"Парите следват детето" 2

• 50 200
  • 1 165
  •   1
Отговори
# 30
А дали някой се е интересувал на какво основание частните са изключени от тези инициативи.

Това е интересен въпрос. Но може би вече отговорът се е загубил някъде през годините. Спомням си, че доскоро нямаха право и на безплатни учебници, които са пак за всички ученици.

# 31
Темата е от години, но развитие....няма, разбира се. 1. при 4000 деца на 5-годишна възраст се полага субсидия от 1200 лв. на дете /много примерно!!/. Така, обаче от тези, 1000 деца са в ЧДГ - т.е. 4х1200 лв. Е, къде са тези пари?!?!?!
Парите не се полагат на градините ,а на дете! И ако "перо" от данъка, който плащаме отива за ДГ, а моето дете е в ЧДГ.....къде отиват моите пари!!! ВСЯКО ДЕТЕ СЪС СУБСИДИЯ И- ПРАВО НА ИЗБОР ЗА РОДИТЕЛИТЕ КАДЕ ЩЕ УЧИ ТО!
Но...г-н министърът, само говори. Това, което изсква е....неудачно. ЧДГ, които имат лиценз да минат отново през всички процедури, а там където има ЧДГ+ЧОУ+ЧГ.....нали се сещате ,че се искат 3 лиценза, 3 счетоводства и т.н.т. Май и тук не се обмислят нещата. По-скоро това са само парадни изяви и измиване на ръцете.
Говорите за отчетност на парите. Е, това няма как да стане в ЧДГ. Но нали се сещате, че там не ви рекетират за килими, за тол. хартия и т.н.т. Там всичко е изчислено.
И ако се отпуснат 60-те %, които обещават.....от 4800 лв. годишна такса, тя ще падне на ............1920 лв!!!Е!!! ТОГАВА 60% ПОВЕЧЕ РОДИТЕЛИ ЩЕ ИМАТ ИЗБОР!При 10 месеца - 192 лв на месец. При заплата от 2х600 лв. ...защо не!
Дали пък не е време и ние родителите да подкрепим исканията на легитимните ЧДГ и ЧУ?! 
Но ако питате повечето от родителите, ползващи държавни ДГ, ще кажат-"това е за сметка на нашите деца"...Не, не е така, това са полагаеми пари потъващи в нечии джоб! Родители, да направим и ние нещо!

# 32
  • София

И ако се отпуснат 60-те %, които обещават.....от 4800 лв. годишна такса, тя ще падне на ............1920 лв!!!Е!!! ТОГАВА 60% ПОВЕЧЕ РОДИТЕЛИ ЩЕ ИМАТ ИЗБОР!При 10 месеца - 192 лв на месец. При заплата от 2х600 лв. ...защо не!
...

ooooh! ooooh! ooooh!
Точно така - държавата дава паричките, полагаеми за всяко дете /защото всички ние плащаме данъци и търсим правото за децата си...а какво да кажат тези, които нямат деца или пък на които децата отдавна са завършили или пък тези, които са с по едно дете и са силно ощетени спрямо тези с 2, 3 или повече деца/ и частното образование става почти без пари.
И тогава всички ще си запишем децата в частни училища...при тези цени...че то си е направо евтинийка...

Последна редакция: чт, 22 дек 2011, 01:36 от elfi

# 33
Отровка, грешни са ти сметките. Годишната такса за издръжка на едно дете в държавно училище е ок. 1300 лв. Няма как държавата да отпуска за дете в ЧУ повече отколкото за държавно. Имай предвид, че има ЧУ, в които таксата е по 5-6000 Евро. И тогава ще означава ли, че за някои ЧУ държавата ще отпуска повече пари, отколкото за други?
Ако се приеме да се изплаща тази издръжка на частните училища, то и с толкова би трябвало да падне таксата, не с повече. Обаче като съм имала досег (и все още имам) с частните училища, то мога да предположа за колко години ръководството на някои ЧУ ще "стопят" това облекчение за родителите.
Това е и причината, поради която съм скептично настроена да се изплащат държавни пари на ЧУ, макар аз самата все още да имам дете в ЧУ. Финансовата обосновка на таксите в ЧУ е пълна мъгла и докато няма ясна разценка коя дейност в ЧУ колко струва, то мисля, че това ще е само една възможност за точене на пари от бюджета.

# 34
Няма как заради нечии притесненията/прогнози, че може да има някъде злоупотреби, източвания, да се лишават определена категория деца от нещо, което им се полага. Първо трябва да се подходи от принципа за равноправие на децата и че важи за всички (това не е социална помощ!). А след това да се мислят механизми за контрол, ако е необходимо.
Не виждам какъв е проблемът да си дадеш ваучера/чека за 1300 лв. + да добавиш остатъка от сумата към дадената такса за ЧДГ/ЧУ.

