"Парите следват детето" 2

• 50 236
  • 1 165
  •   1
Отговори
# 120
  • София
... Защото никой не може никого да задължи да намалява цени, пък и да задължи, винаги могат да се намерят "други разходи". Както се казва в една приказка, обещаването не е като даването.  Peace

Права си  Peace

Аз обаче си мисля, че дори да не се намалят цените, парите, дадени от Държавата ще се използват добре. ЧУ в БГ все още не разполагат (масово) с добра база и това ще може да се промени ако парите наистина започнат да следват детето.

"За" промяната съм, макар моето дете(или по-скоро училището му) няма да може да се възползва от нея.

# 121
  • София
Държавните да не би да разполагат? А парите следват детето и сега в държавните, и пак по един или друг начин родителите финансират част от харчовете по училището, кандидатства се по разни програми, общините (за общинските училища) дават пари за ремонти. А повечето частни училища дори нямат свои сгради, а са под наем в държавните училища, взели по един етаж, направят си малко козметичен ремонт и айде! Дадени наготово пари лесно се оправдават.  Peace Аз пък бих казала, че който си има брада, си търси и гребенче - в случая който иска детето му да е в часттно училище, ще си покрива харчовете.

# 122
  • София
Държавните да не би да разполагат? А парите следват детето и сега в държавните, и пак по един или друг начин родителите финансират част от харчовете по училището, кандидатства се по разни програми...

За това трябва родителите, чиито деца учат в ДУ да се поинтересуват къде отиват парите дадени им от държавата. Както (може би, надявам се) родителите на децата от ЧУ ще попитат, когато(дай Боже) се получат държавните субсидии.

.... Аз пък бих казала, че който си има брада, си търси и гребенче - в случая който иска детето му да е в часттно училище, ще си покрива харчовете.

Може и така - разбира се. Но тогава Държавата да ми върне част от парите, които плащам за данъци или пък които се полагат на моето дете в качеството му на български гражданин, на когото държавата е длъжна да осигури образование.

Даже и на друго съм съгласна - нека да е ясно, че точно там 1 000-та или 2 000-те лева, които са за моето дете, които то не ползва ще се използват за: .................. Да знам за какво отиват - примерно да се построи нова градина, да се обнови държавното училище едикъде си или да вземат допълнителни курсове учителите в някое ДУ. Просто да знам, че тези пари се ползват за нещо свързано с образованието на децата, а не се връщат в бюджета.

Това мен лично би ме удовлетворило напълно.

# 123
  • София
по тази логика и аз би трябвало да искам държавата да ми върне парите, които иначе би похарчила по моите деца в ДГ, в която не са ходили, защото аз съм билаа вкъщи и учителка , и лелка, ама нъцки! Или хората, които не са родили деца, да искат да им се върнат пари за майчинство, щото са ги осигурявали за всички осигурителни случаи, включително за бременност и майчинство (включително мъжете). нещо бъркаш ролята на данъккоплатец с тази на страна по договор. Държавата не е сключвала договор с теб ти да плащаш данъци, пък тя да ти се отчита и да ти врща каквото не си ползвала  Peace

# 124
  • София
Andariel, детската градина не е задължителна - поне до колкото помня.

Държавата с мен договор не е сключвала, но да се грижи за образованието на детето ми е длъжна по закон. С други думи Държавата дължи образование на детето ми, което вместо нея му давам(плашам) аз. От там и би следвало да ми върне часта от парите, която дава за другите "си" деца.

# 125
Изпращането в ЧУ не е ли доброволен отказ от правото на държавно образование?

# 126
  • София
Ми, тя се е погрижила, държавата, за образованието на детето ти - има общински и държавни училища колкото искаш, не е като да няма къде да си запишеш детето! Ама, на теб не ти харесвало там, искаш частно училище - затам държавата нищо не е длъжна да осигурява, защото изборът си е твой. Отделно са въпросите с качеството на обучение, контрола, кой легитимен, кой не е...  Peace

Да, ДГ се водят социална услуга, но вече ги водят и към образованието. Дадох го като пример, че всеки може  да иска да му върнат едни пари, защото не е ползвал съответно благо, ама такъв филм няма по света.

