога мога да попрочитам тук там разни неща.
Много ми иска да имаме малко по-установен режим, поне през 2 часа и половина, за да съм сигурна, че се е нахранил човекът. А това, че му се стича по устата е така, но той като заспи не гълта.
Пак благодаря и за куража  Hug Hug

# 127
  • sofia
Здравей mucunakis!
Честито бебче, въпреки, че като чета темповете на наддаване той вече е голям мъж  Heart Eyes. Да е жив и здрав!
Искам да те поздравя за шампионското наддаване на бебчо през първия месец.
Много добре си се ориентирала да следваш сигналите на момченцето си и да му предлагаш да суче, когато поиска. Разбирам колко ти е трудно това кърмене, което сигурно ти се вижда постоянно. Помня как се чувствах самата аз през тези първи седмици, когато имах чувството, че само кърмя и преобувам бебе и пак не се справям. искам да те успокоя, че освен, че правиш най-доброто за твоето бебе това толкова често и безразборно кърмене ще приключи и ще установиш, че бебето ти си е изградило свой собствен режим, който ще е на определени интервали  Wink А как сте с разходките?бебето спи ли в количката?ако спи би могла да го разхождаш малко повече, така, че да се получи пауза от 3 часа от началото на едното кърмене до началото на следващото Wink. Дори и да не се получи тази хитрина, искам още веднъж да те уверя, че се справяте добре и всичко това е временно Simple Smile бебето ще порасне, ще заякне, ще изсуква бързо по-голямо количество мляко и съжителството ви ще стане още по-леко Simple Smile

# 128
mucunakis, да допълня и аз още нещо към съветите които са ти дали, понеже и аз минах по същия път и в началото много се измъчих, но постепенно направих някои неща, които ме улесниха. Първо направих така, че кърменето да не ми тежи, а да ми е време за почивка, ако ми се спеше лягах с бебето да спя на спалнята и едновременно с това го кърмех, ако исках да погледам телевизия, интернет, книга си осигурявах достатъчно удобно място подпирах се с възглавници за да ми е по- удобно по време кърменето, което продължаваше понякога по час, два, като естествено бебето не сучеше през цялото време просто искаше така да си стои на гърдата и да си дремва, иначе беше голям рев. Доколкото разбирам ти имаш и друго детенце в такъв случай е малко по-сложно и ще е добре, ако има кой да ти помага, поне още меесец-два, защото това положение няма да се задържи по-дълго, постепенно бебето ще увеличи интервалите между кърменията и ще намали времето на сучене, до тогава се иска само малко търпение. В твоята ситуация слингът също би свършил чудесна работа, ако нямааш обезателно си купи или направи, с него ще може едновременно да си вършиш домакинската работа, а бебето да е сгушено в теб и когато желае да си посуква! Успех! Hug

# 129
zdraveite. Predvarielno se izviniavam za latinicata, no vse ostesam v MD i niamam kirilica na tela mi. Imam nujda ot vashia savet i pomost. Nakratko istoriata mi: rodih moite dve momi4enca na 26 ti August v 32 g.s - 6iikata mi ne izdarja i bebetata barzaha da izlizat. Rodiha se 1970gr i 1870 gr. Di6at sami4ki, ne sa na kislorod, stabilni sa -v neonatologiata se grijat za tiah. Zapo4naha da gi zahranvat ot sabota, no e trudni4ko : povrastat vse oste. Za sega mi kazaha da se cedia i da zamraziavam, a kato doide vremeto moga da hodia da se u4im da karmia na miasto- dai Boje da e do 2 sedmici. Kolastrata mi doide na 28 sletobed, ot 29ti se cedia. Koli4estavata ot 2te gardi sa: 30ml/20ml/30ml/20ml. Na 30ti izcedih : 60 ml/40ml/20ml/45ml/20 ml. Dnes zapo4nah s 50 ml. Cedia se na 3-4 4asa. Opasiavam se,4e tezi koli4estva niama da sa dostata4ni na bebetata. Molia vi za savet. Izviniavam se za posta tuk, no na li4nite na mamite ot 1va stanica ne uspiah. Blagodaria predvaritelno  

# 130
Имаш ли възможност да цедиш по-често, например на 2 часа, пий много течности, лактогонен чай, наспивай се, доколкото можеш. Поздравления за близначетата, да са ти живи и здрави  Hug

# 131
  • София, Младост 2
Здравей и честити момиченца - пожелавам ти много бързо да си ги отведете вкъщи Hug

Представям си как се чувстваш в момента, съвсем скоро след раждане, с бебета в неонатологията и всичките останали притеснения и болки. Нормално е времето някак да се изплъзва между пръстите, да не успяваш да си починеш, а и да има постоянно нещо за вършене. Затова е хубаво да имаш приоритети, които да са ти пътеводна звезда и да ти дават някаква основа и структура на деня - ако си твърдо решила да кърмиш, тогава изцеждането трябва да е такъв приоритет в момента.