# 35
Не става дума за притеснения относно злоупотреби. Става дума за ефекта от дадено действие. Главният въпрос според мен е: Ще има ли ефект (реално облекчение за родителите)? Ето в това е моето съмнение.

Да допълня - когато става дума за пари, простата аритметика не важи. Не винаги "плюс" е повишаване на ефекта, а "минус" намаляване на ефекта. Това смятам е ясно на всички, които малко разбират от финанси Peace

Последна редакция: чт, 22 дек 2011, 11:12 от DarkViolet

# 36
DarkViolet, това няма как да го гадаем без да се случи. Няма как да действаме на принцип ала Сталин - "Няма пари, няма проблем". А и едва ли в БГ ще открием топлата вода с този принцип. Най-вероятно ще бъде заимстван от други западно-европейски страни.

По-притеснителен е другият въпрос, за който малко хора се замислят  - къде са сега тези пари на нашите деца? Ако реши някоя от нас да си премести детето в общинско у-ще, тези пари вероятно изведнъж ще се появят и това у-ще ще ги получи. А в момента просто ги няма за въпросното дете от ЧУ. Големи фокуси стават, нали?!

# 37
Тези пари, които ти търсиш, Данибон, са в системата на държавното образование. Те  го държат в готовност, за да поемат твоето дете, ако ти в даден момент не желаеш да ползваш услугите на ЧУ. Повярвай ми, това може да се случи не само поради финансови причини (а и финансите са голям фактор в последните две-три години).
Точно преди няколко седмици една майка с дете в ЧУ си е преместила детето в ДУ точно за един ден. В петък е било в ЧУ, а в понеделник в ДУ при платена вече такса. Макар да я познавам бегло, знаех за твърдото й мнение, че детето й ще учи само и единствено в ЧУ.  Явно толкова й е прекипяло, че даже е уведомила ръководството на ЧУ постфактум. Представям си какво би казала тя, ако в Министерството на образованието й бяха казали: Уважаема госпожо, за тази година Вашето дете не е предвидено да учи в ДУ, защото субсидията му е вече преведена в ЧУ, така че дръжте си го там каквито и да са Ви проблемите, а пък ние следващата година ще го планираме да учи в ДУ Shocked
За съжаление (и тук съм искрена), частното образование в България не заслужава доверието, които някои хора искат да му се гласува. Това, че в България има най-много 5 (не съм ги броила, просто налучквам) добри ЧУ не означава, че с лека ръка трябва да се вадят пари от държавния бюджет и да се дават на калпак. При разпределянето на средствата от държавния бюджет трябва първостепенно да е общото благо, а не частният интерес.
Но аз съм за предоставяне на повече облекчения за ЧУ, както например беше дадено безплатно право на строеж на ЧУ върху общинска земя и то добре позиционирани квартали на София, какъвто е случаят с Дорис Тенеди. Така училището става по-привлекателно за родителите и в комбинация с предприемчивостта на ръководството, то се развива.
И макар да плащам такса в ЧУ, много повече на бюджета ми тежат парите, които вадя от джоба си за терапевтирането на аутистичното си дете. Такива пари плащам не само аз, но и много други семейства и то по принуда, а не защото са богати и имат излишни пари. Но странно защо никой не повдига въпроса да бъдем облекчени, а дори често хората изразяват досада от това, че постоянно се говори за децата с проблеми. Аз ще платя за терапии много повече пари, отколкото някои други за ЧУ. Ефектът от терапиите може да бъде един пълноценен човек, на който държавата да не плаща пенсия за инвалид, а ефектът от някои ЧУ е силно съмнителен.

# 38
Тези пари, които ти търсиш, Данибон, са в системата на държавното образование. Те  го държат в готовност, за да поемат твоето дете, ако ти в даден момент не желаеш да ползваш услугите на ЧУ. Повярвай ми, това може да се случи не само поради финансови причини (а и финансите са голям фактор в последните две-три години).
Точно преди няколко седмици .............. 

Много добро!  Hug

Danybon, относно предварителните притеснения, и осигуряване на контрол - само ще спомена за обезщетенията за бременност и раждане - и за какъв период вече назад взимат дохода, за да го изчислят - не можаха да изконтролират няколко, наказаха всички.

Така и по тази тема го виждам ефекта.

# 39
DarkViolet, съгласна съм с нещата, които си написала, но и Danybon е права. Може да не са всички ЧУ читави, но това не значи, че децата, които са в тях не трябва да са равнопоставени на връстниците си учещи в ДУ. Не всички ДУ са читави, но всички получават тази субсидия. Така, че и ЧУ независимо какви са според нас, трябва да я получат. Тези пари така или иначе са удържани с идеята да отиват за образованието на децата ни и независимо какво избират родителите, децата им трябва да имат право на тях.

