Отговори
# 135
  • София
  На обучението именно представител на Авент, а и от Банката за майчина кърма заявяват, че е най-добре максимално бързо да се замрази кърмата след изцеждането. Така се съхраняват най-добре нейните качества. Ако се наложи да се долива се прави направо върху предишното количество като контейнера не трябва да се отваря повече от 4 пъти.
  Искам да обърна внимание, че изискванията към съхранението на кърмата на недоносени бебета е малко по-различно. Хубаво е и да не са на големи дози, защото веднъж размразена по-късно не може отново да я замразиш.

# 136
  • София
  Ето и линк за съхранението на кърма на по-рано родени дечица - http://www.kellymom.com/bf/pumping/milkstorage-preemie.html

# 137
Здравейте, не знам дали тук е точното място да задам въпрос за кърменето,но ще опитам.
Бебето ми е на 1 м. 3 седмици, само на кърма, за първия месец качи 1500 гр. и 6 см., до скоро се хранеше много добре, давах само по една гърда на хранене, от 2-3 дни давам и от двете, а от вчера, след като сучи 5 мин. активно бебето започва да пищи, да блъска и да се сърди, давам и от другата и след 5 мин. резултата е същият.  Вече не заспива на гърдата, като доволно наядено бебе, по-трудно заспива. Какво мога да направя за увеличаване на кърмата, дали е намаляла или това е криза на растежа? Благодаря ви предварително за съдействието.

# 138
  • София
Здравей Линет,
личи си, че си подготвена по въпросите за кърменето. Според мен си усетила много добре, че, да, възможно е да е лактационна криза, тя е някъде към 6-8-ма седмица, а вие сте в осма сега, доколкото разбрах.

Достатъчно е да кърмиш често, колкото бебето поиска. Увеличи течностите - поне 1,5-2 литра на ден. След като бебето изсуче тази по-силна струя на първата гърда и започне да се сърди, не бързай даго прехвърляш на втората, а й приложи компресия и го остави да й се сърди докато сам не пусне. Кърмиш и от двете гърди(много добре, че си започнала да го правиш). Като изсуче двете гърди и още се сърди, пак го сложи на първата, ако има нужда пак го сложи и на втората(защото по време на самото сукане в изпразнените алвеолки вече започва да се произвежда ново мляко). Не даваш биберон, води, чайчета. Ако има колики - капки по-добре.

(пояснявам за компресията -  започваш да масажираш гърдата от основата към зърното, като прилагаш нормален до силничък натиск. Това се прави с цел да се стимулира да слезе онова т.нар. задно мляко, което е гъсто и богато на мазнини. Аз лично когато кърмех синът ми в началото не знаех нищо за компресията, но по-късно като прочетох осъзнах, че съм си я прилагала съвсем интуитивно. Аз направо си хващах гърдата и си я стисках и мачках (нормално силно, не съм прекалявала)от основата към зърното, защото усещах, че имам още от по-твърдичките  места в гърдата(пълни алвеолки)) Другото, което забелязвах тогава е, че удряйки гърдата с юмруче, Мъри всъщност й прилага вид компресия, все едно, че ми подсказваше какво да правя аз, как да му помогна.

Ще бъдете като скачени съдове няколко дена, но преодолявайки кризичката ще може да продължите след нея с увеличено количество кърма.
Точно в този период това държание на бебетата е нормално - често-често искат да сучат, сърдят се като изпият силната струя и се налага да се трудят за да си изкарат още млекце(тук в помощ им идва компресията), по-нервнички са от обикновено. Това е нормално.
Ако майката не е достатъчно информирана си мисли, че вече няма  мляко, започва да дохранва (по съвет  на лекаря най-често) вместо да увеличи броя на кърменията и така се стига до проблеми с кърмопроизводството...
Кърмата ти не е намаляла, а бебето просто има нужда от повече вече. Чрез честото сукане то "казва" на тялото ти, че иска по-голямо количество кърма. И, ако ти се вслушваш в бебето и му сътрудничиш, тялото ще отговори с повече кърма наистина. Не се страхувай от честото кърмене през тези дни, бебето ще си поеме необходимото количество кърма, важен е сборът за денонощие, а не количеството на едно кърмене. Т.е дали ще суче 7 пъти по 100 мл. или 12 пъти по 50 мл. все ще е изсукало 700 мл. за денонощие, нали така?
Браво на вас и успех!

пп: Възможно е вече да се е регулирала кърмата ти, защото са минали 2 дена откакто си задала въпроса, но се надявам да сте добре.

