Отговори
# 645
Относно статус във FACEBOOK

Весна Драгославова Балканска-Искренова
Здравей!!!
Имам следното питане към теб, понеже знам,че си наясно с тези неща.В момента гледам предаването "баркод", в което говорят за стимулиране на раждаемосста в БГ.Експерта, който е поканен казе,че има еднократни помощи за осигуряващи се бременни майки в размер от 250лв за първо, 600лв за второ и т.н., които се получават в периода на 45дневния болничен.Тези помощи са за всички независимо от дохода на бащата и майката.
Като тези парички нямат нищо общо с тези които се дават при получаване на акта за раждане в общината.
Та моето питане това наистина ли е така, защото понякога държавните служители казват разни нещо по ТВта, но се оказва, че нещата не стоят така.Ако е така какво да направя, за да се възползвам.
Предварително Благодаряяяяя и извинявай, че те занимавам с такива най-вероятно глупости за теб, но за мен си е важно

13 октомвриВесна Драгославова Балканска-Искренова
Въпросния служител, посъветва да се обърнем за въпроси към Дирекция "Социално подпомагане" по адресна регистрация, а моята е в твоя район кв."Надежда 3", ул."Хан Кубрат" бл.328, ет.2, налиииии?

13 октомвриYavor Andreev
нещо бърка двете понятия
едното няма нищо общо с другото
да, на същия адрес е
Еднократната помощ за РАЖДАНЕ и няма нищо общо с доходите на семейството, еднократната помощ при БРЕМЕННОСТ се изплаща от нас само на НЕОСИГУРЕНИ майки, като при нея има подоходен критерий. До колкото си спомням ти ми каза, че си осигурена? При осигурените се изплаща болничен 45 дни преди раждането на детето от работодателя.

Ами тя каза, че и на осигурените майки има помощ от 250лв еднократно за първо дете.Значи пак лъжат хората в ефир,егати наглеците.

13 октомвриYavor Andreev
Виж, еднократна помощ за РАЖДАНЕ, която е 250 лв. за първо дете, 600 лв. за второ дете е т.н. се полага на всички майки, независимо от доходите и независимо от това дали са осигурени или не, изплаща се само и единствено от нас. Еднократната помощ при БРЕМЕННОСТ се изплаща на НЕОСИГУРЕНИ МАЙКИ, като при нея има подоходен критерий се изплаща от нас, за ОСИГУРЕНИТЕ за същия период/45 дни преди раждането/ се изплаща болничен от работодателя, т.е това са двата варианта за еднократната помощ за БРЕМЕННОСТ. Ти ако си осигурена взимаш ЕДНОКРАТНАТА ЗА РАЖДАНЕ ОТ НАС И РАБОТОДАТЕЛЯ ТИ ИЗПЛАЩА БОЛНИЧНИЯ 45 ДНИ ПРЕДИ РАЖДАНЕТО.Затова ти казах,че тази нещо не обяснява както трябва, това са две различни помощи, а тя ги обединява в едно!!!!!!!!!! След като родиш, работодателя ти изготвя документите към НОИ за да получаваш майчинството като осигурена майка, което ще ти бъде изплащано до навършване 2 години на детето.

Ясно!!!!!!!!! Хиляди благодарности, наистина вече ми стана ясно.

13 октомвриYavor Andreev
за нищо

е не е така занимавам те с неща които са ти дошли до гуша сигурно
но на мен както вече разбра не ми бяха много ясни

13 октомвриYavor Andreev
нормално, ако не се занимаваш с това, няма как да ти е ясно

# 646
Хммм, аз съвзем бях изключила за тази еднократна помощ при раждане - та какви документи трябва да се подадат, може ли да напише някоя мама и къде точно се подават?

Също исках да ви питам и друго нещо - вие носихте ли почерпка на екипа/израждащия ви лекар и ако да - каква? Моята лекарка се оказа, че не беше в болницата като ни изписваха и ми стана много кофти, т.к. съм й страшно благодарна за перфектното отношение и грижите и бяхме приготвили разни букети, уискита, бонбони и т.н., а не успях да й ги дам.  Само на акушерката, която даде бебето на таткото дадохме букет и бонбони, а другите неща останаха..  Sad

Сега в петък ще ходя на контролен преглед при нея и ми се ще да й занеса нещо в знак на благодарност, но се зачудих дали е удачно да нося уискита и т.н. или хубав букет и бонбони е по-удачно?  newsm78

Аз най-накрая успях да се свържа с нашата педиатърка и вдругиден ще идва на посещение - близо 1 седмица след изписването  ooooh!  Дано поне се окаже добър специалист!