Иначе съм много, ама много съгласна за абсолютното безхаберие и незаинтересованост от страна на държавата към децата с проблеми и техните родители.
Дъщеря ми е с 90% инвалидност и един лев не съм получила от държавата за нейното отглеждане и нуждите и, да не говорим, че един ден съм обречена да бъда и без пенсия заради това, че няма да имам нужния стаж, защото държавата не признава за стаж годините, в които се грижиш за болното си дете. Знам примерно за една Германия, където нещата съвсем не са така, но какво ли при нас е като хората....

# 40
Дъщеря ми е с 90% инвалидност и един лев не съм получила от държавата за нейното отглеждане и нуждите и, да не говорим, че един ден съм обречена да бъда и без пенсия заради това, че няма да имам нужния стаж, защото държавата не признава за стаж годините, в които се грижиш за болното си дете. Знам примерно за една Германия, където нещата съвсем не са така, но какво ли при нас е като хората....

Летисия, аз съм в същото положение Peace
И поради горчивият си опит на много фронтове се старая да не употребявам думата "никога". И затова не казвам, че това никога не трябва да става. Просто не е моментът за това, грозно е на фона на всички други неразбории да се търсят точно тези пари. Някак не е редно едни хора харчейки пари за неравностойното си дете да стават още по-бедни, а други, които имат избор да стават още по-богати, защото те имали били право.
Когато станем като Канада в социално отношение, тогава и ще подкрепя искането на родителите с деца в ЧУ да бъдат облекчени при плащането на таксите.
Освен това можем и да поспорим дали всички родители с деца в ЧУ са изрядни данъкоплатци? Когато и данъчният контрол в Бг стане такъв, че да гарантира, че всички, които ще искат данъците им да бъдат пренасочени към ЧУ наистина са си ги платили, тогава пък ще подкрепя с две ръце такава инициатива.
А че в България покрай сухото гори и мокрото и това е несправедливо, не ми го обяснявайте на мен! Защото съм го изпитала на гърба си и като многодетна майка (защото на многодетните се полагат трохи, заради злоупотребяващите от друг етнос), и като майка на увредено дете!

# 41
Всъщност примерът на DarkViolet точно подкрепя инициативата "Парите следват детето".

За текуща година могат да се задържат. Но не виждам след като някой не се е възползвал през тази година от услугата ДУ, да си стоят пак парите му там? Могат да се възстановяват постфактум.

# 42
DarkViolet, аз излагам само принципната си позиция. Не говоря за драпане със зъби и нокти за това. Просто смятам, че така би било редно.
Наистина би следвало обаче първо да се започне от тези, които имат повече нужда от подкрепа и това са болните деца и техните родители.
Не знам дали някога ще станем такава социална държава като Канада, но за мен и Германия, която не бих казала, че е социална държава е пример за това, как родителите на болните деца водят един достоен живот и могат да осигурят такъв и на децата си.

# 43
Мисля, че изместваме темата.Тук не говорим за деца със СОП и това е друга тема за обсъждане /за сведение, за да не ме обвините, че "не ми пука"-и аз съм с дете с проблем/.
DarkViolet, не съм съгласна с теб. Не мисля, че трябва да се обобщава за всички ЧДГ и ЧУ. Лошото е, че 70% от действащите в момента са нелегитимни и нелицензирани. Ако всичко беше по правилата щеше да има контрол и нямаше да има "клубчета с какички, вместо учителки". Мисля, че тук говорим за ИЗБОРА! Избора на всеки родител за ДГ и ОУ. Той е отнет! Защото децата, които са в ЧДГ са като "доведеничета"! А защо?! Субсидията не е за ЧДГ, а за дете!Danybon е абсолютна права- всяко дете има ваучер. родителят избира, предоставя го и евентуално доплаща.Какво несправедливо има в това?Но при предоставяне на този ваучер, той ще важи само за легитимните ДГ. И нали се сещате, че всички измислени ЧДГ ще отпаднат и няма да могат да се конкурират по цена . И когато цената е 5600 лв. е едно, но като падне на 3200 лв-съвсем друго /пак примерно, моля!/. Освен това се преговаря за 60 % от субсидията и то за ЧУ, и ПГ, но не и за ЧДГ /т.е деца до 5г./.
DarkViolet , а цифрите, които цитирах са много принципни.

# 44
Мисля, че изместваме темата.Тук не говорим за деца със СОП и това е друга тема за обсъждане /за сведение, за да не ме обвините, че "не ми пука"-и аз съм с дете с проблем/.

Да, бих помолила отново да обсъждаме само инициативата.

Общи условия

Активация на акаунт