Коледа 2011 - тема 4

  • 96 270
  • 737
  •   1
Отговори
# 675
  • Мнения: 836
И аз направих коледните меденки. Вдъхновихте ме с вашите красоти. Джемма, благодаря за рецептата!   bouquet

А ето тук моят дебют в меденкоправенето (предварително се извинявам за качеството на снимките):
http://prikachi.com/images/59/4164059w.jpg
http://prikachi.com/images/75/4164075g.jpg
http://prikachi.com/images/77/4164077L.jpg
http://prikachi.com/images/84/4164084s.jpg
http://prikachi.com/images/280/4164280R.jpg

Само да кажа, че добавих към сместа настъргана кора на един портокал и на половин лимон, също и мъъъничко индийско орехче. Получи се вълшебно.

Последна редакция: пн, 19 дек 2011, 23:52 от горица

# 676
  • ...в най-дългото очакване на щастие...
  • Мнения: 834
Ето и моята първа къщичка, все още незавършена Simple Smile)) Но утре вечер ще бъде доукрасена и останалите сладки също. Правих рисувани меденки , едни страхотни сладки с нес кафе, анасоновите, линдзерови и лимонови. Има за правене кокосови и още 2 дози поне от тези с нес кафето и дано има време за още 2-3 рецепти, които харесах. Снимки на всички ще кача съвсем скоро. Малко време още ми трябва,за да са съвсем довършени. За сега само на къщичката показвам.

Нямам пудра захар днес,но утре я дооправям и нея Simple Smile


А това са част от меденките, но и те са за довършване...

Последна редакция: пн, 19 дек 2011, 23:39 от Undisclosed Desires

# 677
  • Мнения: 94
Може ли някой да ми каже как се правеха прозорците на медената къщичка от карамел?

# 678
  • Мнения: 87
Tari Tasartir,би ли споделила рецептата за Lebkuchen.

# 679
  • Мнения: 3 453
Може ли някой да ми каже как се правеха прозорците на медената къщичка от карамел?
Мога да ти кажа как става с бонбони. От най-обикновените, тип виолетки. Натрошаваш ги хубаво - колкото по-ситно натрошени, толкова по-гладко "стъкло" ще получиш. Слагаш от натрошените бонбони в празните отвори за прозорци и печеш. Peace Когато поизстине блата, го отлепяш от хартията за печене и местиш на решетка.

Undisclosed Desires,
чудесни неща, браво! Къщата ти е станала много хубава.  Peace

# 680
  • София
  • Мнения: 763
Ей, момичета, наистина сте майсторки от висша класа!

Лулу - крилцата са чудни, а блогът ти ми стана повече от любим!  Hug

Знаете ли какво ми дойде на ум - ако забравените сладки се сипят в чашките за мъфини и така се изпекат в тавичка дали няма да стане? По този начин (ако работи, де) би било по-лесно да се подарят, заедно с разни други нещица... някой пробвал ли е?
Аз ги "забравих" моите преди 2 часа, а идеята ми дойде тъкмо на време - преди малко  hahaha

# 681
  • Мнения: 4 753
Здравейте! Вчера ми хрумна да правя меденки, някой ми пусна рецептата на Джемма и днес ги направих... Станаха сполучливи според мен, за първи път правя меденки... Зная, че до няколко дни трябва да омекнат, но на мен ми харесват хрупкави... Искам да попитам как да задържа меденките хрупкави?   Laughing

# 682
  • Мнения: 1 311
Аз се измъчих днес с фондана.
Купих си го от сладкарницата до нас-половин килограм.
Сложих му съвсем мъничко вода и го размекнах на водна баня/така ми казаха, че се прави/.
После направо ги заливах с лъжицата.
Но нямат нищо общо с вашите-с такива прецизни ръбове, точно по формата на бисквитата.
Има ли някъде качени снимки или клипче как се работи с фондан?
И също как се правят тези финни линии върху бисквитките?
Това с торбичка ми се вижда мисия невъзможна да го постигна.
Ползвате ли специални шприцове и също има ли някакви щампички за тези решетки или се рисуват на ръка?
Като за първи опит с декорациите на сладки май се надцених Rolling Eyes
Сега съхнат на плота, утре ако не ме е срам може да пусна някоя снимка на разкривените ми и омазани сладки.
Освен това са доста твърди все още, но дано като ги прибера в кутия с ябълка станат мекички.

Извинявам се за многото въпроси, но ако не друго,то поне желание имам да се науча, а в тази тема е повече от вдъхновяващо!

# 683
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 2 902
Бръмбофръц, ти си ги заливала с разтопен фондан, а тези които се опитваш да направиш са с точен и рязан фондан, съвсем друга техника...На консистенция е точно като пластелин и така се постигат равните линии...Реже се с формички, затова става идеално. Аз не съм опитвала никога да топя фондан, така че нямам идея какво точно се прави и най-вече ЗАЩО  Laughing Усложнила си си живота напразно. То не че аз съм голям спец по фондана  hahaha, само с айсинг украсявах.
Аз приключих сладкоправенето днес, или както каза мъжката Туна, затворих сладкарския цех. Ето го и резултата:



В кутиите има меденките на Джули, линцерите на nudel33, шприц сладки с бял и кафяв шоколад, топчета - ромови и с бърбън, забравени сладки, бонбони Рафаело, tutti ruiti trufelsи Schoko-Nuss Kugeln на nudel 33. Пускам снимки на шприц сладките, станаха много бързо и много вкусни!



