Отговори
# 210
  • София
  Обикновенно ако нощем не се оставят гърдите да се препълват при по-големи паузи това веднага се отразява и на количеството кърма денем  Simple Smile

# 211
Здравейте, пиша ви и аз с молба за съвет.

Бебето ми е почти на годинка. Кърмено изключително 6 месеца, захранвано постепенно, в момента яде всички съответстващи на възрастта му храни. Не отказа сам нощното кърмене, аз съответно също не съм се опитвала с някакви начини да го отказвам.
В момента кърменията варират според ангажираността ми, тъй като има дни, в които ми се налага да работя. Задължително го кърмя рано сутрин и преди нощния сън, също така има и поне 2-3 кърмения през нощта. В повечето дни го кърмя и през деня - по мое усмотрение, така да се каже - в смисъл, че той не търси сам, предлагам, когато е разстроен, ако сме навън и се налага и т.н.
След две седмици ми се налага да пътувам за 4 дни извън страната. Може ли да ми помогнете с насоки как да организирам правилно цеденето, за да поддържам лактацията и възможно ли е това изобщо ? Притеснява ме това, че при мен вече няма такова голямо производство на мляко, гърдите ми не се напрягат - дори и в дните, когато цял ден не съм успяла да го накърмя и го правя чак вечерта. Когато той засуче, тогава вече се усеща "слизане" на млякото и в двете гърди. Имам ръчна помпа на Авент, зная как се борави с нея, ползвала съм я успешно с първото дете, когато се налагаше цедене. Но тогава цедях в първите месеци, когато гърдите бяха пълни с мляко. Сега оппитах и с големи усилия едва изцедих по 20тина мл от гърда.
През оставащите две седмици до пътуването ще съм постоянно с бебето, да го кърмя ли по-често? По време на тези дни, в които ще пътувам и отсъствам от вкъщи, дали да цедя по-начесто, за да стимулирам повече лактацията или  напротив - да цедя през по-големи паузи, за да оставям гърдите да се понапълнят повече?

# 212
Здравейте мамчета,
  Много ме боли зъб какви обезболяващи мога да пия при положение,че кърмя?
  Ако може отговорете ми на ЛС.

Благодаря предварително.

# 213
Здравейте, пиша ви и аз с молба за съвет.

Бебето ми е почти на годинка. Кърмено изключително 6 месеца, захранвано постепенно, в момента яде всички съответстващи на възрастта му храни. Не отказа сам нощното кърмене, аз съответно също не съм се опитвала с някакви начини да го отказвам.
В момента кърменията варират според ангажираността ми, тъй като има дни, в които ми се налага да работя. Задължително го кърмя рано сутрин и преди нощния сън, също така има и поне 2-3 кърмения през нощта. В повечето дни го кърмя и през деня - по мое усмотрение, така да се каже - в смисъл, че той не търси сам, предлагам, когато е разстроен, ако сме навън и се налага и т.н.
След две седмици ми се налага да пътувам за 4 дни извън страната.
 ...
През оставащите две седмици до пътуването ще съм постоянно с бебето, да го кърмя ли по-често? По време на тези дни, в които ще пътувам и отсъствам от вкъщи, дали да цедя по-начесто, за да стимулирам повече лактацията или  напротив - да цедя през по-големи паузи, за да оставям гърдите да се понапълнят повече?
Здравей, Мисис Бътлър, поздравления за дългия кърмачески стаж и за желанието да продължите още!
Както знаеш, няма определен брой кърмения, които задължително да се осъществят в рамките на денонощието. Ако и двамата с бебето го искате- предлагай му толкова често, колкото прецениш, че е нужно.
В дните, когато ще бъдете разделени, добре действа принципа на цедене в приблизително същите часове, в които се е осъществявало кърменето, когато сте били заедно. Не е толкова важно какво количество ще изцедиш, важно е да стимулираш гърдите. По- лесно потича млякото, ако си спокойна и мислиш за бебето. Често майки използват снимки на детето или говорене по телефона с него, за да предизвикат слизане на млякото.Имай предвид, че е трудно с помпата да изцедиш същото количество, което иначе би изсукало детето, затова не се притеснявай от малките количества. По- големите паузи дават сигнал на организма ти, че няма нужда да произвежда мляко и може да доведе до обратен ефект- намаляване на лактацията.

# 214
Здравейте мамчета,
  Много ме боли зъб какви обезболяващи мога да пия при положение,че кърмя?
  Ако може отговорете ми на ЛС.

Благодаря предварително.

Това е най- добре да обсъдиш с личния си лекар или зъболекар. Непременно им обърни внимание, че кърмиш, за да ти предпишат обезболяващо, съвместимо с кърменето.