Първите две седмици след раждането показваш на организма ти колко мляко да произвежда и честотата на изцеждане е ключов фактор за това дали ще изградиш голяма и добре работеща фабрика, или ще е малка мандричка. Предвид че ти е нужно мляко за две бебета, а и си родила преждевременно, т.е. гърдите не са имали тези още 2 месеца, в които да продължат да се разрастват и развиват, тогава е още по-важно - изключително важно! - да има минимум 8-10 изцеждания за 24ч, като имай предвид, че само с 8 изцеждания, които се дават като абсолютен минимум, резултатите често не са най-добрите, особено предвид че помпите, които се предлагат на бг-пазара не са с най-добрите показатели за развиване и поддържане на количество мляко.

Не е нужно изцеждането да е през равни интервали - ако ти се налага да излезеш или да правиш нещо, заради което не можеш да се изцеждаш 4ч, тогава може да наваксаш с изцеждане на всеки час-час и нещо за следващите 3-4ч. Същото е и нощем - ако проспиш интервал от 4-5 ч (максимум! - не е разумно да оставяш по-голям интервал!), тогава е добре той да бъде последван от няколко изцеждания в кратък интервал, за да можеш да вместиш тези поне 8-10 изцеждания за денонощието.

Често майките се опасяват, че когато се цедят толкова често, особено ако се налага да се компенсира и да се изцеждат на всеки час, количеството изцедено мляко е нищожно малко и се чудят дали има смисъл от това. Смисъл има - за гърдите е важно да се стимулират и изпразват много често, независимо че изцеденото количество може да е малко - важното е да получат сигнала да произвеждат повече.

При регулярното изцеждане е важно да цедиш до дъно, т.е. 2-5 мин след като от гърдата започнат да излизат само капки! Когато правиш изцеждания през малки интервали, тогава сесиите ще са по-кратки, защото гърдите по-бързо ще се изпразват. Ако продължителното изцеждане те изнервя, тогава такива кратки и чести сесии може да са по-поносими, отколкото изцеждане по 40 мин на всеки 2-2,5 ч (това са приблизителни времена, естествено - при всяка майка отнема различно време в зависимост от умение, рутина, помпа и инидивидуален отговор на организма).

При теб количествата, които постигаш в момента, са съвсем адекватни за времето, което е изминало от раждането, което е много насърчаващо - имаш всички предпоставки да изградиш и поддържаш количество мляко, което да е достатъчно за бебките. Като ориентир за нататък - важно е след 14 ден след раждането да има изцеждано количество от над 500 мл за 24ч, което е минималната граница. Иначе оптимално добре за едно бебе е да има количество от 600-700 мл, а за близнаци е най-разумно да бъде между 800 и 900 мл за 24ч - това са количествата, към които е добре да се стремиш. Сега може да ти изглежд ужасно много и да се обезсърчаваш дали някога ще го постигнеш - но не забравяй, че организмът ти знае, че си носила две бебета и промените в него са по-различни, отколкото при едноплодна бременност, така че е подготвен да отговори. Просто сега трябва да му покажеш с много честото изцеждане, че трябва да впрегне всички ресурси Peace

# 132
Хедра, благодаря ти много за съветите.
Мене ме изписаха тази сутрин, така че от сега до прибирането на бебетата вкъщи приоритет ще ми е изцеждането и съхраняването на кърмата.
В случай, че имам допълнителни въпроси, ще разчитам на вас момичета!
Благодаря ви!

# 133
Благодаря отново за съветите и препоръките! Много е хубаво да има кой да ти вдъхне кураж и надежда!!!

# 134
Хедра, пропуснах да попитам как да замразявам кърмата. В смисъл : цял ден цедя и трупам количество в контейнерче (имам комплекти с чашките на Авент) и в края на деня поставям във фризера ? Малко съм объркана. Някъде четох, че трябва да цедя, после поставям в фризера. След това новото изцедено количество добявам направо в/у замрането от предното цедене и т.н. .... а върху кутията ан чашките авент пише че е забраненно да с епоставя прясна кърма в/у вече замразена  newsm78
Благодаря още веднъж за помощта.

Общи условия

Активация на акаунт