# 139
ludmilana - Благодаря много за отговора, това за компресията не го знаех, сега ще го приложа. Като цяло малко по-добре е ситуацията, но на някои хранения бебето продължава да се сърди. Отивам да си сипя вода, за да презареждам.
Много се радвам, че го има форума, за да може лесно и без притеснение да обменяме опит Simple Smile

# 140
ludmilana безкрайно благодаря за информацията дадена на Линет, имам същия проблем вече една седмица и доколкото ми позволява времето ровя за да намеря отговор на въпросите си.  bouquet Това за компресията установих че съм го правила интуитивно, все пак бебо не е много търпелив, лошо е че с дъщеричката нямаше кой да ми даде такъв съвет, и както каза - лекарят ме посъветва да дохранвам и така до половин месец преминахме на АМ.
С огромно уважение към всички консултанти Ви пожелавам бъдете здрави и продължавайте да помагате на тревожните мами

# 141
hedra,дали ще е възможно да прочистиш кутията си бих искала да те питам нещо! Hug

# 142
  • София
Биа, кутията на Хедра е заключена за известно време.
Ето други начини за контакт с нея: http://xedra.wordpress.com/contact/

# 143
Биа, кутията на Хедра е заключена за известно време.
Ето други начини за контакт с нея: http://xedra.wordpress.com/contact/
Мерси много! Hug

# 144
Здравейте,
 имам същия проблем като Линет,с тази разлика че беба е почти постоянно с биберон-залъгалка в устата защото само това я успокоява когато е нервна.При нас това дърпане и реване на гърдите продължава вече 2 седмици и се виждам вече в чудо,бебето буквално изсуква първото мляко за около 3 мин на всяка гърда и след това започва един рев  едно чудо и дърпане и извиване като струна назад.Аз упорствам и продължавам да я държа на гърдите но много рядко засуква отново Sad.Дали проблема е в това че постоянно е с залъгалка?Ще приложа компресията,дано помогне......

# 145
  • До хладилника, който обичам
pepsipasta, темата не е за консултации и въпроси (и предстои да бъде изчистена).

Сигурно ще получиш много повече отговори и внимание, ако пуснеш отделна тема във форума, в която да опишеш подробно проблемите, както и всякакви детайли, които могат да са от значение - колко често се храни бебето, от една или две гърди, получава ли вода и биберон, как наддава, колко често пълни пелените...  Simple Smile

# 146
Здравейте,
 имам същия проблем като Линет,с тази разлика че беба е почти постоянно с биберон-залъгалка в устата защото само това я успокоява когато е нервна.При нас това дърпане и реване на гърдите продължава вече 2 седмици и се виждам вече в чудо,бебето буквално изсуква първото мляко за около 3 мин на всяка гърда и след това започва един рев  едно чудо и дърпане и извиване като струна назад.Аз упорствам и продължавам да я държа на гърдите но много рядко засуква отново Sad.Дали проблема е в това че постоянно е с залъгалка?Ще приложа компресията,дано помогне......

Здравейте,аз имам същия проблем и имам нужда от помощ,бих пуснала тема,но не знам как.Дали някой е пуснал вече такава тема?Не откривам

# 147
Така сме от около две седмици,но аз продължавам да мъча,лошото е ,че сме в долните граници с килограмите Sad

# 148
  • София, Младост 2
Таня, звучиш тъжна и притеснена. Хайде опитай се да пуснеш наистина нова тема с подробности около вашата ситуация, за да можеш да получиш повече мнения (иначе можеш да кликнеш и просто на линка за контакт в подписа ми, за да се свържеш с мен, ако желаеш). Тема се пуска ето така - отваряш този линк:
http://www.bg-mamma.com/index.php?board=8.0
Като ти се зареди страницата, погледни горния десен ъгъл - под рекламите има няколко бутончета, на които пише Маркирай прочетено, Извести, Нова тема - натискаш бутона нова тема и си готова. Отваря ти се формата за нова тема, пишеш си заглавие, разказваш каквото се е случило и какво те тревожи около бебето - това е Grinning

# 149
Таня, звучиш тъжна и притеснена. Хайде опитай се да пуснеш наистина нова тема с подробности около вашата ситуация, за да можеш да получиш повече мнения (иначе можеш да кликнеш и просто на линка за контакт в подписа ми, за да се свържеш с мен, ако желаеш). Тема се пуска ето така - отваряш този линк:
http://www.bg-mamma.com/index.php?board=8.0
Като ти се зареди страницата, погледни горния десен ъгъл - под рекламите има няколко бутончета, на които пише Маркирай прочетено, Извести, Нова тема - натискаш бутона нова тема и си готова. Отваря ти се формата за нова тема, пишеш си заглавие, разказваш каквото се е случило и какво те тревожи около бебето - това е Grinning
Вече ти писах на сайта Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт