Коледа 2011 - тема 4

  • 96 335
  • 737
  •   1
Отговори
# 555
  • Sofia
  • Мнения: 9 790
Аз линцерите и меденките ще ги лепя с малинов (видя ми се най-червен) конфитюр на "Джем и Джем". Имат и ягода, кайсия, горски плодове... всичките са доста гъсти, а и на вкус никак не са лоши. Аз ги харесвам. Има ги в почти всички по-големи магазини, с едни хартийки върху капачките. След малко почвам да лепя.
Момичета, един спешен въпрос. Искам слепените меденки да ги потопя до половината в шоколад. Кое е по-добре - чист разтопен шоколад или да му добавя малко мляко или сметана? И колко?

# 556
  • Мнения: 79
Здравейте момичета!
Аз за тази година за първи път правя меденки. Правих ги и ги пекох ги в петък вечерта с помоща на малката ми дъщеря. Вчера ги украсявахме с фондан и Ра а днес ги направихме в торбички за подарък на учители, колеги, роднини и приятели.





# 557
  • Мнения: 1 313
Препоръчайте марка хубав шипков мармалад.
Аз купувам един от био щандовете (има в хит, фантастико, био магазините). Марката е biowill или нещо подобно. Не мисля, че е кисел, но не и много сладък. Харесва ми за слепване на сладки или за намазване върху големи овесени бисквити.

Исках да се похваля, че вчера оцветих захар по метода, който Джемма сподели в някоя от предишните теми - с няколко капки боя за сладки. Стана много лесно, доволна съм и благодаря за идеята!

Тази година менюто на сладкарницата ще бъде:
 - щолен с плодове и марципан;
 - меденки;
 - джинджифилови сладки;
 - шортбред;
 - шоколадово ментови сладки.
По-малко е от друг път, но пък разнообразих малко. А и сега е по-добре да не качвам традиционните 2 кг. по коледа.

Много се радвам на снимките, които публикувате. Ще се опитам и аз да намеря време като наредя подносите, въпреки че аз не съм украсявала сладките.

# 558
  • Варна
  • Мнения: 435
Момичета, спешен въпрос:

Забърках ройал айсинг, но ми стана много гъст и си личи пудрата захар, не стана така гладка смес. Сложих още малко лимонов сок, но си е все така. Моля за съвет?!?

# 559
  • Мнения: 0
Здравейте момичета  bouquet

Хартиса ми от айсинга с белтъците, с който си украсявах коледните меденки, някаква идея какво мога да правя с него, да го съхраня по някакъв начин за по-нататъка, или да го хвърлям?

Благодаря предварително и усмихнат ден  bouquet

# 560
  • Мнения: 494
Страхотни красоти!Браво моми4ета!Аз досега се от4етох с ванилени кравай4ета,линцеровите сладки,забравените и браунис.За съжаление отдавна вси4ко се омете и ще по4вам наново Grinning
По4нахте ли ве4е да мислете коледното меню? Тая година нищо интересно не ми идва на акъла,а ми се ще да изненадам домашните с нещо ново!

# 561
  • Мнения: 1 486
И аз вече приключих с коледните сладки! Laughing
Ето част от тях:

Коледни звезди by GaliaR, on Flickr


Снежковци by GaliaR, on Flickr


Коледни къщички by GaliaR, on Flickr

И ОЩЕ

# 562
  • Мнения: 3 453
bilqna_69,
чудесна ти е къщата, твоят покрив повече ми харесва! А снежният човек е истински впечатляващ! Peace
Благодаря за разясненията!  bouquet