# 215
Здравейте мами,някой може ли да ми помогне спешно.За първи пътсъм тук,но просто незнам вече какво да правя.Дайте ми съвет.Бебчо е на 4месеца и половина и до сега бяхме само на кърма,но от 2-3 дни вечер не иска да заспива и все е гладен.Дадох му първо от мен да суче,но той иска още и тогава му направих сухо мляко,той на един дъх го изпи 90гр.Незнам какво да правя,какво ли не изчетох и никъде не се препоръчва дохранване.Много ще съм ви благодарна за някой съвет!

# 216
benita_beni здравей!
Разкажи малко повече за вас. Как се кърмите, на поискване или режим? Колко пъти в денонощието? А нощем? Всяко хранене от една гърда или предлагаш и двете?
Само вечер ли нервничи детето?
Нормално е вечер да имаш по малко мляко, тогава сме уморени от дългия ден, стреса е враг номер едно на кърменето. Но пък бебетата са си намерили начин за справяне с проблема, нарича се "сукане на куп". Представлява залепено за гърдата бебе, понякога с часове, важното е, че макар и бавно и по малко, детето си набавя нужното количество калории. А и чрез тази продължителна стимулация се обръщат нещата, млякото се увеличава. Ако в крайна сметка майката реши да даде добавка, гърдите получават сигнал, че по това време съвсем няма търсене, следователно ще правят още по малко мляко надвечер.
Мисля, че ако проблема е вечерния недостиг, с малко повече почивка, търпение и спокойствие за маратонско сукане надвечер, поне няколко дни, не-даване на добавки, вода, чай, залъгалки, всичко скоро ще си дойде на мястото.
Как усещаш гърдите си, смяташ ли че имаш проблем с количеството? През деня като се кърмите чуваш ли преглъщане?
С памперсите как сте? Колко мокри и колко с изхождания имате в денонощие?

# 217
Проблема ни е вечер обикновенно.Кърмя го на поискване и през ноща ставам по 2-3 пъти,различно е някой път и по веднъж.Памперсите - един път обикновено ака,някой път и два пъти.Има и мокри памперси,но мисля,че вечер не му стига млякото.Той хапне малко от едната ,после от другата гарда и като трябва да дърпа по-сериозно се отказва.Но няма да му давам сухо мляко,защото той ще спре от мен напълно да суче.А сокче желателно ли е да давам или само карма?Много благодаря,че откликна веднага на молбата ми за съвет.

Problema ni e ve4er obiknovenno.Karmq go na poiskvane i prez no6ta stavam po 2-3 pati,razli4no e nqkoi pat i po vednaj.Pampersite - edin pat obiknoveno aka,nqkoi pat i dva pati.Ima i mokri pampersi,no mislq,4e ve4er ne mu stiga mlqkoto.Toi hapne malko ot ednata ,posle ot drugata garda i kato trqbva da darpa po-seriozno se otkazva.No nqma da mu davam suho mlqko,za6toto toi 6te spre ot men napalno da su4e.A sok4e jelatelno li e da davam ili samo karma?Mnogo blagodarq,4e otklikna vednaga na molbata mi za savet.

Моля, пишете на кирилица!

Последна редакция: сб, 23 окт 2010, 21:45 от Бу

# 218
Погледни в библиотеката статията за компресия на гърдата. Смятам че много ще ти помогне.
Относно сокчето, явно мислиш за захранване вече, макар че спокойно можеш да изчакаш още 2 месеца. Порови се из статиите за захранване, добре обяснено е защо сока не е подходяща първа храна. Всъщност тогава сама ще решиш за вас!  Simple Smile

# 219
Много благодаря за всички съвети.

# 220
Molq vi za suvet, bebeto mi e na 2 meseca. Po stechenie na obstoqtelstvata mina na AM i sega iskam da go kurmq pak. Kurmata mi silno namalq i iskam da q stimuliram. Znam, che za tova e neobhodimo da slagam bebeto da suche po 12 puti na denonoshtie. Da spra li AM otvednuj i da razchitam samo na kurma, vupreki che e malko ili postepenno da mu namalqvam dozite.

# 221
  • Карлово
Мишелита, нужно е търпение и постоянство, за да се върнете изцяло към кърменето отново. В никакъв случай не спирай АМ изведнъж. Би ли описала по-подробно как се храните в момента? Колко хранения на денонощие? Смесено ли храниш? Бебето суче ли от гърда все още?
Започни постепенно да намаляваш количеството АМ. Намали първоначално с по 10 мл на всяко хранене. И така 2-3 -4 дни. После отново намаляш. И пак няколко дни задържаш. Важно е да следиш памперсите на бебето, да са минимум 5-6 напишкани, тургора на кожата да е добър, за е активно бебето и да изглежда здраво и доволно.
Бъди уверена в себе си, че ще успеете да се справите с бебето, но знай, че е нужно време.