Честито на новоизлюпените мами и малките им бебчета!! Да си се радвате взаимно и много прекрасни мигове заедно ви пожелавам!!  newsm51

# 647
  • София
Тук вече вали сняг на големи парцали, едно е такова... празнично някак си  Nature Snowman

A_vagabоnd, аз оставих инстантно кафе и кола за лекарката и за двете отделения (за майките и за бебетата). Стори ми се, че ще влязат в употреба при тази денонощна работа, а и исках да избягам от клишето  Embarassed
Ще ми е любопитно да споделиш - и всички други, които имат желание и възможност, разбира се - какво включваше посещението от педиатъра у дома. При нас мина днес и ми се струва, че доста "постно" беше, може би защото второ дете, знам ли...

gadamer, Svitun, chereshkata na tortata, bubsi123, честита радост   bouquet

# 648
Честито на рожденичките  newsm59 Да сте живи и здрави!
Аз минавам да се отчета набързо.Ходихме на една консултация преди празниците,че следващата щеше да ни е чак на 11.01. Ники е качил 800г от както ни изписаха  т.е. за 12 дни Crazy Много съм доволна.  Може би няма за какво да се притеснявам за кърмата ми щом така наддава детето!  Mr. Green

# 649
Здравейте!
Честито на майчетата с новопоявилите се бебенца! Да са живи и здрави, да растат умни и будни деца! Hug
Стискам палци за всички в нужда днес fingerscrossed и дано чуем за повече щъркелчета - гледайте още колко мами сте останали. Mr. Green

Честит празник на рожденичките ни, както и на именниците, ако има такива - Игнажден е!

Ние продължаваме да папкаме и да спинкаме. Бабите пък за момента готвят у тях и пращат, че понякога дори идват и да чистят, та съм го ударила на тотален мързел. Laughing И за мое щастие, пъпчето ни падна днес. newsm44 Снощи като се къпахме го видях да виси на косъмче, та примрях от притеснение, докато го почистим и само се надявах като тръгна да свалям памперса да го намеря откачено. И точно така стана. Grinning Най-добрата ми приятелка каза да отидем бързо в Cosmopolitan (много любима наша дискотека в Стара Загора) и да го хвърлим там. hahaha Не знам, ама идеята ми хареса. Ще видя кой ще даде по-оригинална от тази. Joy Вие мислили ли сте къде ще хвърляте пъпчето?
Към ЛЛЛ: Когато малката засуче, има един момент на 10-15-секундна болка. В първите дни беше по-силна, направо съм се превивала до отминаването й. Сега обаче ми прави впечатление, че поотслабна, а в дясната гърда дори май я няма (или при някои от кърменията не се появява). Каква може да е причината за това? Възможно ли е да е от все още неотворени каналчета? И има ли начин да помогна за преодоляването й, или ще трябва да стане от самосебе си? Благодаря предварително за отговора!  bouquet

# 650
Аз го впрегнах моя мъж да се прибира, ще минем да вземем Ния от градина и ще проверим какъв е резултата от болките през нощта и до сега. Ще пиша след прегледа, ама повечко се надявам да не пиша повече днес  Laughing

# 651
Теди, при мен също я има тази режеща болка в зърната първите секунди от сученето. Аз го отдавам на това, че зърната са още чувствителни и не са свикнали, въпреки че на моменти се замислях дали пък Зари не суче правилно, т.к. бях чела, че при неправилно сучене има болка. В крайна сметка си мисля, че е от привикване на зърната към сукането, т.к. като ги намажа с Лансинох и после почти не ме болят на следващото кърмене  Peace

Аз се зачудих и друго нещо - на Зара почти всички памперси, които й сменяме са добре оакани  Laughing Т.е. това прави поне 6-7 стабилно наакани памперса на денонощие - това не е ли много?  newsm78 Знам, че е признак, че детето се храни добре, т.е. би трябвало дори да е добър показател, като чета по разни статии, че е нормално да има 3-4 наакани памперса на денонощие и се замислям защо нашите са повече...

# 652
И при мен я имаше тази болка в зърната , но сега след 14 дни вече болка почти няма  Hug

# 653
Към възглавничката си има упътване, пише нещо от сорта на 300 вата - 1 минута, но аз като не знам колко вата ми е микровълновата я пускам на една минута и я слагам до коремчето или върху него, но ако ми се стори много топла слагам няква тънка пелена. От няколко дни съм спряла да я слагам, че нещо имам проблем с затоплянето и цялото й личице стана в ситни червени пъпчици  Rolling Eyes

