Отговори
# 450
Като ви чета с тия проблеми със запушените канали и ужасно се плаша!
ЛЛЛ,може ли да се направи нещо и да се избегне това запушване? Или си е до гърди и анатомия  newsm78
Моя беб си шава съвсем нормално, даже повече от преди, явно си му е добре  там  Crossing Arms

*Mishela*,

Не се плаши, имай вяра, че всичко с теб и бебето ще е наред и кърменето ще потръгне добре! За да потръгне гладко кърменето, препоръчително е контактът с бебето и първото кърмене да се осъществят колкото може по-рано. Изобщо ранният контакт с бебето е отличен старт за неговия живот като цяло, не само за кърменето  Peace
Та без значение как ще протече раждането (дано е както си го представяш!), можеш да говориш с някой от персонала или с твой близък, който ще бъде в болницата с теб да ти донесат бебето колкото може по-рано. Тогава е добре бебето да се сложи веднага на гърда, ако може и в контакт кожа-до-кожа (т.е. ти да си гола от кръста нагоре или с разкопчана нощница, а бебето само по пелена) и да се гушкате така колкото време ви е приятно. Обикновено така се задейства инстинктът за сучене на бебетата и те засукват.

Хубаво е бебето да суче дори и на "празна" гърда, т.е. може да имаш само капчици коластра още, да не е тръгнало зрялото мляко. На меки гърди бебето по-лесно може да засуче и да се "научи" да суче (въпреки че е инстинктивно и критично за оцеляването на вида, сученето също има нужда от известно практикуване, за да се усвои напълно), докато когато слезе зрялото мляко, гърдите може да се препълнят и тогава и за бебето е по-трудно да засуче правилно гърдата, а и майката изпитва дискомфорт от прекалено пълните гърди.

Така че общо взето схемата за предотвратяване на запушвания (и пак няма гаранция) е следната:
1. ранен контакт с бебето
2. бебето веднага на гърда (ако може и кожа-до-кожа)
3. често сучене, без режим и без да се гледа часовникът

Честото изпразване на гърдите е предпоставка за избягване на запушвания. Ако бебето по една или друга причина не иска да засуче, гърдите трябва да се изцеждат, за да се избегне препълване и да се поддържат адекватни нива на лактация. Няма да ти говоря за проблеми, обаче, ако случайно има такива, ще ги отиграем на място Simple Smile

Успех и съвсем скорошна прекрасна среща с бебето ти пожелавам!   bouquet

# 451
И ние във вана я къпем...Снощи супер бавно я поливахме с водата за да не се стряска,но просто плаче на страх и това е...Имам чувството ,че в болницата нещо се е наплашила...
Тонита ,мерси за мнението...Малко се поупокойих,че поне хълцането не е единичен случай при нас!

# 452
  • София
chip4e

bouquet  bouquet  bouquet
ще пробвам всичко....

# 453
  • София
Забравих да питам нещо. Контракциите как се засичат? От начало до начало, от край до начало, или? И засича ли се колко трае самата контракция? Нещо ми е мътно.
1. Засича се интервала от края на една контракция до началото на другата. При 5-7 минутен интервал - тръгваш към болницата. 2. Самите контракции при мен бяха между минута - минута и половина дълги. Усещаш че идва, .... набира силаааааа ... и отминава. 3. Важно е да са регулярни - примерно половин-един час да имаш такива контракции.

Много благодаря  Heart Eyes

# 454
Момичета влизам да ви съобщя че на 15.12.2011 станах мама на бебе Елза 3850,53 см. нормално раждане.Виждам че на тази дата има още 2 декемврийчета. Честито на всички нови мами. Днес ни изписаха,утре ще ви дочета.

# 455
  • София
Fraqueza, важно е също водата да е топличка, аз я правя 36-38 градуса.

Въпрос към ЛЛЛ: Кърмим се с моето бебе от самото начало и сме само на кърма. Суче много добре, НО имам чувството, че гълта много лакомо - или тя засмуква много или потока мляко й идва повече.  Когато изцеждам ми прави впечатление, че млякото излиза на по 3-4 струи. Когато бебка суче се оливаме целите - млякото тече по нея и по гърдата ми. Реших да изцеждам по малко в началото (гърдите ми не са твърди), за да намаля първоначалното мляко, което явно бързо се излива. Да обаче не знам кога да спра, така че да не остане бебка без мляко и гладна. Моля за съвет какво да направя.
И още едно въпросче: от три - четири дни както си суче, изведнъж се дръпва от гърдата и почва нервно да плаче. После като й предлагам гърдата - плаче и не иска или пък отваря уста, поема зърното, но не засуква, а почва да си върти главичката, все едно не намира зърното и в крайна сметка пак почва да плаче. Защо прави така?
Благодаря.

Честита бебка на мама Делфи!

# 456
Fraqueza моята кака беше много хълцащо бебе.Още в АГ питах и докторката каза,че хълца защото е добре нахранено и доволно бебе.

# 457
ЛЛЛ, днес съм се видяла в  чудо... Имам чувството,че бебка не се отделя от гърдите ми. От сутринта до сега почти непрекъснато иска да суче и се ядосва като не пуска .... През нощта бяхме ок , ядене през 3 часа по около 30 минути, но пез деня е някаква драма - да ме е пуснала за макс половин час ...  не знам правилно ли е така да се сучем по цял ден  Rolling Eyes Какво да правя ?