# 684
  • Мнения: 5 221
Вече почти приключих със сладките. Меденките на Джули:



Направих линцерите на Natalyna, моят абсолютен фаворит, но почти ги изядохме, та днес ще правя пак.

Вчера направих и Шоколадовите звезди с капучино на Габи, невероятни сладки, особено ако шоколадът е на по-едри парченца и се усеща. За тези, които не обичат марципан - много са вкусни и не слепени, вчера по време на слепването мистериозно изчезна към половин тава неслепени сладки.

# 685
  • под тепетата
  • Мнения: 11 322
tunata, nudel33, Фукла - събрахте ми очите! Точно като на сладкарски цех производителност, шапка ви свалям   bouquet
 tunata - по коя рецепта прави шприц сладките, че там нещо се изложих  Embarassed Мерака ми е голям и няма лесно да се дам - пак ще се пробвам!
 Отивам да си дорисувам меденките, че не мога да смогна наведнъж. Изнервя ме правенето на фунийки от хартия и затова мързеливо си я карам с пликчета.
 Бръмбофръц, това, което си постигнала, може да го направиш с готовата заливка за кексове на д-р Йоткер. В Метро я видях какаова, лимонова и май розова някаква имаше. Ползвала съм я 1-2 пъти.Разбъркваш с малко вода, става на каша и мажеш бързо. 1 пликче стига за един малък кекс обаче.
 Хубав ден на всички!

# 686
  • Мнения: 214
tunata, nudel33, Фукла - събрахте ми очите! Точно като на сладкарски цех производителност, шапка ви свалям   bouquet
 
... и на мен така!

# 687
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 803
Аз се измъчих днес с фондана.
Купих си го от сладкарницата до нас-половин килограм.
Сложих му съвсем мъничко вода и го размекнах на водна баня/така ми казаха, че се прави/.
После направо ги заливах с лъжицата.
Но нямат нищо общо с вашите-с такива прецизни ръбове, точно по формата на бисквитата.
Има ли някъде качени снимки или клипче как се работи с фондан?
И също как се правят тези финни линии върху бисквитките?
Това с торбичка ми се вижда мисия невъзможна да го постигна.
Ползвате ли специални шприцове и също има ли някакви щампички за тези решетки или се рисуват на ръка?
Като за първи опит с декорациите на сладки май се надцених Rolling Eyes
Сега съхнат на плота, утре ако не ме е срам може да пусна някоя снимка на разкривените ми и омазани сладки.
Освен това са доста твърди все още, но дано като ги прибера в кутия с ябълка станат мекички.

Извинявам се за многото въпроси, но ако не друго,то поне желание имам да се науча, а в тази тема е повече от вдъхновяващо!


Така... ако в сладкарницата си попитала за фондан, дали са ти това което в България се нарича фондан, а това е всъщност захарна глазура, която се използва за заливане на сладкиши, еклери и т.н Подобна е на "бяла ледена глазура" от "Тортената библиотека" и се работи с нея точно както са ти казали. Това което обаче ти е трябвало е "Моделираща маса" ( или "захарна паста" или не знам как точно я наричат сладкарите в БГ). С нея се работи като с пластелин, както са описали момичетата. Много сладкарници въобще не я ползват, а ако използват нещо, то това е "марципан Варна", който можеш да си направиш и в къщи. Информация и клипчета има в "Тортената библиотека". Това което използват повечето от нас, включително аз е белтъчна глазура - 1 белтък и около 200-250г добре пресята пудра захар. Някои използват сухи белтъци. Всичко се рисува на ръка и е най-добре да се използват хартиени фунийки или найлонови пликчета. Писали сме много за това, поразгледай първа страница и старите теми.

Фукла, каквото и да кажа за красотите които си сътворила ще е малко! Чудесни са! Hug
ПС. Линцерите са най-обичаните сладки у нас!

tunata, много са красиви шприцованите сладки, а за количеството на продукцията дори не споменавам - браво!

Undisclosed Desires и къщичката и меденките са прекрасни!

горица, много добре си се справила. С клечка за зъби ли си нанасяла линийките?

# 688
  • Мнения: 1 311
Лелеее, какво голямо КПД имате Laughing
Браво на вас, не се шегувате!
tunata, колко време ще издържат без да се развалят тези сладки?
Те нямат изяждане!
Иначе заподозрях аз, че нещо с фондана не е наред, но по-скоро технологията ми куца.
Истината е, че освен слепени меденки, целувки, едни бисквитени топчета, прасковки и масленки не съм правила други видове дребни сладки.
Сладкишите ги умея, но пък няма кой да ги яде-у дома под сладко се разбира нещо от типа на сникърс, марс и тем подобни.

# 689
  • Мнения: 1 311
Така... ако в сладкарницата си попитала за фондан, дали са ти това което в България се нарича фондан, а това е всъщност захарна глазура, която се използва за заливане на сладкиши, еклери и т.н
Точно такова е-веднага щом го видях, а после и пробвах направих асоциация със заливката за еклери.
Ще се гмурна по-дълбоко Laughing в инфото от първа страница.
Не, че ме мързи да чета.
Просто се комплексирам като гледам коооолко много неща има, които не знам за сладкарството/или по-скоро колко малко са тези, които знам Rolling Eyes/.

Общи условия

Активация на акаунт