Alokazia,
колко гъст е станал? Прокарай нож през сместа и брой бавно до 10. Ако се събере сместа към 5 - значи е годна за пълнеж. Ако се събере, на 10, става за контури или рисунки.
Ако ти е твърде гъста сместа, добави още капки лимонов сок. За грапавината - в по-голяма купа сложи топла вода и в нея постави купата с айсинг, за половин  - една минута, като внимателно разбърквай, внимавайки да не попадне вода в айсинга. Ако се затопли айсинга, би трябвало по-лесно да се стопи пудрата захар. Ти преся ли я? Може и от това да е. А и не мисли, че ще се стопи напълно, остават малко частици винаги.
Понеже за две седмици правих 5 дози айсинг, да споделя как се получава най добре.
Използвам стъклена купа. Пълня я с гореща вода, оставям я 2-3 мин. Изливам водата и хубаво избърсвам купата. Трябва да е топла, не гореща. Слагам белтъците и разбивам на пяна с дървена лъжица. Добавям лимоновия сок и по лъжица пудра захар на 5-6 минути. Бърка се само в една посока.
Прекалено бързото добавяне на захар може да развали айсинга.
Когато стане консистенция, да се задържа на лъжицата и да не пада - готов е айсинга.
Ако ти се занимава, пробвай по моя начин.  Wink
Само после не декорирай веднага, защото ръцете ти ще треперят от усилието и ще изкривяваш линиите /пак личен опит/. Laughing

# 563
  • Мнения: 214
От днес-  този ухаещ коледен кейк по рецептата на Umbra   bouquet






# 564
  • Sofia
  • Мнения: 9 790
Здравейте момичета  bouquet

Хартиса ми от айсинга с белтъците, с който си украсявах коледните меденки, някаква идея какво мога да правя с него, да го съхраня по някакъв начин за по-нататъка, или да го хвърлям?

Благодаря предварително и усмихнат ден  bouquet

Шприцовай го върху пекарска хартия и изпечи целувки.
Guffi, от къде купи пликчетата?

# 565
  • Мнения: 4
Никой ли не е размразявал белтъци?
 Praynig

# 566
  • Австрия
  • Мнения: 28
Никой ли не е размразявал белтъци?
 Praynig

Аз за пръв път наскоро замразих. Още не ми се е налагало да размразявам, но тук в темата някой беше писал, че се оставят в хладилника бавно да се размразят. Най- добре през ноща. Аз мисля поне така да подходя.
Но който е опитвал, нека да сподели.

# 567
  • Варна
  • Мнения: 522
запис, ще се прашят коледни сладки  bouquet

# 568
  • Мнения: 786
Тая година се точих много и все не ми стига времето да се развихря.Но все още има време Laughing
Меденките на Джемма са си класика Wink,а тази година реших да пробвам всичко от кухнята на Йоли.
Много се подразник от тези вафлени лепенки,но за догодина ще са и в моите редици.
И по тоя случай да питам - имат ли трайност?Ако си ги поръчам сега догодина ще изтраят ли  newsm78.

# 569
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 803
Здравейте дами! Hug Heart Eyes

Прекрасни неща сте показали - меденки, сладки, курабийки, кейкове, къщички... Всичко е приказно! Браво!

...Момичета, един спешен въпрос. Искам слепените меденки да ги потопя до половината в шоколад. Кое е по-добре - чист разтопен шоколад или да му добавя малко мляко или сметана? И колко?

Разтопи шоколад (или още по-добре шоколадов кувертюр) и добави лъжица олио - това ще придаде блясък на шоколада.

Момичета, спешен въпрос:

Забърках ройал айсинг, но ми стана много гъст и си личи пудрата захар, не стана така гладка смес. Сложих още малко лимонов сок, но си е все така. Моля за съвет?!?


Прибавяй по кафеена лъжичка вода или лимонов сок, но внимавай, защото по-лесно се оправя гъст айсинг, отколкото рядък.

Здравейте момичета  bouquet

Хартиса ми от айсинга с белтъците, с който си украсявах коледните меденки, някаква идея какво мога да правя с него, да го съхраня по някакъв начин за по-нататъка, или да го хвърлям?

Благодаря предварително и усмихнат ден  bouquet

Ако до няколко дни - максималко седмица, имаш какво още да украсяваш, го съхранявай в хладилника. Иначе както е казала Савина, ако имаш доста, пробвай на целувки или в ореховки.

Никой ли не е размразявал белтъци?
 Praynig

Белтъците се размразяват в хладилник!

Сега да се отчета с това, което успях да направя до сега:

Линцерите:

Ванилените кравайчета:

Набързо украсени меденки, за градината на малкия ми син Даниел, който вчера имаше имен ден:

Още снимки в детайл - ТУК

Общи условия

Активация на акаунт