# 458
И Зари от вчера хълца след повечето хранения. Мен ме притеснява дали мога да й давам шишенцето да пие докато хълца или ще се задави така?  newsm78 Засега чакам да спре и тогава й го давам, т.к. след кърменето започва да си хълца.... ( а ние с таткото умираме от смях, защото е много смешна как подскача  Mr. Green)
Иначе от вчера започна да суче и от дясната гърда така че този проблем успяхме да го разрешим и поне не се налага да се цедя сега  Flutter
Иначе като цяло е много спокойничка и самостоятелна - спи си по 3-4 часа между храненията, кротува си в легълцето дори като е будна и въобще много се наслаждаваме с таткото на дните прекарани вкъщи с бебето  Heart Eyes

Fraqueza  ние засега на чешмата я къпем, че по-бързо става, а и на нея май също й е приятно, т.к. не плаче
Радостче, страхотен е новият ти аватар!  Heart Eyes  Ти сама ли го направи?

# 459
Здравейте момичета, влизам да се похваля, че на 10.12.2011 станах майка на прекрасния Георги newsm32.  Момченцето ми се роди 3750 и 51 см. Родих с планово секцио и доста бързо се възстановявам.
Честито на всички мами!   ura  ura

# 460
ЛЛЛ, днес съм се видяла в  чудо... Имам чувството,че бебка не се отделя от гърдите ми. От сутринта до сега почти непрекъснато иска да суче и се ядосва като не пуска .... През нощта бяхме ок , ядене през 3 часа по около 30 минути, но пез деня е някаква драма - да ме е пуснала за макс половин час ...  не знам правилно ли е така да се сучем по цял ден  Rolling Eyes Какво да правя ?

Radostche, това е нормално поведение на бебе на 7 дни като Ема. За нея сега целият свят си ти, тя се чувства сигурна и спокойна единствено, когато те усеща до себе си.  Ема само на кърма ли беше? Колко са на брой напишканите и наакани пелени за 24 часа?

Разбирам, че може да е доста изморително това непрекъснато сучене. Ако има вариант някой друг да поеме грижата за баткото и за домакинството, а ти да се посветиш за 2-3 дни предимно на Ема и да си лежите и да се кърмите? Друг вариант е да се снабдиш със слинг и да я носиш до себе си, като така тя ще има непрекъснат достъп до гърдите и ще може да се храни, когато й се прииска.

И някой друг от момичетата наскоро беше писал, че при нейното бебе се е наблюдавало същото поведение и се е оказало скок в растежа и след ден-два всичко се е урегулирало и бебето вече не е искало да суче толкова начесто. Та търпение и спокойствие - ако Ема е само на кърма и напишканите еднократни пелени са поне 5-6 на ден, а нааканите - поне 2-3, ако цветът и тургорът на кожата са добри, ако детето видимо е енергично и весело, най-вероятно няма поводи за притеснение  Peace

А_vagabond, много се радвам на добрите новини!

# 461
Ема суче докато хълца , иначе плаче докато хълца  Crazy Днес съм в матрицата - сукане до откат  ooooh!

A_vagabоnd, графичният дизайн ми е хоби, но точно това не е мое дело  Mr. Green http://www.imagechef.com/ic/word_mosaic/

ЛЛЛ, пишка и ака редовно - 3-4 наакани от снощи .За 24 часа не съм броила , но мисля , че ака редовно Повече са нааканите от 2-3... Гърдите ми са меки ... Като стисна има капчици ... Отделно редовно връща по малко количество  ....  Само на кърма е ...Имам една кутия мляко, но за сега стискам зъби и недохранвам..Дано да устискам ...

Последна редакция: нд, 18 дек 2011, 15:10 от Radostche

# 462
И тая вечер не бъди Rage

мами какво ли стана с m_hristova днес щяха да я приемат в болница,ама забравих за да е под наблюдение или да предизвикват раждане,днес и е термина дано всичко мине нормално и бързо Praynig

Жулито и тя никаква я няма,да каже как са 4-та,със сигурност са супер,но липсва неиното присъствие!
Мони и нея я изгубихме нещо,аааа Naughty ще се караме !!!

И още много други мами не са минавали доста време да кажат как са,да не изброявам !!! Praynig
Тук съм още,довечера в 19ч.ще ходя да ме приемат.Системата за предизвикване ще е на сутринта.Стефи може да се засечем с теб Laughing Laughing Laughing

# 463
А_vagabond за какво и е шишето на Зари,че ми стана интересно newsm78  Дохранваш ли я?
И мойто бебче не е много активно напоследък.
Започнах да се притеснявам след всички скрининги и фетални и незнам кви щуротии как не виждат проблемите.От онзи ден си мисля за Цвети и малката Praynig Praynig Praynig
Radostche  ползва те за биба.Успокоява се.Сега е почивен ден нека татко малко да гушка принцесата.Баткото как реагира на нонстоп прегръдките на мама към  беба

Честито делфи и anistyle!Чакаме разказчета  bouquet

# 464
Въпрос към ЛЛЛ

Здравейте, моя въпрос е следния, с Никола от вторник се кърмим вкъщи, преди това беше само на кърма, но изцедена, защото беше в интензивното на Токуда от самото си раждане заради проблем с дишането. Та, откакто е вкъщи яде редовно, на 2 часа и 1/2, макс 3, това през деня, нощем обаче яде на всеки 3 часа и реално няма пауза за почивка на коремчето. Въпроса ми е дали е редно да яде толкова на често през нощта? Може би някоя от др мами вече е питала точно това, съжалявам че се повтарям, но не мога да намеря сходен въпрос, а и толкова бързо се изписват тези теми  Hug  

Общи условия

Активация на акаунт