# 222
Здравейте.
Бебето ми е на по-малко от месец, изцяло на кърма,кърмя на поискване. Понякога,докато суче, спира и започва да се дразни,маха с ръце и се върти главичка. Вдигам я и много често се оригва силно 2-3 пъти. Но след това цока малко и пак се повтаря същото.Не е защото нямам мляко, сигурна съм в това. Пробвала да сменя и гърдите,слагам я на другата,но пак същото. Каква може да е причината? Къде бъркам?

# 223
Здравейте, имам два въпроса. Ето малко бекграунд: кърмя на поискване, не съм давала АМ, не ползваме залъгалка.

Когато сме у дома кърмя сина ми изключително в легнала позиция от малко повече от 2 месеца (в момента е на 4 месеца). Често се случва като яде, от долната му ноздра, тази към леглото, да потича мляко и започва да грухти като прасе, но не спира да суче. По никакъв начин не се отразява това на кърменето си мисля, но се чудех нормално ли е и ако не е как да го избегна? Възможно ли е да е заради регулацията на производството на мляко преди около 2-3 седмици, до тогава протичах спонтанно много често и струята ми беше много силна и потичаше веднага.

Другият ми въпрос е дали има начин да задействам рефлекса на потичане по-бързо? Привечер към 5-6-7 часа е много раздразнителен напоследък, ако не тръгне млякото бързо. Иска го сега и веднага и се започва едно мятане и тръшкане, рев, не може да се успокои на гърдата, вдигам го и ги гушвам, кротва се, но понеже е гладен бързо се размрънква пак.
А млякото потича за не повече от 1 мин (засичала съм няколко пъти, обикновено за 25-45 сек.), не е като да трябва да суче минути на празен ход.

# 224
  • До хладилника, който обичам
Здравейте.
Бебето ми е на по-малко от месец, изцяло на кърма,кърмя на поискване. Понякога,докато суче, спира и започва да се дразни,маха с ръце и се върти главичка. Вдигам я и много често се оригва силно 2-3 пъти. Но след това цока малко и пак се повтаря същото.Не е защото нямам мляко, сигурна съм в това. Пробвала да сменя и гърдите,слагам я на другата,но пак същото. Каква може да е причината? Къде бъркам?
Здравей,
бебето е още малко - дали пък потокът мляко не й идва силен? Пробвала ли си да я кърмиш така, че тя да лежи върху теб - тогава ще има по-голям контрол над главата си, както и над количеството мляко, което поема на всяко засукване? Може така да се окаже по-лесно да я кърмиш. Или да пробваш други пози, дори в рамките на едно кърмене, докато разбереш кога й е по-удобно и суче по-спокойно?

Здравейте, имам два въпроса. Ето малко бекграунд: кърмя на поискване, не съм давала АМ, не ползваме залъгалка.

Когато сме у дома кърмя сина ми изключително в легнала позиция от малко повече от 2 месеца (в момента е на 4 месеца). Често се случва като яде, от долната му ноздра, тази към леглото, да потича мляко и започва да грухти като прасе, но не спира да суче. По никакъв начин не се отразява това на кърменето си мисля, но се чудех нормално ли е и ако не е как да го избегна? Възможно ли е да е заради регулацията на производството на мляко преди около 2-3 седмици, до тогава протичах спонтанно много често и струята ми беше много силна и потичаше веднага.

Другият ми въпрос е дали има начин да задействам рефлекса на потичане по-бързо? Привечер към 5-6-7 часа е много раздразнителен напоследък, ако не тръгне млякото бързо. Иска го сега и веднага и се започва едно мятане и тръшкане, рев, не може да се успокои на гърдата, вдигам го и ги гушвам, кротва се, но понеже е гладен бързо се размрънква пак.
А млякото потича за не повече от 1 мин (засичала съм няколко пъти, обикновено за 25-45 сек.), не е като да трябва да суче минути на празен ход.
Ахой, Солей Simple Smile

За първата питанка - може би ако предпочиташ да го кърмиш в легнала поза, да пробваш да е поставен така, че нивото на носа му да е по-високо от това на устата? Лек наклон? Евентуално и в поза, в която да лежи върху теб?

За второто - много майки откриват, че млякото им потича по-бързо (ако една минута е дълго време за гладно бебе), ако изпият чаша вода преди кърмене, както и да им е топло - в топла стая или да са загърнати с топла дреха. Може да пробваш дали това работи при теб. А иначе - младежът вероятно скоро ще свикне, че с мъъъничко търпение - нещата стават.

Общи условия

Активация на акаунт