# 654
A_vagabоnd, определено не е повърхностна болка. Направо отвътре някъде си идва. Аз не бях подготвяла зърната си през бременността (нали все четох, че те сами се подготвяли) и още на 1-вия ден имах ранички по тях. Тогава започнах да мажа с Лансинох и в момента само на едното има малко корички за доизчистване. Вече позагрубяха и си мисля, че не от това ме боли.
Що се отнася до нааканите памперси, и ние на почти всичките си имаме мат'риал. Laughing Не броя колко сменяме на ден (същото важи и за кърменето - обърквам се, трябва да си записвам), но 1 или 2 максимум са ни само напишкани. Смятам, че е нормално. Може би това, което четем за 3-4, се явява минимума, под който трябва да се притесняваме. Rolling Eyes Peace
А я да ви питам, вие преди или след хранене си преобувате дечицата? Аз се опитах преди, ама то почти задължително в процеса на кърмене чувам как всичко се омацва и после трябва да сменям пак. Та затова минах на след. В някои случаи - между предлаганията на гърдите, с цел да я разбудя. Случва ни се да върнем по малко мляко, ама за сега този вариант ми се вижда по-удачен... Ако не я преобуя до следващото хранене, ще я подсека за отрицателно време. Confused

# 655

Към ЛЛЛ: Когато малката засуче, има един момент на 10-15-секундна болка. В първите дни беше по-силна, направо съм се превивала до отминаването й. Сега обаче ми прави впечатление, че поотслабна, а в дясната гърда дори май я няма (или при някои от кърменията не се появява). Каква може да е причината за това? Възможно ли е да е от все още неотворени каналчета? И има ли начин да помогна за преодоляването й, или ще трябва да стане от самосебе си? Благодаря предварително за отговора!  bouquet

Ще следя за отговора на тоя въпрос  Peace - и аз съм така - болката наистина не мога да я опиша , мисля ,че е от наместването на зърното в устичката , боли зверски ... След това отминава ... На другата гърда болката е по-слаба ...  ooooh!

Теди, връща малко мляко  Crazy - Ема повръща постоянно - днес даже един път на фонтан - върна почти всичко изсукано ... Примирих се ... И Вики ми беше така до четвъртия месец ... После спря .. На него не му пречеше на наддаването , дано и с Ема да е така  Praynig

# 656
A_vagabоnd,и ние много акаме.След всяко хранене,а понякога и преди следващото пълним добре памперса.

# 657
Ще ми е любопитно да споделиш - и всички други, които имат желание и възможност, разбира се - какво включваше посещението от педиатъра у дома. При нас мина днес и ми се струва, че доста "постно" беше, може би защото второ дете, знам ли...

Ами, първо ме попита дали имам аз въпроси. След това прегледа внимателно епикризата, преслуша я, направи ѝ някакъв тест за рефлексите - хвана ѝ ръчичките, подпря ѝ крачетата докато беше по корем, за да се приплъзне напред, пипа я нещо и по коремчето, погледна също и половите органи и май това беше. Пита ме как се храним, на колко време, с какво, колко пъти през нощта, погледна пъпа. Даде ми рецепта за вигантол, каза да я къпем под течаща вода докато падне пъпчето, каза, че температурата вкъщи е ОК.  После си поприказвахме общи приказки и си тръгна.