# 127
  • София
Изпращането в ЧУ не е ли доброволен отказ от правото на държавно образование?

Образованието не е само право, а и задължение.

Andariel, държавата никога не би субсидирала нелегитимни училища. От там и е ясен контрола - същия е като на ДУ. Това са ЧУ, които следват изцяло държавния модел на образование - приравнени са в задълженията си на ДУ... но не и в правата на децата в тях.

И да - такъв филм ИМА по света.  Peace Има и филм дори с пари за детските градини  Mr. Green

Последна редакция: пн, 09 яну 2012, 15:57 от Isa

# 128
  • София
Чие задължение? Както писах, държавата си го изпълнява това задължение - има държавни и общински училища, осигурила е образование на детето ти. Никой никъде не е поемал ангажимент да осигури на детето ти частно училище.

Ми, хубаво, нека да има такива държави, само остава дауточниш дали са толкова бедни като нашата. Не може в държавните училища едва да се връзва плащането на парното зимно време, а пари да се наливат в частните.

# 129
Всъщност логиката на "Парите следват детето" е да има от тези пари за всяко дете, защото е задължено да учи. След това идва моментът с това какъв е статутът на училищата. Т.е. парите се дават за децата, а не се наливат някъде.

Отгоре на всичко става въпрос за доста-доста малко деца, които са ощетени.

# 130
  • София
.... Никой никъде не е поемал ангажимент да осигури на детето ти частно училище....

Никой и не иска подобно нещо от държавата. Единственото, което се иска е ако за "твоето" дете в ДУ училище Държавата дава 1 000 лева, да ги дава и за "моето" в ЧУ, когато същата тази Държава казва, че ЧУ, в което учи "моето" дете отговаря на поставените от нея условия.
Може и (да повторя отново, че се пропуска казаното от мен ако не може да се спори по въпроса) тези 1 000 лева пак да отидат за "твоето" дете в ДУ, но да е ясно, че са спестените от "моето" дете пари. А не да се върнат в бджета и да се похарчат за МВР (да уточня съвсем популистки)  Mr. Green

Другото е малко "От всекиму според възможностите, на всекиму според потребностите."  Mr. Green

# 131
  • София
Ми, хубаво, нека да има такива държави, само остава дауточниш дали са толкова бедни като нашата....

Хрумна ми нещо - Вярно бедна ни е държавата. Защо трябва тази бедна държава да харчи пари изобщо да образова някой? Я всеки сам да плаща за образованието на децата си... ми така де ... как го каза по-горе: "Който си има брада, да си търси гребенче".  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 132
  • София
Защото държавата ме е задължила по закон да си пращам детето на училище. А това че откакто са тръгнали на училище, семейството ни дофинансира образованието им, едва ли подлежи накоментар.

# 133
Да, Иса хубаво ми подсказа.

Това си е точно популизъм - държавата да не дава пари на децата от ЧУ.

Народът се радва, щастие голямо и за друго не пита.

А става въпрос за образование, за малко ученици,  за малко средстава и най-вече за дискриминация на тези деца. И още по-лошо - наостря обществото срещу точно срещу тези деца.

За първи път ще се съглася с някой министър - децата на богатите отдавна не учат в България и не са в тези ЧУ. И това, че семействата плащат няколко стотин лева на месец за обучението на децата си в ЧУ/ЧДГ, не ги прави изобщо богати.

Но нека народът да се радва как държавата наказва "богатите"!
А колко по-големи суми се харчат за какво ли не, ама никой нито разбира, нито скача срещу това.

# 134
  • София
Ей, големи фантазии, кой се радва? Защо си мислите, че хората толкова много се интересуват от частните училища, та чак и да се радват, че не им давали пари? Нещо май се опитваш да намекваш, че има омраза към децата от частните училища. Ако е това, не бой се, няма такова нещо.
 По-скоро става друго - работата в държавните така и така е вързала и цъфнала, родителите постоянно дофинансират образованието на децата си в уж безплатно, ама хич не  безплатно държавно образованиее и училище, та само им е до това да се дава субсидия на частните!

Общи условия

Активация на акаунт