# 658
Ние се гледкаме и си се радваме един на друг,но и за мое съжаление от вчера ни се наложи да дадем АМ.Предните две вечери като започне един панически рев,викане,свиване и викаме ооооо колики и му даваме на дечко капки.Вчера отидихме на гости на сестра ми която има бебе на 4месеца и нашия посред бял ден пак рев от "колики" и сестра ми вика бе това дете е гладно,а аз го бях нахранила преди час и нещо(храним се на 3 часа) Давам му гърда за 15тина мин и после 70мл кърма от шише.След консултация с кака и разговор с доки решихме да направим едно пробно хранене с АМ и се оказа,че бебко е гладен след моята кърма Sad сега давам гърда за 15мин и после 50мл АМ и той си спинка и дори се буди на 3часа и половина през ноща. Въпрос към ЛЛЛ : Как да направя кърмата си по-хранителна? Благодаря ви предварително! Hug
Здравей IoannaD,
 От поста ти разбирам, че се притесняваш за това дали на Данаил му е достатъчно и засищащо храненето с кърмата ти. Споделила си, че искаш да направиш кърмата си по-хранителна. Освен в случаи например когато майката страда от системно недохранване, кърмата е идеална и като консистенция и като състав за нуждите на бебето. Тя се променя в различните части на деня и периоди на развитие на детето, като на всеки етап му осигурява необходимите хранителни вещества, витамини,калории, имунни телца и т.н.
 Важен момент от храненето  е и количествата хранения за денонощие. Добре би било новороденото да има минимум 8-12 кърмения за денонощие( поне 2-3 от тях през нощта от 3 до 8ч), като често техния брой би могъл да е много по-голям, например в периодите на скок в растежа. 
 Бебетата сучат и не само за утоляване на глада ,а и за утеха при различен дискомфорт, като колики, за удоволствие, за близост до мама. Това за бебето са не по-малко значими неща от утоляването на глада и му помагат да расте спокойно и уверено в този нов и понякога плашещ свят. Плачът на бебето също така не винаги би могъл да се дължи на глад.
 При кърменото от гърда бебе би могло да се случи в някои периоди от деня по време на кърмене то да поеме значително количество мляко, а в други периоди то да е много по-малко. Затова кърменето на поискване при първи признаци на глад (въртене на главичката на бебето в посока на гърдата, лапане на ръчички, сукане на празен ход, изплезване на езичето, неспокойствие),без да се ограничава престоя на бебето на гърдата обичайно се оказва най-подходящ за кърмачетата режим. Плачът се счита за късен признак на глад и би било добре да се избягва.
 Даването на мляко от бутилка се различава значитено от начина, по който суче бебето. Млякото от бутилката  буквално се излива в гърлото на бебето без да му даде възможността само да прецени дали се е заситило. Това става обичайно и много по-бързо от сукането от гърда и често бебето няма възможността да подаде сигнал, че не желае повече. Начинът и по който засуква изкуственото зърно също е различен от засукването на зърното на гърдата. Затова би било добре да се избягва даването на шише биберон и залъгалка в първите седмици от живота на бебето, тъй като може да объркат бебето и да повлияят на начина по който суче. Ако наистина се налага дохранване би било добре да се изберат алтернативни на шишето методи като хранене с пръст, спринцовка, лъжичка, чашка, капкомер и т.н.
 Би ли споделила какво налага при вас даването на допълнително изцедена кърма с шише след кърмене ? Обичайно когато бебето не бъде ограничавано за определен период на гърда то успява да извлече необходимото му количество мляко. Ако има нужда от още би могла да му се предложи и втората гърда. В началото сукането би могло да продължава около 20-30минути и дори час, но постепенно бебетата се научават да изпразват гърдата за все по-кратък период.
 За лактацията обикновенно е от голямо значение честото сукане на бебето. Тук важи правилото, че колкото повече и по-често бебето суче от гърдата, толкова по-голяма "заявка" изпраща на гърдите да произвеждат повече мляко. Даването на кърмачето на допълнителни течности, вода, чай, адаптирано мляко биха могли да повлияят върху желанието му да суче( съотвено стимулира гърдите) и да се отразят на нивото на лактацията.
 Има някои показатели, по които може да се съди дали бебето наддава добре - да пълни редовно памперсите (поне 5-6 напишкани и 2-3 наакани за денонощие) да е жизнено и енергично, добър цвят и вид на кожата(да е еластична и не суха) , влажност на лигавиците (оченца и вътрешността на устичката), да наддава добре на тегло, да има достатъчен брой кърмения за денонощие. Би ли споделила как намираш тези показатели при Данаил? Колко хранения има за денонощие и колко от тях са през нощта?
 Понякога с малка реорганизация на кърменето и поставянето на бебето често на гърда или добавяне на още няколко кърмения за деноенощие, като не се забравят и нощните кърмения, когато нивата на хормона Пролактин( отговорник за лактацията) са високи, би могло за няколко дни или седмица да даде позитивни промени и да повлияе на лактацияата и темповете на наддаване на кърмачето. Би могала да опиташ да предлагаш гърда при всеки сигнал от страна на Данаил, и да опиташ да избягваш паузи между кърменията по-големи от 2ч и половина - три. Възможно е да се допуска една около 3 часова нощна пауза.
 Ще очаквам с нетърпение отговора ти! Ще се радвам ако имаш възможността да приложиш някои от идеите и  да споделяш как се развиват нещата при вас. За успешното кърмене понякога биха могли да повлияят и странични фактори. Би могла да се опиташ да посетиш някоя от срещите,които организира Ла Лече Лига в София (виждам, че си от там) където да се запознаеш с майки с добър опит в кърменето и да научиш нови неща. На този линк би могла да следиш кога има такава среща http://lalechebg.com/category/meetings/. Контакт с успешно кърмещи жени  би могъл да засили увереността ти, че можеш  да кърмиш своето бебе . Ние също сме насреща винаги когато имаш нужда от информация или просто подкрепа за кърмене.  Hug

# 659
  • Русе
Ето ни и нас!Вече сме си у дома и сме безкрайно щастливи! Hug
 Аз мога да се движа долу-горе,бебе Цвета хапва добре,дори малко май прекаляваме.Докторката в родилното казва,че от това и излизат газове ,да я храня по-малко.Да де,ама само на гърда се успокояваме,а и аз не е какво то да нямам  Crazy
 Оказа се че от предния пърт не помня нищо и сега всичко ми е новооооо! ooooh!дори с памперса не се справям добре,но ще си припомня всичко. newsm78
Въпроса ми е дали и вашите педиатри са ви забранили 80% от храните..в общи лини ми остават картофи,ориз и ябълки,месо

Общи условия

Активация на акаунт